Trudno powiedzieć, czy to ciastka czy czekoladki, ale jedno jest pewne - są cholernie smaczne! Przepis bajecznie prosty, ale efekt w kubkach smakowych - piorunujący! SKŁADNIKI (na kilkanaście ciasteczek/czekoladek) 2 tabliczki czekolady (użyłam gorzkiej ze skórką pomarańczy) 1 opakowanie słonecznika łuskanego mleko (opcjonalnie) WYKONANIE W kąpieli wodnej rozpuszczamy
Zofianasłodkości użytego sera; mój był dość kwaskowaty Przygotowanie: Do misy blendera przekładamy herbatniki, rozdrabniamy je na "piasek". Masło roztapiamy w garnuszku, bądź w mikrofali. Od razu dodajemy do rozdrobnionych ciastek. Mieszamy. Kakaową masą wykładamy spód tortownicy (wcześniej wysmarowanej i oprószonej kaszą). Ugniatamy łyżeczką. Tortownicę z kruchym spodem wkładamy do lodówki na czas przygotowania sernika. Do większej miski wsypujemy
Słodkie okruszkiSeromakowiec to ciasto dla tych, którzy mają dylemat przed Świętami, czy upiec sernik… czy makowiec… " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em
Oryginalny smakdoprawiamy solą i pieprzem. Wylewamy na blaszkę (taką do ciasta) wyłożoną folią aluminiową i spożywczą na grubość ok. 1 cm. Wkładamy do lodówki. Jak galaretka stężeje wycinamy foremkami do ciastek gwiazdki i nakładamy jedną na drugą. Na górze możemy ułożyć pionowo gwiazdkę z marchewki. Mi niestety brakło
Pelusiowa Kuchniaskładniki na ciasto: 560 g mąki 250 g cukru 150 g masła 2 jaja 2 łyżki miodu 2 łyżki kwaśnej śmietany 3 łyżeczki przyprawy do piernika
Domowy Smak JedzeniaKolejna świąteczna propozycja. Tym razem są to babeczki piernikowe z orzechami włoskimi i nadziewane marcepanem. Udekorowałam je czapeczkami Mikołaja z bitej śmietany zmieszanej z serkiem mascarpone
Oryginalny smakskładniki na masę makową: 500 g maku 100 g masła 2 jaja 1 szklanka cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia opcjonalnie: bakalie
Domowy Smak JedzeniaPrzy pieczeniu ciasteczek często zostają nam białka. Mam dla was świetny pomysł jak je wykorzystać. Upieczcie orzechowe krojone ciasteczka, które są leciutkie i chrupiące, jednym słowem rozpływają się w ustach. Składniki: 1 białko 100 g cukru 150 g orzechów laskowych Ale-raj Przygotowanie: Orzechy drobno zmielić w maszynce do orzechów. Białko ubić i miksując stopniowo dosypywać cukier. Miksujemy
Ala piecze i gotujeOprócz pierniczków na Święta upiekłam jeszcze takie drobne ciasteczka. Pyszne i najważniejsze, że można je przygotować wcześniej i przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu. W trakcie pieczenia powstał pomysł połączenia niektórych czekośliwką mojej mamy, wyszły wspaniałe! Przepis znalazłam tutaj . Polecam! Składniki: 250 g mąki 120 g masła 100 g cukru jajko łyżeczka cynamonu szczypta przyprawy do piernika pół łyżeczki proszku(...)wycinamy duże kółka szklanką i w środku każdego małe kółko kieliszkiem. (jeśli chcemy przełożyć ciastka dżemem połowę ciastek robimy bez kółka w środku) 6. Pieczemy 15 minut. 7. Na ciasteczka bez kółka w środku nakładamy dżem i przykładamy ciastkiem z kółeczkiem. Mmm Pycha
NA MOIM TALERZUŚwiętami. Ostatecznie nigdy się to nie udaje i wtedy ratuje mnie przepis na pierniczki alpejskie, które nadają się do jedzenia natychmiast po upieczeniu i przestygnięciu :) Przepis pochodzi z Manufaktury Ciastek :) PIERNICZKI ALPEJSKIE Składniki: - 1 kilogram mąki - 8 żółtek - 3 białka - 1,5 szklanki cukru - 3 łyżki kakao - 200 mililitrów śmietany kwaśnej - 3 łyżeczki sody - 4 łyżeczki przyprawy do piernika
Życie zamknięte w smakuprodukty, których sama używam w swojej kuchni, i które z czystym sumieniem mogę polecić." Oprócz produktów, które otrzymałam w ramach współpracy zostałam także obdarowana uroczymi i przepysznymi ciasteczkami, za które serdecznie dziękuję :) Taki drobny akcent, który wywołał u mnie ogromną radość :) Swoją drogą przepis na ciasteczka znajdziecie poniżej, polecam, są bardzo proste, a przy tym niesamowicie smaczne :) Przechodząc
Zdrowie na języku :PWeekend upłynął pod znakiem wypieków rożnych ciasteczek. Kruche ciastka poleżą nieco dłużej , dlatego można je upiec kilka dni przed świętami. Pieczenie ciastek , to dla mnie stała tradycja przedświąteczna. Nie wyobrażam sobie, że mogłoby, na świątecznym stole, zabraknąć kruchych ciasteczek. Dzisiaj propozycja mini ciastek z gotowanych żółtek. To stary, ale niezawodny przepis z mojego zeszytu. Wypróbowany, dlatego bez wahania polecam
W kuchennym oknie Ewyprzerwie pomiędzy nowymi przepisami na Cieszyńskie ciasteczka Bożonarodzeniowe, przesyłam Ci mój drogi Czytelniku zdjęcia tych ciasteczek, o których nie możesz zapomnieć. Pojawiły się na moim blogu dużo wcześniej, należą do "tych" tradycyjnych i co roku przygotowywanych. Polecam! Przepis na orzeszki znajdziesz tutaj . Przepis na kakaowe Ule znajdziesz tutaj . Przepis na orzechowe Ule znajdziesz tutaj. "A nadzieja znów wstąpi
Kuchnia Pani WiosnyDzisiaj przepis na pyszne kruche korzenne ciasteczka do zawieszenia na choinkę, należy pamiętać, że do takich ciasteczek dodajemy więcej przypraw (najlepiej takich świeżo zmielonych w moździerzu lub w młynku dołączonym do blendera) dzięki temu cała choinka pachnie aromatem korzennych przypraw, masła i miodu :) Składniki : 250g masła 400g mąki 80 g cukru pudru 40 g cukru waniliowego (najlepiej
zdrowa vege kuchnia