cukierniczych, zabezpieczamy od tyły gumkami – moje dzieci tak ściskają, że może polecieć tyłem. Odcinamy dosłownie kawałeczek końcówki worka aby uzyskać cienki strumyk lukru. Dekorujemy, a gdy lukier na ciasteczkach jest jeszcze świeży, posypujemy posypkami aby się przykleiły. Zostawiamy do ostygnięcia. Tak udekorowane pierniki przechowujemy w zamykanym pudełku. Przejdź na początek strony
Smaczna Stronaktóre są miękkie od razu po upieczeniu? Ich przygotowanie nie wymaga żadnej wprawy. Z ciastem pracuje się bardzo przyjemnie i nawet dzieci będą miały frajdę z wałkowania i wycinania ciasteczek. W moim domu nigdy nie jest im dane długo leżakować, ale … The post Pierniczki które nie muszą leżakować appeared first on Polska Zupa
Polska ZupaCiasteczka dyniowe w stylu amerykańskim, mokre, lekko ciągnące, z dużą ilością czekoladowych groszków. Składniki na 1 blachę: 50 g masła roztopionego 40 g cukru zwykłego 25 g cukru trzcinowego 3 łyżki puree z dyni (jeśli jest rzadkie to 2 łyżki) 100 g mąki pszennej tortowej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki sody 1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika
Gotowanie...to proste !deserami. Jeśli szukasz inspiracji kulinarnej na nadchodzący miesiąc, mam dla ciebie coś wyjątkowego. Poniżej znajdziesz m.in. przepisy na: ciasta bez pieczenia drożdżówki z owocami lekkie desery owocowe babeczki i ciasteczka Zobacz również 12 przepisów na desery w pucharkach – https://viagusto.pl/desery-w-pucharkach-12-przepisow/ PRZEPISY – ciasta i desery na czerwiec 2023 Pyszne ciasto bez pieczenia z owocami i kremem
Via Gustodociążam deseczką. Przekładam do lodówki na ok. godzinę. Po tym czasie wafelki kroję na kwadraciki i gotowe. Smacznego :) Po więcej przepisów na słodkości zapraszam do mojej zakładki CIASTA i CIASTECZKA klik
Kuchnia z widokiem na ogródśmietan fix ok 100g jagód (mogą być mrożone) +2 łyżki cukru *** Przygotowujemy spód cista. Masło roztapiamy i studzimy *** *** Herbatniki miksujemy lub blendujemy na piasek *** *** Do ciasteczek dodajemy roztopione masło, mieszamy. Powstałą masą wykładamy dno tortownicy lub rantu cukierniczego o średnicy 24 cm . Wyrównujemy i dociskamy *** *** Do misy miksera przekładamy oba sery, dodajemy cukry, jogurt oraz budyń
Blog z Apetytemsię będzie jeden przepis nawiązujący do świąt Bożego Narodzenia. 🙂 Moją dzisiejszą propozycją są trufle piernikowe z dodatkiem czekolady mlecznej i kremówki. Trufle piernikowe -- AleTorcik! | Przepisy na pyszne, domowe ciasta, ciasteczka i torty
AleTorcikSkładniki na ok. 30 ciasteczek: ? 1 kg bobu ? 150 g bryndzy lub fety ? 2 żółtka ? 2 ząbki czosnku ? 6 łyżek posiekanych orzechów włoskich ? sól, pieprz ? czarne oliwki do dekoracji Wykonanie: ? Ugotowany (15 minut) i obrany bób zmiksować. ? Dodać ser, żółtka, zmiażdżony czosnek i chwilkę jeszcze pomiksować. ? Doprawić solą i pieprzem, wymieszać z posiekanymi orzechami. ? Piekarnik nagrzać do 200 st.C. ? Blachę
To co kochamPisaliście już list do Mikołaja? Jeśli nie, to najpierw zróbcie te ciasteczka. Moja córka powiedziałą, że są idealne dla Mikołaja, gdy przyjdzie zabrać list. Nie zapomnijcie o szklance mleka! Składniki na 28 sztuk: ? 125 g masła ? 1 szklanka mąki pszennej ? 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej ? 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia ? 3/4 szklanki cukru pudru ? 1 cukier waniliowy ? 1 jajko
To co kochamKróli rozpoczyna czas karnawału. Jako małe dziecko chodziłam z rodzeństwem do wujostwa, sąsiadów i śpiewaliśmy „Dobry dzień, szczodry dzień”, a oni nagradzali nas szczodrakami. Były to różne ciasteczka, najczęściej rogaliki drożdżowe. Ja też zrobiłam szczodraki ! I wielu chętnych się znalazło, a śpiewał tylko mały Szymon. A moim największym i najważniejszym szczodrakiem, jakiego w tym dniu dostałam, był
To co kochamCiasteczka z przepisu mojej Mamy. Lekko francuskie, kruche i mocno aromatyczne. W sam raz na karnawał! Składniki: ? 60 dkg mąki pszennej ? 250 g masła ? 1/2 szklanki cukru ? cukier waniliowy ? 1 jajko ? 2 żółtka ? 4 łyżki kwaśnej śmietany ? szczypta soli Wykonanie: ? Masło posiekać z mąką, dodać oba cukry i szczyptę soli. ? Siekać dalej z jajkiem, żółtkami i śmietaną. ? Zagnieść ciasto, zawinąć
To co kochamCiastka świąteczne pod tytułem „jajko sadzone”! Gdzieś głęboko w pamięci mignęło mi zdjęcie takich ciasteczek widziane dawno temu. Mając obraz stworzyłam przepis i tegoroczna Wielkanoc w naszym domu zyskała nowy smakołyk. Smak wyśmienity, a wygląd oceńcie sami! Składniki na 20 sztuk: Biszkopt ? 4 jajka ? 4 łyżki cukru ? 4 łyżki mąki pszennej Masa ? 250 g sera mascarpone ? 1 biała
To co kochammyślowy, działa antydepresyjnie i euforyzująco… no i co z tego, że jest kaloryczna! Jako Goszka uwielbiam gorzką, białej nie lubię… ale połączenie obu czekolad w tych ciasteczkach jest doskonałe! Może nie wyglądają jak milion dolarów… ale bardzo uzależnają, jak każda czekolada. A jaką Wy lubicie czekoladę? Składniki: ? 2 szklanki mąki
To co kochamorzechowego. Nadal nic się nie zmieniło w tej kwestii. Ale w lodówce miałam słoik tego specyfiku i coś trzeba było zrobić z tym balastem. Zainspirowała mnie Kulinarna Piniata swoimi ciasteczkami z masłem orzechowym, więc trochę przerobiłam przepis i wyszły rewelacyjne. W ogóle nie czuć smaku masła orzechowego i są przepyszne, chociaż nie wyglądają najlepiej. Składniki: ? 1 i 1/4 szklanki mąki
To co kocham