ciasteczka - 38923 przepisów (strona:1272/2595)

Ciasteczka owsiane z rodzynkami 178

niestety nie są bezglutenowe - dlatego ten przepis jest dedykowany osobom, które są na diecie nie tyle bezglutenowej a bezpszennej z powodów innych niż medyczne. Zapraszam :-) * * * Składniki (na jedną blachę ciasteczek): 100 g masła 2 łyżki cukru 1 łyżka cukru z wanilią 1 jajko 50 g mąki kukurydzianej 50 g skrobi ziemniaczanej 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia 100 g płatków

Kawa z mlekiem
Słodki owsiany rarytas 177

zrezygnowałam z tej nazwy, bo makaroniki kojarzą się całkiem inaczej, to typowy przepyszny francuski rarytas w niczym nie przypominający ten nasz owsiany .  Serdecznie polecam :-) * * * Składniki (na jeden talerz ciasteczek): 5 łyżek mleka 1 szklanka cukru 1 szklanka płatków owsianych 1/2 paczki cukru waniliowego (pominęłam ten składnik) 2 łyżki masła 2 łyżeczki kakao zapach pomarańczowy paczka rodzynków i inne bakalie

Kawa z mlekiem
Domowa przyprawa piernikowa 210

muszkatołową. Połączyć wszystko w moździerzu lekko ugniatając, żeby wszystkie aromaty się połączyły.  Przesiać przez drobne sitko, przesypać do słoiczka i szczelnie zamknąć.  Wykorzystywać do pierników, ciast miodowych, ciasteczek korzennych i grzańców

Kulinarne Inspiracje
Ciasteczka piernikowe 180

Pierniczkowe małe ciasteczka do pochrupania przy herbacie czy kawie. Składniki: 4 łyżki płatków owsianych, 4 łyżki mąki, łyżeczka kakao, 2 łyżeczki przyprawy do pierników, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej, 25 g masła, 2 łyżki miodu, jajko, 50 g rodzynek, garść orzechów laskowych Przygotowanie: Masło rozpuszczamy, dodajemy miód i studzimy. Następnie jajko i dokładnie łączymy składniki. Orzechy

Lena Gotuje
Śnieżne pękające ciasteczka 151

zauważyliście, że coraz bliżej święta? Zatem dzisiaj śnieżne pękające ciasteczka. Efektowne, proste, cudownie smaczne. Potrzebujemy: Czytaj więcej

Tylko pysznie
Ciasteczka biszkoptowe 201

Ciasteczka biszkoptowe można przygotować z wieloma różnymi dodatkami. U mnie jest to Kinder czekolada, ale równie dobrze można dodać zwykłej czekolady mlecznej lub kolorowe draże. Jedyne co Was ogranicza, to Wasza wyobraźnia. SKŁADNIKI 4 jajka szczypta soli 100 g cukru trzcinowego 100 g mąki pszennej tortowej 100 g mąki ziemniaczanej 80 g czekolady mlecznej WYKONANIE Wszystkie składniki powinny być

Passions hobbies life
KORZENNE CIASTECZKA JAGLANE 183

Ciasteczka zrobione przy pomocy stempelków z wzorkiem renifera, doskonale sprawdzą się podczas Świąt Bożego Narodzenia. Korzenny smak doskonale wprawia w świąteczny nastrój, idealnie smakują ze szklanką mleka.   SKŁADNIKI 125 g masła, 100 g cukru trzcinowego Diamant, 250 g mąki jaglanej, 2-3 łyżki mąki pszennej, 1 jajko, 1 płaska łyżeczka przyprawy korzennej, 2 łyżki mleka Dodatkowo: mąka pszenna

słodki bratek
Szwedzkie pierniczki Pepparkakor 194

niedawno na zupełnie inne pierniczki. Nie przypominają naszych pierników. Są cienkie, kruche, czuć moc korzennych przypraw. Są naprawdę smaczne, choć nasze mają zdecydowanie więcej uroku. Te pierniczki to raczej ciasteczka :) Mimo to przepis polecam. Składniki: 150 g melasy (miodu lub syropu klonowego - użyłam 15 łyżek syropu) 1/2 kostki masła + 2 łyżeczki 10 łyżek cukru pudru 2 i 1/2 szklanki mąki

