ciasteczka - 39501 przepisów (strona:656/2634)

PĄCZKI HISZPAŃSKIE 268

Pączki hiszpańskie (zwane inaczej gniazdkami lub wiedeńskimi) to pyszne ciastka z ciasta parzonego smażone w głębokim tłuszczu. Są mięciutkie, lekko wilgotne w środku i polane cytrynowym lukrem są ucztą dla podniebienia. Niestety, ponieważ w trakcie wyciskania ciasta mój rękaw cukierniczy odmówił posłuszeństwa musiałam "posiłkować się" zwykłym workiem foliowym.  Wyciskane kółeczka wyszły więc grubsze, potem jeszcze bardzo urosły podczas

Walijskie Pichcenie
OPONKI SEROWE 223

smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. Następnie odsączamy na ręczniczku papierowym z nadmiaru tłuszczu i posypujemy cukrem pudrem. Zjadamy najlepiej w dniu usmażenia, ponieważ wszystkie ciastka z dodatkiem twarogu najsmaczniejsze są w dniu, kiedy je robimy

Walijskie Pichcenie
ANGIELSKIE BUŁECZKI SCONES 228

niego kulę. Spłaszczamy ją delikatnie ręką na placek o grubości 3 cm, wycinamy kółka specjalną foremką - w oryginale z falującymi brzegami. Ponieważ nie miałam takiej wykorzystałam szklaną literatkę. Przekładamy ciastka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy mlekiem i pieczemy 15-20 minut w 220 stopniach

Walijskie Pichcenie
Forma silikonowe ciasteczka Tupperware. 213

Ostatnio (chwilkę czasu temu ;) dostałam od Tupperware formę silikonowe ciasteczka. Powiem szczerze, że zostałam pozytywnie zaskoczona ;). Na pierwszy rzut oka nie powaliła mnie, ale jest naprawdę świetna. Ciasteczka piekłam bez wcześniejszego smarowania jej, posypywania czymkolwiek. Po upieczeniu wychodziły z formy bez problemów. Jest to pierwsza silikonowa forma z tej firmy z jaką miałam prawdziwą przyjemność pracować. Materiał z jakiego jest(...)Myłam ją w zmywarce i jest jak nowa. Ale wróćmy do konkretów ;). Z powodu braku czasu nie miałam okazji jej przetestować wcześniej. Leżała i czekała na swoje 5 min. Ciasteczka wymyśliłam sobie przy okazji robienia szarlotki.  Ciasto kruche, ucierane płatki róż, jabłka i ciasto kruche. Córka dzielnie pomagała mi i była dumna z tego co jej wyszło. Następnym razem

Malinowe Pocałunki
Rogaliki z kruchego ciasta z marmoladą 283

zawijamy formułując rogalik. Ponieważ ciasto nie rośnie, powstały rogalik po upieczeniu będzie miał niemal identyczne rozmiary, jak przed wstawieniem do piekarnika, dzięki czemu sami możecie zdecydować jaką wielkość ciastek preferujecie i wycinać odpowiedniej wielkości figury :). Jak wspomniałam do rogalików nakładamy marmoladę, nie np. dżem, nutellę, etc. ponieważ takie nadzienie w wysokiej temperaturze staje się płynne i wycieknie z ciasteczek

Taste Of My Day
Ciasteczka śmietanowe 390

układamy je na blasze do pieczenia. Białko jajka rozmącamy widelcem i smarujemy nim ciasteczka, a następnie obficie posypujemy cukrem, który podczas pieczenia wraz z białkiem utworzy przyjemną, chrupiącą powłokę. Ciastka pieczemy w temperaturze 160 stopni przez ok 20 minut,  do lekkiego zrumienienia. Po upieczeniu i wystygnięciu są gotowe do jedzenia :) Przepis bardzo łatwy w wykonaniu, szybki i smaczny

Taste Of My Day
Muffinki z jabłkiem i cynamonem 180

ciastem do 3/4 wysokości. Pieczemy ok 40 min w temperaturze 180 stopni. Przed wyjęciem sprawdzamy stopień upieczenia przy pomocy patyka (może być patyk do szaszłyków), który po wyjęciu z ciastka, nie powinien być oblepiony nim. Po upieczeniu muffinki są przyjemnie wilgotne, dzięki jabłku :) Smacznego

Taste Of My Day
Ciasteczka "mocca" ( dla gości ) 451

ostrza blendera ponad powierzchnię czekolady, ażeby nie napowietrzać masy. Masę odstawić na 5 minut. Dodać masło i połączyć raz jeszcze składniki. Ganasz odstawić do zgęstnienia. Gęstniejącym ganaszem smarować kruche ciastka, na ganasz przyklejać bezę. Smacznego

