delkiatna słodysz wspaniale uwydatniają oryginalny smak herbaty matcha. To mój nowy sernikowy hit :) Gwarantuję, że takim deserem zachwycicie nawet najbardziej wymagających gości :) SKŁADNIKI (tortownica 23 cm) 150 g kruchych ciasteczek cytrynowych ( mogą być zwykłe maślane) 1 duża łyżka masła 500 g twarogu sernikowego 500 g mascarpone 5-6 łyżek żelatyny ( 1 opakowanie) 1 limonka 1 duża łyżka herbaty matcha(...)łyżek cukru pudru ( można więcej) dodatkowo płatki kokosa draże mleczne maliny SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Ciasteczka umieścić w blenderze i zmiksować na piasek, dodać masło i miksować chwilę do uzyskania konsystencji "mokrego piasku". Można też ręcznie utłuc ciasteczka i połączyć je z masłem, np. przy pomocy tłuczka. Tortownicę wyłożyć folią aluminową lub papierem do pieczenia ( ja używałam tortownicy silikonowej, więc nie było
DefinicjaSmakuminut do lodówki. Po tym czasie dzielimy ciasto na pół. Każdą z połówek rozwałkowujemy na grubość około 5 mm. Wycinamy ciasteczka np. większym kieliszkiem lub specjalną wycinarką do ciastek, około 5 cm średnicy. Ciasteczka, w odległościach od siebie wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Pieczemy około 8-10 minut w 170 stopniach. Odstawiamy do ostygnięcia. Mus czekoladowy
Made By Mom And SonEkspresowe, kruche ciasteczka ! Można je wykonać również w wersji z polewą czekoladową. Składniki: 20 dag masła, 3 jajka, 20 dag cukru, 1 łyżka kwaśnej śmietany, 1 łyżka proszku do pieczenia, 40 dag mąki, skórka z cytryny lub sok z cytryny, aromat cytrynowy (kilka kropel), 1/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich lub laskowych, papier do pieczenia. Wykonanie: Masło utrzeć na krem(...)jajku, po łyżce cukru i na koniec kilka kropli aromatu cytrynowego i mąkę. Gdy ciasto będzie zupełnie gładkie kłaść łyżką na przygotowaną wyłożoną papierem do pieczenia formę podłużne ciasteczka. Na każdym ułożyć paseczek skórki z cytryny i posypać orzechami. Rozgrzać piekarnik do 220 stopni i piec około 15 minut. Gotowe ciasteczka przełożyć do puszki i podawać do kawy
Tradycyjna KuchniaWieża telewizjna i Forum BMW Zanim wycieczkowicze wrócili, my z Asią zagniotłyśmy ciasto na ciasteczka. Kiedy ciasto się schłodziło, we trzy formowałyśmy ciasteczka w formie rogalików-księżyców, a potem upiekłyśmy. Już niedługo będą także na blogu, zapraszam, bo są wspaniałe(...)ostatni dzień, a właściwie pół dnia pobytu Asi i Pawła u nas zjedliśmy śniadanie (już bez Prezydenta, niestety, obowiązki wezwały go do pracy) i udekorowałyśmy ciasteczka białą i ciemną czekoladą, po czym jedna ich puszka została zabrana do Wrocławia, a druga pozostała w Monachium. Przed wyjazdem nastąpiła jeszcze tradycyjna wymiana ściereczek kuchennych i goście pojechali do domu. A u mnie
Kuchnia Prezydentowej/pieczenia 1 szklanka greckiego wina białego "retsina" 1, 5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 żółtko skórka otarta z połowy pomarańczy szczypta soli cukier puder + cynamon do posypania gotowych ciastek Farsz: 2 starte jabłka (odcisnąć lekko sok z utartych jabłek!) 3 duże łyżki mielonego gęstego serka śmietankowego 3 łyżki rodzynek namoczonych w rumie 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
Kuchnia PrezydentowejNiedawno przypomniałam sobie z dzieciństwa ciastka ponczowe, które dawniej można było kupić w cukierni. Dzisiaj już ich nie widzę. Pomyślałam, że spróbuję je odtworzyć, żeby moje dzieci też ich posmakowały. Udało się i to z dobrym skutkiem. Czytaj więcej
Wiem co jemChociaż jako nastolatka często miałam na nią ochotę to nigdy nie odważyłam się jej spróbować. Krążyło o tych ciastkach tyle różnych opowieści, że skutecznie mnie to powstrzymywało przed konsumpcją, chociaż na wystawie w cukierni wyglądały bardzo smakowicie. Gdy więc zobaczyłam ten przepis pomyślałam, że wreszcie nadszedł czas na ralizację moich niespełnionych do tej pory cukierniczych pragnień. Zabrałam się
Wiem co jemStrasznie jestem ostatnio zajęta. W zeszłym tygodniu od rana do wieczora piekłam kruche ciasteczka na kiermasz dla skautów, którzy zbierają pieniądze na letni obóz. W sumie upiekłam ponad tysiąc ciasteczek. Wszystkie już zostały starannie zapakowane i czekają na niedzielę. Ale na tym nie koniec. Teraz zabrałam się za ciasteczka lukrowane, a na koniec tygodnia zaplanowałam takie wypieki, które długo stać
