ciasto bez jajek - 13000 przepisów (strona:80/867)

Scones z dżemem że Łooo! 176

wymieszać suche składniki. Dodać miękkie masło i jajka, wymieszać. Wlać tyle mleka aby dało się zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować na grubość ok 2 cm, szklanką wyciąć kółka. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 15 minut w 200 stopniach. Przestudzić. Scones podawać z kremowym serkiem i dżemem Łowicz 100% Czarny Bez

Smakołyki Asi
Imbirowa szarlotka 158

menu ;) imbir, cynamon, pomarańcze. Istna rozpusta ;)  Podane składniki są na małą blaszkę tzw. keksówkę. Składniki na ciasto: 1 jajko 100 gram mąki 40 gram masła 40 gram cukru 1 łyżka śmietany 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Jabłka i beza: 6 średnich jabłek 1 cukier waniliowy kawałek korzenia imbiru około 5-8 cm 2 białka 1/2 szklanki cukru pudru Przygotowanie

Życie zaczyna się w kuchni
Potrójnie cytrynowe drożdżówki z serem dla Julki i Marka 226

bez grama wody. I te właśnie drożdżówki dedykuję Markowi i Julce - rodzeństwu, dla których bardzo niespodziewanie stałam się ciocią :) Mam nadzieję, że kiedy upiekę je dla nich, będą im smakować :)Składniki ciasta:3 szklanki mąki pszennej,3/4 szklanki mleka,5 dkg świeżych drożdży,1 jajko,2 żółtka,3/4 szklanki cukru(...)resztę ciepłego mleka, skórkę z cytryny, ekstrakt (lub cukier) waniliowy, resztę cukru, roztrzepane jajka i przesianą mąkę. Wszystko razem dobrze zagnieść. Na koniec wlać stopione masło i dokładnie wyrobić ciasto. Powinno być sprężyste i odchodzić bez problemu od naczynia. Ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 60-90 minut.W tym czasie

Codzienna kuchnia niecodzienna
Tarta z brukselką i brokułami 195

Składniki:Składniki na ciasto kruche:1 łyżka oleju rzepakowego,200 g mąki pszennej,100 g schłodzonego masła,1 jajko,1 łyżeczka posiekanego świeżego rozmarynu,szczypta soli,100 g brokuł,ok.15 brukselek,6 plasterków pora,1 cebula szalotka,200 g kwaśnej śmietany 18%,100 g startego sera żółtego,3 jajka,1 łyżka oleju rzepakowego,sól do smaku,pieprz czarny świeżo zmielony(...)się schłodziło. Nagrzewamy piekarnik do temp. 190°C bez termoobiegu.Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm, podsypując mąką. Ciastem wykładamy dno i boki formy ceramicznej. Widelcem nakłuwamy ciasto, aby nam się nie podniosło. Wstawiamy do piekarnika na ok. 15-20 min. Do  naczynia wlewamy śmietanę, dodajemy jajka, ser żółty, przestudzoną cebulkę z porami, doprawiamy solą i dokładnie

Moniki Smakołyki
CIASTO KAKAOWE Z FASOLI BEZ TŁUSZCZU 169

Składniki: 1 puszka czerwonej fasoli bez zalewy 1 dojrzały banan 2 średnie jajka 2 łyżki cukru trzcinowego 2-3 łyżki miodu 3 łyżki ciemnego kakao 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia garść jagód goi lub żurawiny dodatkowo na polewę potrzebujemy 1 tabliczka gorzkiej czekolady 70% Wykonanie: do malaksera wkładamy : czerwoną fasolę, banan, jajka, cukier trzcinowy, miód, kakao oraz proszek(...)pieczenia , miksujemy aż uzyskamy gładką masę do której dodajemy garść jagód goi ,mieszamy ciasto przekładamy do   keksówki (24x15cm)   wyłożonej papierem do pieczenia ( warto posmarować go olejem, ponieważ ciasto nie ma tłuszczu i może być problem z odklejeniem go później od papieru) pieczemy około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C do suchego patyczka. gotowe ciasto polewamy roztopioną