kolorowotorcikowo
Tłusty czwartek - Pączusie ekspresowe! 213

foremkę na druciku do ciastek smażonych ,tzw. rozetek. Foremki przeważnie mają kształty wzorów norweskich ,płatków śniegu. Ja posiadam  tylko gwiazdkę, ale w handlu można spotkać najróżniejsze wzory.  Ciasteczka są lekkie, chrupiące i aromatyczne. Na pewno każdemu nie zastąpią pączka ,ale faworka tak. Są smaczne zaraz po usmażeniu, a następnego dnia są jeszcze bardziej chrupiące. Składniki. 1 szkl. mąki(...)smażenia faworków ,czyli 180stop.Foremkę wstawić do tłuszczu , nagrzać ,zanurzyć do ¾ jej wysokości w cieście i włożyć natychmiast do tłuszczu. Smażyć około 20sek.Wyjąć i widelcem zsunąć ciasteczko na bibułę. Nieraz spada samo. Nie wolno zanurzać całej foremki ,bo nie zdejmiemy ciasteczka. Technologia tego wielkiego procesu jest prosta ,tylko każdą  rozetkę niestety smaży się pojedynczo. Wbrew pozorom idzie

Kulinarny karnet Christophera
A może deser? 318

równie dobrego. Mus z kaki z kremem z mascarpone składniki: 2 owoce kaki 250 g mascarpone 250 ml jogurtu naturalnego kawałek świeżego imbiru miód sok z 1 cytryny ciasteczka owsiane wykonanie Owoce obieramy ze skórki i miksujemy. Doprawiamy do smaku startym imbirem i sokiem z cytryny. Wszystko według uznania. Serek mascarpone ubijamy wraz z jogurtem. Dodajemy miód - ilość według uznania(...)Ciasteczka owsiane kruszymy. 2/3 układamy na dnie szklanki, następnie nakładamy warstwę serowo-jogurtową, następnie mus owocowy. Na to nakładamy warstwę z mascarpone i wszystko posypujemy resztą ciasteczek. Przechowujemy w lodówce

Przysmaki Karolki
Ciasteczka z białą czekoladą 206

Naszło mnie na ciastka... chciałam zrobić coś szybkiego i prostego z białą czekoladą... i tak powstały pyszne, mięciutkie ciasteczka z białą czekoladą i orzechami :) Składniki : 1 i 1/3szklanki mąki, 100 g białej czekolady, 1 łyżeczka sody, 100 g miękkiego masła, 1/2 szklanki cukru , 1 garść orzechów włoskich , 1 jajko. Przygotowanie:     Miękkie masło ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy

Aga w kuchni
Owsiane ciasteczka z nutką pomarańczy w wersji light 305

Dieta dietą, ale żeby tak całkowicie odmawiać sobie jakiejś słodkiej przegryzki ??? Bez przesady ;-). Przecież każdy ma raz na jakiś czas 

Kulinarne przygody Gatity
Maślane rogaliki z makiem 228

około 15-20 minut z termoobiegiem. Razem ze mną piekły: Małgosia z  Smaków Alzacji Bożena z  Mojego domowego kucharzenia Joanna z  Różowej kuchni Lidia z  Ciastka z dziurką Łucja z  Fabryki kulinarnych inspiracji Monika z  Niezapomnianych smaków Kasia z  Kasia.in Justyna  z  Mama i pomocnicy Monika z  Matka wariatka

Kulinarne przygody Gatity
Katarzynka 1730

części. Takie ciasto z mąką gryczaną ma fajny smak. Składniki na masę : 500 g śmietany tortowej 36 % czubata łyżka żelatyny, kilka łyżek cukru z wanilią 2 paczki ciastek Katarzynek Przygotowanie masy : Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach gorącej wody - dobrze mieszać do rozpuszczenia żelatyny Dobrze schłodzoną śmietanę ubić z cukrem, dodając w trakcie przestudzoną, ale nadal płynną żelatynę - ubijać. Przygotowanie(...)łyżkę mąki pszennej, wlać na gotujące mleko- wymieszać i zagotować ponownie. I jeszcze mała poprawka, na pierwszą warstwę ciasta biszkoptowego rozsmarujmy dżem z czarnej porzeczki, a na dżemie układamy ciastka katarzynki, na nich masę budyniową. Na wierzchu jest drugą część biszkoptu. Podczas przedświątecznego rozgardiaszu zaginął mi przepis i dlatego przegapiłam ten istotny fakt :( sorry

Proste Potrawy
czekoladowe ślimaki w wersji light 183

wyjścia na plażę proponuję dietetyczne ślimaki z ciasta krucho-drożdżowego. Bardzo smaczna i zdrowa przekąska. Ostatnio chyba już całkowicie przerzuciłam się na mąki pełnoziarniste, polecam:) Składniki na 20 ciastek 500 ml mleka 25 dag cukru brzozowego 1 łyżeczka soli 5 dag drożdży lub  małe opakowanie drożdży suchych 1 jajko kakao 0,5 kg mąki orkiszowej 20 dag masła(...)częścią ciasta. Zwijamy go w roladę i kroimy na plastry. Ciastka kładziemy na  przygotowanej do pieczenia blaszcze i zostawiamy je na około 15 minut żeby trochę spęczniały. Ciastka pieczemy około 20 minut w 180 stopniach. Gdy ostygną będą gotowe do zjedzenia, Smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie