ciasto bez pieczenia w 10 minut - 18500 przepisów (strona:116/1234)

BABECZKI Z GOTOWANYMI GRUSZKAMI W CYDRZE 151

szklanki wody 1 szklanka cydru sok z 1 cytryny 1/2 szklanki drobnego cukru 1 łyżeczka cynamonu Ciasto: 200 g czekolady deserowej 180 g masła 3 łyżki kakao 2 jajka 150 g cukru pudru 180 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia DELECTA posypka delecta płatki czekoladowe Kremówka 2 łyżki cukru pudru barwnik czerwony Gruszki obieramy i kroimy w ćwiartki(...)bez pokrywki. Czekoladę roztapiamy z masłem i kakao. Zdjąć z ognia. Ubijamy jajka z cukrem. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy i dodajemy masę czekoladową. Wszystko miksujemy. Dodajemy posypkę delecta i mieszamy. Gruszki wkładamy do papilotek. Ciasto przelewamy do papilotek z gruszką i i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st C przez ok 20 minut. Kremówkę

Kuchnia w oparach
Ciabatta czyli biały włoski chleb 213

przekładamy "do góry nogami" na papier do pieczenia. Zsuwamy razem z papierem na rozgrzany kamień. Obniżamy temperaturę do 230 stopni i pieczemy z parą 8 minut, a następnie bez pary jeszcze 20 minut. Pozostawiamy w wyłączonym piekarniku na 10-15 minut.Smacznego!Uwagi: Miałam sporo kłopotu z wrobieniem reszty wody do ciasta. Tak naprawdę nie jestem pewna czy udało

Stare Gary
SERNIK WANILIOWY NA CIASTECZKOWYM SPODZIE 627

czas zbyt krótki, dlatego dopiekałam ciasto jeszcze 30 minut w temp.150*C. Ale niepotrzebnie... Gdy wyłączałam piekarnik ciasto było ok. po 30 minutach miałam już niestety ogromne pękniecie w serniku. Myślę iż przy dłuższym pieczeniu należałoby go wyjąć bez studzenia w piekarniku, wówczas pewnie byłoby wszystko ok. Na szczęście w smaku to zupełnie nie przeszkadza. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Malinowa Chmurka 417

drobinek cukru. Mnie ubijanie bezy z 4 jajek zajmuje zwykle ok. 15 minut. Jeśli chcecie nieco przyspieszyć ten proces warto użyć cukru o drobnych kryształkach. Do ubitej piany dodajemy mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny i miksujemy do połączenia składników. Na papierze do pieczenia odrysowujemy ołówkiem kontur blaszki, w której będziemy piec malinową chmurkę. Przewracamy papier zarysowaną stroną(...)góra i dół, bez termoobiegu. Suszymy przez 1,5 godziny. Kruche ciasto i galaretka malinowa Czas kiedy beza jest w piekarniku wykorzystamy do przygotowania pozostałych części ciasta. Wszystkie składniki na kruche ciasto zagniatamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Ja robię to w stojącym mikserze. Spód blaszki wykładamy papierem do pieczenia i wyklejamy go ciastem. Ciasto można wcześniej rozwałkować

Ciastkozercy
Tartaletki z musem czekoladowym i orzechami 216

chcą się bawić w odmierzanie składników, albo nie potrafią zrobić samodzielnie ciasta na tartę, gdyż albo im ciasto nie wychodzi i się kruszy, albo temat ciast to dla nich czarna magia. Przygotowanie ciasta na tartaletki: Mieszankę z margaryną i jajkiem wymieszałam kilka minut w moim robocie hakiem do pizzy. To  ciasto nie potrzeba chłodzić w lodówce. Silikonową stolnicę podsypujemy delikatnie(...)dłonią w kształt koła większego niż dołek w formie na muffiny. Wkładamy każdy kawałek ciasta i robimy niedbałe fale, gdyż  tarteletki mają być rustykalne, a nie gładkie, każdą tartaletke nakłuwamy widelcem.. Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni C bez termoobiegu i pieczemy  15 minut. Studzimy. Mus przygotowujemy z mieszanki 150 ml  śmietany 36 % z 3 łyżkami serka mascarpone (ubijamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sernik z masą krówkową dla małej Małgosi 431

