blachy od piekarnika i umieszczam na niej (wcześniej wykładam papierem do pieczenia). Na cieście rozsmarowuję sos (pozostawiając małe brzegi bez sosu), następnie oprószam serem, układam boczek i grzyby. Na wierzchu nakładam łyżeczką mascarpone (w odstępach), całość posypuję oregano. Pizzę piekę przez około 8-10 minut w 250 stopniach (termoobieg + grzałka góra-dół
JejKuchniaszklanki cukru 100 g masła 1 jajo Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto i chłodzimy w lodówce przez co najmniej godzinę. Po tym czasie wyjmujemy rozwałkowujemy na wielkość blaszki do pieczenia (23x33 cm) i zapiekamy w 180 st. C na złoty kolor (ok 10-15 minut) Beza kokosowa: 4 białka 1 szkl. cukru 20 dkg wiórek kokosowych(...)Przekładamy do blaszki i pieczemy ok 30 minut w 170 st. C Pianka truskawkowa: ok 500 g. truskawek 250 g. serka mascarpone 300 ml śmietany 30% 4 łyżeczki. żelatyny 3-4 łyżki cukru pudru 1/4 szklanki mleka opakowanie herbatników (u mnie kakaowe) Żelatynę zalewamy mlekiem i odstawiamy do napęcznienia, po ok 10 minutach rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Umyte
Cynamonowe szczęściekakao lub karobu 200 ml mleka roślinnego (sojowe do ciast jest najlepsze) 100 g oleju roślinnego (około 120 ml) 1 dojrzały banan czubata łyżeczka proszku do pieczenia czubata łyżeczka sody oczyszczonej kopiasta łyżka cynamonu łyżeczka suszonego imbiru 2 średnie jabłka pół kg dyni (waga po obraniu ze skórki i bez wnętrzności) Przygotowanie: Rozpocznij od obrania dyni i pokrojenia(...)patelni rozgrzej 2 łyżki oleju roślinnego i przez minutę smaż połowę cynamonu i imbiru. Dodaj dynię i 2 łyżki cukru (z tego który jest w przepisie). Smaż dynię przez 5 minut mieszając od czasu do czasu. Przełóż całość do miski. Suche składniki na ciasto czyli: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao, resztę cynamonu i imbiru przesiej do dużej miski
greenscarfszybkie ciasto ucierane, na którego przygotowanie potrzebujemy 10-15 minut, pomijając czas pieczenia. Można je wykonać z dowolnymi owocami, jednakże z dużą ilością borówek nie tylko dobrze smakuje, ale też ładnie prezentuje swoje piegowate wnętrze.Ciasto przygotowałam w keksówce o wymiarach 20x11x7,5cm. Ciasto jogurtowe z borówkami (bez tłuszczu)Składniki:225g mąki pszennej + 1 łyżeczka do oprószenia owoców100g(...)osuszyć i oprószyć mąką- keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia- na dno formy wyłożyć 1/3 ciasta, na ciasto wysypać w miarę równomiernie 1/3 borówek, wyłożyć 1/3 ciasta, ponownie wysypać 1/3 borówek, wyłożyć resztę ciasta, na wierzchu ułożyć pozostałe borówki- ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w 180 stopniach przez 50-60 minut do tzw. suchego patyczka Duża ilość kwaskowatych borówek
Smakołyki Berenikiślimaczka, drugi róg robię w taki sam sposób Tak uformowane rogi układam na blasze obok łebka. Łebek z rogami już jest, teraz uformuję pozostałą część baranka wielkanocnego: Urywam kawałek ciasta formuję dłońmi cienki wałeczek i zwijam w ślimaczka – wałeczki mają długość około 25 cm Każdy ślimaczek układam na blasze, jeden obok drugiego tak żeby kształtem przypominały baranka Na końcu robię(...)czereśni kandyzowanej. Następnie baranka maluję mlekiem i posypuję kruszonką. Pieczenie baranka: Blachę z barankiem wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę i piekę około 21 minut – długość pieczenia może się różnić w zależności od piekarnika. Piekarnika mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu. Upieczony odstawiam do wystudzenia. Baranek z ciasta drożdżowego jest
