Sernik bez ciasta, bardzo delikatny i smaczny. Składniki:-1 kg mielonego twarogu, najlepiej zmielić krajankę twarogową-6 jajek-125 g stopionego masła-300 g cukru pudru-budyń w proszku-2 łyżki mąki pszennej-aromat Oddzielamy żółtka od białek.Białka ubijamy na sztywną pianę.Dodajemy 3 łyżki cukru pudru i miksujemy. Pozostały cukier puder
Maminek kulinarnysię to zakamuflować cukrem pudrem ale my lubimy takie bez posypek :)Ciasto:1/2 margaryny (125 g)1 szkl wody1 szkl mąki pszennej3 duże jajkaszczypta soliW garnku zagotować wodę z margaryną i szczyptą soli. Na gotującą się wodę wsypać mąkę pszenną, energicznie wymieszać i gotować ciągle mieszając. Ciasto jest gotowe gdy ma szklisty wygląd i odchodzi od ścianek garnka(...)Pozostawić do ostygnięcia. Do wystudzonej masy dodawać po jednym jajku, ucierać do połączenia się składników, gotowe ciasto wyciskać lub kłaść łyżką w odstępach na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Czas pieczenia pierwsze 15 minut w 220 stopniach , kolejne 15 - 20 min w 160 stopniach.Masa śmietanowa:400 ml śmietany 36 %1 śnieżka3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w bardzo małej ilości gorącej wody3
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniabudyniu śmietankowego lub waniliowego ilość cukru podana na opakowaniu budyniu jeżeli jest bez cukru 750 ml mleka 250 g masła lub margaryny w temperaturze pokojowej Na polewę: 1 czekolada deserowa 1 czekolada gorzka 1 czekolada mleczna 3 łyżki mleka 1 łyżka margaryny Sposób wykonania ciast: Jajka w całości utrzeć z cukrem. Nie przerywając miksować dodać stopniowo olej
Na słodko lub wytrawnieMasa budyniowa: 400 ml mleka 2 łyżki cukru 1 budyń waniliowy bez cukru (40 g) 250 g miękkiego masła 1/2 puszki masy krówkowej (200 g) Posypka: garść posiekanych orzechów włoskich 50 g gorzkiej czekolady, startej pokruszone resztki ciasta miodowego Przygotowanie: Ciasto miodowe: Sodę oczyszczoną rozpuścić w occie. Masło rozpuścić w garnuszku, dodać miód oraz(...)zabarwi się na pomarańczowo, zdjąć garnuszek z ognia i odstawić na 2-3 minutki do przestygnięcia, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie do masy dodawać po jednym jajku, za każdym razem miksując, aż składniki się połączą. Na tym etapie masa momentalnie twardnieje, dlatego trzeba pracować z nią bardzo szybko! Po dodaniu jajek wsypać mąkę i dalej miksować
Nastoletnie WypiekanieSkładniki: 3/4 kg śliwki, 1 łyżka masło, 4 łyżki cukier, 1 szklanka płatki kukurydziane zmiksowane CIASTO: 4 sztuki jajka, 1/2 kostki masło lub margaryna, 3/4 szklanki cukier, 2 szklanki mąka tortowa, 1 łyżeczka proszek do pieczeniaśliwki bez pestek z łyżką masła, 4 łyżkami cukru mieszając w garnku zagotować wody nie dodawać bo śliwki puszczą swój sok do garnka(...)śliwkami wsypać zmiksowane w blenderze płatki kukurydziane i wymieszać - zostawić do ostygnięcia jajka, miękkie masło, cukier i cukier waniliowy zmiksować na "kogel mogel" wsypać przesianą mąkę z proszkiem i mikserem utrzeć ciasto z 3 minuty tortownica 24cm - dno blaszki wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować tłuszczem na dno dać połowę ciasta i je rozsmarować i ułożyć połowę śliwek z płatkami
W Mojej Kuchni Lubiędelikatnie mieszamy przy pomocy np. drewnianej łyżki. Ciasto przekładamy o wyłożonej (samo dno) papierem do pieczenia tortownicy (24 cm średnicy). Pieczemy w 180 st. C przez ok. 30 min. (bez termoobiegu). Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na biszkopt ciemny: 150 g maki 150 g cukru 2 łyżki kakao 5 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szczypta(...)stopniowo cukier, ubijamy. Następnie stopniowo dodajemy żółtka i ubijamy. Mąkę mieszamy z kakao oraz proszkiem do pieczenia, przesiewamy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy przy pomocy np. drewnianej łyżki. Ciasto przekładamy o wyłożonej (samo dno) papierem do pieczenia tortownicy (24 cm średnicy). Pieczemy w 180 st. C przez ok. 30 min. (bez termoobiegu). Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia
Domowy Smak Jedzeniakilka plastrów boczku garść orzechów włoskich 10g parmezanu w płatkach Przepis: Jajka, mąkę, masło, sól i pieprz dokładnie ugniatacie przy pomocy widelca (ciasto nie lubi ciepłych męskich dłoni). Wyrobione ciasto odkładacie do lodówki na minimum godzinę. W między czasie podsmażacie boczek. Posiekane drobno orzechy prażycie na patelni bez tłuszczu. Gruszki kroicie w plastry. Formę do tarty wykładacie rozwałkowanym ciastem
GRUBY WAŁEKłyżeczka proszku do pieczenia Masa: 1,1 litra mleka 3 budynie waniliowe (bez cukru) 7 łyżek cukru Oraz: 8 łodyg rabarbaru ( ok 1 kg) Przygotowanie: Mąkę wraz z miękkim masłem, cukrem, jajkami, śmietaną i proszkiem do pieczenia łączymy i zagniatamy ciasto. Następnie 1/3 ciasta odkrawamy i wkładamy do zamrażalnika, a pozostałym ciastem wykładamy blachę posypaną