masła,1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 łyżka mąki pszennej,1/4 szklanki cukru,puszka (400 g) masy kajmakowej (tzw. krówki).Spód:150 g kruchych ciastek,50 g masła.Przed pieczeniem wyjąć wszystkie składniki z lodówki na przynajmniej półtorej godziny, żeby nie były zimne i miały taką samą temperaturę. Oczywiście chodzi o produkty, które z reguły w lodówce przechowujemy.Do przygotowania(...)Jeśli nie mamy pieca parowego, to na samo dno piekarnika wstawić płaskie naczynie z wodą, która parując będzie nawilżała nasz sernik, a po upieczeniu nie będzie on suchy.Piekarnik nagrzać do temperatury 150-160 stopni i wstawić ciasto na około 80-90 minut. Po upieczeniu, piekarnik wyłączyć i pozostawić w nim ciasto na około 30-40 minut, po tym czasie uchylić

Codzienna kuchnia niecodzienna
Tarta cytrynowa z bezą 153

masłem i wylepiamy ją ciastem, łącznie z bokami. Ciasto można nieco wywinąć za boki formy, żeby się lepiej trzymało podczas pieczenia. Nakłuwamy spód wilcem dokładnie miejsce przy miejscu i pieczemy około 15 minut w 180 stopniach. Odstawiamy ciasto do ostygnięcia i przygotowujemy krem. Z wyparzonych we wrzątku cytryn ścieramy skórkę i wyciskamy sok. W rondelku mieszamy wszystkie składniki kremu(...)najniższych obrotach powoli dosypując cukier. Gdy piana się ubije dodajemy łyżeczkę soku z cytryny i miksujemy jeszcze raz przez chwilę. Bezę umieszczamy na kremie łyżką lub rękawem cukierniczym. Pieczemy 50 minut w temp. 150 stopni. Studzimy, kroimy i zajadamy ze smakiem.   Po zrobieniu tej tarty cytrynowej zostanie nam 6 żółtek. Można je wykorzystać np. do zrobienia crème brûlée

Marder&Marder Manufacture
Mazurek z karmelem, bezami i solą 245

postanowiłam zrobić mazurek z bezami które piekłam w czwartek oraz karmelem i solą. Samo przygotowanie mazurka i karmelu nie zajmuje dużo czasu, jeśli jednak chcemy dodać do niego bezy najlepiej upiec je wcześniej (trwa to ok 90 minut), można też zrezygnować z bez i ozdobić mazurka np. pistacjami, owocami. Składniki: na ciasto - 1 i 1/2 szklanki  mąki pszennej(...)złożyć do środka i np przycisnąć widelcem. Ciasto nakłuwamy widelcem, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 20 minut. Pod koniec pieczenia możemy zacząć przygotowywać karmel (nie wcześniej bo za bardzo nam się ściągnie i będzie trzeba go znów rozpuszczać i rozrzedzać). Wsypujemy na rozgrzaną patelnię cukier, podgrzewamy przez ok 1 minuty, dodajemy do niej mleko kokosowe (nie martwcie

Co na wege obiad?
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniową pianką 182

zamrozić. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Większą część ciasta zetrzeć na tarce i wyłożyć nim spód blaszki. Ciasto podpiec około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Całkowicie wystudzić. Rabarbar obrać i pokroić w małe kawałki. Budyniowa pianka: Białka ubić na sztywno. Partiami wsypywać cukier wraz z cukrem waniliowym i ubijać aż beza będzie lśniąca, a kryształki cukru słabo wyczuwalne(...)dokładnie wymieszać, aby się dobrze rozpuściły. Na samym końcu wlewać powoli olej, ciągle mieszając. Na podpieczony spód ciasta wylać piankę, wyłożyć na nią rabarbar i zetrzeć pozostałą, mniejszą część ciasta. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut. Wystudzić. Przed podaniem posypać cukrem pudrem

My simple kitchen
Tradycyjny śląski kołocz z posypką, inaczej ciasto drożdżowe z kruszonką, placek lub kołacz :) 496

jeszcze ciepły, od razu po wyciagnięciu z pieca, chociaż podobno to niezdrowe :) W tytule podałam kilka nazw, gdyż ciast które na Śląsku nazywa się kołocz, w innych regionach kraju nazywane jest kołaczem, ciastem drożdzowym lub plackiem. Tak samo jest z jego warstwą wierzchnią, która tutaj nazywa się posypką, a gdzieś indziej kruszonką :) Ciasto drożdżowe: 100g margaryny 5 dag drożdży(...)jeszcze raz dobrze wyrabiamy. Wyrośnięte ciasto drożdżowe przekładamy do średniej wielkości blaszki (około 23x 34cm) wysmarowanej tłuszczem i rozprowadzamy ciasto równomiernie. Jego konsystencja jest dość rzadka. Wierzch ciasta pokrywamy kawałkami posypki. Najpierw jeden kolor, a następnie drugi. Kołocz pieczemy około 40 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu i wystudzeniu, wierzch ciasta drożdżowego można posypać cukrem pudrem lub lukrem. Lukier

Smakowy Raj
Ananas 167

jasną masę. Do ubitych jaj dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy.  Ciasto wylewamy do kwadratowej foremki, u mnie o bokach 22x22 cm, w której dno wykładamy papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 25 - 30 minut. Po upieczeniu zrzucamy z wysokości kolan dwa razy i odstawiamy do wystygnięcia(...)foremki i upiec w nim bezę. Beza pieczenie: Bezę pieczemy przez 40 minut w 130 stopniach C. Ananas - składanie: Biszkopt wkładamy do blaszki, w której się piekł i smarujemy połową ponczu z soku z cytryny z wodą.  Gorący budyń wylewamy na biszkopt i przykrywamy go drugim biszkoptem. Tak przygotowane ciasto musi wystygnąć i najlepiej schłodzić się przez godzinę

MamaOskarka
Na początku był sklep ... 2-gie urodziny bloga w objęciach Kucharza, pod Szczęśliwą Siódemką. Mazurek razowy. 202

połączeniu składników ciasto jest bardzo gęste, można je bez problemu formować nadając pożądany kształt i grubość.  Przyjęłam, że pieczenie w wolnym piecu to w przypadku mojego piekarnika z termoobiegiem najbezpieczniejsza temperatura 170 stopni. Piekłam do momentu aż brzegi lekko się zrumieniły - ok. 20 minut. Po upieczeniu ciasto jest krucho-ciągnące - ma bardzo ciekawą strukturę przypominającą lekko ciągnące

KUCHARNIA
Makowiec jakiego jeszcze nie jadłeś/aś wilgotny i pyszny - makowiec prosty w przygotowaniu 114

przypominały kruszonkę. Następnie dodaję jajko, łyżkę śmietany i jeszcze przez chwilę miksuję, żeby składniki się połączyły. Na koniec ciasto wykładam na blat podsypany mąką, przez chwilę zagniatam i formuję kulkę, z której odcinam około 1/4 ciasta. Oba kawałki ciasta wkładam do woreczków, duży kawałek wkładam do lodówki na czas przygotowania maku, a mały do zamrażalnika. Przygotowanie maku: Do rondelka przelewam(...)ciasto które wystaje odcinam i użyję go do posypania góry ciasta. Na ciasto wykładam masę makową. Zamrożone ciasto ścieram na tarce o grubych oczkach i posypuję nim górę ciasta. Pieczenie: Ciasto wstawiam do nagrzanego piekarnika do 190°C, na drugą od dołu półkę i piekę około 50 minut. Po około 35 minutach, górę ciasta nakrywam papierem do pieczenia

Uwaga Babcia Gotuje
Jabłecznik z bezą. 336

sztywno ze szczyptą soli, następnie łyżka po łyżce dodajemy cukier puder, za każdym razem dokładnie miksując.      Na cieście rozkładamy jabłka, na nie wykładamy bezę, wyrównujemy i układamy kratkę z wałeczków. Tak przygotowany jabłecznik pieczemy około 40 minut, aż wierzch się apetycznie przyrumieni. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku (żeby beza trochę wyschła). Gotowe

Rozpustne gotowanie
Jabłecznik z różową pianką 143

pudru 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Nadzienie:  5 jabłek 3 łyżki cukru 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka cynamonu sok z 1/2 cytryny 1 łyżka bułki tartej Różowa pianka: 3 białka 1 szklanka cukru 1 kisiel różowy (wiśniowy, malinowy lub truskawkowy) Ciasto: Wszystkie składniki zagnieść ze sobą na gładkie ciasto. Podzielić je na dwie części i każdą(...)rozpuści i powstanie gładka i lśniąca beza. Wówczas wsypać kisiel i wymieszać.  Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować i wyłożyć nim tortownicę. Posypać bułką tartą i wyłożyć podprażone jabłka. Na jabłka wyłożyć różową bezę i zetrzeć na tarce drugą część ciasta z zamrażalki. Jabłecznik piec w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut. Wystudzić a przed podaniem posypać cukrem pudrem

My simple kitchen
Kruche ciasto ze śliwkami i bezą 205

schłodziłam w lodówce przez ok. 1 godzinę.  Jedną połówkę ciasta rozwałkowałam i wyłożyłam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia 21x24 cm. Ciasto nakłułam w wielu miejscach widelcem. Wstawiłam na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Beza: * 5 białek * 1 szklanka cukru * 1 kopiasta łyka mąki ziemniaczanej Dodatkowo: * 30 dkg śliwek * cukier puder Ubiłam białka ze szczyptą

Pieprzyć z Fantazją
Niebieski sernik z czekoladowymi muszelkami 134

Dalej przesiać mieszankę stopniowo przez sitko do masy jajecznej i wymieszać delikatnie łyżką do uzyskania gładkiego ciasta bez grudek. 6. Papierem do pieczenia wyłożyć tylko dno tortownicy. 7. Wyłożyć biszkopt do formy. 8. Piec przez około 20-30 minut w temperaturze 170-180’C (można sprawdzić czy biszkopt się dopiekł przy pomocy patyczka). Ostudzony biszkopt wyrównać u góry

Candy Pandas
Ciasto z owocami i kokosową pianką 133

Wspominacie czasem te wszystkie piękne, letnie dni, kiedy bez zbędnego zakładania czapki, kurtki, tudzież ciepłego obuwia, można było wyjść przed dom, usiąść na nagrzanym od Słońca schodku i złapać trochę witaminy D?! Ja z dnia na dzień tęsknie bardziej, dlatego choćby zamkniętymi w słoiku owocami, staram się przywołać wiosnę i lato, a czym prędzej  przepędzić zimę. Normal(...)dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Mieszamy do połączenia i wykładamy na blaszkę. Ciasto smarujemy dżemem, posypujemy wiśniami i rodzynkami. Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier, a na końcu kokos. Bezę wykładamy na owoce, równomiernie rozprowadzamy. Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 190⁰C piekarnika i pieczemy od 30-40 minut. Przestudzone posypujemy cukrem pudrem

Kuchnia w czekoladzie
Ciasto a la milky way – prosty przepis 210

papierem do pieczenia). Ciasto pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (środkowy poziom, grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Czas pieczenia zależny od piekarnika, stosujemy zasadę suchego patyczka wbitego w ciasto (u mnie ciasto piecze się około 30-35 minut). Gdy ciasto się piecze przygotowujemy krem. Miękkie masło ubijamy przy pomocy miksera na puszysty, gładki krem. Stopniowo dodajemy

Słodkie okruszki
Wilgotne ciasto czekoladowe 127

sodę przesiewam. W misce mieszam rózgą suche składniki, dodaję mokre, mieszam do połączenia. Keksówkę wykładam papierem do pieczenia i wlewam ciasto, wyrównuję. Piekę w temp. 180 C grzaniem góra plus dół bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika przez ok. 50 minut. W zależności od mocy i rodzaju piekarnika piekę nawet 1 h. Wyjmuję, studzę, kroję