Uwaga Babcia Piecze Chlebforemki wysmarowanej margaryną lub masłem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pieczenie: Ciasto wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C, na drugą od dołu półkę i piekę około 45 minut, do suchego patyczka. Długość pieczenia babki może się różnić od piekarnika. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu. Babkę po upieczeniu od razu wybijam z foremki
Uwaga Babcia Gotujejaja - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 2 łyżki mąki pszennej - 2 łyżki kakao - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1/2 szklanki cukru - szczypta soli - syrop z kwiatów czarnego bzu (link) do nasączania biszkoptów Masa do przełożenia tortu: - 2 opakowania serków mascarpone - 2 opakowania śmietanki 30% - 3 łyżki białego cukru Dodatkowo do przełożenia: - dżem z czerwonej porzeczki (link) Masa do posmarowania tortu(...)proszek do pieczenia. Wszystko dodaję drobnymi partiami. Kiedy ciasto jest już dobrze wymieszane, piekę przez 20 minut w temp. 160'C (grzałki góra/dół ). Lekko wystudzony przekrajam wzdłuż ostrym, długim nożem. Przygotowuję ciemny biszkopt - wykonuję go w taki sam sposób jak biszkopt jasny, dodając tylko dodatkowo kakao. Biszkopty spryskuję syropem z kwiatów czarnego bzu (syrop przelewam
Wielopokoleniowopowstanie gładka masa. Na koniec dodajemy wszystkie suche składniki, mieszamy dokładnie łyżką. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 40 minut ( do suchego patyczka). Studzimy. Kroimy na 2 części (2 blaty). Krem wiśniowy: Wiśnie bez pestek umieszczamy w garnku, zasypujemy cukrem i podgrzewamy, aż cukier się rozpuści. Miksujemy blenderem na puree(...)lodówki do lekkiego zgęstnienia, pilnując aby całkowicie nie zastygł. Polewa czekoladowa: Śmietankę umieszczamy w garnuszku, doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy posiekaną czekoladę, mieszamy. Odstawiamy do lekkiego zgęstnienia. Układamy kolejno: 1. Ciasto kakaowe- ciasto można nasączyć likierem wiśniowym, lub sokiem z cytryny 2. Połowa kremu wiśniowego 3. Ciasto kakaowe- również możemy nasączyć 4. Połowa kremu wiśniowego- ciasto wstawiamy do lodówki
Czerwona PorzeczkaSpód: Zimne masło posiekać nożem na małe kawałeczki z pozostałymi składnikami. Szybko zagnieść jednolite ciasto i wykleić nim dno foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuć widelcem w kilku miejscach i podpiec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni C przez około 20 minut. Masa serowa: Do mielonego sera dodać cukier, budyń i jajka, krótko zmiksować. Do masy(...)napowietrzać masy serowej. Masę wylać na podpieczony spód i piec 50 minut w 180 stopniach C. Następnie na gorący ser wyłożyć ubite białka, widelcem lub łopatką z ząbkami zrobić rowki i piec w 180 stopniach C około 13 - 14 minut. Po upieczeniu sernika, uchylić drzwi piekarnika na około 10 minut, następnie sernik wyjąć z piekarnika i wystudzić. Krople rosy pojawią
Kuchcik gotujejabłkowy – 1 łyżka soda oczyszczona – 1,5 łyżeczki sól ( kłodawska lub himalajska ) – ¼ łyżeczki W większej miseczce wymieszaj dobrze wszystkie mokre składniki (z roztopionym olejem kokosowym, ale bez octu jabłkowego). Osobno w mniejszej miseczce wymieszaj wszystkie suche składniki poza żelatyną. Przygotuj dwa „jajka” żelatynowe zgodnie z przepisem z Zamiast jajek – czym zastąpić jajka(...)rozgrzanie pieca. Powyższe ilości wystarczą na stosunkowo małą foremkę – ja użyłem okrągłej o średnicy około 20 cm. Na samym końcu dolej ocet jabłkowy, dobrze wymieszaj i przełóż ciasto do formy. Piecz w temperaturze 180°C przez około 40-45 minut (do suchego patyczka). Oczywiście jest tyle alergii i nadwrażliwości pokarmowych, że niemożliwe jest zrobienie ciasta bez żadnych alergenów
