ciasteczka z piernika - 146 przepisów (strona:7/10)

Cynamonowe i piernikowe ciasteczka 126

jednej misce mieszamy mąkę, cukier, sól, sodę i proszek do pieczenia. Połowę mieszaniny przekładamy do drugiego naczynia. Do jednego dodajemy cynamon, do drugiego kakao i przyprawę do piernika, mieszamy, ale nie ze sobą. Siemię lniane zalewamy wodą i wstawiamy na ogień. Zdejmujemy je z niego moment przed wrzeniem i odstawiamy na bok, aby wystygło. Przecedzamy lub w inny, dowolny sposób(...)rozwałkowania. Po wyrobieniu dwóch kul ciasta możemy wstawić je na ok. 15-30 minut do lodówki, nie jest to jednak konieczne. Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy w nim foremkami ciasteczka. Pieczemy je w temperaturze 150 stopni do czasu, kiedy nie staną się rumiane. Trzeba zaglądać często do piekarnika ;) Smacznego.      Życzcie sobie na Nowy Rok wszystkiego tego, czego

Weganizm infantylny
Pierniczki miodowe 179

ciasteczka wymagają kilku dni leżakowania, bo choć po wyrobieniu są twarde, to po kilku dniach zrobią się miękkie i pyszne! Składniki: 2 szklanki mąki  1/2 szklanki cukru pudru 2 i 1/2 łyżki miodu 1 jajko 5 dag margaryny 1 łyżeczka sody  2 i 1/2 łyżki kwaśnej śmietany 1/2 łyżeczki cynamonu szczypta gałki muszkatałowej 3 łyżeczki przyprawy do pierników

Apetyczna babeczka
Ciasto marchewkowe 272

Składniki: 3-4 dosyć duże marchewki 4 całe jajka 260 g mąki pszennej 170 g cukru ok. 150 g roztopionego masła (niegorące) 70 g drobno posiekanych

Gorący kąsek
Miodownik 399

Miodownik to ciasto, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie Świąt Bożego Narodzenia lub Karnawału. Miodownik (miodowe ciasto z orzechami) w zależności od regionu nosi równe

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Cynamonowo-piernikowy sernik na zimno 162

smaku waniliowym 300ml śmietanki kremówki 4 łyżki cukru pudru 2 łyżki żelatyny 2 łyżeczki cynamonu Kilka pierniczków Pół małej szklanki ciepłej wody Wierzch: Pierniczek (opcjonalnie) Pomarańcza 2 galaretki pomarańczowe Ciasteczka wraz z masłem w temperaturze pokojowej umieszczamy w miseczce i blenderujemy do uzyskania jednolitej masy. Wykładamy w tortownicy, którą można uprzednio wyłożyć papierem do pieczenia by później łatwiej było wyjąć(...)lodówki. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i chłodzimy. Mikserem ubijamy śmietanę kremówkę na sztywno. Dodajemy cukier puder oraz cynamon. Następnie ciągle mieszając mikserem dodajemy serek i krótko mieszamy. Pierniki kruszymy na drobno, dorzucamy do masy i mieszamy, tym razem łyżką. Wykładamy masę na spód. Na wierzchu układamy pierniki lub pomarańcze (można oczywiście użyć wyobraźni i poukładać cokolwiek co nam przyjdzie

Kolizje Smaków
Piernikowe wycinanki. 160

Do świąt pozostały niespełna 2 tygodnie . Najwyższa pora rozplanować już manu na te wyjątkowe dni, U mnie jak na razie tylko słodkości zaplanowane i w części

Malinowa Kawiarenka
Ogarniam bloga - pierniczki 168

Próba ogarnięcia tego bloga nie jest łatwe, myślę że dojdę do wprawy za jakiś miesiąc. Może w przerwie świątecznej uda mi się to zrobić. Miał być

Delicious Titbits
Piernikowa panna cotta w sosie czekoladowym 136

łyżki śmietanki 30% - łyżeczka masła - szczypta cynamonu Przygotowanie: 1. Żelatynę rozpuszczamy w zimnym mleku, mieszamy dokładnie. 2. Śmietankę podgrzewamy, dodajemy cukier waniliowy, a kiedy się rozpuści przyprawę do piernika, likier i mleko z żelatyną. Zagotowujemy. 3. Ściągamy z ognia i studzimy od czasu do czasu mieszając. Kiedy już trochę przestygnie przelewamy do foremek. Chłodne wstawiamy do lodówki. 4. Panna cotta(...)stężeje. Najlepiej wstawić ją na noc. Przed podaniem polewamy foremki z wierzchu gorącą wodą i wyciągamy deser na talerzyki. 5. Na zdjęciu widzicie gwiazdki, które powycinałam zwykłą foremką do ciasteczek. 6. Przygotowanie sosu: śmietanę podgrzewamy z czekoladą w kąpieli wodnej. Gdy czekolada całkowicie się rozpuści dodajemy masło i cynamon. Studzimy i chłodnym sosem polewamy panna cottę