Słodkie zapomnienie
ciasto ryżowe z rabarbarem (bezglutenowe) 241

Rabarbar – niesamowicie smaczne i zdrowe warzywo o lekko kwaśnym smaku. Kilka dni temu na blogu mogliście znaleźć przepis na kompot z rabarbaru . Pisałem tam o

Gar Zdrowia
Tarta koperkowa z jajkami i brokułami. 229

Składniki:     na kruche ciasto: 1 łyżka oleju rzepakowego,  200 g mąki pszennej,  100 g schłodzonego masła, 1 jajko, 2 łyżki posiekanego koperku, szczypta soli. pozostałe składniki: 200 g ugotowanych na parze brokuł, 4 ugotowane na twardo jajka, 100 g startego sera żółtego, 2 jajka, 200 g kwaśnej śmietany, 50 g serka topionego śmietankowego, 6 małych wysmażonych(...)się schłodziło. Nagrzewamy piekarnik do temp. 190°C bez termoobiegu. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm, podsypując mąką. Ciastem wykładamy dno i boki formy ceramicznej.  Widelcem nakłuwamy ciasto, aby nam się nie podniosło. Wstawiamy do piekarnika na ok. 15-20 min. Do wysokiego naczynia wlewamy śmietanę, dodajemy jajka, ser żółty, ser topiony, koperek i dokładnie mieszamy

Moniki Smakołyki
Rustykalna tarta jabłkowa z kremem frangipane podana z lodami orzechowo-piwnymi i koźlakiem 211

maszynki masę trzeba mrozić ok 4 godziny w zamrażarce, co 30 minut wyjąć i przemieszać łyżką.  Ciasto Mąkę, wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia i solą, dodać zmrożone masło starte na tarce, rozetrzeć palcami, dodać żółtka i maślankę, szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 40 minut. W międzyczasie przygotować(...)rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką, przełożyć na blachę. Na ciasto wyłożyć krem frangipane, rozsmarować pozostawiając po 3 cm po bokach bez kremu, n a krem wyłożyć plastry jabłek. Puste boki ciasta zawinąć na jabłka, ciasto posmarować rozmąconym jajkiem, ciasto i jabłka posypać cukrem demerala, jabłka posypać płatkami migdałów. Piec w temperaturze 180 stopni przez 40 minut (grzanie góra-dół

SzczyptaSmaQ
Biszkoptowa Rolada z Bitą Śmietaną, Truskawkami i Pokruszonymi Bezami 171

Walentynkowego wieczoru (lub romantycznej kolacji). Biszkoptowa Rolada z Bitą Śmietaną, Truskawkami i P okruszonymi Bezami   - Składniki: Ciasto na serduszkowy wzorek: białko jaja 15 g masła 1/4 szklanki mąki tortowej 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki soku malinowego  czerwony barwnik (opcjonalnie) Biszkopt:  6 jajek 10 łyżek cukru 1 szklanka mąki tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku(...)pieczenia cukier cynamonowy (można użyć waniliowego) Krem: 600 ml śmietanki kremówki 30% 2 fixy do ubijania śmietany ok. 300 g truskawek ok. 6 średnich bez ok. 2 łyżki cukru pudru Biszkoptowa Rolada z Bitą Śmietaną, Truskawkami i P okruszonymi Bezami - Sposób przygotowania:        Ciasto na serduszkowy wzorek (oczywiście ten krok można pominąć): Białko spieniamy, dodajemy cukier

