zimno zaczerpnęłam z bloga Pani Doroty z mojewypieki.com Zakochałam się w nim od pierwszego zdjęcia, a później miłość tą przypieczętował pierwszy kęs :) Delikatna kokosowo-jogurtowa pianka na spodzie z ciasteczek Oreo, na wierzchu galaretka z owoców leśnych z dodatkiem jagód lub borówek (poza sezonem mrożone owoce). Gwarantuję, że zniknie w mig! Palce lizać! Składniki: Spód: 300 g ciastek Oreo (wraz(...)czubatych) żelatyny w proszku rozpuszczonej w 1/3 szklanki gorącej wody Dodatkowo: 2 galaretki z owoców leśnych ok. 250 g jagód lub borówek amerykańskich 3/4 szklanki wiórków kokosowych (opcjonalnie) Wykonanie: Ciasteczka umieścić w malakserze i wraz z masłem zmiksować na jednolitą masę. Dno formy (najlepiej kwadratowej o boku 23-26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wysypać do niej ciasteczkową masę, wyrównać
MyCookBook.plTłusty Czwartek zbliża się wielkimi krokami, a ja nie wyobrażam sobie tego dnia bez faworków. Ośmielę się nawet napisać, że wolę je od pączków [sic!]. Te chrupkie ciastka o słodkawym smaku w kształcie złożonej kokardki, smażone (najlepiej na smalcu) i posypywane cukrem pudrem możecie także przygotować na ostatki. Zostało mało czasu na objadanie się tymi pysznościami, także do roboty
MyCookBook.plłyżki masła kilka listków mięty do dekoracji Wykonanie: Herbatniki umieszczamy w torebce z zamknięciem i lekko uderzając wałkiem kruszymy (niezbyt drobno). Masło rozpuszczamy i mieszamy z pokruszonymi ciastkami. Możemy odłożyć także ok. 2 łyżek herbatników i nadprogramowo dodać je do masy jogurtowej. Jogurt naturalny w temperaturze pokojowej przelewamy do miski. Dodajemy do niego cukier i miksujemy. Żelatynę rozpuszczamy
MyCookBook.plwierzchu rozprowadzamy wystudzoną, ale wciąż płynną, polewę posypując ją następnie pokruszonym ciastem. W ciasto ostrożnie wbijamy nasze bezowe duszki (oczy i buźki robimy z polewy kakaowej używając pędzelka) oraz ciasteczka imitujące nagrobki (odcinamy boki ciasteczek, a następnie pędzelkiem robimy lukrowe napisy). Ciasto przechowujemy pod przykryciem w lodówce wyjmując je na ok. 30 minut przed podaniem, aby krem pomarańczowy i polewa
MyCookBook.plPrzesłaliście mnóstwo pięknych i kreatywnych zdjęć. Wszystkim uczestnikom dziękuję za udział i wspólną zabawę Przedstawiam zwycięzców: Miejsce 1 Pani Anna B. za zdjęcie: Miejsce 2 Pani
Oryginalny smakSkładniki na spód ciasteczka digestive, 250g masło roztopione, 100g Składniki na masę twaróg mielony, 750g mleko skondensowane słodzone, 1 puszka 400g jajka, 3 sztuki ekstrakt z wanilii, 1 łyżeczka mąka ziemniaczana, 1 łyżka Składniki dodatkowe śmietanka kremówka, 500ml Przygotowanie Ciasteczka miksujemy blenderem lub wrzucamy do woreczka i kruszymy za pomocą wałka do ciasta. Okruchy mieszamy z roztopionym masłem, powstanie
Gotowanie moimi oczamisuchej patelni, jeśli pozostały resztki herbatników, kruszymy je i mieszamy z migdałami. Gorącą masę kajmakową wylewamy na wierzch herbatników i obsypujemy migdałami. Wkładamy na noc do lodówki, żeby ciastka zmiękły. Herbatników wystarcza na blaszkę 24x30
