oraz sok wyciśnięty z pomarańczy. Przestudzoną czekoladę dodajemy do wcześniej przygotowanej masy i mieszamy z przesianą mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Zagniatamy ciasto a następnie rozwałkowujemy i wykrawamy ciasteczka. Pieczemy około 10 minut w temperaturze 180 C. Mi z tych proporcji wyszło 35 ciasteczek
Zainspirowana w kuchniMaluchy lubią słodkości jak najbardziej proste, gdzie smaki są łatwo rozpoznawalne i nie przekombinowane. Dlatego na najbliższy Dzień Dziecka upieczcie ciasteczka z kawałkami czekolady i orzechów, które są szybkie i łatwe w przygotowaniu - najlepiej wspólnie ze swoją lub pożyczoną pociechą! Składniki: 2 szklanki mąki 200 g masła pół szklanki cukru pudru jajko ziarenka z jednej laski wanilii pół łyżeczki proszku(...)stolnicy lub blacie. Gdy ciasto będzie już jednolite, dodajemy czekoladowe groszki i rozdrobnione orzechy włoskie, łączymy dokładnie z masą. Z powstałej kuli odrywamy kawałeczki ciasta, w dłoniach formując ciasteczka - układamy obok siebie na prostokątnej blaszce i lekko spłaszczamy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do przyrumienienia, czyli jakieś 35 minut. Wszystkim dzieciakom i dorosłym, którzy wciąż mają duszę dziecka
sama złodyczUwielbiam słodkości, jak większość kobiet ;) a te ciasteczka idealnie komponują się z kawą. Przepis wzięłam ze strony ugotujto.pl i trochę go zmodyfikowałam, ze względu na ilość cukru :) Składniki: 250g masła 150g brązowego cukru 300g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 2 jajka 2 łyżeczki esencji waniliowej 300g czekolady deserowej (ja dałam 270g bo tyle miałam) Mąkę(...)lekko spłaszczamy. Pieczemy ok 15-17 minut ale proponuję zaglądać do nich już po 12 minutach. Następnie studzimy. Na blaszkę układałam po 12 porcji ciasta. Wyszło mi 31 pysznych ciasteczek ;) Bon Appetit
Pudełko rozmaitościwięc różnie wstawiam posty, ale obiecuję, że będą się one w miarę systematycznie pojawiać. Dlatego dziś chcę Wam przedstawić kolejny przepis zainspirowany blogiem , z którego zaczerpnęłam pomysł na portugalskie ciastka. Oczywiście i tym razem nie zawiodłam się, dlatego od teraz danie wchodzi na stałe do mojego menu. Można je przygotować praktycznie przez cały rok, gdyż zawiera produkty łatwo dostępne
Fabryka pomysłówowoców w celu zagęszczenia. Ciastko francuskie pokroić na 8 części. Na środek kłaść odrobinę nadzienia owocowego. Dobrze skleić boki. Na głębokiej patelni lub w rondlu rozgrzać olej. Nasze ciastka smażyć z obu stron na złoty kolor na wolnym ogniu przez kilka minut. Wykładać na papierowe ręczniczki w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłównaturalnego oraz cukier do smaku. W wysokich kieliszkach, lub pucharkach układamy warstwowo smoothie z melona, jogurt grecki i koktajl truskawkowy. Można podawać z sosem czekoladowym ( przepis znajdziecie TUTAJ ), ciastkami zbożowymi, cząstkami pomarańczy. Bon Appetit
Pudełko rozmaitościzapisany w swoich zasobach chyba od 4 lat, ale ciągle, z różnych powodów - przekładałam jego realizację. W tym roku, nie było opcji - żebym go w końcu nie wypróbowała :) Ciasteczka zdecydowanie najlepiej smakują zaraz po upieczeniu i lekkim przestudzeniu. Ze względu na wilgotne nadzienie, następnego dnia tracą swoją chrupkość. Ale wystarczy je wtedy ponownie wstawić do rozgrzanego piekarnika
