się głównie w domem, bo sama ich nie przygotowuje. W ogóle ostatnio dziwnie się czuję, gotując. Odkąd wszystkie moje kuchenne wyczyny przeznaczone są wyłącznie dla mnie (może poza ciastkami, które chętnie rozdaję) i staram się wybierać potrawy, które łatwo odgrzewać przez następne dwa dni, próbuję zupełnie innych smaków i typów dań. (function
Życie zamknięte w smakuwykorzystana w tym przepisie, a ''śmietanka'' została ubita i dodana do ciacha marchewkowo-orzechowego! Yummmy. Przedstawiam wam przepis na przepyszne i bardzo zdrowe (jak zawsze!) i do tego wegańskie ciasteczka świąteczne. SKŁADNIKI: - otręby (jakie chcecie) 40g - mąka żytnia 154g - mąka orzechowa 65g (mogą być zmielone orzechy - wartość kaloryczna obliczona dla nieodtłuszczonej mąki, wiec nic się nie zmieni) - 20 tabletek słodzika(...)sobą. Ciasto wyrabiamy, wałkujemy (będzie kruche) i wycinamy kształty. PIECZEMY W PIEKARNIKU NAGRZANYM DO 200* PRZEZ 10 MINUT CAŁOŚĆ MA 1150KCAL B33 W130 T55 WYSZŁO MI 35 DUŻYCH CIASTECZEK: 32kcal
fitolarun.blogspot.comWartość kaloryczna: 360kcal/porcja Składniki: Na spód: 250g ciasteczek owsianych z czekoladą 60 g masła 2 łyżki przyprawy piernikowej Na masę serową: 750g serka śmietankowego 250g mascarpone 100ml rumu 180g kwaśnej śmietany(...)jajka 1 szklanka cukru drobnego Przygotuj: tortownicę o średnicy 24cm papier do pieczenia malakser blender Nagrzewamy piekarnik do 170°C. Ciasteczka kruszymy do blendera, dodajemy masło i przyprawę piernikową i miksujemy na gładką masę. Wykładamy masą dno tortownicy, w której umieściliśmy papier do pieczenia i wstawiamy do lodówki na parę minut (wystarczy jak posiedzi
Bazując na smakuprośbę czytelników bloga wstawiam ponownie przepis na ciasteczka czekoladowe w wersji świątecznej. Składniki: 2 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 6 dag czekolady deserowej lub gorzkiej 90 g margaryny 6 łyżkek cukru pudru 2 żółtka 10 dag mielonych migdałów Przygotowanie: Czekoladę deserową połamać na kawałki, stopić w kąpieli wodnej, przestudzić. Mąkę migdałową wymieszać z mąką ziemniaczaną i pszenną(...)przypadku, gdy ciasto klei nam się do dłoni, można dodać trochę mąki pszennej. Na stolnicy oprószonej mąką rozwałkować ciasto o grubości około 1/2 cm i wycinać dowolne kształty. Ciasteczka układamy ciasno na blachę wyłożonej papierem do pieczenia. Wychodzi około 50 sztuk. Piec 20 - 30 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Użyta foremka w kształcie bucika i bałwanka (foremka
Ciastka - domowe słodkościgrubości około 2cm i pokroić na kawałki około 1,5cm. Uformować kulki, połowę zanurzyć w białku i obtoczyć w migdałach. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W każdym ciastku zrobić małym palcem dziurkę i napełnić marmoladą. Piec w 180 stopniach około 15-18 minut. Po upieczeniu studzić na metalowej kratce
Ala piecze i gotujeCiasteczka z dużą ilością kakao i korzennych przypraw. Mocno maślane, delikatne, rozpływają się w ustach. Pierniczki na ostatnią chwilę, nie potrzebują leżakowania, gotowe do zjedzenia zaraz po upieczeniu. Najlepszy przepis dla zabieganych i niecierpliwych osób ;) Polecam! Składniki: 200 g masła 220 g cukru 1 jajko 2,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżka przyprawy do piernika 2 łyżki kakao Wszystkie składniki(...)posiekać nożem, a następnie szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, schłodzić w lodówce przez około 15 minut. Ciasto podzielić na trzy części, rozwałkować na grubość około 3-4 milimetrów, wykrawać ciasteczka o dowolnych kształtach. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach. Piec temperaturze 200 stopni przez około 6-8 minut. Wystudzić i dowolnie udekorować. Smacznego :) Zapraszam do obejrzenia
