ciasto bez jajek - 13000 przepisów (strona:79/867)

Szarlotka z serkiem - bez jajek! 220

Jesień zbliża się nieodwołalnie... W sadzie pełno jabłek, musiałam więc obowiązkowo zrobić szarlotkę:) Tak jak do tradycyjnej szarlotki zrobiłam kruche ciasto, jednak nie użyłam do niego

Z miłości do słodkości
Pierniczki 181

cukrem. Następnie odstaw by masa przestygła. Na stolnice przesiej mąkę , usyp ją w kopczyk i zrób dołek. Wlej masę, wbij jedno jajko i wsyp resztę składników. Ciasto ugniataj, zbierając mąkę ze wszystkich stron kopczyka. Ciasto powinno być bez grudek, delikatne i elastyczne. Ciasto odłóż na 15 min, by "odpoczęło". Na lekko posypanej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto na grubość

cookpl
Szybka tarta z łososiem, mozzarellą i pomidorami wg Pascala 242

Szybka i pyszna tarta z łososiem wg Pascala . Składniki Ciasto francuskie 200g Jajko 4 duże jajka Śmietana 30% 100ml Pomidor 2 duże pomidory sparzone, zahartowane, bez skórek, bez gniazd, pokrojone w drobną kostkę Wędzony łosoś 150g Szczypiorek Ser mozzarella 125 g mozzarelli (1 opakowanie Mozzarelli Galbani) Masło do wysmarowania blaszki Mąka do posypania Liście […] The post Szybka

Kulinarne Przeboje
Marchewkowo-jabłkowe ciasto z gruszkami (bez glutenu) 207

rzepakowego 2 jajka 0/5 szklanki soku pomarańczowego 3 łyżki powidła jabłkowego bez cukru duża gruszka Jajka ucieramy z cukrem, stopniowo dodając olej, sok i powidło. Dodajemy suche składniki i mieszamy do powstania gładkiej masy. Dodajemy startą marchewke i mieszamy. Gruszkę kroimy w kosteczkę. Czesć dodajemy do ciasta, mieszamy i wylewamy do formy (o wymiarze 22cmx33cm) wyłożonej papierem do pieczenia(...)Resztą posypujemy wierzch ciasta. Pieczemy około 50 minut w 180 stopniach ( do suchego patyczka). Smacznego :) Artykuł Marchewkowo-jabłkowe ciasto z gruszkami (bez glutenu) pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
Koperty z ciasta francuskiego z karmelizowaną dynią 209

przepis) - 275g ciasta francuskiego (1 opakowanie) - 25g łuskanych orzechów włoskich - 1 jajko (białko) Składniki na 12-15 szt. Czas przygotowania 10 minut, czas pieczenia 20 minut Zaczynamy od drobnego posiekania orzechów i włączenia piekarnika z nastawioną temperaturą 200 stopni (bez termoobiegu grzałki góra/dół). Następnie ciasto francuskie kroimy na kwadraty (mniej więcej(...)rogów mocniej ściskamy żeby przy pieczeniu koperty nam się za bardzo nie „otwierały”. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i każą z naszych kopert smarujemy białkiem jajka Gotowe koperty wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20 minut aż wierzch się zrumieni. Smacznego

Kuchenne Wariacje
Serowe ciastka z jabłkami 179

posypania gotowych ciastek Biały ser dokładnie rozdrabniamy. Dodajemy do niego przesianą mąkę i cukier puder i dokładnie mieszamy. Dodajemy 1 jajko, proszek do pieczenia i olej. Wszystko razem dokładnie mieszamy tak żeby powstała gładka masa bez grudek. Gotowe ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na 30-40 min. W tym czasie możemy wziąć się za jabłka, które obieramy ze skórki(...)łatwo rozwałkować to ciasto na tak cienki płat wymaga to trochę siły i czasu). Wycinamy w cieście prostokąty (ja użyłam małego pojemniczka plastikowego o wymiarach 11x7 cm). Z całego ciasta wyszło mi 18 prostokątów. Połowę prostokątów nacinamy w 3 miejscach. Na nieprzeciętych prostokątach układamy jabłka i posypujemy je cynamonem. Brzegi prostokątów z jabłkami smarujemy roztrzepanym jajkiem i dokładnie sklejamy

