Sernik śmietanowo-cytrynowy z kruszonką 149pszennej, przesianej 200 g masła 1 jajko 3 łyżki cukru 2-3 łyżki kwaśnej śmietany Masa serowa 500 g mielonego twarogu 5 jajek 150 g cukru 1 szklanka śmietany kremówki 1 budyń śmietankowy skórka otarta z dwóch cytryn olejek cytrynowy Z podanych składników przygotować ciasto, 1/4 odłożyć do zamrażarki a resztę zawinięte w folię, na min 1h do lodówki
gotuj ze mną
KOSTKA ADWENTOWA BEZ GLUTENU 181łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki kardamonu 200 g mielonych migdałów 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g pokruszonej gorzkiej czekolady Składniki na polewę 200 g gorzkiej czekolady 1/3 szklanki śmietanki kremówki garść płatków migdałowych posiekane włoskie orzechy Jak przyrządzić? Blachę do pieczenia smaruję masłem i wykładam papierem do pieczenia (masło powoduje, że papier przykleja się do blachy i nie przesuwa
W kuchni Karmel-itki
Najlepsze ciasta na Boże Narodzenie 2019 1052pieczenia: Śnieżny puch Ptasie mleczko Torcik czekoladowy Sernik na zimno z granatem Gruszkowy ptyś Chrupiący bananowiec Ptysiowe rafaello Błyskawiczne ciasto świąteczne Przekładańce: Pawi ogon Capuccino Chałwowo brzoskwiniowe Słodki puszek Kremówka Słonecznikowiec Sezamowiec Delicja Pani Walewska Orzechowa pokusa Orzechowy przekładaniec Smaczek Ciasto z kulkami i kremową pianka Kruche z kokosem i jabłkami Kubanka Łabędzi puch Pijana kukułka Kokosowy przekładaniec Lion Czekoladowy
Cynamonowe szczęście
Pierniczki Lebkuchen – uważane za najlepsze na świecie! 167łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej 85g masła 200ml miodu 4-5 łyżek kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej Lukier: 1 szklanka cukru pudru kilka łyżek słodkiej śmietanki kremówki *** W garnuszku umieszczamy masło oraz miód i podgrzewamy *** *** Mieszamy do momentu, aż masło się roztopi. Zdejmujemy z kuchenki i odkładamy do lekkiego przestudzenia *** *** W misce umieszczamy wszystkie
Blog z Apetytem
Zimowy łosoś w sosie śmietanowo-czosnkowym z jarmużem 162tego z pomidorów suszonych) 2 cebule szalotki (lub 1 zwykła cebula) 6 ząbków czosnku (lub 4 bardzo duże) niepełne ½ szklanki białego, wytrawnego wina (można zastąpić bulionem) 1 szklanka śmietanki kremówki 30% ok. 125 g naturalnego, kremowego serka kanapkowego ok. ½ szklanki startego sera dojrzewającego (parmezan, bursztyn) ok. 125 g suszonych pomidorów w oleju 2 łyżki mini-kaparów z zalewy (można pominąć
Poezja smaku
Smakowite odsmażane pyzy, knedle z mięsem w sosie pieczeniowym 147łyżeczka czosnku granulowanego 2 kostki bulionowe, mięsne ( można pominąć, jeśli ktoś jest antagonistą tego produktu ) 1 łyżka, ciemnego, sosu sojowego 1 łyżeczka brązowego cukru 200 ml słodkiej śmietany kremówki 30 % mały kawałek wędzonki ( boczek, słoninka, domowa szynka ) smalec kurzy lub inny do smażenia sól,pieprz do smaku Mięso i warzywa, na farsz mielimy maszynką, na grubych oczkach . Podsmażamy na maśle
Ogrodnik w podróży
Sernik z pierniczkami wg Aleex 130podczas Bożego Narodzenia. Spróbujcie go koniecznie – jest wyśmienity. Składniki: • 1 kg mielonego twarogu sernikowego • 200 g pierniczków w czekoladzie • 200 g cukru • 30 g mąki ziemniaczanej • 200 g śmietanki kremówki 30% • 3 jajka • 1 opakowanie cukru wanilinowego • kakao do posypania Sposób przygotowania : 1, Na dno piekarnika postawić keksówkę z wrzącą wodą wypełnioną do ok. 2/3 objętości. Piekarnik rozgrzać
