orzechy i dalej mieszam. Z masy formuję kulki wielkości dużego orzecha włoskiego i układam na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce w dość znacznych odstępach. Mokrą szklanką rozgniatam kulki formując ciasteczka. W tej ilości składników wychodzi około 25 ciastek czyli akurat na 2 piekarnikowe blachy. Ciastka piekę w 180 o C przez około 20 min a następnie studzę
Gotuj Się Kto MożeJeśli lubicie smak kokosa, to na pewno zachwyci Was smak dzisiejszych ciasteczek. Kokosanki kojarzą mi się z dzieciństwem i czasami kiedy w sklepach nie było słodkości i nasze mamy wykazywały się kreatywnością w kuchni. Muszę powiedzieć, że im to nieźle wychodziło. Potrzebujemy
Tylko pysznieokoło 1/2cm. Wycinaj ulubione kształty i układaj, w niewielkich odstępach, na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, lub silikonowymi matami. Piecz okolice 8-12 minut - zależnie od wielkości wykrojonych ciasteczek, ewentualnie zamieniajac blaszki pomiędzy półkami piekarnika w połowie pieczenia. Gotowe powinny być delikatnie złotawe na brzegach i miękkawe w środku - stwardnieja po ostudzeniu. Po upieczeniu wyjmij na kratkę i zostaw
Lejdi of the houseCzas Przygotowania : 2 h Wymiary blaszki : 35×25 cm W sklepach pokazały się już truskawki, więc postanowiłam trochę kupić i wymyślić jakieś ciekawe ciasto
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisyśrodka i formujemy kulkę. Układamy w odstępach. Na jedną porcję ok 9 do 12 szt maksymalnie, pieczemy na 3 tury po 12 min każda. Przy wyciąganiu ciasteczka są jeszcze miękkie z góry, ale takie mają być. Po chwili stwardnieją z zewnątrz, a pozostaną miękkie w środku. Przestudzone ciastka oblewamy polewą czekoladową
Życie zaczyna się w kuchnimiękkiego masła lub margaryny dodatkowo : polewa czekoladowa lub czekolada posypka Z podanych składników zagnieść ciasto, następnie rozwałkować na grubość około 1 cm. Foremką wycinać ciasteczka -jajeczka i układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce .Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180’C i piec przez około 15 minut – do zrumienienia.Ozdobić polewą czekoladową
Moje domowe kucharzeniesię oprze tym ciasteczkom? My nawet nie próbujemy. Są maślane, kruche, z kolorowymi cukierkami. Przy nich świat wydaje się weselszy 😃 . Potrzebujemy
Tylko pyszniewyciąć małe kółeczka. Poukładać na blasze i wstawić na chwilę do lodówki. Można też ciasto najpierw schłodzić, a potem wałkować. Ja wolę pierwszy sposób, ale pozostawiam to do wyboru. Ciasteczka piec w nagrzanym piekarniku, uważając by ich nie przypalić. Ostudzone przełożyć kremem.Można posypać pudrem. Pyszne
Przepisy MikołajaJuż raz piekłem ciastka z tymiankiem na oleju i były bardzo smaczne. Dlatego nie zastanawiałem się długo, kiedy znalazłem w zeszycie mamy ten przepis. Tym sposobem mam fajne, kruche ciasteczka :) Składniki : - 2 szklanki mąki, - 1/2 łyżeczki sody, - 3/4 szklanki wiórków kokosowych, - 1/2 szklanki oleju, - 2 czubate łyżki miodu, - skórka i sok z dużej cytryny, - około 3 łyżek mleka
Przepisy MikołajaPyszne małe ciasteczka bez dodatku mąki, tłuszczu i cukru. Inspirowałem się wieloma przepisami z internetu. Właściwie to taki przepis bez idealnie wyliczonych składników, poza tym bakalie można zmieniać w zależności od upodobań :) Składniki : - około szklanki mielonych orzechów włoskich, - garść suszonej żurawiny, - garść pestek dyni, - garść sezamu, - garść płatków owsianych, - 2 łyżki skórki pomarańczowej, - 1/2 łyżeczki cynamonu, - 2 łyżki miodu
Przepisy MikołajaOwsiane ciasteczka, smaczne i zdrowe. Przepis znalazłem na blogu " Kraina Sosny " . Razem z ciastkami bakaliowymi doskonale sprawdziły się na świątecznym stole. Od siebie dodałem jeszcze do składników morele suszone i nie mieliłem w blenderze, a wszystko wrzuciłem do robota i zmiksowałem na nożu. Szczerze polecam, bo są warte spróbowania :) Składniki : - 50 g płatków owsianych, - 20 g wiórków kokosowych
Przepisy MikołajaPyszne, kruche i szybkie w wykonaniu ciasteczka. Orzechy włoskie z dziadkowego drzewa i babciny przepis sprawdziły się znakomicie :) Składniki : - szklanka mąki, - szklanka zmielonych orzechów, - 3/4 szklanki cukru, - cukier waniliowy, - łyżeczka proszku do pieczenia, - 200 g masła. Wykonanie : Wszystkie składniki zagnieść na gładką masę, odrywać po kawałku i toczyć małe kulki. Spłaszczając układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
Przepisy MikołajaPyszne półfrancuskie ciasteczka z marmoladą do niedzielnej kawy pasują idealnie. SKŁADNIKI 200g zamrożonego masła, 200g twarogu półtłustego, 2 szklanki mąki, 2 żółtka, 2 łyżki zimnej wody, marmolada WYKONANIE Masło wkładamy do zamrażarki na co najmniej 1 godzinę. Masło ścieramy na tarce o grubych oczkach, mieszamy z mąką i pokruszonym bardzo drobno twarogiem. Kolejno dodajemy żółtka, zimną wodę i zagniatamy
słodki bratekCiasteczka są przyjemnie chrupiące i naprawdę rewelacyjne w smaku! Ich migdałowy posmak oraz dodatek jabłka sprawia, że ciężko poprzestać na jednym, czy nawet dwóch ciastkach! Koniecznie spróbujcie takiego połączenia, a zapewniam, że zaprezentowany przepis wykorzystacie mnóstwo razy. Polecam! (około 12 sztuk) 50g kaszy manny 50g mąki migdałowej /zmielonych migdałów 100g mąki pszennej 100g cukru 1 jajko 50g masła/margaryny
Di gotuje