składniki na biszkopt jasny: 90 g maki 90 g cukru 3 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szczypta soli wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek. Białka
Domowy Smak Jedzeniapodaniem posypałam jeszcze szczyptą cynamonu, bardzo polecam… (inspiracja z gazety „Moje gotowanie – Cioccolato Gatto”, ale przepis zmodyfikowałam). Składniki: Spód: 100g herbatników petit beurre lub innych kruchych ciastek 40g masła – roztopionego Masa serowa: 750g gotowego sera na sernik (użyłam z wiaderka) 250g serka mascarpone 200g gorzkiej czekolady 180-200g cukru 4 jajka 2 płaskie łyżki kakao
Mała CukierenkaDziś mam dla Was przepis na proste naleśniki czekoladowe z twarożkiem i owocami. My mieliśmy je na śniadanie, ale równie dobrze nadadzą się na podwieczorek :) Składniki
Ciastkozercywykonanie: 4 pomarańcze 2 cytryny 25 g imbiru 150 g cukru 1 łyżeczka soli 60 ml wody wykonanie: Imbir obieramy, kroimy w plasterki, zalewamy wodą wymieszaną
Domowy Smak Jedzeniadokładnie wymieszaj wszystko szpatułką lub drewnianą łyżką. Teraz nakładaj łyżką masę formując kokosanki. Możesz je delikatnie wygładzić po bokach, ale nie ugniataj ich od góry. Im bardziej nieregularne kształty ciasteczek tym lepiej. Piecz kokosanki przez 15-20 minut do zezłocenia . Wyjmij blachę z piekarnika i piecz kolejną porcję. Ciasteczka będę bardzo miękkie, więc pozostaw je na blasze do całkowitego
Słodko-Słony Świat Ilonyskładniki na cisto: 220 g maki 4 łyżki cukru pudru 125 g masła 1 żółtko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia wykonanie: Na stolnicy siekamy mąkę z
Domowy Smak Jedzeniazimno zaczerpnęłam z bloga Pani Doroty z mojewypieki.com Zakochałam się w nim od pierwszego zdjęcia, a później miłość tą przypieczętował pierwszy kęs :) Delikatna kokosowo-jogurtowa pianka na spodzie z ciasteczek Oreo, na wierzchu galaretka z owoców leśnych z dodatkiem jagód lub borówek (poza sezonem mrożone owoce). Gwarantuję, że zniknie w mig! Palce lizać! Składniki: Spód: 300 g ciastek Oreo (wraz(...)czubatych) żelatyny w proszku rozpuszczonej w 1/3 szklanki gorącej wody Dodatkowo: 2 galaretki z owoców leśnych ok. 250 g jagód lub borówek amerykańskich 3/4 szklanki wiórków kokosowych (opcjonalnie) Wykonanie: Ciasteczka umieścić w malakserze i wraz z masłem zmiksować na jednolitą masę. Dno formy (najlepiej kwadratowej o boku 23-26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wysypać do niej ciasteczkową masę, wyrównać
MyCookBook.plTłusty Czwartek zbliża się wielkimi krokami, a ja nie wyobrażam sobie tego dnia bez faworków. Ośmielę się nawet napisać, że wolę je od pączków [sic!]. Te chrupkie ciastka o słodkawym smaku w kształcie złożonej kokardki, smażone (najlepiej na smalcu) i posypywane cukrem pudrem możecie także przygotować na ostatki. Zostało mało czasu na objadanie się tymi pysznościami, także do roboty
MyCookBook.plłyżki masła kilka listków mięty do dekoracji Wykonanie: Herbatniki umieszczamy w torebce z zamknięciem i lekko uderzając wałkiem kruszymy (niezbyt drobno). Masło rozpuszczamy i mieszamy z pokruszonymi ciastkami. Możemy odłożyć także ok. 2 łyżek herbatników i nadprogramowo dodać je do masy jogurtowej. Jogurt naturalny w temperaturze pokojowej przelewamy do miski. Dodajemy do niego cukier i miksujemy. Żelatynę rozpuszczamy
MyCookBook.plwierzchu rozprowadzamy wystudzoną, ale wciąż płynną, polewę posypując ją następnie pokruszonym ciastem. W ciasto ostrożnie wbijamy nasze bezowe duszki (oczy i buźki robimy z polewy kakaowej używając pędzelka) oraz ciasteczka imitujące nagrobki (odcinamy boki ciasteczek, a następnie pędzelkiem robimy lukrowe napisy). Ciasto przechowujemy pod przykryciem w lodówce wyjmując je na ok. 30 minut przed podaniem, aby krem pomarańczowy i polewa
MyCookBook.plPrzesłaliście mnóstwo pięknych i kreatywnych zdjęć. Wszystkim uczestnikom dziękuję za udział i wspólną zabawę Przedstawiam zwycięzców: Miejsce 1 Pani Anna B. za zdjęcie: Miejsce 2 Pani
Oryginalny smakSkładniki na spód ciasteczka digestive, 250g masło roztopione, 100g Składniki na masę twaróg mielony, 750g mleko skondensowane słodzone, 1 puszka 400g jajka, 3 sztuki ekstrakt z wanilii, 1 łyżeczka mąka ziemniaczana, 1 łyżka Składniki dodatkowe śmietanka kremówka, 500ml Przygotowanie Ciasteczka miksujemy blenderem lub wrzucamy do woreczka i kruszymy za pomocą wałka do ciasta. Okruchy mieszamy z roztopionym masłem, powstanie
Gotowanie moimi oczamisuchej patelni, jeśli pozostały resztki herbatników, kruszymy je i mieszamy z migdałami. Gorącą masę kajmakową wylewamy na wierzch herbatników i obsypujemy migdałami. Wkładamy na noc do lodówki, żeby ciastka zmiękły. Herbatników wystarcza na blaszkę 24x30
Gotowanie moimi oczamimasy dodajemy obie mąki i otręby. Wyrabiamy ręcznie. Formujemy małe kuleczki wielkości śliwek Mirabelek. Układamy kuleczki na blasze wyłożonej papierem w 2 centymetrowych odstępach, rozgniatamy widelcem tworząc wzorek. Pieczemy ciasteczka przez około 20 minut w temperaturze 180st, aż się zrumienią. Z przepisu wychodzi około 40 sztuk ciasteczek
Gotowanie moimi oczamiszkl aromat waniliowy, 1/2 łyżeczki kawa rozpuszczalna, 3 łyżki mąka pszenna, 2 szkl kakao, 2 łyżki sól, 1/2 łyżeczki Przygotowanie Margarynę wyciągamy na kilka godzin wcześniej przed planowanym pieczeniem ciasteczek, musi być miękka. Kawę rozpuszczamy w dwóch łyżkach wrzącej wody, odstawiamy do wystudzenia. Margarynę miksujemy z cukrem pudrem na puch. Dodajemy aromat i wystudzoną kawę, miksujemy chwilę do połączenia składników(...)dodajemy mąkę do ubitej margaryny, wyrabiamy, aż składniki dobrze się połączą. Wstawiamy naczynie z masą ciasteczkową do lodówki na 2-3 godziny. Po tym czasie z masy formujemy malutkie ciasteczka, tępą stroną noża robimy pośrodku wgłębienia. układamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez około 10-12 minut w temperaturze 170st
Gotowanie moimi oczami