ciastek maślanych 50 gr roztopionego masła Składniki umieścić w misie malaksera i zmielić na mokry piasek, ewentualnie można rozkruszyć ciastka wałkiem czy tłuczkiem do mięsa (wówczas radzę ciasteczka przełożyć do grubego woreczka). Ciasteczkami należy równomiernie wyłożyć dno tortownicy, wyrównać następnie wcisnąć w dno tortownicy. Składniki na masę serową: 500 gr sera trzykrotnie zmielonego schłodzonego (u mnie w wiaderku z Piątnicy
moj przepis nachrupiącym spodem Sernik jest aksamitny, wilgotny, kremowy, aromatyczny ze świetnie chrupiącym spodem. Łatwy w przygotowaniu. Przepis autorski. Składniki na spód: 100 gr orzechów 50 gr masła 50 gr kruchych ciasteczek Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Wszystko składniki zmielić, ale tak aby były widoczne kawałki orzechów, wyłożyć spód tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia (18-20 cm). Schować do zamrażarki(...)spodem Sernik dyniowy z bezową pianką i chrupiącym spodem listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='Składniki na spód: 100 gr orzechów 50 gr masła 50 gr kruchych ciasteczek Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Wszystko składniki zmielić, ale tak aby były widoczne kawałki orzechów, wyłożyć spód tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia (18-20 cm). Schować do zamrażarki
moj przepis naMakaroniki zostały przygotowane na bezie francuskiej. To przekładane ciasteczka bezowo – migdałowe z chrupiącą cienką skórką i mięciutkim wnętrzem. Przesłodkie świąteczne makaroniki w postaci bałwanków. Składniki: 125 g mąki migdałowej ( kupiona tutaj ) 3 białka 200 g cukru pudru 30 g cukru Masa: 100 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Przygotowanie: Mąkę migdałową mieszamy z cukrem pudrem. Białka ubijamy(...)kształcie bałwanków większy makaronik o średnicy około 3 cm i mniejszy, stykający się z nim, o średnicy około 1 cm na silikonową matę. Gdy ciasto zostanie wyciśnięte, matę z ciasteczkami odkładamy na 30 min. Piekarnik nagrzewamy do 140 C pieczemy 16 min. W tym czasie robimy krem. Mascarpone miksujemy z cukrem pudrem do osiągnięcia idealnej konsystencji. Upieczone bałwanki odkładamy
Podróż w kulinariaskładniki: 300 g makaronu spaghetti 3 duże pomidory 3 ząbki czosnku 1 i 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, sproszkowanej 3 łyżki oliwy z oliwek 1/4 pęczka pietruszki
Domowy Smak Jedzeniaszklanki cukru trzcinowego 30 g masła Dodatkowo: sól morska w płatkach Kruchy spód: Herbatniki rozdrobnić przy użyciu miksera i wymieszać z mielonymi migdałami. Masło roztopić i połączyć z ciastkami,dokładnie wymieszać .Masa może być odrobinę sypka,jeśli dodacie więcej masła masa po upieczeniu stanie się za tłusta. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia,oddzielnie dno i oddzielnie boki ,aby papier
Ladylaura.składniki: dowolna ilość masła, dobrej jakości, o minimalnej zawartości tłuszczu 82% wykonanie: Masło kroimy na mniejsze kawałki, wkładamy do naczynia, najlepiej z grubym dnem i podgrzewamy
Domowy Smak Jedzeniajedzeniu ;) Tym razem wersja trochę świąteczna. Idealnie sprawdzi się jako prezent dla najbliższych. Tym bardziej fajny, bo przygotowany własnoręcznie i od serca. SKŁADNIKI: ok 100 g korzennych ciasteczek 100 g białej czekolady 1 łyżka startej skórki pomarańczowej 2 łyżki serka mascarpone 1 łyżka likieru czekoladowego kakao A jak to zrobić: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Ciasteczka i skórkę, zblendować, powinny
