gotujemy w wodzie przez 15 minut. Odsączamy. Umieszczamy ziarna amarantusa w misce, dodajemy pozostałe składniki. Mieszamy. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez 15 minut. Artykuł Ciasteczka amarantusowe z bakaliami pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku
MojaQchnia.plPopękane ciasteczka czekoladowe znają chyba wszyscy, jednak zawsze są z dodatkiem czekolady. Moje są z dodatkiem kakao i żurawiny, wyszło smacznie! To co, zapraszam! S kładniki; 30 dag mąki pszennej 120 g kakao ( polecam S kworcu ) 20 dag cukru trzcinowego Skworcu 4 jajka 2 łyżeczki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią Skworcu 100 ml oleju 1 łyżeczka
Radość kipiąca uśmiechem.słone krakersy z serem ;) Nawet nie będę próbowała się tłumaczyć, bo chyba się nie da. Niech będzie, że to przewrotna natura kobieca mnie tu zaprowadziła ;) Tak czy inaczej ciasteczka posmakowały całej mojej rodzinie, a to wcale nie takie oczywiste. Przy produkcji krakersów należy pamiętać o tym, aby ciastka były możliwie cienkie. Będą wówczas chrupiące
zadanie-gotowanie250g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru pół tabliczki gorzkiej czekolady *** Na dnie formy układamy warstwę herbatników (użyłam blaszki o wymiarach 26×26 cm) . Na ciasteczkach rozsmarowujemy masę kajmakową *** *** Cztery batoniki Lion drobno kroimy *** *** Na masie kajmakowej układamy kolejną warstwę herbatników *** *** Połowę śmietany (250ml) ubijamy na sztywno. Dodajemy 1 łyżkę cukru pudru oraz serek mascarpone i wszystko
Blog z ApetytemPrzed nami kolejne hasło, tym razem w moim ulubionym, czyli słodkim klimacie ;) Otóż będziemy wypiekać ciasteczka. Dla mnie kryterium podstawowym, oprócz smaku oczywiście, będzie prostota wykonania. Raczej skupię się na przepisach szybkich, łatwych i przyjemnych ;) I mam nadzieję, że te małe słodkości umilą nam końcówkę zimy. Z naciskiem na "końcówkę"! :) Zapraszam do zabawy
zadanie-gotowaniepieczemy przez 15-20 minut – do zrumienienia *** *** Upieczone rogale posypujemy cukrem pudrem lub smarujemy lukrem *** *** SMACZNEGO *** POLECAM RÓWNIEŻ: SZYBKIE ROGALIKI DROŻDŻOWE PRZEPIS TUTAJ ROGALIKI TRZYSKŁADNIKOWE PRZEPIS TUTAJ MAŚLANE CIASTECZKA KWIATKI PRZEPIS TUTAJ POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA PRZEPIS TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ Artykuł
Blog z ApetytemBatoniki owsiano - bananowe to pyszna słodka przekąska do pracy lub szkoły. Z powodzeniem zastąpią również coś słodkiego do kawy, bo batoniki smakują jak najlepsze ciasteczka. Bez dodatku cukru, bez glutenu, bez laktozy, pełne pysznych bakalii. To przekąska, która doda energii i zaspokoi głód na długi czas. Bazę batoników stanowią błyskawiczne płatki owsiane, dlatego są miękkie i przyjemne do chrupania. Dodatki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!czas mieszając ciasto. Wyrabiam do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Czekoladę kroję na mniejsze kawałki, dodaję do ciasta, dokładnie łączę. Z ciasta formuję kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczam dłonią. Ciasteczka układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę około 12 minut w 180 stopniach (u mnie termoobieg + grzałka górna i dolna
JejKuchniawiesz co zrobić z białkami? Dobrym pomysłem są pyszne ciasteczka bezy z białek i cukru. Są bardzo proste w przygotowaniu, Wyglądają ładnie i są pyszne w smaku dość szybko znikają :) Przepis znalazłam w grupie na facebooku :) Składniki 250g białek 500g cukru 200g cukru pudru barwniki spożywcze np czerwony i pomarańczowy. Wykonanie Do miski wlewamy białka dodajemy cukier. Miskę
Kulinarne pyszności MolkiWszystko co chrupie nęci mnie i woła... chlebowa skórka, kruche ciasteczka czy świeżo wyjęta z pieca granola. Te batoniki to spełnienie marzeń chrupacza :) Recepturę na nie z nalazłam w książce Liski "White Plate. Słodko". Chrunch Petera 110 g masła lub margaryny 120 g cukru trzcinowego 1 łyżka miodu lub syropu kukurydzianego/ Golden Syropu itd. 225 g drobnych płatków
Dzieje kuchennej WiewióryPyszne kruche ciasteczka z nadzieniem z suszonych fig i daktyli. SKŁADNIKI Nadzienie: 130 g suszonych fig, 4 daktyle Ciasto: 150 g mąki pszennej, 40 g cukru pudru, 50 g masła, 2 łyżki śmietany, ½ łyżeczki proszku do pieczenia, 1 żółtko Dodatkowo: cukier puder WYKONANIE Nadzienie: Owoce zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie odsączamy, a następnie blendujemy. Ciasto: Składniki
słodki bratekCiasteczka na patykach (tzw. cakepopsy) przygotowałam w związku z tym, że zostało mi ciasto z pozostałości po wykrajaniu serce w babce . Nie lubię wyrzucać jedzenia i w miarę możliwości staram się wszystko wykorzystywać, a jeśli nie jest to możliwe to po prostu zjadam resztki :), dlatego po prostu musiałam coś wykombinować z tego ciasta. Samo ciasto na lizaki wyszło super. Miałam
Mania WypiekaniaSzybkie, proste i smaczne ciasteczka z płatków jęczmiennych. Z reguły takie ciacha są z płatków owsianych, ja natomiast przygotowałam je z płatków jęczmiennych. W sam raz, aby zabrać je w pudełku do szkoły, pracy bądź jako przekąska na zimowy spacerek. Spróbujcie koniecznie :) Składniki: * 2 szklanki płatków jęczmiennych (użyłam płatków jęczmiennych Młyny Stoisław) * 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
Zrób to smacznieKokosanki z wyczuwalnym rumowym akcentem to moja propozycja na szybkie i łatwe w przygotowaniu domowe ciasteczka. Składniki: 4 białka 200g cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka rumu 250g wiórków kokosowych 30-35 sztuk okrągłego opłatka Wykonanie: 1. Białka ubić na sztywno, dodać cukier puder i ponownie ubić na sztywno. Następnie dodać sok z cytryny, rum, wiórki
Szalona Kuchnia Ewelinychrusty robi moja babcia, tego nikt nie przebije. Nawet ja nigdy nie zrobię tak pysznych faworków. One mają w sobie magię i wspomnienia z dzieciństwa. Kiedy byłam mała takie ciasteczka często bywały. Babcia zajmowała się mną, kiedy rodzice byli w pracy i takimi smakołykami zawsze nas częstowała. Zawsze były lekkie, chrupiące i takie kruche z małymi, uroczymy bąbelkami, które
Kuchnia Paulettes