Słodka Strona
Far breton, czyli ciasto bretońskie ze śliwkami 228

flan i ewentualnie sernik. Smak nieporównywalny z niczym innym!  Czysta poezja! Zamiast śliwek można użyć rodzynek. Ciasto równie wspaniale smakuje bez dodatków. Moczenie w alkoholu można zastąpić odrobiną gorącej wody. Spróbujcie zjeść go na ciepło - nie pożałujecie! S KŁADNIKI 3 JAJKA 1/2 LITRA MLEKA 50g MASŁA (ROZTOPIONE) 1/2 SZKLANKI CUKRU 3/4 SZKLANKI MĄKI 1 ŁYŻKA RUMU (LUB INNEGO(...)ULUBIONEGO TRUNKU) 250g ŚLIWEK SUSZONYCH BEZ PESTEK 2 SZCZYPTY SOLI WYKONANIE Suszone śliwki moczymy w rumie do momentu, aż wsiąkną alkohol. Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy mąkę, roztopione masło, mleko i rum. Całość mieszamy, aż do uzyskania jednolitej masy. NA dnie formy układamy śliwki i zalewamy ciastem. Pieczemy w temp. 180 stopni  45 minut. Znacie to ciasto

Zofiana
Puszyste racuchy drożdżowe 184

Całe jajka ubijamy z pozostałym cukrem i cukrem z wanilią dodając na koniec esencję rumową. Do przesianej mąki wlewamy ubite jajka, ciepłe mleko oraz wyrośnięty rozczyn. Mieszamy drewnianą łyżką, aż powstanie gładka masa, bez widocznych grudek mąki. Ciasto ma być dość wolne i lejące. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny do wyrośnięcia

mojewypiekiinietylko
Domowe ciasto z cukinią 345

chyba bardziej Lilce przypadła do smaku. Wcinała jeden kawałek za drugim. Przepis na ciasto z cukinią Składniki 2 szklanki startej na małych oczkach cukinii (bez skórki) ½  szklanki płynnego oleju kokosowego lub rzepakowego około 1/3 szklanki ciemnego kakao łyżeczka sody  2 jajka ½  szklanki  syropu klonowego lub czegoś innego do osłodzenia (ja dałam 3 łyżki(...)smak odpowiadał) 1½ szklanki mąki Wykonanie W dużej misce przez chwilę (bez miksera) ubijamy jajka, wlewamy olej i syrop klonowy. Dodajemy kakao, mieszamy i dodajemy startą cukinię. Na końcu wsypujemy mąkę i sodę. Wersja druga: wszystkie składniki wrzuciłam do thermomixa i zmiksowałam na gładką masę. Ciasto jest jaśniejsze, bo robiłam je na oko. Pieczemy w 180 stopniach

lady-och-mistrzyni.blogspot.com
Placek pełen botwinki i koziego sera 164

pysznym cieście kruchym z dodatkiem drożdży ;)) Placek z botwinką i kozim serem: Składniki: Ciasto: 200g mąki pełnoziarnistej 1 opakowanie drożdży instant (7g)  1 jajko  60 ml wody 2 łyżki oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki soli  Nadzienie: 500 g botwinki bez buraczków 250 ml jogurtu bałkańskiego 3 ząbki czosnku 200 g sera koziego w plastrach 2 jajka

Spektrum Smaku
Tarta ze śliwkami (mrożonymi) 187

jednolite ciasto. Z ciasta uformować kulę, owinąć folią spożywczą i odstawić do lodówki na około 30-40 minut. W międzyczasie pokroić śliwki na plasterki o grubości około 3 mm. Schłodzone ciasto rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy, w taki sposób, aby średnica ciasta była o kilka centymetrów większa niż średnica formy do tarty. Formę posmarować masłem i oprószyć mąką. Ciasto przełożyć(...)powinno wystawać po około 2 cm ciasta. Na cieście ułożyć plasterki śliwek tak, aby lekko zachodziły na siebie, oprószyć cukrem i cynamonem. Wystające ciasto zawinąć do wnętrza formy, lekko pozlepiać, nie dociskając do śliwek i posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Piec przez około 40 minut (do zrumienienia) w piekarniku nagrzanym do 190 stopni (bez termoobiegu, tylko grzałka górna

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata

Proponowane wyszukiwania