Świat CiastaDomowe biszkopciki z cynamonem i czekoladą to przepyszne ciasteczka, które łączą delikatną i puszystą strukturę z aromatycznym cynamonem oraz przyjemnym smakiem czekolady. Biszkopty doskonale sprawdzą się jako dodatek do kawy czy herbaty lub jako domowe ciastka dla dzieci. Nie są zbyt słodkie. Jestem pewna, że ten prosty przepis na biszkopty na pewno Wam się nie spodoba i nie kupicie już
Di gotujeMagdalenki dyniowo-pomarańczowe to pysze ciasteczka, które łączą w sobie delikatność, za sprawą wilgotnej i puszystej struktury, wraz z korzennym jesiennym smakiem dyni, pomarańczy i przypraw. 20 magdalenek: 2 jajka 80 g cukru 2 łyżki puree z dyni 1 łyżka konfitury pomarańczowej (lub skórka starta z całej pomarańczy) 100 g mąki orkiszowej jasnej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka
Mienta blogPodobne pomysły: czekoladowe ciasteczka z chrupek ryżowych dekorujemy kamienie Przepis ze strony Cooking with my Kids . Składniki: (na około 20 sztuk) 100g miękkiego masła 50g drobnego cukru 125g mąki z proszkiem do pieczenia (self-raising) 10g (1.5 łyżki) kakao 1. Rozgrzej piekarnik do 180stC (160- z termoobiegiem). Przygotuj blaszkę na ciastka, wyłożon ą papierem do pieczenia. 2. Włóż
Lejdi of the houseCiasteczka wyszły super pyszne i niesamowicie kruchutkie. Niestety ja straciłam wolę do życia przy wałkowaniu ciasta... Podejrzewam, że niesamowicie upalna pogoda w dzień, kiedy to Sofia zażyczyła sobie sesji piekarniczej, nie pomogła i surowe ciasto kleiło się nieziemsko! Odrobinę pomogła godzina w zamrażarce i blat posypany hojnie mąką, ale i tak wycinanie foremkami odpadało i poszłyśmy w końcu na wycinanie
Lejdi of the housemarki Polski Cukier produkowany jest przez Krajową Grupę Spożywczą S.A., największego polskiego producenta żywności. Sprawdzi się przy przygotowaniu wielu przekąsek dla młodszych i starszych kibiców olimpijskich. Wykorzystajcie go do ciasteczek, drożdżowych bułeczek, lemoniady i innych napoi. No i obowiązkowo zróbcie popcorn karmelowy, niesamowicie pyszny i prosty w przygotowaniu. POPCORN KARMELOWY Przygotowanie : 15 minut + czas przygotowania popcornu Składniki popcorn
nietylkopasta.plnależy. Ale raz na jakiś czas lub przy szczególnej okazji można przecież uraczyć siebie i gości czymś naprawdę wyśmienitym! Sernik Oreo Przepis tutaj (KLIK) Pieczony sernik z ciasteczkami oreo. Kremowy, wilgotny, pyszny. Obłędnie dobry i banalnie prosty. Polecam! Morze Czarne Przepis tutaj (KLIK) Efektowne i przepyszne ciasto na szczególne okazje. Czekoladowy biszkopt przełożony dwoma kremami- czekoladowym i śmietankowym
Blog z Apetytembardzo proty i nie wymaga specjalnych zdolności kulinarnych. Jestem pewna, że posmakuje każdemu z Was! Zapraszam na przepis! BORÓWKOWY SERNIK NA CIASTECZKOWYM SPODZIE – PRZEPIS SPÓD CIASTECZKOWY 200 g ciasteczek zbożowych 100 g roztopionego masła MASA 5 jajek 500 g twarogu z wiaderka 500 g zmielonego twarogu półtłustego 160 g cukru 1 opakowanie budyniu waniliowego 80 g mleka w proszku
Alle Dobre!