mąki ziemniaczanej 1 opakowanie budyniu waniliowego (bez cukru) 1 szklanka cukru 2 jajka Beza: 4 białka 1 szklanka cukru Dodatkowo: puszka (820 g) brzoskwiń w syropie, cukier puder do posypania W misce wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i pokrojone na kawałki zimne masło. Rozetrzeć na drobne okruchy. Dodać żółtka i wyrobić ciasto (zagnieść w kształt kuli). Włożyć(...)około godzinę. Cukier utrzeć z masłem na jednolitą masę. Dodać twaróg (trzykrotnie zmielony w maszynce do mielenia), mąkę i budyń. Zmiksować do połączenia się składników. Na koniec dodać jajka i miksować jeszcze przez około minutę. Białka utrzeć na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania cukier. Brzoskwinie pokroić na mniejsze kawałki (każdą połówkę na około 4 części). Ciasto podzielić na dwie
BullioPojawił się rabarbar i miałyśmy z mamą zrobić ciasto drożdżowe z rabarbarem, a skończyło się tym, że upiekłyśmy tarte z budyniem, rabarbarem, truskawkami i bezą. Składniki : 250 g mąki pszennej 3 jajka (żółtka i białka oddzielnie) szczypta soli 250 g cukru 150 g zimnego masła budyń śmietankowy 500 g świeżych truskawek 500 g rabarbaru czerwony żelowy barwnik(...)Mąke i masło, siekamy razem, dodajemy 100 g cukru, sól oraz żółtka (białka odkładamy do lodówki - będą do bezy) m ieszamy razem na gładką masę. Wyrobione ciasto wkładamy na 30 min. do lodówki do schłodzenia. Rabarbar obieramy i kroimy na drobne kawałki razem z truskawkami obtaczamy w mące ziemniaczanej, dzięki temu nie puszczą soku
Lili w kuchninaleśniki bez jajek 5 sztuk, patelnia o śr. 16 cm 1/2 szklanki mąki, ciut więcej niż 1/2 szklanki wody, szczypta soli, 1 łyżka oleju rzepakowego, Przygotowanie: Mąkę, wodę, olej i sól łączymy za pomocą trzepaczki, ciasto ma mieć konsystencję lekko kwaśnej śmietany, jeśli ciasto naleśnikowe jest za gęste to dodajemy jeszcze odrobinę wody. Ciasto musimy dokładnie wymieszać(...)Ciasto na naleśniki odstawiamy pod przykryciem na kilka minut. Następnie smażymy naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni (bez tłuszczu). Kiedy naleśnik jest usmażony z jednej strony, przekładamy go łopatką na drugą stronę. Naleśniki podajemy z dowolnymi dodatkami. Ja podałam z twarogiem wymieszanym z odrobiną śmietanki i cukru pudru, oraz z ćwiartkami wiśni. Smacznego! The post Naleśniki bez jajek
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępieczarek, 5 cebul średniej wielkości, 20 dag tartego sera żółtego, sól, pieprz, 2 łyżki masła. Dodatkowo: jajko i bułka tarta do panierowania, olej do smażenia. Przygotowanie: Z podanych składników przygotowuję ciasto na naleśniki, smażę na rozgrzanej patelni bez tłuszczu, studzę. Pieczarki obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach, cebulę kroję w drobną kostkę. Na maśle podsmażam cebulę(...)solą i pieprzem (dosyć obficie, farsz ma być wyrazisty), mieszam i smażę jeszcze przez chwilę aż ser się rozpuści. Na naleśnikach rozkładam ostudzony farsz, zwijam na krokiety. Obtaczam w jajku i bułce tartej. Smażę na rozgrzanym oleju na złoty kolor
JejKuchniakompletnie żadnego wpływu na jego smak, ale trzeba dobrać odpowiednio dużą foremkę. Surowe ciasto nie powinno sięgąć wyżej niż do 3/4 wysokości foremki. Swój upiekłam w dużej prostokątnej formie i nie jest za bardzo wysoki. Za to bardziej podzielny, co przy różnorodności wypieków światecznych nie było bez znaczenia. Zmodyfikowałam odrobinę tradycję i tak zamiast masła dałam mascarpone, a cukier(...)wersją - ksylitolem. Cudowny sernik, idealny na różne okazje! Polecam! Składniki: 1 kg sera z wiederka 3x mielonego 250 g serka mascarpone 1 budyń waniliowy 160-200 g ksylitolu 6 jajek L skórka otarta z 1 cytryny Dodatkowo: 100 g gorzkiej czejkolady 100 ml śmietany kremówki opcjonalnie: rodzynki skórka pomarańczowa Wykonanie: odzielić białka od żółtek. Zółtka utrzeć z ksylitolem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!