Piekielna Kuchnia Pati
OCZY CARYCY 189

słyszę słowa Caryca przed oczami widzę właśnie Carycę Katarzynę. Ciasto najładniej prezentuje się z zieloną galaretką, niestety zapomniałam kupić zielną i zmuszona byłam podmienić na czerwoną. SKŁADNIKI Ciasto jasne: 6 białek 0,5 szklanki cukru 1 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżka octu 1/3 szklanki oleju Ciasto ciemne: 6 żółtek 2 jajka 6 łyżek cukru 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżka(...)budyń śmietankowy bez cukru 2 łyżki cukru 1 cukier waniliowy 250 g masła Dodatkowo: 2 galaretki zielone paczka okrągłych biszkoptów 180g Napar do biszkoptów: 1 łyżeczka kopiasta kawy 3/4 szklanki wrzątku 1 łyżeczka cukru Polewa SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Ciasto jasne: Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Dodajemy pozostałe składniki i delikatnie mieszamy. Ciasto ciemne: Żółtka z jajkami ucieramy z cukrem

RAROSSA
Szarlotka z dużą ilością jabłek na kruchym cieście z kakao i brzoskwiniami 420

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Szarlotka z dużą ilością jabłek na kruchym cieście z kakao i brzoskwiniami Składniki: Ciasto: 230g mąki pszennej (użyłam tortowej) 170g mąki ziemniaczanej 40g kakao bez cukru 230g schłodzonego masła 2-3 łyżki kwaśnej śmietany 12% lub 18% 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 160g cukru pudru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g Nadzienie(...)mąką ( patrz FILM ). Dodać jajko, śmietanę i wymieszać mikserem na niskich obrotach, aż powstaną wilgotne okruchy (można również wymieszać łyżką i rękoma zagnieść ciasto). 2. Wilgotne okruchy wysypać na blat oprószony mąką i szybko zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na dwie części, jedną troszkę większą od drugiej. Obie osobno zawinąć w folię spożywczą i większy kawałek ciasta włożyć od lodówki

Mała Cukierenka
Ciasto Kryształek z jogurtem greckim 287

Składniki: Biszkopt: 3 jajka, 100g cukru, 1 budyń śmietankowy bez cukru, 85g mąki pszennej, 1/2 łyżeczki octu, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 4 łyżki oleju. Warstwa biała z galaretkami: 4 galaretki o różnym smaku ( ja miałam o smaku wiśniowym, truskawkowym, agrestowym, pomarańczowym ), galaretka cytrynowa, 2 czubate łyżki cukru pudru, 500g jogurtu greckiego. Warstwa górna: 2 galaretki o smaku agrestowym(...)wyrośnięcia. Do ubitych białek dodawać powoli i delikatnie mieszając, łącząć wyrośnięte żółtka, mąkę, budyń (proszek) i na koniec olej. Wlać do blaszki, takiej samej rozmiarem jak było pieczone ciasto miodowe. Piec w rozgrzanym piekarniku w 180stopniach C przez ok. 20minut. Po upieczeniu pozostawić biszkopt do całkowitego ostygnięcia. Warstwa biała z galaretkami: Każdą z czterech galaretek rozpuścić w 250ml wody

W kuchni u Moniki
Top 7 lipca - najpopularniejsze przepisy 193

Letni poranek, czyli pyszny i zdrowy deser wieloowocowy 4. Delikatne i kremowe lody malinowe - bez maszynki, bez jajek A teraz czas na podium: 3. Drożdżowy wieniec z serowo-kokosowym nadzieniem i owocami lata 2. Trójwarstwowy deser kawowo-bananowy 1. Mleczne ciasto z brzoskwiniami i kruszonką - szybko, prosto i bez miksera Dziękuję Wam za każdy komentarz, mail, wiadomości

Słodkie okruszki
Malinowe ciasto z orzechami włoskimi 321

pieczenia 1/2 szklanki przecieru z malin masa czekoladowa typu nutella 5-6 łyżek 50 g orzechów włoskich Sposób przygotowania ciasta czekoladowo malinowego. Do miski wbijamy jajka ubijamy. Gdy masa podwoi swoją objętość dodajemy stopniowo cukier (jak przy bezie ), pod koniec ubijania dodajemy golden syrop. Masło rozpuszczamy, jeszcze przestygnięte, ale mimo wszystko jeszcze ciepłe STOPNIOWO dodajemy do ubitej masy. Kakao, proszek(...)prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego do 200`C piekarnika, zmniejszając po włożeniu do 180`C.  Pieczemy około 30 minut - do suchego patyczka. Ostudzone ciasto dzielimy na dwie części. Jedną z nich smarujemy połową masy czekoladowej i nakładamy na nią drugą część ciasta. Przyciskami, a następnie smarujemy pozostałą częścią masy. Wierzch ciasta posypujemy pokrojonymi

