żółtko 15 g cukru pudru 100 g masła 1 łyżka śmietany, kwaśnej 1 szczypta soli wykonanie: Na stolnicę przesiewamy mąkę. Dodajemy cukier, sól, żółtko oraz masło. Siekamy wszystko nożem. Dodajemy śmietanę i zagniatamy ciasto. Formujemy kulkę, wkładamy do woreczka foliowego i schładzamy przez ok. 60 min. w lodówce. Po tym czasie dzielimy ciasto na trzy części. Każdą rozwałkowujemy na kształt
Domowy Smak Jedzeniamąki pszennej typ 550, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 łyżki maku, 50 g drobnego cukru ( pół na pół z cukrem waniliowym) i 100 g zimnego masła. Całość zagniotłam metodą tradycyjną. Ponieważ moje ciasto nie bardzo chciało się połączyć dodałam około 1,5 łyżki śmietany - można dodać zimnej wody lub jogurtu naturalnego. Uformowałam kulę, owinęłam w folię i wstawiłam do lodówki
apetytnapieczeniepapierówka 6 sztukjajka, olej, woda, mleko, cukry mikserem zmiksować z 4 minuty wsypać mąkę z proszkiem, kakao i zmiksować z 4 minuty tortownica 24 cm - wysmarować masłem i tartą bułką obsypać, wlać ciasto do blaszki i powciskać gęsto duże kawałki papierówek ze skórką, posypać cukrem 3 łyżki ciasto piec w 200C około 45 minut i z blaszki wyjąć jak będzie
W Mojej Kuchni LubięMiód, masło i przyprawę do piernika lekko podgrzewamy ( nie gotujemy). Mąkę przesiewamy razem z solą i sodą. Robimy wgłębienie i wlewamy jeszcze ciepły miód z masłem. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto , aż będzie gładkie i lśniące. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do schłodzenia (lodówka) na 2 godziny, Oczywiście można przechowywać dłużej. Ciasto lepiej
W kuchennym oknie Ewyrozrobić mąki oraz żółtka. Resztę mleka zagotować z cukrami. Na gotujące się mleko wlać rozrobione mąki. Ugotować jak budyń. Ostudzić.Miękkie masło utrzeć do białości, stale ucierając, dodawać po łyżce zimnej masy budyniowej.Krem wyłożyć na wierzch przestudzonego ciasta. Schłodzić.Polewa: 100g mlecznej czekolady, 2 łyżki śmietanki 30%, chipsy kokosowe do posypania. Czekoladę połamać na kawałki, stopić(...)unosił się po całym domu:) Myślałam, że będzie miał on konsystencję podobną do oleju rzepakowego czy oliwy, jednak ten olej konsystencją przypomina masło. Nie jest słodki, sam w sobie dla mnie jest nieco mdły, ale w cieście sprawdził się rewelacyjnie! Ciasto miało intensywny kokosowy smak, nie było za suche, odpowiednio wilgotne. Właściwości oleju kokosowego: reguluje przemianę materii nie obciąża trzustki
Z miłości do słodkościproszku do pieczenia 130g miękkiego masła 3-4 łyżki rozpuszczonego 1/3 szklanki cukru 1. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy zmielony ser, miękkie masło, cukier, jajka i żółtko. Zagniatamy na gładkie ciasto. 2. Ciasto dzielimy na 3 części, rozwałkowujemy na grubość 5-10mm. Szklanką wykrawamy kółka a w środku każdego z nich kieliszkiem mniejsze kółka. Pozostałe ciasto(...)dodajemy do ciasta, rozwałkowujemy ponownie i tak do wyczerpania składników. 3. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20-25 minut. Po upieczeniu każdą oponkę maczamy z jednej strony w rozpuszczonym maśle i obtaczamy w cukrze
Szefowa kuchnioleju sól do smaku 1 łyżka pokrojonego świeżego tymianku 1 łyżka majeranku pieprz mielony do smaku Do odsmażania: 2 łyżki masła 2 łyżki oleju Nastawić w garnku osoloną wodę z łyżką oleju na gazie by się zagotowała . Zrobić ciasto. Wsypać mąkę do miski , osolić, dodać olej i wlać wrzątek . Wymieszać początkowo łyżką a gdy już cała woda wsiąknie w mąkę(...)farsz nie jest surowy). Wyjmować delikatnie łyżka cedzakową na talerze i zostawić chwile by ostygły. Na patelni rozgrzać masło z olejem i rumienić na nim pierożki na złoto. Podawać posypane usiekaną zieleniną z sezonowa surówką. * Z tej porcji ciasta i farszu wychodzi 40 pierogów