Domowa cukiernia Ewyskładniki na ciasto: 500 g mąki 70 g cukru pudru 90 g miodu, płynnego 150 g kwaśnej śmietany 1 jajko 80 g masła 10 g sody
Domowy Smak Jedzeniaciasto. Formujemy kulę, zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na 60 minut. Po tym czasie ciasto wyjmujemy, rozwałkowujemy na grubość około 5 mm i wycinamy dowolne kształty. Ciasteczka układamy na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. Zachowujemy odstępy, ponieważ ciasteczka delikatnie urosną Pieczemy w temperaturze 180 stopni C z termoobiegiem przez 10 minut. Wyjmujemy z piekarnika i układamy
KuchcikoweLoveDziś pyszne muffinki piernikowe z nadzieniem z domowego dżemu i polewą z mlecznej czekolady :) Z podanych składników wyszło mi 9 dużych babeczek, piekłam je w papilotkach
Ciastkozercylodówce np. na jedną dobę (lub więcej). Po tym czasie ciasto znacznie zgęstnieje. Wałkujemy ciasto na grubość 0,5 mm (jeśli trzeba to podsypujemy mąką) i wykrawamy dowolne kształty. Ciastka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 10-12 minut. Studzimy na kratce i przechowujemy w puszce po upieczeniu. Na kilka dni przed podaniem dekorujemy lukrem i posypkami
Mango PapajaSłodko-kwaśny ... pysznie cytrynowy, aromatyczny i niezastąpiony jako dodatek do kremowych mas, ubitej śmietany, polewy czy kruchych ciasteczek. W niektórych przepisach dodatkowym składnikiem kremu jest łyżka mąki ziemniaczanej. I tylko od nas zależy czy chcemy uzyskać formę gęstego budyniu (wtedy dodajemy mąkę) czy lżejszego, lekko płynnego kremu. Mój lemon curd przygotowałam bez dodatku mąki. Planuję przełożyć(...)ciasteczka :)) Składniki: 2 duże cytryny 2 jajka 1 żółtko 150 g cukru 80 g masła Wykonanie: Cytryny wyszorować i sparzyć, zetrzeć skórkę (uważając, aby była to tylko żółta część) i wycisnąć sok. Do garnuszka wbić jajka, dodać żółtko, cukier, sok i skórkę z cytryny. Przy użyciu trzepaczki wszystko razem wymieszać, dodać masło. Ustawić na niewielkim ogniu
Walijskie Pichcenieskładniki: 400 ml mleka kokosowego 120 ml spirytusu 200 ml soku z ananasa 120 g cukru wykonanie: W rondelku mieszamy mleko kokosowe wraz z sokiem i
Domowy Smak JedzeniaProponujemy niezwykle delikatne, rozpływające się w ustach i proste w wykonaniu ciasteczka orzechowe. Składniki na ciasto: -20 dkg mąki -15 dkg masła -1 żółtko jajka -5 dkg cukru pudru -łyżka zimnej wody Składniki masy orzechowej: -15 dkg cukru pudru -15 dkg mielonych orzechów włoskich -2 białka jajek Składniki ciasta zagniatamy i schładzamy w zamrażarce(...)czas przygotowania masy orzechowej. Białka ubijamy na sztywna pianę, dosypujemy cukier puder i dokładnie miksujemy. Dodajemy orzechy i mieszamy łyżką. Ciasto dzielimy na części. Dość cienko rozwałkowujemy i wycinamy ciasteczka o dowolnych kształtach. Układamy na blaszce z papierem do pieczenia, łyżeczką nakładamy masę orzechową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 st. C na ok. 15-20 minut. Smacznego
Maminek kulinarnyskładniki: 5 jaj 1 puszka tuńczyka w kawałkach 1 puszka kukurydzy 10 dkg twardego sera żółtego 50 – 80 g cebuli 1 łyżka ketchupu pikantnego 6
Domowy Smak Jedzeniapełna) a następnie przykryć kółkiem z ciasta i skleić brzegi. Wierzch ciasta nakłuć widelcem. Piec w temperaturze 190 o C przez około 20 minut do zrumienienia ciasta. Ciastka lekko przestudzić, wyciągnąć z foremki, oprószyć cukrem kryształem (NIE pudrem!) i podawać na ciepło
Mama Gotuje