Wiem co jemlodówce zostało mi trochę drożdży, których termin przydatności do spożycia niedługo minie. Hmmm... pierwsze skojarzenie: drożdże = czasochłonność. Ale daję drożdżom szansę - przeszukuję internet i znajduję ten przepis na smażone ciasteczka. Po ich wykonaniu zadaję sobie pytanie: dlaczego nie trafiłam na ten przepis wcześniej? :) Ciasteczka wyszły świetne, naprawdę. A ich wykonanie zajęło nie więcej niż 30-40 minut. Tylko proponuję(...)wykroić w nim małe kwadraty. Na kwadrat nałożyć konfiturę i zakryć drugim kwadratem od góry. Zlepić boki. Można to zrobić za pomocą widelca, pozostanie ładny wzorek. Ciasteczka smażyć na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Posypać cukrem pudrem
Domowa Cookierenka Agitakże do dekoracji babeczek). Serduszka wyglądają cudownie, smakują jeszcze lepiej, a ich przygotowanie jest naprawdę łatwe, i co ważne, nie zabierze zbyt dużo czasu. Składniki (na 4 duże, podwójne ciastka): Biszkopt: 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół szklanki cukru 3 jajka Krem malinowy: 75 g masła (temp. pokojowa) pół szklanki suszonych malin (zamiast suszonych można użyć
Domowa Cookierenka AgiCzym Szwajcarzy zajadają się w okresie Bożego Narodzenia? M. in. tymi oto smacznymi ciasteczkami o intensywnym czekoladowo-migdałowym smaku z korzenną nutą. Dziwię się, że tylko w okresie świątecznym, bo ja mogłabym je wcinać przez cały rok, są tak uzależniające :) Polecam! Składniki (2 blachy - ok. 38 szt. ciasteczek): 250 g mielonych migdałów 150 g cukru 2 łyżki mąki 2 łyżki(...)rozpuścić czekoladę i wymieszać ją z ubitymi białkami i likierem. Połączyć wszystkie składniki i wymieszać na jednolitą masę. Rozwałkować ciasto na grubość ok. 1 cm. Za pomocą foremek wyciskać ciasteczka i ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić do wyschnięcia na 5 godzin (lub na całą noc). Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 240° C przez
Domowa Cookierenka Agidwie pozostałe porcje ciasta (czwartej częsci nie smarujemy masą). Odciąć dookoła niepotrzebne części ciasta, które wychodzą poza spód formy (ja zagniotłam to ciasto i foremką na ciastka wycięłam "ciastko", które ułożyłam na wierzchu, ale nie jest to konieczne - możecie upiec to ciasto oddzielnie i zjeść lub po prostu wyrzucić, chociaż ja nie jestem zwolenniczką wyrzucania jakiegokolwiek pożywienia). Używając małej
chili & sugarfajnych rzeczy. Zrobiliśmy pasztet z mięsa które zostało z rosołu (przepis niedługo), przetopiliśmy słoninę na smalec i jeszcze kilka innych rzeczy. A Madzia ogarnęła ten sernik. 200 g owsianych ciasteczek 100 g migdałów 90 g masła 15 g żelatyny + 60 ml wody 500 g serka mascarpone 100 g cukru 400 ml śmietanki 36% 500 g malin 1 opakowania galaretki(...)truskawkowej lub malinowej 800 ml gorącej wody Ciasteczka kruszymy i dodajemy do nich posiekane migdały. Do tego dodajemy rozpuszczone masło i zostawiamy na 30 minut, żeby masło stężało. Całość przekładamy do tortownicy (o średnicy ok. 26 cm). Żelatynę rozpuszczamy w wodzie i zostawiamy do stężenia. Śmietankę ubijamy z połową cukru, a drugą połowę dodajemy do serka mascarpone i ucieramy
Marder&Marder ManufacturePyszna i bardzo ładnie prezentująca się propozycja ciasteczek idealna na niedzielne popołudnie ze szklanką dobrej mrożonej kawy w ogrodzie. Składniki : Na ciastka : - 200g masła - 1 szklanka cukru/ksylitolu - 1 jajko - 2 szklanki mąki - 1/2 szklanki kakao - 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta soli Na krem - 1/2 opakowania serka arla apetina kremowy naturalny - 1/2 opakowania białego(...)zmielonego twarogu (jak na sernik) - 1-2 łyżeczki cukru/ksylitolu Przygotowanie : Ciastka - wymieszać wszystkie składniki, wyrobić ciasto, włożyć na kilka minut do zamrażarki (łatwiej się rozwałkuje) rozwałkować wyciąć szklanką ciasteczka i piec 10-12 minut w temepraturze 170 stopni Krem- wymieszać twaróg z serkiem arla i dodać cukier, przekładać nim ciasteczka jak wystygną. Smacznego
zdrowa vege kuchnia