Zasmakuj Kuchni
Ciasto pleśniak ze świeżymi śliwkami 174

przykryj papierem do pieczenia. Na dnie zetrzyj porcję większego białego ciasta. Na wierzchu ułóż śliwki i zetrzyj porcję czekoladowego i białego ciasta. Rozprowadź równomiernie bezę. Teraz zetrzyj resztę białego i czekoladowego ciasta. Wstaw ciasto do nagrzanego na 175ºC piekarnika i piecz przez 45 – 50 minut. Wyjmij upieczone ciasto, ostudź i dopiero wtedy pokrój na kawałki. Smacznego

codojedzenia
JOGURTOWIEC, ŚMIETANOWIEC CZYLI SERNIK BEZ SERA Z MORELAMI 179

opadła. Na dno blachy wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy startą jedną część ciasta. Równo rozprowadzamy. Na ciasto wykładamy masę jogurtową (śmietanową). Na wierzchu masy wykładamy kawałki moreli (bez pestek). Na górę ścieramy pozostałą część ciasta. Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy ok.50 minut na termoobiegu. Po upieczeniu ciasto można pozostawić w uchylonym piekarniku

Smaczne Zdrowe
Proste ciasto czekoladowe z truskawkami 169

lekko wcisnąć w ciasto). Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzanie góra-dół, środkowy poziom, bez termoobiegu). Stan pieczenia warto sprawdzić patyczkiem. Ciasto powinno ładnie odchodzić od formy, u mnie piecze się zazwyczaj około 40-45 minut. Po wystudzeniu ciasto oprószamy cukrem pudrem. Smacznego Polecam przyprawy Skworcu

Słodkie okruszki
Szybkie ciasto z owocami – ekstrakt waniliowy, kakao i brzoskwinie 309

potem dowolnie ciemną. Ciasto pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (środkowy poziom, grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Czas pieczenia zależny od piekarnika, stosujemy zasadę suchego patyczka wbitego w ciasto (u mnie ciasto piecze się około 30-35 minut). Po przestudzeniu ciasto oprószamy cukrem pudrem i kroimy. S macznego

Słodkie okruszki
Mazurki orzechowo-czekoladowe z żurawiną 241

tart, które najpierw należy wysmarować masłem. Foremki wyklejamy na dnie i po bokach, robimy to palcami bez wałkowania ciasta. Do każdej foremki kładziemy na ciasto kawałek papieru do pieczenia, a następnie obciążamy np. suchym grochem. Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach C. Po upieczeniu ściągamy papier z obciążeniem, a spody mazurków pozostawiamy do wystygnięcia. Przygotowujemy wypełnienie mazurków

Przysmaki Karolki
Pyszny domowy chleb z chrupiącą skórką 233

wkładamy już do lodówki). Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni wraz z naczyniem żaroodpornym w, którym chleb będzie pieczony. Przekładamy ciasto do nagrzanego naczynia przykrywamy i obniżamy temperaturę do 200 stopni. Pieczmy pod przykryciem 30 minut i kolejne 20 minut bez przykrycia. Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika. Po godzinie chlebek możemy już kroić. SMACZNEGO

Kulinarne przygody
Ciasteczka maślano-cynamonowe 156

cynamonu Przygotowanie: Wszystkie składniki wymieszać, przygotować gładkie ciasto, a następnie pozostawić je na co najmniej 2 godziny w lodówce. Ciasto wałkować, formować, wycinać ciasteczka. Pieczemy ciasteczka w temp. 160 C grzaniem góra-dół bez termoobiegu przez 10-12 minut. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Marchewkowe babeczki 191

razem z proszkiem do pieczenia, dodajemy sól,cukier, mieszamy. Do mokrej masy dodajemy suche składniki czyli mąkę z dodatkami, dokładnie mieszamy szpatułką lub łyżką a na koniec dodajemy jabłko i marchewki.  Nakładamy porcje ciasta do foremek do 2/3 wysokości i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 30 minut ustawiając piekarnik góra i dół bez termoobiegu

Życie zaczyna się w kuchni
Ciasto drożdżowe z parasolką z jabłka 192

Idealne ciasto drożdżowe bez wyrabiania. Nie za słodkie, lekkie i aromatyczne. Po prostu ideał :-) Czas przygotowywania:  10 minut Wyrastanie:  1h Czas pieczenia:  55 minut Ilość porcji:  tortownica średnicy