łyżki płynnego miodu ziarenka wyłuskane z 1/2 laski wanilii DODATKOWO : pokruszone bezy, listki świeżej mięty, płatki czekolady * * 50 g czekolady rozpuszczamy w rondelku i cienką warstwą rozsmarowujemy na arkuszu folii aluminiowej lub papieru do pieczenia, wkładamy do lodówki. Zimną czekoladę, łamiemy na kawałki i posypujemy wierzch ciasta WYKONANIE KRUCHY SPÓD : Do miski przesiewamy oba rodzaje mąki, dodajemy cukier i pokrojone(...)jajko i zagniatamy ciasto łącząc wszystkie składniki w kulę. Ciasto wykładamy na arkusz papieru do pieczenia, przykrywamy arkuszem folii spożywczej i rozwałkowujemy na placek nieco większy niż forma. razem z papierem przekładamy do formy i formujemy 1 cm rant. Spód dziurkujemy widelem i wkładamy na około30 minut do lodówki. Piekarnik rozgrzewamy do 160ºC (grzanie góra/dół bez
cool and mintyśmietany 35 g cukru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 jajko dodatkowo: 250 g świeżych truskawek, umytych, osuszonych, bez szypułek i pokrojonych na połówki wykonanie masy serowej: Ser mielimy, dodajemy cukier, śmietanę, żółtko i ekstrakt, miksujemy. Białko ubijamy na pianę, dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy. składniki na ciasto drożdżowe: 500 g mąki 100 g cukru 220 g mleka
Domowy Smak Jedzeniapodsypywania podczas wałkowania ciasta 1 jajko 1 płaska łyżeczka soli 4-5 łyżek oleju roślinnego lub masła ghee 220-240 ml wody *** 2 - 3 szklanki oleju do smażenia Składniki farszu 250 - 300 g ugotowanego mięsa z kurczaka, indyka lub perliczki 1 duża drobno pokrojona cebula 1 duża marchewka 1 duża papryka (kolor bez znaczenia) 1-3 papryczki chili(...)łyżeczka garam masala Przygotowanie ciasta Sól rozpuścić we wrzątku. Do mąki wlać bardzo powoli wrzącą osoloną wodę i dokładnie wymieszać. Kiedy przestygnie dodać rozmącone jajko i olej, ponownie rozmieszać i wyrobić elastyczne ciasto (ręcznie, mikserem lub w maszynie do chleba). Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i odłożyć na około 30 minut. Ciasto podzielić na kilka części
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataserca, czyli kruche ciasteczka z malinami i cukrem, przygotowuje się je w ciągu 30 minut. Przepis na to kruche ciasto bez cukru jest bowiem uniwersalny, bo to mój ulubiony przepis. Nie dodaje się do ciasta ani spulchniaczy, ani jajek, ani cukru. Jego słodycz zależy od dodatków jakie dodamy. Ciasteczka, rogaliki zawsze mi smakowały, bo nie były zbyt słodkie(...)miękką margarynę i gęsty jogurt grecki, wyrabiamy hakiem robota. Można zagnieść ciasto ręcznie. Ciasto nie wymaga chłodzenia w lodówce. Ciasto dzielimy na 2 części, każdy kawałek rozwałkowujemy w kształcie prostokąta, smarujemy malinami z rumem, przykrywamy drugą częścią ciasta, którą posypujemy cukrem. Foremką, ja miałam karbowane serce wycinamy z ciasta serca. Układamy ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędynią jako składnik ciasta! Są wyśmienite, świetnie komponują się z musem jabłkowym lub musem jabłkowo-dyniowym (zdjęcie z propozycją podania poniżej). Idealne na deser, obiad, czy drugie śniadanie. Po prostu trzeba ich spróbować. Ja zakochałam się w nich od razu! Wychodzi z nich ok. 15 naleśników - a wszystko zależy od ich grubości. Jeden naleśnik bez(...)dodatków - 70kcal. Składniki: - 575ml mleka sojowego - 170g mąki orkiszowej - 100g puree z dyni - 2 jajka - 2 łyżki oleju kokosowego/rzepakowego - 1 łyżeczka cynamonu - 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Wszystkie składniki dokładnie łączymy za pomocą blendera lub bez. Ciasto mieszamy (przed każdym kolejnym smażeniem), wylewamy np. chochlą i smażymy na patelni, na średnim ogniu, bez użycia dodatkowego oleju