W mojej kuchni
Świąteczny piernik marchewkowy na oliwie (przepis krok po kroku) 547dużych oczkach 40 g posiekanych orzechów włoskich 80 g pokrojonych suszonych śliwek na polewę czekoladową: 50 g czekolady gorzkiej lub deserowej 100 ml śmietanki 30% - kremówki 1 łyżka miękkiego masła wiórki kokosowe do posypania jeśli lubicie, możecie piernik przełożyć też powidłami lub marmoladą Przygotowanie świątecznego piernika marchewkowego: 1. W misce wymieszaj ze sobą obie mąki, przyprawę
Chilli Czosnek i Oliwa
SERNIK Z MALINOWĄ GLAZURĄ NA PISTACJOWYM SPODZIE 161Pieczenie: 1 godz 30 Chłodzenie: 5 godz. Porcja dla 6 osób Składniki na sernik o średnicy 24 cm: Składniki na sernik: ● 600 g mielonego twarogu sernikowego ● 200 ml śmietanki kremówki 36% ● 3 jajka ● 150 g drobnego cukru ● 50 g niesolonych łuskanych pistacji ● 1 cytryna bio ● 1 laska wanilii Składniki na spód pistacjowy: ● 200 g mąki typ 550 ● 125 g drobnego
Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Świąteczne naleśniki na kremówce z masą orzechową 201Przygotowałam je z produktów od HELIO, które otrzymałam w ramach świątecznej współpracy. Wielbicielom naleśników polecam mój przepis. Zróbcie koniecznie. Słodkich inspiracji :) Potrzebujemy: Na ciasto: 2 jajka 175 ml śmietanki kremówki 30 % półtorej szklanki mleka 2 szklanki mąki tortowej 1 cukier waniliowy 2 łyżki cukru 1 budyń waniliowy ( bez cukru i na pół litra mleka ) Dodatkowo: 10 dag polewy i dekoracji
Izabelawkuchni
Prosty Świąteczny Piernik z Miodem 182kakao bez cukru 250g kwaśnej śmietany 12% 2 łyżeczki zmielonego cynamonu po 1 łyżeczce zmielonego imbiru, kardamonu po 3/4 łyżeczki zmielonych goździków, gałki muszkatołowej Krem czekoladowy: 400ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36% 200g gorzkiej czekolady o zawartości masy kakaowej 64% Dodatkowo: około 160g powideł śliwkowych lub konfitury malinowej lub pomarańczowej draże i ciasteczka gwiazdki do ozdoby cukier puder Diamant
Mała Cukierenka
CIASTO JABŁKOWE Z POPCORNEM I POLEWĄ KARMELOWĄ 186masła 1 opakowanie budyniu śmietankowego (na 500 ml płynu) 500 ml soku jabłkowego SKŁADNIKI NA POLEWĘ KARMELOWĄ: 200 g cukru 100 g masła sól do smaku 100 g śmietany kremówki DODATKOWO: 30 g ziaren kukurydzy na popcorn 1 łyżeczka oleju WYKONANIE: CIASTO: Z podanych składników zagnieć ręcznie lub mikserem gładkie ciasto. Zawiń je w folię spożywczą i wsadź
Słodko-Słony Świat Ilony
Co by tu upiec na niedzielę? 185mąki tortowej szczypta soli Pistacjowa beza 60 g pokruszonych pistacji 3 duże białka 150 cukru 3 łyżki ziemniaczanej mąki 2 łyżeczki octu Do dekoracji 1 granat 200 ml śmietanki kremówki Nastaw piekarnik na 165ºC z termoobiegiem. Dno foremki i brzegi wyłóż papierem do pieczenia. Papier powinien lekko wystawać ponad brzeg foremki. Rozpuść masło w rondelku i dodaj pokrojoną czekoladę
codojedzenia
makowiec śnieżny wg s. Anastazji 568wchłonie. Pod koniec gotowania dodajemy wszystkie pozostałe składniki, gotujemy jeszcze chwile cały czas mieszając. Gotową masę wykładamy na biszkopt. składniki na masę śmietankową „śnieżną”: 500 ml śmietanki kremówki 30% 2-3 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny ok. 60 ml gorące wody wykonanie: Żelatynę rozpuszczamy w wodzie. Śmietankę ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy rozpuszczoną żelatynę, mieszamy
Domowy Smak Jedzenia