Gotowanie moimi oczamimasy dodajemy obie mąki i otręby. Wyrabiamy ręcznie. Formujemy małe kuleczki wielkości śliwek Mirabelek. Układamy kuleczki na blasze wyłożonej papierem w 2 centymetrowych odstępach, rozgniatamy widelcem tworząc wzorek. Pieczemy ciasteczka przez około 20 minut w temperaturze 180st, aż się zrumienią. Z przepisu wychodzi około 40 sztuk ciasteczek
Gotowanie moimi oczamiszkl aromat waniliowy, 1/2 łyżeczki kawa rozpuszczalna, 3 łyżki mąka pszenna, 2 szkl kakao, 2 łyżki sól, 1/2 łyżeczki Przygotowanie Margarynę wyciągamy na kilka godzin wcześniej przed planowanym pieczeniem ciasteczek, musi być miękka. Kawę rozpuszczamy w dwóch łyżkach wrzącej wody, odstawiamy do wystudzenia. Margarynę miksujemy z cukrem pudrem na puch. Dodajemy aromat i wystudzoną kawę, miksujemy chwilę do połączenia składników(...)dodajemy mąkę do ubitej margaryny, wyrabiamy, aż składniki dobrze się połączą. Wstawiamy naczynie z masą ciasteczkową do lodówki na 2-3 godziny. Po tym czasie z masy formujemy malutkie ciasteczka, tępą stroną noża robimy pośrodku wgłębienia. układamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez około 10-12 minut w temperaturze 170st
Gotowanie moimi oczamipowstanie masa o konsystencji mokrego piasku. Dodajemy jajka i cukier, wyrabiamy ciasto. Formujemy małe kuleczki, układamy na blaszce wyłożonej papierem. Pieczemy w temperaturze 160st przez około 12 minut. Ciasteczka studzimy. Możemy opcjonalnie polać ciasteczka rozpuszczoną czekoladą
Gotowanie moimi oczamimiękkie. W misie miksera ucieramy masło z cukrem pudrem na biały puch. Nadal ucierając dodajemy kolejno sól, aromat i żółtka. Na końcu dodajemy mąkę, miksujemy do połączenia składników. Ciasteczka wyciskamy maszynką na blachę do pieczenia wyłożoną papierem lub wysmarowaną delikatnie masłem. Pieczemy w temperaturze 170st przez około 10-12 minut. Przepis na 3 duże blachy ciasteczek
Gotowanie moimi oczamicienki placek. Na każdy placek nakładamy po łyżce masy kajmakowo-kokosowej i rozsmarowujemy cienko. Każdy placek zwijamy w rulon, przecinamy i formujemy wianuszek (patrz zdjęcie) lub inne kształty. Układamy ciastka na blaszce wyłożonej papierem w odstępach i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Po tym czasie drożdżówki smarujemy rozmieszanym jajkiem i posypujemy kokosem. Pieczemy w temperaturze 180st przez około
Gotowanie moimi oczamiplacek (0,3-0,5cm). Wykrawamy różne kształty. Układamy na blaszce wyłożonej papierem. Pieczemy przez 8 minut w temperaturze 180st. Studzimy Białko ucieramy z cukrem na jednolitą masę, dekorujemy ciasteczka za pomocą szprycy. Z przepisu wychodzi około 50 ciasteczek
Gotowanie moimi oczamimleko będzie się gotować, zestawiamy je z ognia, wlewamy masę mączno jajeczną , mieszamy dynamicznie a potem jeszcze chwilę gotujemy. Ciepłą masę wylewamy na krakersy, od razu przykrywamy wierzchnią warstwą ciastek. Zostawiamy do ostygnięcia a potem wkładamy do lodówki. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem
Darcia w kuchniskładniki: 1 arkusz ciasta francuskiego 2 kule sera mozzarella 2/3 szkl startego sera grana padano 2-3 pomidory 24 łyżki oliwy 3 ząbki czosnku 1 łyżka
Domowy Smak Jedzenia