Kuchnia w opałachPrzyznam szczerze, że niektóre propozycje były na prawdę kuszące i miałam dylemat co wybrać. Niestety zwycięzca może być tylko jeden :( Nagroda trafia do Pani Julity , która zaproponowała Ciastka owsiane z orzechami, marcepanem i anyżem. Ta propozycja skusiła mnie najbardziej :) Bardzo proszę o przesłanie danych do wysyłki na adres kloss.katarzyna@gmail.com Chciałabym również podziękować Pani
Niezły MłynekBEZY Z LODAMI CZEKOLADOWYMI I SOSEM ŻURAWINOWYM /składniki na 6 sześć porcji/ Do przygotowania deseru polecam lody Carte d'Or Chocolate Brownie , przepyszne czekoladowe lody z kawałkami ciastka brownie, polane czekoladowym sosem. Deser ułożony jest w opakowaniu w postaci sześciu gotowych do nałożenia rozetek. Dzięki temu w zaledwie kilka sekund możemy cieszyć się w domu ekskluzywnym deserem rodem
KUCHARNIAskładniki na ciasto: 250 g maki 135 g masła 3-4 łyżki wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska) 1/2 łyżeczki soli wykonanie: Mąkę przesiewamy na
Domowy Smak JedzeniaGotowane, delikatne piersi z kurczaka w sosie śmietanowo-koperkowym, które podałam z duszonymi ziemniaczkami i zasmażanymi buraczkami . Prosty i bardzo smaczny pomysł na obiad Składniki: 2
Oryginalny smakskładniki: 600 g ziemniaków 300 g białej kapusty 300 g czerwonej kapusty 1 puszka kukurydzy 350-400 g marchewki 150 g majonezu sok z 1/4 cytryny
Domowy Smak Jedzeniamąki 2 jajka 250 g. jogurtu naturalnego 100 g. cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 75 ml. oleju DODATKOWO: lukier plastyczny małe opakowanie czekoladowych kropelek opakowanie małych, okrągłych ciasteczek np. piegusków cukier puder woda mały pędzelek SKADNIKI NA KREM: 500 ml śmietany kremówki szklanka cukru pudru 500 g serka mascarpone barwnik lub barwniki spożywcze 2 op. śmietan fix [opcjonalnie, jednak(...)Przyklejamy ją do wyciętego kształtu oka- leciutko dociskając. Czynność tą powtarzamy, aż wszystkie oczka będą gotowe . DEKOROWANIE BABECZEK: Do każdej babeczki przyklejamy ( znowu używamy naszego cukrowego kleju) okrągłe ciasteczko, tak aby jego część wystawała poza powierzchnię babeczki. Nakładamy warstwę kremu ( robimy podkład pod kudełki ) Nakładamy krem do rękawa do zdobienia tortów i za pomocą okrągłęj końcówki, o małej średnicy
Domowe Tortyśmietany kremówki szklanka cukru pudru 500 g serka mascarpone niebieski barwnik spożywczy DODATKOWO: 250g. truskawek niecałe 100g. lukru plastycznego lub białego marcepana 6 kostek mlecznej czekolady 3- 5 ciasteczek np. piegusków NASĄCZANIE: Biszkopt można nasączyć słabą, lekko posłodzoną herbatą, lub rozcieńczonym z wodą kompotem owocowym. Pamietajcie, że nasączony biszkopt powinien być wilgotny ale nie mokry! Wykonanie Tortu: BISZKOPT : Wymieszaną(...)zdobienia tortów, z końcówką (tylką) średniej wielkości o nazwie ‘zamknięty kwiatek’. Wykonujemy kremowe zdobienia- jedno, obok drugiego, na całej górze tortu. Układamy na torcie oczka, a ciasteczka wciskamy w krem tak, aby tworzyły kształt uśmiechniętej buzi…. …i nasz pyszny i sympatyczny tort jest gotowy! Gotowy tort wkładamy przynajmniej na kilka godzin do lodówki (a najlepiej
Domowe Torty