ciasta z masłem - 500 przepisów (strona:9/34)

Szarlotka tatrzańska 231

ciepłej szarlotki wynagrodzi wszystko! Wysoka szarlotka tatrzańska: 3 kg jabłek odmiany szara reneta 2 łyżki cukru pudru do jabłek + 2 łyżki do ciasta 2 łyżeczki cynamonu do jabłek 500g mąki pszennej (najlepiej krupczatki) 250g dobrej jakości masła (prosto z lodówki) 2 łyżki cukru z wanilią (ewentualnie wanilinowego) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 żółtka 2 łyżki kwaśnej śmietany listonic_type(...)fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='3 kg jabłek odmiany szara reneta 2 łyżki cukru pudru do jabłek + 2 łyżki do ciasta 2 łyżeczki cynamonu do jabłek 500g mąki pszennej (najlepiej krupczatki) 250g dobrej jakości masła (prosto z lodówki) 2 łyżki cukru z wanilią (ewentualnie wanilinowego) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 żółtka 2 łyżki kwaśnej śmietany'; document.write(" "); Mąkę mieszamy

Poezja smaku
Sernik gotowany z brzoskwiniami i galaretką 174

apetyt dużego łasucha. Choć pewnie na jednym kawałku nie poprzestaniecie :) Na święta czy inne uroczystości idealny :) Ciasto na dużą blachę Składniki: Ciasto miodowe:  5 i 1/4 szklanki mąki 1 szklanka cukru 3 łyżeczki sody oczyszczonej 300 g masła 4 jajka 5 łyżek miodu Masa serowa:  1,5 kg sera  na sernik  1,5 szklanki cukru(...)Każdą z nich przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez 10-12 minut aż ciasto się zezłoci. Gdy lekko przestygnie zdjąć papier. Masa serowa: Masło rozpuścić z cukrem i cukrem waniliowym. Zdjąć z ognia. Jajka roztrzepać i dodać do masła. Masę ponownie podgrzać (ale nie gotować) i stopniowo dodawać

My simple kitchen
Breakfast with you #2 (Not) just for kids 203

piekarenkach. Jest to mieszanka waniliowo- kokosowych smaków z delikatną nutą kardamonu. Na samą myśl, aż ślinka cieknie... Dlatego czym prędzej zabieram się do roboty ;)  Ciasto:  1 szklanka mleka 25 g masła 1 szklanka mąki 50 g cukru pół łyżeczki soli 7 g suchych drożdży (jest jeszcze 1 łyżeczka kardamonu- u mnie niestety brak) Do letniego mleka(...)dodałam masło i cukier, dokładnie wymieszałam. Mąkę wymieszałam z suchymi drożdżami, solą, dodałam mleko i wyrobiłam ciasto. Powinno mieć miękką i elastyczną konsystencję. Pozostawiłam je na ok. 1,5h do wyrośnięcia w misce oprószonej mąką.  Budyń: dokładnie taki sam jak tutaj, przygotowany pozostawiłam do wystudzenia Wyrośnięte ciasto podzieliłam na 8 równych części i z każdej zrobiłam kuleczkę, które

bastalena
1. Jesień na talerzu! 175

trochę tradycyjnie, polsko- pierogi. Mięciutkie ciasto wypełnione aromatycznym, w sumie dość niekonwencjonalnym farszem z dyni, sera feta, boczku i odrobiną czosnku! Składniki CIASTO: 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka dość ciepłej wody 2 łyżki oleju lub roztopionego masła szczypta soli FARSZ(...)ok.1,5kg dyni + ok. ¼ szklanki zimnej wody 400g boczku 1 opakowanie sera feta 1 dość spora cebula 3 spore ząbki czosnku 2 łyżki masła lub oleju do smażenia sól, pieprz, świeży lub suszony cząber PRZYGOTOWANIE: Ciasto:  Mąkę wysypujemy na stolnicę(można ją przesiać lecz nie jest to konieczne), a następnie dodajemy do niej szczyptę soli. Do dość ciepłej wody