Buniabaje w kuchnikubki mąki (takie z ikea) jajk0 2-3 łyżki wody sól, pieprz ok 600 g czerownej kapusty ze słoika kubeczek śmietany 2 jajka Z miękkiego masła, mąki, jajka i przypraw wyrabiamy ciasto kruche. Teoretycznie powinno się je wrzucić na chwilę do lodówki, ale ja ten etap pominęłam. Ciasto rozwałkowujemy na blasze wyłożonej pergaminem. Na wierzchu wykładamy solidnie odsączoną z nadmiaru
Szybko Tanio SmacznieOstudzić. Do miski przesiać mąkę, sodę, kakao, proszek do pieczenia, cukier puder, przyprawę do piernika oraz cynamon i imbir. Dodać żółtka, śmietanę, sól oraz rozpuszczone masło z miodem. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Jeśli jest taka konieczność dodaj więcej mąki. Wałkuj ciasto cienko i wykrawaj z niego ulubione kształty. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez
Mango PapajaLubię piec ciasta, a jeszcze bardziej lubię je jeść Ciasto ucierane z jabłkami SKŁADNIKI: jajka -3 szt masło -10 dag mąka pszenna 1 szkl mąka ziemniaczana -3/4 szkl proszek do pieczenia -1 łyżeczka cukier -1 szkl cukier puder do posypania jabłka -50 dag PRZYGOTOWANIE: Mąkę ziemniaczaną wymieszać z mąką pszenną. Masło przełożyć do miski, dodać jajka dobrze utrzeć
Kuchnia Danusimąki PRZYGOTOWANIE: Masło roztapiamy – nie zagotowujemy, studzimy. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy drożdże cukier i sól – mieszamy suche składniki. Dodajemy mleko, jogurt jajko i roztopione masło, mieszamy a następnie wyrabiamy na jednolite ciasto dobrze wyrobione Odstawiamy na 30 minut pod przykryciem w ciepłe miejsce. Dzielimy ciasto na pół. Każdą połówkę ciasta z kolei dzielimy na 3 części
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkibułeczka do mleka, niż ciasto na przyjęcie. Kakaowiec ma okrągły przekrój, ale tradycyjnie kroi się go na ukos i kromeczki wychodzą wówczas owalne. Składniki na 2 niewielkie kakaowce długości około 30 cm: 500 g mąki pszennej (np. luksusowej) + do podsypania 50 g drożdży (pół małej kostki) 200 ml mleka 4 żółtka ½ szklanki cukru 100 g masła olejek rumowy duża szczypta(...)makutrze, albo za pomocą miksera. Do wyrośniętego zaczynu dodać resztę mąki, szczyptę soli i utarte żółtka. Wszystko razem wyrabiać przez kilka minut. Na koniec dodać przestudzone masło i wyrabiać kolejne kilka minut, aż ciasto wchłonie cały tłuszcz i będzie miało jednolitą konsystencję. Dno miski, w której wyrabiane było ciasto lekko oprószyć mąką, włożyć do niej kulę z ciasta
Trzeci talerzSKLADNIKI 200 g mąki150 g masła lub margaryny 80 g cukru pudru 2 jajka szczypta soli 1 cytryna ekologiczna450 g jabłek150 g marmolady morelowej forma do ciasta kruchego 24cm(...)SPOSÓB PRZYGOTOWANIAPołączyć w misce lub mikserze mąkę ze szczyptą soli i zimnym masłem pokrojonym w kosteczki aż do uzyskania piaskowej konsystencji. Dodać otartą skórkę z cytryny ekologicznej, cukier puder i jajka.Wygnieść szybko ciasto, włożyć do celofanowego woreczka lub owinąć przezroczystą folią i schować na godzinkę do lodówki. W międzyczasie czasie obrać ze skórki jabłka, pokroić na plasterki
zielonacukinkasmakiem rozmarynu.Kochamy odkrywać nowe smaki, a ten smak był dla nas nowy....i ta pomarańcza:) Dla nas obłędna tarta;)Polecamy...Składniki;Ciasto; 200 g mąki, 3 łyżki cukru, 2 łyżki kakao, szczypta soli, 100 g zimnego masła, ekstrakt z wanilii, 1 lekko ubite białko, Nadzienie; 1 pomarańcza, 2 łyżki masła, 50 g cukru, 1 łyżeczka posiekanego rozmarynu, 1/2 łyżeczki(...)ekstraktu waniliowego, 700 g śliwek węgierek, wydrylowanych i pokrojonych w ósemki Wykonanie;Mąkę mieszamy z 2 łyżkami cukru ,kakao i solą. Dodajemy masło. Zarabiamy. W osobnej miseczce mieszamy 3 łyżki lodowatej wody, ekstrakt wanilii. Skrapiamy tym ciasto i wyrabiamy. Odkładamy do lodówki na godzinę.Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Ciasto po godzinie wyciągamy z lodówki i wykładamy na tartę. Brzegi
Anioły w kuchni