PaleoSMAKpowstanie kruszonka. Dodajemy jajko i miksujemy, aż powstanie gładkie ciasto. Formujemy kulę, rozpłaszczamy i wstawiamy na 15-30 minut do lodówki. Zimne ciasto oprószamy mąką, wkładamy pomiędzy dwa arkusze folii spożywczej i rozwałkowujemy na cienki placek o średnicy 2 cm większej niż średnicy formy. Odklejamy górną folię, przenosimy ciasto do formy, spodem do góry. Lekko dociskamy dłońmi(...)folią aluminiową (dno i boki) i obciążamy np. suchym ryżem, grochem, fasolą. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 15 minut, następnie wyjmujemy folię z obciążeniem i pieczemy 10 minut. Wyjmujemy na blat, zostawiamy do wystygnięcia. KREM: Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni C, bez termoobiegu. W rondelku zagotowujemy śmietankę i od razu zdejmujemy z ognia. Dodajemy połamaną na kawałki czekoladę
cool and mintyokoło 5-7 minut). Gotowe ciasto odstawiamy do podwojenia objętości na 1 do 1 i 1/2 godziny. 4. Składniki na kruszonkę zagniatamy i chowamy do lodówki albo zamrażali. 5. Kiedy ciasto wyrośnie, odgazowujemy je na blacie i delikatnie wałkujemy na kształt formy do pieczenia. Przekładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia i układamy na nim połówki śliwek(...)było łatwiej wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia, odwracam ja do góry dnem i nakładam papier na wierzch, zaginam rogi, kanty tak aby papier utworzył "pudełeczko" bez przykrywki, następnie odwracam blaszkę i tak przygotowany papierem wykładam blaszkę ;) Odstawiamy do ponownego lekkiego podrośnięcia na około 20-30 minut 6. Na podrośnięte ciasto wykładamy kruszonkę i całość wsadzamy do piekarnika nagrzanego
Gotowanie...to proste !mikrofalówki: murzynek z wiśniami , murzynka z owocami , lub murzynka z kremem kokosowym. Murzynek według tego przepisu „gotował/smażył” się dłużej niż ciasto z patelni z porzeczkami, trwało to 30 minut z jednej strony i 10 minut po odwróceniu go.Murzynek z wiśniami jest bardzo smaczny i puszysty. Jak przygotować murzynka z patelni? Murzynek z wiśniami z patelni: Składniki – patelnia(...)mące pszennej, mieszamy delikatnie łyżką. Masę przekładamy na wyłożoną natłuszczonym krążkiem papieru do pieczenia patelnię. Wyrównujemy powierzchnię i szczelnie przykrywamy patelnię pokrywką bez otworu. Ciasto „ gotujemy/ smażymy” na patelni do tzw. „suchego patyczka” na bardzo małym ogniu przez około 30 minut (trzeba pilnować czasu) oznaką, że jest gotowe- góra ciasta jest ścięta. Obracamy ciasto gdy jest
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięściereczką i odstawić na 40 minut do wyrośnięcia. Przygotować dwie duże blachy do pieczenia bułek. Proponuję wyłożyć papierem dopieczenia, żeby nie mieć potem zbyt dużo mycia. Wyłożyć ciasto na blat posypany mąką. Podzielić ciasto na dwie równe części. Każdą z nich ponownie wyrobić, składając po kilka razy (jak ciasto francuskie tyle że bez masła). Ciasto rozwałkować jak najcieniej(...)ciasto w rulon, układając go sklejeniem w dół. Ostrym nożem pokroić każdy rulon na 12 części w kształcie trapezów i od razy wykładać je na blachy. Rozbełtać w miseczce małe jajko i posmarować nim trapezowe bułki. Nożem obiadowym (nieostrym) zrobić wgłębienia wzdłuż bułek. Piec bułki przez 18 minut obie blachy naraz (z termoobiegiem) lub ok. 22 minut (bez termoobiegu
Weekendy w domu i ogrodziecieście wydrylowane ćwiartki śliwek. Wkładamy do piekarnika na kolejne 30 minut, temp. 180 stopni. W tym czasie przygotowujemy bezę. Zostawione wcześniej białka ubijamy na sztywno z cukrem. Bezę nakładamy na podpieczony spód, zostawiając ok. 1 cm. wolnego miejsca od brzegu ciasta – beza urośnie podczas pieczenia. Pieczemy 30 min. w temperaturze 180 stopni. Podajemy na ciepło :) Smacznego! Po więcej
Ciastkozercy