AniaGotuje.pl
Mazurek Paryski Wielkanocny 236

maślanego: Masło ucieram z cukrem, dodaję 2 jaja, a na końcu wsypuję mąkę, całość dobrze mieszam. To ciasto wykładam na ciasto kruche posmarowane marmoladą. Mazurek piekę 15 - 20 minut w nagrzanym piekarniku w temp. 200C grzaniem góra-dół (bez termoobiegu). Wystudzony smaruję kajmakiem i dekoruję bakaliami. Smacznego:) (przepis pochodzi ze strony mPorady.pl, Mazurek Paryski: http://www.mporady.pl/jak-zrobic-mazurek-wielkanocny.html

Zasmakuj Kuchni
Wielkanocny chlebek z rodzynkami i marcepanem 172

ciasta układamy na górze przykrywając marcepan. Całą przykrytą blaszkę znowu dajemy w ciepłe miejsce na 20 minut. Całość pieczemy w 190’C (termoobieg 170’C) przez około 40-50 minut. Ciasto studzimy, w między czasie na patelni bez tłuszczu prażymy migdały, muszą się lekko zarumienić. Gdy ciasto wystygnie przygotowujemy lukier, czyli po prostu do cukru pudru dodajemy

KasiaiKrzysiu.pl
Pancakes na mleku 189

pieczenia Masło rozpuścić. W misce wymieszać mikserem jajka, mąkę, rozpuszczone masło, mleko, sól, cukier i proszek do pieczenia. Masa powinna być dość gęsta. Ciasto odstawić na około 20 minut. Naleśniki smażyć na dobrze rozgrzanej, małej patelni, bez tłuszczu. Przekręcać kiedy na powierzchni pojawi się duża ilość małych bąbelków. Jeśli nie chcą odejść od patelni lub rozlewają się

Bullio
Cynamonowe ciasto z jabłkami 175

wykładamy papierem do pieczenia. Do dużej miski wbijamy jajka i wsypujemy cukier. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Suche składniki: wanilię mieloną, cynamon, proszek do pieczenia i mąkę wsypujemy do naczynia i dokładnie mieszamy. Jajka z cukrem ubijamy mikserem na puszystą, jasną masę. Zmniejszamy obroty miksera, dolewamy olej i miksujemy tylko do momentu połączenia się(...)trzeba ich odciskać z soku) i całość mieszamy, do połączenia się składników. Ciasto wykładamy do tortownicy, posypujemy płatkami migdałów i wkładamy do piekarnika. Ciasto pieczemy do momentu osiągnięcia efektu suchego patyczka. Ja piekę 50 minut w temperaturze 175 stopni, na grzałkach: dolna + górna (bez termoobiegu). Smacznego

Smak mojego domu
karpatka budyniowoowocowa z aronią gruszkową... 184

piekarnika wyłożona papierem do pieczenia, ciasto rozsmarować na blaszce piekarnik elektryczny nagrzany na 220 C, grzanie góra/dół, ciasto piec przez 10 minut, następnie temperature zmniejszyć na 170 C i piec dalej 15-20 minut na złoty dość ciemny kolor, wystudzone ciasto przeciąć na połowę krem budyniowy do karpatki bez gotowania przygotować wg zaleceń, dodac pokrojone owoce

W Mojej Kuchni Lubię
Biało-czarna babka z zatopionymi wiśniami 266

pieczenia oraz wodę. Ciasto podziel na dwie równe części do pierwszej dodaj 2 łyżki kakao i wymieszać, a do drugiej 2 łyżki mąki. Formę do baby wysmaruj tłuszczem i oprósz bułką tartą. Wlej do formy najpierw ciasto białe, a następnie równo wylewając na środku wlej ciasto czekoladowe, wiśnie obtocz w mące i wrzuć nieregularnie do ciasta (jeżeli wrzucisz wiśnie(...)bez mąki to opadną pod wpływem ciężaru na dno)  Ciasto piecz w rozgrzanym piekarniku na 180 C najpierw 20 minut sam dół, następnie 25-35 minut góra-dół. Ciasto piecz, aż się ładnie zarumieni i sprawdź wykałaczką czy nie przywiera.  Jak ciasto wystygnie oblej je czekoladą i udekoruj wiśniami.  Smacznego