Słodkie Przyjemności
Orkiszowe rogale z białym makiem i bakaliami (bez cukru) 238

miłą, rodzinną atmosferę podczas spotkań przy gorącej kawie, herbacie i domowych, pachnących wypiekach :)  Orkiszowe rogale z białym makiem i bakaliami (bez cukru) 16 rogalików Ciasto na rogale: 1 szklanka letniego mleka 30 g świeżych drożdży 1 jajko pół łyżeczki ekstraktu z wanilii 2,5 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1 szklanka mąki orkiszowej jasnej 3 łyżki ksylitolu szczypta soli(...)wyrobić ciasto, powinno pozostać lekko lepiące. Uformować z niego prostokąt, owinąć szczelnie folią i schłodzić w lodówce około 1 godzinę. Schłodzone ciasto przełożyć na stolnicę i rozwałkować w prostokąt o wymiarach 30 x 15 cm, by krótsze strony stanowiły górę i dół. 3/4 kostki miękkiego masła rozsmarować równomiernie na cieście (zostawić około 0,5 cm marginesu). Złożyć 1/3 ciasta

FitKot
Jak przygotować idealne ciasto parzone oraz przepis na kawowe eklery 222

krem z blogu mojewypieki.com. Składniki na około 20 dużych eklerków : Ciasto parzone: 1 szklanka zimnej wody 125 g masła 1 szklanka mąki pszennej lub orkiszowej 4 duże jajka Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, papier przyczepić do formy za pomocą spinaczy. Piekarnik rozgrzać 200 st. bez termoobiegu grzałka góra-dól lub 190 st. z termoobiegiem. W garnuszku(...)mocy palnika, do momentu aż ciasto zacznie odklejać się od dna i boków garnka, 2-3 minuty. Gotowe ciasto będzie błyszczące. Ciasto przełożyć do misy miksera i ostudzić – misę z ciastem umieścić w większej, wypełnionej lodowatą wodą. Do zimnego ciasta, dodawać po jednym jajku, cały czas miksując na średnich obrotach miksera. Dokładnie zmiksować. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego

moj przepis na
Ciasto imbirowo-orzechowe z gruszkami 151

kogo: dla chcących spróbować połączenia imbiru z gruszkami dla fanów ciast z owocami dla lubiących ciasta bez mas Składniki: 2 szklanki mąki pszennej (300g) 130g masła 100g brązowego cukru (ok. pół szklanki) 2 jajka łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka sody oczyszczonej łyżeczka drobno startego imbiru (świeżego lub z torebki) 50g orzechów włoskich (grubo posiekanych) 30g kandyzowanego imbiru (drobno posiekanego(...)cukrem i 3 łyżkami syropu klonowego - na jasną, kremową masę.  Dodawać jajka - po jednym i lekko zmiksować po każdym wbiciu. Przestawić mikser na niskie obroty i wsypywać po trochę suche składniki (mąkę z proszkiem, imbirem, solą i sodą) na zmianę z mlekiem. Następnie wmieszać w ciasto kawałki imbiru i orzechów włoskich. Gruszki umyć, obrać, usunąć gniazda i pokroić

Mania Wypiekania
Krówka 203

Przepis pochodzi z bloga Niebieska Pistacja.Składniki: (na tortownicę o średnicy 23cm) Ciasto: 3/4 szklanki  mąki 1 opakowanie budyniu o smaku toffi bez cukru (40 g) 3/4 szklanki cukru 4 jajka 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżki kakao szczypta soli Masa śmietanowa:  500 ml śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny Dodatkowo: pół puszki(...)stopni przez 30 minut. Studzimy.Masa: Śmietanę ubijamy z cukrem. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącej wody, studzimy. Zimną żelatynę dolewamy do ubitej śmietany i chwilę miksujemy. Ciasto kroimy na pół i przekładamy masą. Po wierzchu smarujemy masą kajmakową i posypujemy posiekanymi orzechami

Czerwona Porzeczka