Kraina Tysiąca Smaków
Pierniczki choinkowe 216

mąki pszennej 1 jajko 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia przyprawa do piernika - całe opakowanie Wykonanie: Miód, cukier i masło rozpuszczamy w garnku. Dodajemy przyprawę do piernika - zagotowujemy i zdejmujemy z ognia. Pozostawiamy do ostygnięcia. Na tym etapie trzeba uważać, żeby cukier się nie skrystalizował. Polecam użyć "dobrego" cukru kryształu. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, dodajemy kakao(...)zagniatamy ciasto. Ciasto odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Zimne ciasto wałkujemy na grubość 5mm, wycinamy dowolne kształty. Piec w temperaturze 190 stopni C, przez około 15 minut. Upieczone ciasteczka dekorujemy, tak jak nam fantazja podpowiada :) Ja dekorowałam produktami firmy r. Oetker. Użyłam lukier w tubce, domowy lukier do lukrowania ciast i ciasteczek, kolorowe pisaki oraz wszelkie posypki, jakie tylko

kolorowotorcikowo
Lebkuchen 250

Ten smakołyk z pachnącą przyprawą i dodatkiem skórki pomarańczowej króluje na stołach naszych zachodnich sąsiadów. Są mięciutkie, pachnące i pyszne. Składniki: 200 g miodu prawdziwego 85

Ala piecze i gotuje
Ciasteczka cynamonowo-imbirowe 504

korzenne ciasteczka. Przygotowanie tych ciasteczek, wykrawanie świątecznych kształtów oraz towarzyszący zapach cynamonu unoszący się w całym domu podczas ich pieczenia, miło wprowadza w nastrój nadchodzących Świąt Bożego Narodzenia. :) Polecam. Ciasteczka cynamonowo-imbirowe  PRZEPIS Temperatura piekarnika: 180 o C Czas pieczenia: ok. 15 min Składniki 2,5 szkl. mąki krupczatki 1 szkl. cukru pudru 2 żółtka 3 pełne łyżki śmietany(...)pieczenia 0,5 łyżeczki soli przyprawy *: 2 łyżeczki cynamonu , 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/4 łyżeczki imbiru, 1/4 łyżeczki kardamonu, 1/2 łyżeczki kakao   */ można zastąpić gotową mieszanką przyprawy do pierników Przygotowanie Żółtka utrzeć mikserem z cukrem pudrem i śmietaną, dolać rozpuszczone masło i wymieszać.  W oddzielnej misce wymieszać wszystkie suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, sól

coolinarnastrefa.blogspot.com
Krumkaker z kremem piernikowym- norweski przysmak świąteczny 195

taki przyrząd kuchenny dostać w Polsce ale myślę, że jak ktoś ma foremki do rurek to myślę, że też powinien sobie poradzić.         Norwegowie wcinają takie ciasteczka w czasie świąt, zarówno puste jak i z  różnego rodzajami nadzienia np. konfiturą. Ja zdecydowałam się na masę z przyprawą piernikową dla utrzymania świątecznego nastroju(...)jajka 150 g mąki pszennej 3 łyżki wody łyżeczka mąki ziemniaczanej masa: 200 ml śmietany 30%  3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 4 łyżki przyprawy do piernika Wykonanie: Wszystkie składniki na ciastka mieszamy w wysokim naczyniu mikserem i nakładamy na urządzenie do wypiekania kilka łyżek  i pieczemy ciastko. Gdy zarumieni się ściągamy z urządzenia i nawijamy

ciastkarnia na kruchym spodzie
Piernikowa tarta z musem z białej czekolady 255

Składniki: CIASTO: 2 szkl. mąki pszennej, 125 g masła, 2 łyżki miodu, 1 łyżka cukru trzcinowego, 2 łyżeczki przyprawy do piernika, 1 jajko. MUS Z BIAŁEJ CZEKOLADY: 300 g białej czekolady 250 g śmietanki 30% dodatkowo: 1 łyżka maku  Wykonanie:  Masło pokroić w kostkę, dodać mąkę - rozetrzeć palcami. Dodać pozostałe składniki - szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć folią(...)minut. Zimne ciasto rozwałkować, wyłożyć ciastem posmarowaną tłuszczem i oprószoną bułką tartą blachę do tarty ( średnica około 26 cm). Ciasto nakłuć widelcem. Z pozostałego po obcięciu rantów ciasta, wykroić ciasteczka - gwiazdki. Piec tartę 25-30 minut, ciastka około 12 minut, w temperaturze 170 stopni C. Lekko ostudzone ciasto wyjąc ostrożnie z blachy. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Śmietanę ubić

kolorowotorcikowo
Świąteczna choinka. 152

piernika 1 kostka np .Kasi 0,5 szkl. wody 4 jajka 2 szkl mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia Do rondelka wsypać cukier wymieszany z kakao i przyprawami do piernika gotowymi, a jeszcze lepiej swoimi ,dodać tłuszcz i wlać wodę. Podgrzewać mieszając, aż masa uzyska jednolitą konsystencję. Ostudzić. Do zimnej masy dodać żółtka, wymieszać i wsypać przesianą mąkę z proszkiem(...)innej, ale to już nie będzie świąteczna choinka) i piec w temp.180 stop. około 50 min. Po upieczeniu choinkę ozdobić. Ładnie wygląda również biała. Wesołych Świąt. Czekoladowo-kardamonowe ciasteczka świąteczne. Składniki. 25dag mąki pszennej 1 łyżka kakao 12,5 dag cukru 12,5dag masła 10 dag czekolady z kardamonem 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 olejek pomarańczowy Masło

Kulinarny karnet Christophera
Zimowa tarta z jabłkami 322

Bywają przepisy, w których tartę trzeba upiec przed włożeniem na nią pozostałych składników, najlepiej z ziarnami grochu/fasoli/orzechami w środku, żeby ciasto zachowało swój kształt. Ja chciałabym

Ciastkozercy