Kuchnia domowa Ani
Brunkager, czyli brązowe ciasteczka pachnące świętami 164

Journal nr 49/2015, i już dawno miałam chęć, żeby go wypróbować. Jakoś nie zdołałam wcześniej... I teraz bardzo tego żałuję. Brunkager z pistacjami i migdałami Składniki: (na około 135 ciasteczek) 125 g masła 60 g melasy 125 g cukru 2 łyżeczki mielonego cynamonu 1/2 łyżeczki mielonych goździków 30 g słupków migdałowych 30 g pistacji bez łupinek 1 łyżeczka potażu

Pożeraczka, czyli raz adobrze
ciasteczka cytrynowe 128

roznosi się po całym domu. Polecam serdecznie i zapewniam Was, że pierwszy raz nie będzie ostatnim :) Składniki: 150 g masła  2/3 szkl cukru + kilka łyżek do obtoczenia ciasteczek 1 jajo otarta skórka z cytryny  250 g mąki  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: masło utrzeć z cukrem na jednolitą masę - Thermomix czas

Gotowanie z pasją
Tartaletki trzcinowe 256

trzcinowego i za pomocą palnika skarmelizować. Można podawać. Smacznego :) Przepis bierze udział w konkursie #cukiertrzcinowy, #syroptrzcinowy, #diamant Kategoria: A-Z SŁODKO , Babeczki i muffinki , Bez pieczenia , Ciasta z kremem , Ciasteczka , Dla dzieci Tagged: cukier trzcinowy , herbatniki , kremówka , syrop

https:KKuchniaMniam
Kakaowe ciasteczka maślane 123

Delikatne, kruche i mocno kakaowe ciasteczka, które najlepiej smakują ze szklanką ciepłego mleka :) Polecam. Składniki: 260 g mąki pszennej 80 g kakao szczypta soli 170 g masła 120 g cukru pudru jajko 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Masło i cukier utrzeć na puszystą masę. Dodać jajko, ekstrakt z wanilii, szczyptę soli i wszystko dokładnie wymieszać. Przesiać mąkę z kakao

Świat Ciasta
Masło czy margaryna co wybrać do pieczenia 163

wybrać do pieczenia[/caption] Jakiego tłuszczu używamy najchętniej? Pięć ważnych pytań dotyczących pieczenia, na które warto znać odpowiedź. Jaki tłuszcz najlepiej nadaje się do pieczenia ciast i ciasteczek? Zdecydowanie masło. Ale można je zastąpić margaryną. Ciasto kruche z dodatkiem margaryny nawet nieco łatwiej wyrobić, bo jest ona twardsza od masła. Kruche ciasto zagniecione z masłem trzeba dłużej chłodzić

Pomysłowa kuchnia
Ciastka jaglane z nutką kokosową 148

banan Wykonanie: Wiórki kokosowe, płatki migdałowe i płatki jaglane zmiksować blenderem lub rozdrobnić w malakserze. Dodać olej kokosowy, miód, sodę i zblendowanego banana. Całość wymieszać na jednolitą masę. Formować ciasteczka. Z porcji powinno wyjść 12 sztuk. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 20 minut. Smacznego

Trufelkowo
BISZKOPTY PRZEKŁADANE DŻEMEM TRUSKAWKOWYM I DELIKATNYM KREMEM MASCARPONE 183

ciastek wycinam różne kształty. Biszkopty lekko nasączam przygotowaną herbatą. Biorę po dwa biszkopty tego samego kształtu i przekładam nadzieniami w następującej kolejności: biszkopt, dżem truskawkowy, biszkopt, krem mascarpone. Wierzch ciasteczek dekoruję kolorowymi posypkami. #lowicz #truskawki #dzem #konfitura

JejKuchnia