Be Fit Be Strongciasto długie i szerokie. Powtórzę je jednak na pewno, bo wiem, że innym wychodzi (np. Bernice ). Kiedy zrobiłam szpinakowe naleśniki pierwszy raz, to od razu pomyślałam, że pasuje do nich bardziej wytrawne nadzienie niż słodkie. Stąd właśnie pomysł na farsz z kaszy gryczanej. A jak kasza gryczana, to i twaróg pasuje jak ulał. Bez zbędnych słów, zachęcam(...)mleka 1 szklanka wody mineralnej gazowanej 2 jajka ½ łyżeczki soli 50 g roztopionego masła W misie lub w dzbanku miksera umieszczamy szpinak, mleko, jajka, sól oraz przesianą mąkę. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy. Na końcu dodajemy wodę. Na patelni topimy masło, gorące wlewamy do ciasta i od razu mieszamy. Smażymy naleśniki na patelni bez użycia dodatkowego tłuszczu. Po usmażeniu każdego
bistro mamagrzyby zalewamy niewielką ilością zimnej wody i dostawiamy na 2 godzimy. Do miski wsypujemy przesianą mąkę, wlewamy mleko, wbijamy jajka i dolewamy wodę, dodajemy szczyptę soli i olej. Całość miksujemy, aż otrzymamy gładkie ciasto naleśnikowe. Na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu smażymy naleśniki z obu stron. Cebulę drobno siekamy, a następnie rumienimy na maśle od czasu do czasu mieszając(...)cebulę. Całość doprawiamy pieprzem oraz domową przyprawą typu wegeta, wszystko dokładnie mieszamy. Na każdym naleśniku kładziemy porcję nadzienia i zawijamy krokiety. Krokiety obtaczamy w doprawionych solą i pieprzem roztrzepanych jajkach i panierujemy w bułce tartej, smażymy na większej ilości rozgrzanego oleju z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu odsączamy je z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku
Smakowite Daniaoctu 2 łyżki kakao 1/2 szklanki bakali (rodzynki, orzechy, czy co tam komu pasuje) Jajka ucieramy z cukrem na puszystą białą masę, a następnie dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy. Wsypujemy mąkę, sodę i wlewamy ocet. Ciasto dzielimy na 3 równe części, jedną pozostawiamy bez dodatków, do drugiej dodajemy kakao, a do trzeciej bakalie. Pieczemy każdą część oddzielnie w blaszce
Cynamonowe szczęściepodsypania 4 łyżki miodu ¾ szklanki cukru pudru ¾ łyżki sody oczyszczonej 1 łyżka octu 2 jajka Masa 2 budynie śmietankowe po 40g bez cukru 3 szklanki mleka 400g masy kajmakowej 250g margaryny lub masła Dodatkowo garść orzechów włoskich do dekoracji Spody: Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od roztopienia masła. Następnie dodajemy cukier puder oraz miód. W oddzielnej miseczce przygotowujemy roztwór sody
Słodki ZakątekBardzo smaczne ciasto ,pachnące czekoladą i bananami .Na wierzchu bita śmietana i pokruszone bezy .Dla mnie to ideał ciasta .Musisz się skusić. Składniki : tortownica 20 cm 100 g gorzkiej czekolady 150 g miękkiego masła 100 g cukru trzcinowego 3 jajka ,w temperaturze pokojowej 180 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 3 łyżki kakao(...)cukrem na puszystą masę . Dodawać po jednym jajku i nadal ubijać .Mąkę przesiać z sodą i proszkiem i w trzech częściach dodać do masy ,krótko zmiksować .Na koniec dodać rozpuszczoną ,przestudzoną czekoladę i zgniecione widelcem banany ,wymieszać łyżką. Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez około 45 minut . Dodatkowo: śmietana 36% 200 ml bezy 2 łyżeczki cukru pudru Ubijamy śmietanę
Ladylaura.