wyłożyć po 1 łyżce lekko schłodzonego budyniu, 2 plasterki banana i ćwiartkę brzoskwini. Ciastko złożyć za cztery rogi w sakiewkę delikatnie ściskając, aby podczas pieczenia sakiewki się otworzyły. Gotowe ciastka posmarować żółtkiem i piec w nagrzanym piekarniku w 170 stopniach około 20 minut. Po upieczeniu polać czekoladą
Kuchnia w opałachOponki z serem Pączki serowe Pączki hiszpańskie / wiedeńskie / ptysiowe gniazdka Pączki rogate Drożdżowe racuchy z jabłkami Drożdżowe racuchy z bananami Placuszki z serkiem homogenizowanym Placuszki z jabłkami i twarożkiem Ciasteczka serowe z marmoladą - Klementynki Kruche ciasteczka z bezą Ciasteczka orzechowe Torciki warszawskie Ciastka francuskie z marmoladą różaną Nadziewane drożdżowe rogaliki Gofry Blok czekoladowy z bakaliami Blok kawowy z bakaliami
Kuchnia domowa AniSernik na cieście z dodatkiem masła orzechowego, polany polewą toffi z orzechami ziemnymi. Trochę zmodyfikowana wersja sernika dekadenckiego ze strony kwestiasmaku.com. Spód sernika: 1 paczka ciasteczek zbożowych z czekoladą 5 łyżek masła orzechowego niesolonego 2 łyżki masła Masa serowa: 500 g twarogu trzykrotnie zmielonego 500 g sera mascarpone 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 puszki słodzonego mleka skondensowanego 5 jajek(...)kremowej 36% 1/4 szklanki brązowego cukru 1/4 szklanki płynnego miodu 1/4 szklanki masła 100 g orzeszków ziemnych (mogą być w miodzie) Składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej. Ciasteczka pokruszyć i wymieszać z masłem orzechowym i roztopionym masłem. Formę wysmarować masłem i wyłożyć masą z ciasteczek. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej. Twaróg zmiksować z mascarpone oraz
Bulliomasło z masłem orzechowym, wbić jajko i wszystko połączyć. Dodać czekoladę i orzechy włoskie, wymieszać z masą i uformować średniej wielkości kulki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć ciastka, nadając im lekko spłaszczony kształt. Piec około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni C. SMACZNEGO
Kredowe Menuśrodku ciągliwa i lekko wilgotna, natomiast z wierzchu krucha. KREM 300 ml schłodzonej śmietanki 30% 250 g serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru - niekoniecznie mieszanka owoców kruche ciasteczka w mlecznej lub gorzkiej czekoladzie Przygotowanie BEZA Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 o C . Na blasze ułóż papier i odrysuj tortownice o średnicy ok 22 cm. Uprzednio schłodzone białka jaj ubij(...)mascarpone i delikatnie wymieszaj. Można dodać cukier puder , ale nie jest to konieczne. Beze przekładamy na talerz (patere) i smarujemy połową kremu . Na kremie układamy owoce * i kruche ciasteczka. * owoce rozmrozić wcześniej i osuszyć ( ja nie dokładnie odsączyłam, puściły soki i przemoczyły karton:/ ) Nakładamy drugą beze i delikatnie smarujemy pozostałym kremem i ponownie ozdabiamy owocami i ciasteczkami
Cukier&PuderChyba nigdy nie zrobiłam tak pysznych ciastek!Nie zdążyłam policzyć ile sama zjadłam i przyznaję, że było mi wstyd z tego powodu przed własnym mężem :)Zapach czekolady, który unosi się w domu podczas pieczenia działa jak najlepsza terapia na jesienne smutki.Przepis pochodzi z książki "Smakowite prezenty" Sigrid Verbert.Przypominam, że książkę można wygrać w KONKURSIE organizowanym przez Polska
bistro mamamoje pierwsze polskie próby ich pieczenie można podejrzeć TUTAJ. Tym razem wprowadziłam trochę zmian. Przede wszystkim - dobrałam proporcje ciasta i nadzienia tak, aby starczyło idealnie na 24 pyszne ciastka. Do ciasta dodałam żółtko.A mincemeat, po przeczytaniu przepisu Nigelli, oparłam głównie na żurawinie. Dodałam jednak starte jabłka, tak jak podaje większość przepisów na to rewelacyjne nadzienie. Całość zalałam wódką
bistro mamadziękujemy za wszystko co do tej pory :) I trzymamy kciuki, a już ona wie za co!I jak tu u zakręconych kobiet bywa - nic tutaj nie jest przypadkowe. Ciastka kolorystycznie musiały pasować do puszki :)Mam nadzieję, że smakowały,a puszka posłuży Ci na dłużej! Czytaj więcej
bistro mamauchwytu. Została więc tylko kształt kwiatka. Ale niczym Maniek Złota Rączka, mając lat naście, własnymi siłami dorobiłam trzymadło. Foremka nie przetrwała moich przeprowadzek, a rozpamiętując te chrupiące naleśnikowe ciastka, kupiłam sobie nowe dwa urządzenia.Czytaj więcej