Symfonia Smaków
MELON PIE – FINAL FANTASY XI – ciasto jogurtowe z melonem 193

coraz wyższe poziomy. Z obszernego wachlarza potraw z FF wybraliśmy ciasto z melonem – wg receptury z gry potrzebujemy po jednej sztuce thundermelona, cynamonu, jaszczurzego jaja, ciasta (złożonego z mąki, soli i masła) oraz cukru klonowego. Staraliśmy się zbytnio nie wykraczać poza te wytyczne, więc dodaliśmy jedynie nieco jogurtu dla polepszenia konsystencji, gałki muszkatołowej do smaku oraz płynnego miodu jako(...)roztopione masło lub olej, ciągle mieszając. Następnie dodajemy jogurt i dokładnie mieszamy całość. Na koniec partiami wsypujemy suche składniki, delikatnie mieszając do chwili połączenia składników (uważajcie, aby nie robić tego zbyt długo). 5 . PIEKARNIK Włączcie piekarnik i nastawcie go na 180 stopni, opcja góra i dół. 5 . NAKŁADANIE DO FORMY + MELON + PIECZENIE (3 min + 45 min) Gotowe ciasto wylewamy

Nerds Kitchen
Migdałowy wieniec z makiem 143

równie smaczna. Migdałowy wieniec z makiem Danie Ciasto Porcje 12 Składniki Ciasto 500 g mąka orkiszowa 100 g erytrol lub innego słodziwa, ale nie ksylitolu, bo ciasto nie wyrośnie 125 g masło 8 g drożdże instant 3 szt jajko 1 łyżeczka miód Nadzienie 130 g mąka migdałowa 40 g mak 1 szt białko jaja 60 g erytrol lub innego słodziwa

Kucharzyca
Piernikowe ciasteczka z ajerkoniakiem 184

Pyszne ciasteczka piernikowe na Boże Narodzenie . Składniki: ciasto 3/4 szklanki (168g) niesolonego masła w temperaturze pokojowej 1 szklanka (144g) brązowego cukru 1 jajko 3 łyżki (45 ml) melasy 2 1/4 filiżanki (293g) mąki pszennej 2 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1 łyżeczka cynamonu 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej szczypta goździków zmielonych 1 łyżeczka sody 1/4 łyżeczki soli polewa ajerkoniak 2 łyżki(...)Wyłożyć blaszkę z piekarnika papierem do pieczenia . Masło i cukier brązowy miksować , utrzeć na puszystą masę przez 3-4 minuty. Dodać jajko , melasę i wymieszać do dobrego połączenia składników. Suche składniki połączyć w osobnej misce , a następnie dodać do utartej masy i wymieszać na gładko. Ciasto będzie lepkie. Zawinąć ciasto w folię -jak kiełbaskę – i jak mamy już ładny kawałek

w mojej kuchni
ciasto twarogowe z jabłkami... 216

miękka palma, cukier, twaróg pótłusty nie mielony w robocie ucierać z 5 minut wsypać makę z proszkiem i wymieszać z 1 minutę tortownica 24cm - wysmarować masłem, posypać tartą bułką i z 3/4 ciasta rozsmarować w blaszce wsypać na ciasto twarogowe jabłka i na jabłkach rozmarować resztę ciasta ciasto piec w 200C około 45 minut, z blaszki ciasto wyjąć jak będzie

W Mojej Kuchni Lubię
Sernik z jabłkami i kruszonką 197

Składniki: Ciasto kruche: 35 dag mąki pszennej szczypta soli 0,5 szklanki cukru 17 dag masła 1 jajko 2 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg twarogu sernikowego 1 budyń waniliowy  1 cukier waniliowy(...)szklanka cukru 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej 2 jajka Owoce: 2 jabłka (szara reneta) 3 łyżki cukru 2 łyżeczki cynamonu cukier puder Sposób wykonania: Ciasto kruche: Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem, cukrem waniliowym i solą. Masło kroimy w  kostkę. Siekamy razem, na drobne kawałki. Dodajemy jajka i zagniatamy na gładką masę. 2/3 część ciasta wykładamy na tortownicę (wykładamy

Qchnia po prostu
Pleśniak 368

owoców..."Pleśniak" rozpływa się w ustach powodując, że nie sposób nie pokusić się o sięgnięcie po kolejny kawałek - owocowa poezja dla podniebienia.Pleśniak - Składniki:Ciasto:1,5 szklanki mąki pszennej1 szklanka mąki krupczatki250 g masła (zimnego)1,5 łyżeczki proszku do pieczenia4 łyżki cukru pudrucukier waniliowy 5 żółtekBudyniowa pianka:5 białek3/4 szklanki cukruziarenka z jednej laski wanilii lub cukier(...)opakowania budyniu waniliowego bez cukru (po 40 g)2 łyżki olejuok. 500 g dowolnych owoców (borówki, truskawki, maliny itp.)cukier puder do oprószeniaPleśniak - Sposób przygotowania:Masło bardzo drobno siekamy, dodajemy pozostałe składniki na ciasto i zagniatamy. Powstałą masę dzielimy na dwie części, jedna ok. 60% druga 40%. Wkładamy do zamrażalki na minimum 2 godziny.Po tym czasie blaszkę

