ciasteczka z piernika - 146 przepisów (strona:5/10)

Bajaderki piernikowe 162

Takie bajaderki można zrobić z różnego rodzaju ciast...u mnie akurat zostało piernika...więc bajaderki były piernikowe...do bajaderek można dodać róznego rodzaju bakalie itp.ale w

Moje domowe kucharzenie
Serduszkowe ciastka - lizaki 189

lizaki   Kruche ciastka na patyku przypominające lizaki to alternatywa dla tradycyjnych ciasteczek trzymanych w słoiku. Zapakowane w celofan świetnie sprawdzą się jako miły walentynkowy upominek. Możecie udekorować je dowolnie – bakaliami, cukiereczkami czy żelkami, ja zdecydowałam się na sam lukier, żeby nie przypominały za bardzo świątecznych pierników.   Składniki:   1,5 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 2 łyżeczki(...)mieć konsystencję miękkiej plasteliny, jeśli jest zbyt klejące dodajemy mąkę, jeśli zbyt twarde – trochę śmietany. Na stolnicy wałkujemy ciasto na grubość około 0,5 cm. Wycinamy serduszka foremką. Gotowe ciasteczka nabijamy na patyczek do szaszłyków (powinien być wbity przynajmniej do połowy ciastka). Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Ciastka-lizaki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około

Ciastkozercy
Ciasto jabłkowe 148

Przepis na ciasto jabłkowe, który chciałabym Wam dzisiaj zaproponować dostałam kiedyś od naszej sąsiadki. W niczym nie przypomina tradycyjnej szarlotki, jest bardziej jak piernik - aromatyczny i

Ciastkozercy
PIERNIK Z BAKALIAMI 193

Święta coraz bliżej, w ten magiczny czas nie może zabraknąc w moim domu aromatycznego piernika, który na ten szczególny czas piekę wspólnie z synami, razem go

Z Majeczką w kuchni
pierniczenie w kuchni:) 138

Składniki: 1 kg mąki 25 dag płynnego miodu 4 jajka łyżeczka sody oczyszczonej opakowanie przyprawy do piernika 2 łyżki kakao szklanka cukru kostka margaryny/masła Wykonanie: Wszystkie składniki połączyć na stolnicy i zagnieść je rękami na jednolite ciasto. Następnie rozwałkować i wycinać ciasteczka. Piec 20-15  minut w 160 stopniach

ciastkarnia na kruchym spodzie
Czas pomyslec o swietach 153

przypadku ciast i ciasteczek raczej trzymam sie receptur. Tym razem odeszlam od tej zasady uznajac, ze cos mi z tego wyjsc musi. Teraz sie zastanawiam czy aby dobrze zrobilam. Z pewnoscia przekonam sie o tym juz niebawem. Mam jednak nadzieje, ze nie bedzie to piernikowe nieporozumienie, szczegolnie ze przepisem dziele sie z Wami. Poniewaz pierniki to polska tradycja bozonarodzeniowa pomyslalam

Przysmaki Karolki
Ciasteczka imbirowo-cynamonowe 338

bidi-language:#0400;} Na co dzień nie piekę ciasteczek. Jeśli już mam ochotę na tego typu słodkości, przyznam z niechęcią, że idę do pobliskiego sklepu i kupuję małą paczuszkę. Na szczęście nie zdarza się to zbyt często. Wszystko zmienia się z nadejściem Świąt. Właśnie wtedy stawiam na własnoręcznie przygotowane pierniki i ciastka, a o kupnych nie ma mowy. .  Lubię(...)Świąt. Są jednak i takie, których nie możemy się doczekać i najchętniej zaraz po skończonej porcji ciastek poszłabym do kuchni   przygotować kolejną. Zawsze w tym okresie są to ciasteczka korzenne. Moi domownicy lubią cynamonowe, ja lubię też takie z dodatkiem kardamonu czy imbiru. Lubię, gdy te cudowne zapachy wypełniają cały dom, gdy już od progu czuć, że w kuchni

Przysmaki Karolki
Kruche Maślane Ciasteczka 127

właśnie my staniemy się ich posiadaczami. Kto bardziej się ucieszył na ich widok, oczywiście, że mama. Za to syn miał zdecydowanie wielką radochę przy stemplowaniu i nadawaniu kształtu ciasteczkom. Są kruche, maślane, lekko korzenne. Idealne na zbliżające się święta, ale nie tylko. W szczelnie zamkniętym pojemniku można je długo przechowywać, a z dnia na dzień jeszcze bardziej zyskują na smaku(...)cynamonu 1 łyżeczka przyprawy do piernika 0,5 łyżeczki kardamonu 0,5 łyżeczki zmielonego imbiru Wszystkie składniki umieszczamy w mikserze i zagniatamy ciasto hakiem do ciasta kruchego. Można również zagnieść ręcznie. Robimy kulę, lekko spłaszczamy i wkładamy na około 1h do lodówki. Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki. Rozwałkowujemy na grubość około 4 mm, wycinamy ciasteczka foremką do ciastek lub szklanką

