Przepis na pierniczki mam od 3 lat i co roku robię z niego świąteczne ciasteczka :) Wypróbowałam już wiele przepisów i wydaje mi się, że ten jest najlepszy :) Nie trzeba nawet czekać aby zmiękły, ponieważ są od razu gotowe do jedzenia :) Składniki: 1 kg mąki (tak jest w przepisie,ale według mnie powinno być jej o wiele więcej bo ciasto jest(...)samemu ocenić, czy dana ilość wystarczy) 250 g miodu (może być też sztuczny - bez różnicy) 250 g cukru (można dać trochę więcej) 350 g margaryny 1 opak. przyprawy do piernika 1/2 łyżeczki cynamonu 1 i 1/2 łyżeczki sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 jajek 2 łyżki kakao 1/2 kostki drożdży Przygotowanie: Miód, cukier i margarynę wkładamy do garnuszka
charlotte gotujeTakie pierniczki w kształcie witraży są świetną dekoracją świąteczną no i oczywiście są pyszne i aromatyczne. Możemy je również zawiesić na choince ale wtedy trzeba zrobić
Ala piecze i gotujeTak mi się spodobała praca nad pierniczkami , że nie mogę się od nich uwolnić ;) Znowu mam przepis na pierniczki, tym razem będą to pulchniutkie, mięciutkie poduszeczki
Słodkości i nie tylkoPiernikowe babeczki są miękkie i puszyste, dobre korzenne przyprawy, miód i powidła sprawiają, że są bardzo aromatyczne. Zrobienie ich trwa kilka minut więc można je nazwać
Apetyczna babeczkałyżeczki przyprawy piernikowej( u mnie Kotanyi- chyba jedyna bez dodatku cukru i mąki) - 1 łyżeczka z czubkiem sody oczyszczonej 10g - szczypta soli - 1 duże jajko Masło, miód, przyprawę do piernika i ksylitol( jeżeli nie mamy mielonego) lekko podgrzać ale nie gotować. Masa musi być płynna. Do miski wsypać mąkę ( dałam 530g, ale myślę, że można więcej - najlepiej powoli dosypywać(...)nagrzanym piekarniku. Można piec w temp.170*C ok.12-13 minut ( termoobieg) lub 200*C ok.5-6 minut ( również termoobieg). Testowałam obydwa czasy i temperatury. I obydwa są ok. Polecam doskonałe korzenne ciasteczka :-) Najlepiej przechowywać je w zamkniętej puszce, można do kilku tygodni. Smacznego
Smaczne ZdroweWspaniała zabawa dla całej rodziny to dekorowanie pierniczków. Moje dzieciaki nastolatki nawet na chwilkę dały rade oderwać się od komputerów , aby zaznać tej przyjemności ;). Przygotowanie ciasta
Słodkości i nie tylkoMikołajki już za nami, czas więc zacząć "pierniczenie", czyli domowy wyrób pierniczków;) Te okazały się zdecydowanie numerem 1! Idealnie miękkie i zarazem wilgotne, do tego niezwykle
Z miłości do słodkościPierniczenie rozpoczęte...pierwsze pierniczki upieczone w ramach wspólnego pieczenia Ciasta na niedzielę ..znalazłam u Dorotki przepis na szybkie pierniczki i takie własnie zrobiłam..Robi je
Moje domowe kucharzenieTe pierniczki to prawdopodobnie najlepsze pierniczki na świecie:), korzenne - pachnące...Trzeba je zrobić kilka dni przed świętami, bo na początku są bardzo twarde, potem należy zamknąć
Apetyczna babeczkaPyszne , mięciutkie, aromatyczne pierniczki. Z tego samego ciasta wykonałam pierniczki nadziewane powidłami śliwkowymi i tradycyjne, bez nadzienia. Te pierwsze polałam pyszną polewą miodowo-czekoladową, a te
coolinarnastrefa.blogspot.comMarian! Tu jest jakby luksusowo!” – ten okrzyk rozbrzmiewa w mojej głowie za każdym razem jak widzę torty, ciasteczka i inne cuda cukiernicze tak ochoczo produkowane przez ludzkość. Oczami wyobraźni widzę siebie jako królową wypieków, której wszystko wychodzi, a konsumenci słodkości padają z zachwytu. Zaraz po tym przypominam sobie, że mam głęboko zakorzeniony wstręt do używania wagi i przepisów(...)całych jajek jeden serek naturalny Arla pół szklanki maślanki lub 5 łyżek gęstej śmietany 4 łyżki miodu wielokwiatowego łyżeczka startego imbiru 2 łyżeczki przyprawy do szarlotki lub do piernika ½ łyżeczki soli ½ szklanki oleju ½ szklanki brązowego cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia od 300 do 600 gr mąki (ile zabierze) jabłka pokrojone na połówki Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Blachę
ladykitchen