ciasto bez jajek - 13000 przepisów (strona:83/867)

Chleb bananowo-pekanowy 126

przez 30 minut. "],"recipeCategory":"Ciasto","recipeCuisine":"Bez glutenu"} Chleb bananowo-pekanowy Danie Ciasto , Pieczywo , Śniadaniowo Kuchnia Bez glutenu , Słodkości , Wege Porcje 16 Porcje 16 Składniki 200 g mąka ryżowa 2 łyżeczka proszek do pieczenia 3 szt banan 2 szt jajko 50 g olej kokosowy 2 garści orzechy pekan Sposób przygotowania Łączymy suche składniki i dodajemy pokruszone orzechy. Banana

Kucharzyca
Ananasek 209

Prościutki, szybciutki, idealny na niedzielne popołudnia przy kawie. Przepis pochodzący z książki Siostry Anastazji, pt: 103 ciasta Siostry Anastazji.  W oryginale z bezą z białek z wiórkami kokosowymi, u mnie z bitą śmietaną:) Biszkopt: 4 jajka 3 łyżki mąki pszennej 8 łyżek cukru 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka octu Masa: 1 puszka ananasów 1 opakowanie(...)dodając cukier i  po jednym żółtku. Mąkę i proszek do pieczenia mieszam i przesiewam delikatnie do masy jajecznej.. Na koniec wlewam ocet, mieszam i przekładam ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę ok 40 min w temp. 160'C. Z ananasów odlewam sok. Na soku gotuję budyń. Przestudzony wykładam na spód biszkoptowy. Śmietanę ubijam

Ciasteczkowy Potwór
Czekoladowe pierogi z czekoladowo-serowym nadzieniem, czyli uczta dla podniebienia każdego łasucha 171

gorzkiej z bakaliami Goplana 90g 2 1/3 łyżki kakao 2 jajka szczypta soli 2 łyżki oleju 3/4 szklanki gorącej wody Farsz: 200 g półtłustego sera białego 3 kostki czekolady Mister Ron Goplana 90g 2 łyżeczki śmietanki 30% Inne: garnek z gotującą się wodą mąka do podsypania blatu Przygotowanie: Ciasto: Do miski przesiewamy 2 szklanki mąki i 2 1/3 łyżki kakao(...)dokładnie starta ze względu na zawarte w niej bakalie. Opcjonalnie możemy również użyć gorzkiej czekolady Goplana bez bakalii. Następnie do miski wbijamy 1 całe jajko i żółtko. Białko zostawiamy do smarowania pierogów podczas sklejania. Kolejno dodajemy 2 łyżki oleju. Na tym etapie ciasto należy zacząć wyrabiać ręcznie dolewając powoli i ostrożnie gorącą wodę. Ciasto winno mieć elastyczną, nie lepką

Słodkie okruszki
nocne leniwe drożdżowe ciasto z nektarynkami... 133

DODAWAĆ BEZ MIESZANIA - do dużej miski wsypać pokruszone świeże drodże, cukier i wlać mleko dodać całe jajka, olej, aromat waniliowy, szczypta soli na koniec wsypać mąkę przesianą i nakryć talerzem - zostawić na całą noc na stole bez przeciągów rano ciasto wymieszać mikserem z 3 minuty 2 tortownice 22 cm lub jedna duża blacha - wysmarować masłem i tartą bułką

W Mojej Kuchni Lubię
Pierogi z mięsem. 122

Składniki : Ciasto : 53 dkg mąki 1/2 szklanka wody 1 jajko ( najlepiej z wiejskiego chowu ) sól Farsz : 50 dkg mięsa wołowego bez kości 20 dkg włoszczyzny 1 cebula 1 jajko 1 łyżka tłuszczu sól pieprz mielony gałka muszkatołowa stopiona słonina do okraszenia  Sposób wykonania :   M ięso opłucz, włóż do wrzącej, osolonej wody, ugotuj, pod koniec gotowania dodaj umytą(...)miękkie, wyjmij z wody, ostudź. Pokrój na małe kawałki i zmiel razem z włoszczyzną. Dodaj podsmażoną na tłuszczu cebulkę , surowe jajko, wymieszaj i dopraw do smaku solą, pieprzem i mieloną gałką muszkatołową , wymieszaj dokładnie. Z podanych składników na ciasto zagnieć elastyczne ciasto pierogowe. następnie rozwałkuj je na cienki placek, wykrawaj krążki, nakładaj małą łyżeczką farsz i dokładnie zlepiaj. Gotowe pierogi

Przepisy i porady kulinarne
Drożdżowiec z jabłkami 127

pszennej pełnoziarnistej - 50 g masła - 50 g cukru - szczypta cynamonu oraz - 500 g jabłek - 1 kisiel cytrynowy bez cukru - 2 łyżki cukru Przygotowanie: Drożdże rozcieramy z cukrem, aż się rozpuszczą. Następie dodajemy jogurt, jajko, mąkę i przestudzone masło. Wyrabiamy, aż ciasto będzie elastyczne. Formę o wymiarach 24 cm x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej

Zainspirowana w kuchni
Dietetyczny sernik orzechowy z nutą chilli 200

SKŁADNIKI: 700 g mielonego twarogu,  6 jajek,  czubata łyżka masła orzechowego (bez soli i cukru),  1 miarka kazeiny,  1 miarka odtłuszczonego

ClauditteMissCooking
Ciastka francuskie z serem 217

Dzięki użyciu gotowego ciasta francuskiego samo przygotowanie jest bajecznie i dziecinnie proste.      Składniki na 24 szt.:  - 2 opakowania ciasta francuskiego (po 375g)- 450g twarogu półtłustego- ½ szklanki drobnego cukru- 1 łyżka budyniu śmietankowego bez cukru- ½ łyżki miękkiego masła- 2 jajka (z tego 1 do smarowania ciastek)- aromat według uznania (dałam esencję rumową)        Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia lub matą(...)Razem z ostatnią porcją twarogu dodajemy 1 łyżkę budyniu, miękkie masło i esencję rumową (można inną, jaką kto lubi). Ponownie wyrabiamy. Masa serowa nie musi być utarta na puch. Ciasto rozwijamy i kroimy (każdy płat) na 12 prostokątów (ok. 10×8 cm). Wewnątrz każdego prostokąta, ostrym, cienkim nożykiem robimy w rogach nacięcia, nie docinając ciasta do końca (patrz

mojewypiekiinietylko
Ciasto słonecznikowe 305

pyszne. Polecam :) PS. Ciasto słonecznikowe można zrobić w wersji bezalkoholowej lub alkoholowej, wystarczy do nasączenia użyć wódki zamiast wody. Ciasto biszkoptowe: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem budyniowy: 2 budynie waniliowe (bez cukru) 1 cukier waniliowy 2/3 szklanki cukru 750ml mleka 3,2% 200g miękkiego masła 82% Dodatkowo: 1 ½ szklanki łuskanego(...)około 225g) Ok. 200g prostokątnych herbatników (około 20 sztuk) Ok. ½ szklanki przegotowanej zimnej wody lub wódki Polewa: 100g czekolady np. deserowej 100ml śmietany kremówki Dekoracja: Kokos Kolorowe posypki do ciasta Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do nich cukier, jeszcze chwilę miksujemy, po czym dodajemy kolejno żółtka. Po dodaniu wszystkich żółtek miksujemy jeszcze około 5 minut, po czym dodajemy mąkę

Smakowy Raj
Szarlotka z bezą 203

warto ! To najlepsza szarlotka na tym świecie ! Dzisiejszy przepis wywoła ssanie w żołądku i przyspieszone działanie ślinianek. Kruche ciasto...soczyste nadzienie z jabłek i delikatna beza, a wszystko to w jednym cieście. Kto oprze się pokusie i zje tylko jeden kawałek ? Ja nie zdołam, w starciu szarlotka kontra ja, 1:0 dla szarlotki. Przed nami Dzień Babci i Dziadka, może(...)bułki tartej Beza: 5 białek 1,5 szklanki drobnego cukru    Wykonanie: Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Odstawić by puściły sok. W tym czasie zagnieść kruche ciasto. Na stolnice lub blat wysypać mąkę, proszek do pieczenia i cukier - wymieszać. Masło pokroić w kostkę, dodać do mąki i posiekać nożem. Jogurt naturalny, jajko i żółtka rozbełtać

kolorowotorcikowo
Slimaki lubia deszcz 172

wystygnięcia.wykonanie:Mieszamy składniki nadzienia (bez odzynek) aż do uzyskania miękkiej masy. Zostawiamy ją w temperaturze pokojowej na czas wyrabiania ciasta.W dużej misce mieszamy mąki i sól. W drugim naczyniu mieszamy mleko, wodę, jajka, golden syrup (miód) i świeże drożdże. Wlewamy płyn do naczynia z mąką i wyrabiamy do uzyskania miękkiego, lepkiego ciasta. Przykrywamy i odstawiamy na 10 minut.Smarujemy

Przysmaki Karolki
Babeczki waniliowe 254

zamiast wanilii poczuć cytrynową nutę? Nic prostszego- po prostu zamiast zapachu waniliowego dodajcie do ciasta sok wyciśnięty z połowy cytryny. Smacznego! SKŁADNIKI NA BABECZKI WANILIOWE (20 sztuk ) : 225 g. miękkiego masła lub margaryny do pieczenia 225 g. drobnego cukru 220 g. mąki pszennej 4 jajka zapach waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia Przepis : BABECZKI WANILIOWE: Nagrzewamy piekarnik(...)oraz jajka powinny mieć temperaturę pokojową! Jeżeli zdarzy Wam się zapomnieć- o wczesniejszym wyjęciu jajek z lodówki- włóżcie je na 10 min. do ciepłej (ale nie gorącej!) wody. Mąkę z proszkiem przesiewamy. Do przesianej z proszkiem mąki dodajemy jajka, cukier, zapach waniliowy oraz pokrojone w kostki masło. Używając miksera wszystko dokładnie ze sobą mieszamy, aż otrzymamy jednolitą masę bez

Domowe Torty
Sernik z rosą 241

białka 2/3 szklanki cukru Suche składniki na kruchy spód mieszamy razem w misce, dodajemy miękkie masło i zagniatamy, tak długo aż powstanie kruszonka. Dodajemy jajko i ponownie zagniatamy. Gotowe ciasto powinno mieć konsystencję miękkiej plasteliny. Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej. Można lekko je spłaszczyć, żeby szybciej się schłodziło. Jeśli(...)środek sernika będzie wyglądał po tym czasie na lekko surowy – tak ma być, sernik zetnie się jeszcze podczas dopiekania bezy i chłodzenia. Na 15 minut przed końcem pieczenia sernika (czyli po ok. 1 godzinie pieczenia) ubijamy jajka na bezę. Gotowa piana powinna być gęsta i lśniąca. Wykładamy ją na upieczony sernik Rozsmarowujemy pianę na serniku i wyrównujemy szpatułką. Można

Ciastkozercy
Tarta koperkowa na bogato z kukurydzą 172

ciasto kruche: 1 łyżka oleju rzepakowego,  200 g mąki pszennej,  100 g schłodzonego masła, 1 jajko, 2 łyżki posiekanego koperku, szczypta soli. Pozostałe składniki: 450 g mrożonych warzyw (cukinia, fasola szparagowa płaskostrąkowa, marchew, kalafior, głąbiki brokuła, brokuły ) 100 g startego sera żółtego, 50 g serka topionego śmietankowego, 1 filet z kurczaka, 200 ml śmietany, 2 jajka(...)się schłodziło. Nagrzewamy piekarnik do temp. 190°C bez termoobiegu. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm, podsypując mąką. Ciastem wykładamy dno i boki formy ceramicznej. Widelcem nakłuwamy ciasto, aby nam się nie podniosło. Wstawiamy do piekarnika na ok. 15-20 min. Do wysokiego naczynia wlewamy śmietanę, dodajemy jajka, ser żółty, ser topiony, koperek i dokładnie mieszamy

Moniki Smakołyki
Pizza, najlepsze przepisy 389

drożdżami, wody, soli, cukru oraz oliwy z oliwek, ale niekiedy odbiegam od tej zasady, kiedyś do ciasta na pizzę dodawałam jajko. Ciasto przeważnie wyrabiam za pomocą robota ze specjalnym hakiem, ale gdy ciasto wyrośnie, formuję je przeważnie rękami, bez użycia wałka. Pizza po wypieczeniu powinna być chrupiąca, krucha i aromatyczna z przyrumienionymi brzegami. 9 lutego to „Światowy Dzień Pizzy(...)pyszne i na drożdżowym cieście. Pizza caprese – mini pizza z pomidorami i serem mozzarella to idealna przekąska, Ciasto do pizzy posmarowałam domową pastą paprykową, ale może to być też sos pomidorowy, czy zwykły ketchup. Aby placki pizzy były równe wykroiłam je przed upieczeniem specjalna foremką. Paluchy a’la pizza to drożdżowy wypiek ze „zwariowanego ciasta” do wszystkiego, nazywanego

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Proponowane wyszukiwania