Taste Therapychwilę. Nie wyobrażam sobie pracy w kuchni bez tego robota. To jest moja prawa ręka :) Także zrobienie ciasta kruchego czy ubicie białek zajęło mi dosłownie chwilkę. Składniki: MASA JOGURTOWA jogurt naturalny typ grecki 1 kg (u mnie Mlekovita) cukier 3/4 - 1 szklanka cukier waniliowy 1 op. (16 g) 5 jajek szczypta soli 2 budynie w proszku (u mnie
Kuchnia Vikiwyrośnięty rozczyn z drożdży oraz jajka. Wyrabiamy przez ok. 7 minut, przy użyciu końcówki do ciast drożdżowych, tzw. haka lub ręcznie, aż ciasto będzie gładkie. Cały czas wyrabiając dłońmi lub miksując, stopniowo dodajemy miękkie masło. Kolejną porcję dodajemy, gdy poprzednia dokładnie połączy się z ciastem. Na koniec powinniśmy otrzymać lekkie i elastyczne ciasto, odstające od ścianek dzieży, nie klejące(...)zbieramy łączenie pod spód. Niewykorzystaną część ciasta ponownie łączymy w kulę, rozwałkowujemy, wycinamy krążki, itd. Uformowane w ten sposób kulki układamy łączeniem do dołu w papilotkach. Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzewamy do 180℃ z włączoną funkcją góra/dół bez termoobiegu. Część pailotek z wyrośniętymi pączkami układamy
cool and mintyłyżka octu 1/3 szklanki oleju Ciasto ciemne: 6 żółtek 2 jajka 6 łyżek cukru 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1/3 szklanki oleju Krem budyniowy: 1 3/4 szklanki mleka budyń śmietankowy bez cukru 2 łyżki cukru 1 cukier waniliowy(...)Napar: 1 łyżeczka kopiasta kawy + 0,5 szklanki wrzątku + 1 łyżeczka cukru 1 polewa czekoladowa Wykonanie: Ciasto jasne : białka ubić na sztywno z cukrem. Dodać pozostałe składniki. Delikatnie wymieszać. Ciasto ciemne : żółtka z jajkami utrzeć z cukrem do białości. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao i olej. Wymieszać. Blaszkę o wymiarze 33x23
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaprzymierzałam się do ciasta o takim smaku. W końcu wymyśliłam i zrobiłam, a efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Spróbujcie sami! Ciasto czekoladowo-miętowe z bezą porcja na formę o wymiarach ok. 26x36 cm Składniki na biszkopt: 4 duże jajka 1/2 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki naturalnego kakao 2/3 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia (opcjonalnie) szczypta soli Składniki(...)porcjach dodajemy cukier i dalej ubijamy dalej, aż piana będzie gęsta i błyszcząca (jak na bezę). Następnie stopniowo (np. po 2 łyżki) dodajemy mąkę z kakao. Delikatnie mieszamy, już nie mikserem, ale silikonową łopatką lub łyżką. Surowe ciasto wylewamy do przygotowanej formy, wyrównujemy i pieczemy przez ok. 15 min. Sprawdzamy patyczkiem i w razie potrzeby dopiekamy 3-4 min. Wyjmujemy
Ratunku obiadweekendowej kawusi polecam pyszne ciasto Hawana. Ciasto to jest jednym z najlepszych ciast jakie jadłam w ostatnim czasie. Beza kokosowa, ananas i rum to dla mnie połączenie doskonałe. SKŁADNIKI: Biszkopt: 3 jajka, 1/2 szklanki cukru, 1 szklanka mąki, 4 łyżki oleju, 1/2 łyżki proszku do pieczenia, 1/2 łyżki octu, Beza kokosowa: 4 białka, 2/3 szklanki cukru(...)tabliczka gorzkiej czekolady, 2 łyżeczki mleka. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nadal ubijając stopniowo dodaję kolejno cukier, żółtka, olej, mąkę, ocet i proszek do pieczenia. Ciasto wylewam na blaszkę (wymiary 24cmx24cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę 30 minut w temperaturze 180 stopni. 2. Beza kokosowa : Białka ubijam na sztywną pianę. Stopniowo dodaję cukier. Wsypuję wiórki kokosowe
Tradycyjna kuchnia KasiSkładniki: Biszkopt: 3 jajka, 1 budyń śmietankowy lub waniliowy ( bez cukru ), 100g cukru, szczypta soli, 85g mąki pszennej, 1/2 łyżeczki octu, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 4 łyżki oleju. Masa serowa: 250ml mleka, 20g żelatyny, 500g twarogu tłustego, 500g sera mascarpone, 5-6 łyżek cukru pudru. Frużelina brzoskwiniowa: puszka brzoskwiń w syropie ( 411g z syropem ), 2 łyżki(...)chwili ściągnąć z ognia. Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody i dodać do brzoskwiń. Dokładnie wymieszać i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Ostygniętą frużelinę wyłożyć na górę ciasta, które można odrazu kroić i jeść z lejącą się frużeliną ( o ile masa serowa dobrze stężała ). Smacznego
W kuchni u Monikizimę, a nie każdy wie, że możemy ją zaserwować w taki sposób. Składniki: ciasto 200 g mąki 100 g miękkiego masła szczypta soli 5-7 łyżek ciepłej wody farsz 800 g schabu bez kości 1 duża cebula 2 łyżki oleju 6 jajek pęczek natki pietruszki 250 g kapusty kiszonej 300 ml śmietany 18% 1 łyżeczka papryki
Niezły Młynek