Słodka Strona
Tort Kokosowy "Bounty" 398

Tortowa wersja popularnego ciasta "Bounty", które powstało na wzór znanego batonika o tej samej nazwie.Mocno czekoladowy biszkopt z wilgotną, kokosową masą, a wszystko pokryte połyskującą czekoladą - wymarzony torcik dla wielbicieli "Bounty".Tort Kokosowy "Bounty" - Składniki:Biszkopt:3 jajka1/2 szklanki cukru80 g mąki tortowej (0,4 szklanki)20 g szklanki kakao (1/5 szklanki)  40 g gorzkiej czekoladyłyżeczka proszku do pieczeniacukier(...)następnie wykładamy połowę masy na dolny biszkopt. Przykrywamy środkowym krążkiem ciasta, ponczujemy i wykładamy pozostałą masę. Przykrywamy górną częścią tortu - ponczujemy.Polewa:Czekoladę wraz z masłem roztapiamy w kąpieli wodnej, a następnie polewamy nią całe ciasto.  Najlepiej smakuje na drugi dzień, po wcześniejszym wyciągnięciu z lodówki.     Moje posty

Słodka Strona
Szparagi z masłem cytrynowym, parmezanem i pomidorkami cherry 161

Sezon na szparagi w pełni...Zastanawiałem się jak przygotować danie ze szparagów, aby nie stracić ich smaku i uroku. Zdecydowałem się delikatnie je zblanszować i przesmażyć

kulinarnyJa
Makowczyki 180

odstawiamy do wyrośnięcia. Dodajemy pozostałe mleko i cukier, 3 żółtka i jedno całe jajko, szczyptę soli, aromat, ok. 35 dkg mąki i miksujemy. Dodajemy pozostałą mąkę, wyrabiamy ciasto, na koniec dodajemy roztopione masło i wyrabiamy, aż masło się wchłonie. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia. Wykładamy na stolnicę. Rozwałkowujemy na grubość ok. 1/2 cm. Kroimy na trójkąty. Nacinamy brzegi

Maminek kulinarny
Torcik orzechowy 259

Torcik bez mąki za to z mnóstwem orzechów i czekolady. Przepis łatwy, a ciasto zawsze udane.      Składniki :    80gr. miękkiego masła    80gr. cukru    5 jajek    200gr. mielonych orzechów laskowych    100gr. tartej czekolody mlecznej lub gorzkiej    2 łyżki rumu    1 łyżka adwokatu(...)Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę.W osobnej misce połączyć masło z cukrem i żółtkami, dodać orzechy, czekoladę, rum i adwokat, dokładnie wymieszać.Powstałą orzechową masę delikatnie połączyć z ubitymi białkami.Gotowe ciasto przelać do tortownicy 22cm , wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia a boki wysmarować tłuszczem i obsypać mąką lub bułką tartą.Piec w temperaturze 160ºC przez

Zabawa smakiem
Łyżkowa szarlotka 168

łyżkowej to w słoiku było jej tak na 5 porządnych łyżek)Wykonanie:Maki przesiać dodać otręby, proszek i cukier waniliowy i zwykły, wymieszać. Dodać masło i posiekać wszystko nożem. Następnie dodać jajko i wyrobić rękoma ciasto. Zawinąć w folię i do zamrażalki na chwilkę.Piekarnik rozgrzać do 180 stopni i ustawić tylko na pieczenie od dołu.Formę tortownicę(...)wysmarować masłem i obsypać bułką tartą.Białka ubić na sztywno, dodać powoli porcjami cukier i wolno ubijać, a na koniec łyżkę mąki ziemniaczanej,Ciasto wyjąć z zamrażalnika i rozwałkować, rozprowadzić na dnie formy. Ciasto jest bardzo delikatne. Na to nałożyć mus, a potem ubite białka.Piec 50-60 minut.Ostudzić i wyjąć z foremki.*ciasto z dużą ilością otrąb jest

Moje pyszne gotowanie

Proponowane wyszukiwania