Niezły Młynek
Ciasto kubeczkowe z czereśniami (Ciasto jogurtowe "goûter"/"quatre heures") 139

i dodać resztę składników. Całość wymieszać (ręcznie, nie miksować) i przelać do formy wysłanej papierem do pieczenia. Na wierchu ciasta ułożyć połówki czereśni (umytych, bez pestek; na środku ułożyłam kilka z ogonkami). Piec w 180 stopniach przez około 45 minut (do tzw. "suchego patyczka

Di gotuje
Proste ciasto na maślance z rabarbarem i kruszonką 467

otoczyć w mące, by wchłonęły w ten sposób nadmiar wilgoci. Całość posypać twardą i lekko zmrożoną kruszonką. Formę z ciastem wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec ok 40-45 minut w 180C - środkowy poziom, grzałka góra-dół, bez termoobiegu - do suchego patyczka . Odstawi ć do ostudzenia w blaszce. Po lekkim przestudzeniu - bo dłużej moje łakomstwo nie da się powstrzymać

Grunt to przepis!
Biszkoptowe kokosowe ciasto z wiśniami 149

mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy i delikatnie łączymy z jajkami - sugeruję używanie szpatułki lub łyżki. Dodajemy wiórki kokosowe. Do gotowej masy powoli wlewamy olej i mieszamy aż do połączenia składników. Ciasto przelewamy do foremki, zostawiając w misce około 1/4, które następnie mieszamy z kakao. Wlewamy resztę ciasta do foremki. Wiśnie układamy na cieście (bez wbijania, same opadną(...)Swoje powciskałam i zrobiło mi się ciasto "odwracane". Babkę pieczemy w 175*C przez 40 minut

Gotowanie i blogowanie
Ciasto marchewkowe 191

krem. Do miski przesiać mąkę z sodą, cynamonem i przyprawą do piernika. Dodać jajka, marchew,orzechy i czekoladę. Wymieszać bez miksowania. Ciasto wlać do tortownicy i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 ºC na 50-60 minut ( pieczemy do suchego patyczka ). Po upieczeniu ciasto pozostawić w formie na 15 minut a następnie wystudzić na kratce kuchennej. Przed podaniem

Atlas Smaków
CIASTO Z JABŁKAMI NA SERKU HOMOGENIZOWANYM (BEZ JAJEK, BEZ UŻYCIA MIKSERA) 358

CIASTO Z JABŁKAMI (BEZ JAJEK, BEZ UŻYCIA MIKSERA) Wyśmienite ciasto, mięciutkie, rozpływające się w ustach. Do zrobienia w 10 minut, potem już tylko pozostaje pieczenie. Składniki należy zagnieść ręką, wyłożyć ciastem blachę, na to ułożyć połówki jabłek, posypać cynamonem i przykryć drugą warstwą ciasta. Ot, cała filozofia. Poczęstowała mnie nim koleżanka i od razu się

Słodko-Słony Świat Ilony
Kruche babeczki z budyniem 164

masła i maczając w nim pędzelek natłuścić foremki.  Można rozwałkować ciasto i wykroić foremkami ciasto, ja natomiast wylepiam ciastem foremki bez żadnego rozwałkowywania. Gotowe foremki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 190 stopni C ok. 12 minut. Przygotować budyń: 2 budynie mleko cukier Każdy budyń ugotować oddzielnie, dodając pół szklanki mniej mleka ( jeżeli przepis jest

Na słodko lub wytrawnie
Szarlotka z jogurtowym lukrem i migdałami 258

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ja wykorzystuję papier od Jan Niezbędny, który jest bardzo wygodny, gdyż już jest podzielony na arkusze. Na jedną część ciasta układamy obrane połówki jabłek bez gniazdek nasiennych, jabłka posypujemy przyprawą do szarlotki i cukrem wanilinowym. Jabłka przykrywamy drugą częścią ciasta i pieczemy 40 minut w 180 stopniach C. Po upieczeniu gorącą szarlotkę smarujemy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię