Ciasteczka orzeszki 227nimi nie mało bo trzeba każdą połówkę upiec osobno później skleić kremem i jeszcze udekorować w polewie i mielonych orzechach. Ale nie odstraszajcie się bo smakują rewelacyjnie. Składniki: Ciasto: 280 g masła lub margaryny 140 g cukru pudru 4 żółtka 450 g mąki pszennej 2 łyżki kakao Nadzienie: puszka masy kajmakowej Polewa: 125 g margaryny 0,5 szkl cukru pudru(...)łyżki kakao 3 łyżki zimnej wody Dodatkowo: zmielone orzechy włoskie Przygotowanie: Masło utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami. Dodać przesianą mąkę, kakao i zagnieść ciasto. Jeśli ciasto będzie mocno kleić się do rąk dosypać mąki. Z ciasta uformować kulkę owinąć folią spożywczą i włożyć na 2 godziny do lodówki. Odrywać po kawałku ciasta i wylepiać foremki do orzeszków
Ala piecze i gotuje
Placek z śliwką 232posypaniabułka tarta i trochę masła do wysmarowania blachyWykonanie:Masło rozpuścić i wymieszać z cukrem.Mąkę przesiać wraz z proszkiem i cukrem waniliowy. Dodać do masła i wymieszać.Następnie dodawać kolejno jajka, cały czas mieszając. Ciasto(...)będzie miało gęstą konsystencję.Węgierki pokroić i wyjąć pestki. (Kawałki według uznania. Mogą to być to połówki, jak i ćwiartki).Piekarnik nastawić na 180 stopni.Formę wysmarować masłem i obsypać byłką.Ciasto podzielić na dwie części. Pierwszą wyłożyć na dno foremki (u mnie była to tortownica), następnie wyłożyć śliwki. Przykryć drugą częścią ciasta.Do piekarnika i piec
Moje pyszne gotowanie
Słodkie środy - Sernik dyniowy z pajęczyną 399śmietany 30% 50 g masła Polewa 400 g śmietany 18% 3-4 łyżki cukru pudru 50 g roztopionej czekolady PRZYGOTOWANIE: Przygotowujemy ciasto. Żółtka miksujemy z cukrem pudrem, następnie dodajemy masło i miksujemy. Dodajemy porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy roztopioną czekoladę i całość mieszamy. Powstałym ciastem wykładamy spód tortownicy(...)puree z dyni i mieszamy. Kolejno dodajemy mąkę ziemniaczaną, miksujemy i dodajemy pojedynczo jajka na przemian z porcjami śmietany stale miksując. Na koniec dodajemy zimne masło, mieszamy. Z lodówki wyciągamy tortownicę, na ciasto wylewamy masę serową. Wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczmy 25 minut, zmniejszamy grzanie do 150 stopni i pieczmy kolejne 45 minut
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
97.Jabłka lecą z drzew, czyli jesienna, pijana szarlotka z różaną konfiturą 264serka waniliowego homogenizowanego ok. 3/4 szklanki cukru pudru 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki krupczatki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 200 g masła (w temperaturze pokojowej) Dodatkowo 1 jajo (do posmarowania wierzchu ciasta) ok. 2 łyżki konfitury(...)róży (domowa) Przygotowanie Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem przesiewamy do miski, dodajemy serek mieszamy łyżką. Dodajemy pokrojone drobno masło i zagniatamy miękkie, elastyczne ciasto. Gdy ciasto będzie zbyt klejące należy dodać odrobinę mąki. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Rozwałkowujemy ciasto (niezbyt cienko) i wykładamy nim tortownicę- dno, a także brzegi
Symfonia Smaków
Genialna tarta z brukselką (i syropem klonowym...) 204plasterki boczku 2 łyżki syropu klonowego 250g brukselki (nasze!) 1 większa/ 2 małe szalotki 1 łyżka masła 50g masła 2 łyżki mąki 100ml śmietanki kremówki 100ml mleka 100g sera Comte 1 duże jajko sól i pieprz do smaku W kwestii kruchego ciasta jak zwykle napiszę- ja lubię takie bez dodatku jajek, jestem świadoma, że ono kiepsko się łączy i wyklejanie(...)kostkę masło i szybko wyrabiamy, dodając stopniowo bardzo zimną wodę. Kiedy z ciasta uda się uformować coś w rodzaju kuli, przygotowujemy formę do tarty- nacieramy ją masłem i osypujemy bułką tartą. Formę wyklejamy ciastem, zostawiając dość wysoki brzeg i chowamy do lodówki (co najmniej 30 min- lub na krócej do zamrażarki). Czas na nadzienie. Wybieramy ulubioną, dość głęboką patelnię- spędzimy
les mirabelles
PIERNIKO-SERNIK 287korzenne ciasto dyniowe, wilgotne, przypominające piernik , przełożone gotowaną masą serową idealna propozycja na Święta Bożego Narodzenia SKŁADNIKI Ciasto: 1 3/4 szkl. mąki, ½ szkl. cukru, 1 szkl. pure z dyni, 50 g stopionego masła 3 jajka, 1 cukier waniliowy, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, ½ łyżeczki sody oczyszczonej, 1,5 łyżeczki przyprawy korzennej, 1 łyżeczka kakao, szczypta soli Masa serowa(...)klika minut. Do gotującej masy dodajemy budyń rozrobiony w mleku, mieszamy uważając żeby masa się nie przypaliła, na końcu dodajemy skórkę pomarańczową. Masę wylewamy na ciasto, przykrywamy drugim plackiem. Całość polewamy polewą. Polewa: masło rozpuszczamy z mlekiem i cukrem, wyłączamy gaz, dodajemy kakao i śmietanę, szybko mieszamy do połączenia składników. Lekko ostudzoną polewą polewamy ciasto. RADA: ciasto najlepiej smakuje
słodki bratek
Najlepsza Karpatka 511wódkimasa:500 ml mlekabudyń waniliowyłyżka mąki ziemniaczanejłyżka mąki pszennej 1/3 szklanki cukru (lub więcej)2 żółtkacukier waniliowyok. 130 g miękkiego masłacukier puder Najlepsza Karpatka - Sposób przygotowania:Ciasto:Wodę zagotowujemy z masłem, a następnie wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy do zgęstnienia masy starając się rozetrzeć wszelkie grudki. Całkowicie studzimy.Następnie ciasto solimy i miksujemy stopniowo dodając jajka. Na końcu dodajemy(...)studzimy.Masło ubijamy na jasną puszystą masę. Ostudzoną masę budyniową chwilę miksujemy, a następnie stopniowo, ciągle mieszając dodajemy ją do ubitego masła. Miksujemy do momentu aż masa stanie się gładka.Na dno formy (tej w której piekliśmy ciasta) wykładamy jeden ze spodów. Na niego wykładamy masę budyniową i przykrywamy górną częścią ciasta. Całość oprószamy cukrem pudrem. Ciasto po przygotowaniu
Słodka Strona
Marmurkowiec z węgierką 195mija, ale postanowiłam odgrzebać przepis, który piekłam dość niedawno. Tak więc przed wami mój sposób na śliwkę węgierkę, którą uwielbiam. Mogła bym ją jeść tonami, jak zresztą większość owoców :). Ciasto wyszło wilgotne i pulchniutkie, wyrosło, że aż zaparło mi dech, i domownikom również. Nie zdążyło dobrze ostygnąć, a połowa po prostu znikła w mgnieniu oka. No dobra to tyle(...)Ciasto będzie miało gęstą konsystencję.Węgierki pokroić i wyjąć pestki (kawałki według uznania. Mogą być to połówki, jak i ćwiartki).Piekarnik nastawić na 180 stopni.Formę wysmarować masłem i obsypać bułką.Ciasto podzielić na dwie części:-pierwszą wyłożyć na dno foremki (u mnie była to tortownica 22 cm), -następnie wyłożyć śliwki, -przykryć drugą częścią ciasta wymieszaną z kakao.Do
Moje pyszne gotowanie
Drożdżowe z jagodami i kruszonką! 244ciepłe miejsce. Jak rozczyn podwoi swoją objętość. Wlej pozostałą cześć ciepłego (nie gorące!) mleka. Jajka roztrzep trzepaczką, dodaj do miski.W rondelku stop masło, dodaj cukier i rozpuść go. Składniki energicznie mieszamy ze sobą. Ciasto drożdżowe wyrabiamy minimum(...)minut ciągle. Tak aby jak najwięcej je napowietrzyć.Ciasto ma się odklejać od ręki i być puszyste. Gdyby było zbyt tępe (twarde) dodaj 3 łyżki stopionego masła. Zbyt rzadkie dodaj mąki.Ciasto podsyp mąką i odstaw w misce do wyrośnięcia.Jak ciasto podwoi swoja objętość, to wykładamy go na stolnicę. Dzielimy na dwie części i rozwałkujemy na dwa blaty
SMYKWKUCHNI
Idealne ciasto na tartę 521razem z proszkiem do piecz. przez sitko; w ten sposób wprowadza się powietrze i ciasto jest bardziej pulchne 1 mały proszek do pieczenia (15g) 1 masło roślinne (250g) 1 łyżka smalcu (25g) - powoduje że ciasto jest bardziej wilgotne 1/3 szkl.cukru (70g) 4 żółtka - można zmienić proporcje na 3 żółtka i 1 całe jajko; wtedy ciasto będzie twardsze, bardziej zwarte(...)muszą być prosto z lodówki Jak najkrótszy czas zagniatania - składniki siekać szerokim nożem, aby unikać kontaktu ciepłych dłoni z ciastem; "przerobione" ciasto nie jest delikatne, lecz twarde Dobrze rozdrobnione składniki - przy użyciu wspomnianego noża; najpierw siekać same masło z sypkimi składnikami; dopiero jak będą dobrze rozdrobnione dodać jaja i śmietanę, chwilę posiekać i dopiero potem wyrobić Schłodzenie przed pieczeniem - uformowane
Grunt to przepis!
Makowiec z wiśniami i galaretką 505Połączenie maku z wiśniami i galaretką było strzałem w dziesiątkę. Ciasto wyszło bardzo smaczne. Z powodzeniem można je upiec i postawić na świątecznym stole. Polecam!!! SKŁADNIKI: Ciasto kruche: 1,5 szklanki mąki, 50g masła, 50g margaryny, 3 łyżki cukru pudru, 2 żółtka, 1,5 łyżki śmietany 18%, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, Dodatkowo: 1 puszka masy makowej z bakaliami HELIO(...)słoik wiśni drylowanych w syropie, 250 ml wody, 3 opakowania galaretki wiśniowej. PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto kruche: Mąkę przesiewam na stolnicę. Łączę z masłem i margaryną. Dodaję cukier puder, żółtka, śmietanę oraz proszek do pieczenia. Zagniatam ciasto. Ciasto rozwałkowuję i wykładam na blaszkę o wymiarach 24cm x 24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. 2. Na ciasto wykładam masę makową. Wyrównuję. Ciasto piekę
Tradycyjna kuchnia Kasi
Drożdżowe z gruszkami 159jakoś powoli już tak...Jesień to jabłka, gruszki, dynie...itd. U nas dzisiaj gruszki. Super ciasto na jesienne popołudnie:) Kto jeszcze nie zna tego przepisu, serdecznie polecam.Składniki; 25 g drożdży, 210 ml mleka, 70 g cukru, 2 jajka, 50 g masła, 500 g mąki, szczypta soli, gruszki, sok z cytryny Wykonanie;Mleko podgrzewamy. rozpuszczamy(...)cukier. Makę wsypujemy do miski. Robimy dołek i wrzucamy tam pokruszone drożdże. zalewamy mlekiem z cukrem, Zasypujemy lekko maką i odstawiamy na 20 minut.Po tym czasie wyrabiamy ciasto dodając jajka i masło.Odstawiamy do wyrośnięcia na 1/5 godziny. Gruszki obieramy i kroimy w ćwiartki i skrapiamy sokiem z cytryny. Wyrośnięte ciasto wykładamy na blachę. Na wierzch układamy gruszki
Anioły w kuchni
TARTA DYNIOWA KORZENNA NA CIASTECZKOWYM SPODZIE 289mieszamy pokruszone ciastka z kakao i roztopionym masłem. Mieszamy i uzyskujemy coś w rodzaju mokrego piasku. Uwaga – mieszanka obłędnie pachnie, ale pamiętajcie, że jest potrzebna do ciasta. Przekładamy ją więc do natłuszczonej masłem formy (papier do pieczenia jest tu zbędny) i formujemy płaski spód z lekko podniesionymi brzegami (jeśli macie rozkładaną formę, wtedy musicie zakryć nimi linię łączenia, aby dyniowe(...)wierzch zacznie się lekko rumienić i będzie sprężysty po dotknięciu. 8. POLEWA (opcjonalnie) (3 min) Zróbcie ja dopiero, kiedy ciasto ostygnie. Do rondelka wlejcie mleka i dodajcie cukru – gotujcie na małym ogniu, dopóki cukier się nie rozpuści. Następnie dodajcie masło i mieszajcie do rozpuszczenia. Na końcu wsypcie kakao i energicznie wymieszajcie trzepaczką (łyżka może nie wystarczyć do pozbycia się grudek
Nerds Kitchen
Śniadanie na słodko 218Składniki: 1 jajko 3 łyżki mąki 1/4 szklanki wody szczypta soli płaska łyżka cukru Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto mieszamy na gładką masę. Na patelni roztapiamy odrobinę masła, na którym smażymy ciasto na wolnym ogniu na złoty kolor. Placek przekładamy na talerz i jemy z ulubionym dodatkiem - ja proponuję dżem, miód, duszone jabłka, ale wspaniale smakuje również posypane cukrem :), zaś
Taste Of My Day
Brioszka dyniowa 228czasie mieszamy wyrośnięty zaczyn, obie mąki, jajka, pozostały cukier, mleko i skórkę z cytryny- wyrabiamy ciasto( łyżką/ręką lub mikserem z hakiem). Do dobrze wyrobionego ciasta dodajemy miekkie masło i ponownie wyrabiamy przez około 5 minut. Następnie dodajemy ciepłe purèe z dyni i znowu dobrze wyrabiamy.Ciasto powinno być elastyczne i nie klejące do rąk. Umieszczamy
Mia Cucina Sofieta