bistro mamapochłonie zbyt wiele czasu w przygotowaniu. Czas przygotowania: 25 min Porcja dla 2 osób Koszt przygotowania: 9,00 zł SKŁADNIKI: 250 g sera mascarpone 1 jajko 6 ciasteczek typu sasanki 2 łyżki konfitury truskawkowej 3 łyżeczki cukru pudru orzechy włoskie PRZYGOTOWANIE: Do miski wbijamy jedno żółtko i zasypujemy je 1 łyżeczką cukru pudru. Ucieramy na jednolitą masę. W drugiej(...)mascarpone i dosypujemy 2 łyżeczki cukru pudru. Mieszamy na gładki krem. Na koniec przekładamy ubitą pianę z białek i delikatnie łączymy z masą mascaropne, aby nie stracić jej puszystości. Ciasteczka kruszymy i zabieramy się do złożenia deseru. Na dnie pucharku układamy pokruszone sasanki, a następnie krem mascarpone. I znów ciasteczka, posiekane orzechy włoskie, a na nim krem. Na końcu polewamy
kulinarnyJapuddingi? Ja powiem szczerze, że rzadko jadam, zazwyczaj niestety kupne. Ale ten przygotowałam już kolejny raz i muszę przyznać, że wychodzi świetny. Połączyłam moje ulubione składniki: mleko, czekoladę i ciasteczka . Zachęcam! " Składniki 65 g pokruszonych kruchych ciasteczek mlecznych tabliczka mlecznej czekolady 1 litra mleka 3.2% 200 g ryżu jaśminowego Uncle Ben's 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią Sposób przygotowania(...)ognia' i mieszamy do czasu rozpuszczenia się całej tabliczki. Pudding przekładamy do miseczek, albo na talerzyk, a na wierzchu każdej z nich tworzymy czekoladowe kleksy. Wierzch posypujemy pokruszonymi ciasteczkami mlecznymi i dekorujemy listkami mięty
Słodkie Przyjemnościśmietanki 30 % Serek waniliowy 150 g Mały granat łyżeczka cukru pudru z wanilią Sposób przygotowania: Ciasto francuskie rozkładamy na blacie i wycinamy kółeczka za pomocą foremki do ciasteczek. Przygotowane blaty rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w lekkich odstępach. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 220`C na około 5-7 minut – do zarumienienia. W tym czasie ubijamy śmietankę(...)łyżki, lekko mieszając. Granat obieramy – końcówki owocu odcinamy, następnie podcinamy wybrzuszenia wyczuwalne palcem i obieramy. W ten sposób pozbywamy się uciążliwej błony. Ziarenka możemy wyjmować za pomocą łyżeczki. Ostudzone ciasteczka francuskie przekrajamy wzdłuż, następnie środek wypełniamy kremem waniliowym i posypujemy ziarenkami granatu. Wierzch przykrywamy drugą częścią ciasteczka i posypujemy cukrem pudrem. Najlepsze smak zyskują po kilku godzinach. Smacznego
Słodkie Przyjemnościmleka. Budyń można dosłodzić według upodobań.Ostudzić, Margarynę utrzeć na puch, dodawać kolejno po łyżce budyniu, ucierać do połączenia składników. pod koniec dodać wódkę i dokładnie wymieszać.Wystudzone kruche ciastka wypelniać budyniem. Udekorować galaretka i owocami
Garnkowe fanaberiewymyślić jakiś sposób, żeby je "zutylizować". Myślę, że tym razem wyszło bardzo szybko, smacznie i zdrowo. I w sam raz jako przekąska, np. do pracy :) Składniki (na ok. 12 ciasteczek): 3 bardzo dojrzałe banany 1 łyżka miodu kilka suszonych moreli 2 garści suszonej żurawiny lub rodzynek 1 łyżka płatków migdałowych 1 łyżka wiórków kokosowych 2 łyżki orzechów włoskich(...)Powinniśmy otrzymać dosyć gęstą konsystencję masy - tak by odchodziła od łyżki . Gdyby była za rzadka, możemy dosypać trochę płatków. Masę przekładamy łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia formując ciasteczka (jak na zdjęciu). Blachę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra/dół) na 20 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i zostawiamy jeszcze
Zakręcony Widelecrobię, ale do tego przepisu wrócę z pewnością, bo to zdecydowanie to, co Tygryski lubią najbardziej . Ciasto cappuccino Składniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm) spód: 140 g ciasteczek oreo (z kremem) 1 łyżka kawy rozpuszczalnej (proszek) 25 g masła krem kawowy: 250 ml mleka 2 łyżki kawy rozpuszczalnej (proszek) 55 g cukru 25 g mąki ziemniaczanej 2 żółtka beza(...)białka 100 g cukru dodatkowo: 1 łyżka kakao Ciasteczka pokruszyć, wymieszać z kawą. Maśło rozpuścić i przestudzić, wlać do ciasteczek, wymieszać. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Na to wyłożyć masę ciasteczkową, ugnieść dłonią lub łyżką. Podpiec w 190 st. C. przez 10-12 minut. Ostudzić. Mleko, kawę, cukier i mąkę dokładnie wymieszać w rondelku. Podgrzewać, cały czas mieszając
Pożeraczka, czyli raz adobrze