Made By Mom And Son
Biały lukier na święta 305

Biały lukier na święta   Lukier z białek (przez cukierników nazywany królewskim) nadaje się idealnie do dekorowania świątecznych wypieków, łatwo przełożyć go do szprycy, żeby ozdobić

Ciastkozercy
Ciasteczkowe potwory 215

  To chyba jedna z najsławniejszych i najczęściej spotykanych babeczek w internecie. Dziś chciałabym Wam zaproponować jej świąteczną wersję. Jeśli macie już upieczone i udekorowane pierniki

Ciastkozercy
Babeczki miodowe 179

Babeczki miodowe Niemal każde ciasto przy odrobinie dobrych chęci nadaje się na babeczki. Dzisiejsze miodowe muffinki powstały z przepisu na popisowe ciasto mojej cioci - piernik ze

Ciastkozercy
Ciasteczka miodowo-korzenne 169

Ciasteczka to taki rodzaj słodkich wypieków, które sprawiają mi ogromną frajdę :) Te są wyjątkowe, bo korzenne i przywołują miłe skojarzenia z zimowym czasem i ze Świętami Bożego Narodzenia, które krok za krokiem już się zbliżają. Zrobiłam je z podwójnej porcji, bo szybko znikają :) Dzieci je uwielbiają. Przepis znalazłam u Doroty :) Jest wart wypróbowania. Składniki: 25 dag mąki 9 dag cukru(...)łyżka domowych przypraw korzennych (lub przyprawa do piernika) Wszystkie składniki zagnieść, uformować kulkę i spłaszczyć. Zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez minimum 1 godzinę. Możecie śmiało zostawić ciasto na całą noc. Następnie ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na grubość 3-4 mm posypując delikatnie mąką. Wycinać ciasteczka i stempelkiem odbijać wzór. Ciasteczka przekładamy na blaszkę wyłożoną

Delicious Titbits
Świąteczne mini keksy 141

Dzień dobry! Jakie ciasta nieodłącznie kojarzą się Wam ze Świętami? Na pierwszym miejscu pierniczki i pierniki, prawda? Później? Sernik? Makowiec, strucla makowa lub jeszcze inna wariacja

Pora coś zjeść
Pierniczki królewskie z marcepanem 292

cukru pudru Emix Polewa 0,5 szkl kremówki 50 g miodu 30 g margaryny 150 g czekolady gorzkiej Przygotowanie:  Mąkę i kakao  przesiać. Dodać migdały, przyprawę do piernika, zimną margarynę pokrojoną w kawałki, żółtko, sól, cukry i zagnieść ciasto. Uformować kulkę włożyć do woreczka i schładzać 2 godziny w lodówce. Wyjąć ciasto i na podsypanej mąką stolnicy rozwałkować(...)miejsce. Masę marcepanową zagnieść z cukrem pudrem i rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na cieniutki placek. Tą samą foremką wykroić serduszka z marcepanu i położyć na dżem. Ciasteczka odłożyć na 3-4 godziny w zimne miejsce. Polewa:Śmietanę zagotować z miodem zdjąć z ognia dodać margarynę i połamaną czekoladę. Mieszać do rozpuszczenia się składników. Polewę lekko przestudzić

Ala piecze i gotuje
Lukrowane pierniczki 210

się okazało, że większość upieczonych wcześniej pierniczków w jakiś cudowny sposób zniknęła, nie pozostało nic innego, jak zakasać rękawy i zacząć piernikową zabawę od nowa :) Do upieczenia tej porcji ciasteczek wykorzystałam   ten przepis na pierniczki . Przypadł mi do gustu już jakiś czas temu  i co roku cześć pierniczków piekę właśnie z tego przepisu(...)cukru 150 g miodu 120 g masła 400 g mąki pszennej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka kakao 2 łyżki  domowej przyprawy do piernika 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki   mielonej skórki pomarańczowej Lukier królewski 1 białko  1 szklanka cukru pudru kolorowy maczek po posypania Wykonanie: Miód i masło podgrzewamy w rondelku

Kulinarne przygody Gatity