Jeżeli, tak jak ja, zaczynacie myśleć o upieczeniu pierników na parę dni przed świętami, to mam dla Was naprawdę genialny przepis. Ciastka nie zrobią się twarde
Przepisy Aleksandrydenerwują mnie bardzo pojawiające się już na początku listopada świąteczne reklamy, ale niektóre przygotowania trzeba zaczynać teraz. Zarobiłam właśnie ciasto na świąteczny piernik bo musi dojrzewać kilka tygodni zanim się go upiecze. Także do pierniczków czy korzennych ciasteczek konieczna jest taka przyprawa. Można oczywiście kupić gotową, ale zerknijcie na skład takich mieszanek. Większość zawiera sporą ilość wypełniacza w postaci cukru(...)własną aromatyczną mieszankę bo to bardzo proste. Poza tym można dodać więcej jakiejś przyprawy jeśli się ją bardzo lubi a z niektórych zupełnie zrezygnować - wedle gustu. Zobacz przepis na Piernik żydowski , który nie musi dojrzewać ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaSkładniki: tabliczka (100g) twardej, gorzkiej czekolady szklanka płynnego miodu 2 duże (lub 3 małe) jajka pół szklanki cukru 2 czubate łyżki proszku do pieczenia 2 czubate
Gorący kąsekŚwięta zawsze kojarzą mi się z bakaliami - na piernikach, w makowcu, makówkach i serniku. Chciałabym Wam dziś zaproponować przepis na proste pomarańczowe babeczki z bakaliami i
Ciastkozercyniestety takowej nie posiadam..więc zrobiłam po prostu ciasteczka wykrawane .. 50 dkg mąki 25 dkg jasnych skwarek (zmielonych) 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 3/4 szkl.cukru pudru 3/4 szkl. kwaśnej śmietany lub 1/3 kostki masła dodatkowo -ale niekoniecznie mak cynamon przyprawa do piernika Wszystkie składniki wymieszać i wyrobić ciasto.Uformować z ciasta
Moje domowe kucharzenieNie mogłam się zdecydować, którą dekorację mojego ciasta Wam pokazać, więc są dwie :). Po prawej wersja bardziej elegancka, a z drugiego pomysłu ucieszą się dzieci. Białe
Przepisy AleksandryEnglish Przepis na to ciasto jest w naszej rodzinie już kilkadziesiąt lat i pomimo upieczenia setek słodkości to uważam, że jest to najlepszy wypiek jaki kiedykolwiek
Przepisy AleksandryKruche pierniczki z imbirem, cynamonem i ucieranym cytrynowym lukrem. Idealne na wyjazd na wakacje :) Składniki: skrobia kukurydziana 1 szklanka mąka kukurydziana 1
głodny alergikodstawić na 5minut, by zaczęły pracować. Mąkę przesiać wraz z sodą oczyszczoną i cukrem pudrem. Dodać przyprawę do piernika. Wlać zaczyn z drożdży, wbić jajko, dodać miękką margarynę. Całość dokładnie posiekać. Zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować i wycinać ciasteczka o dowolnych kształtach. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w pewnych odstępach, bo ciasteczka urosną. Piec około
Z miłości do słodkościPostanowiłam upiec kostkę alpejską, która smakowałaby świętami, więc zamknęłam w niej korzenne przyprawy i pomarańcze. Muszę przyznać, że ciasto wyszło wyśmienite (wiem wiem, że nie brzmi
Przepisy Aleksandryoblane mleczną czekoladą . Zwane alpejskimi . Efekt końcowy bardzo miło mnie zaskoczył. Ciasteczka są miękkie , dzięki powidłom wilgotne ... pełne smaku ... i nie sposób się im oprzeć :) Składniki : 1/2 szklanki miodu, 1/2 szklanki cukru, 1/2 kostki masła 3,5 szklanki mąki Opakowanie przyprawy do piernika, 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (proszku) 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody
Malinowa KawiarenkaWszyscy dookoła pieką te korzenne cuda, więc presji pierniczkowej uległam i ja. Pokażę Wam dzisiaj moje świąteczne pierniczki, które smakują wybornie nie tylko ciepłe wyjęte z
Smakołyki Berenikidnie, a nad nim czekolada. Do czekolady - malutkie ciasteczka amaretti. Czekolada mleczna z płatkami róży. A dokładniej z konfiturą różaną, która także znajdowała się na dnie. Po wymieszaniu wyraźnie dało się wyczuć przyjemny smak i aromat różany. Także przyjemnie ciepła, ale zdecydowanie słodsza od deserowej. Czekolada deserowa z piernikiem . By poczuć wyraźny smak piernika, musiałam porządnie wymieszać. Wtedy piernikowy aromat
W kuchni Karmel-itkizrobić prezenty handmade. Zapach pieczonego masła, cynamonu, goździków rozlewał się po całym domu. Przepis na ciasteczka korzenne znalazłam tutaj . Składniki: 250 g mąki 125 g margaryny 100 g cukru 1 opakowanie proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru waniliowego 1 jajko 1 opakowanie przyprawy do piernika (20 g) 1 łyżka imbiru 1 łyżeczka cynamonu 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej otarta skórka(...)jajko, siekam jeszcze przez chwilę, a potem szybko zagniatam ciasto. Powinno być dość twarde, ale sprężyste. Kulę ciasta wkładam do lodówki. Ciasto rozwałkowuję na grubość 0,5 cm, wycinam ciasteczka, dziurkuję (słomką do napojów), układam na blasze w niewielkich odstępach. Piekę ok. 20 minut w piekarniku o temperaturze 180 stopni. I tyle! Wychodzą przepyszne. Dziękuję Dwóm Chochelką za przepis
Brzuszki Łakomczuszki