ciasta z masłem - 500 przepisów (strona:2/34)

Ślimaczki dyniowe z cynamonem 362

pozostawić na około 20 minut do wyrośnięcia- 250g mąki przesiać, dodać sól, cukier, purée, żółtko, wyrośnięty rozczyn i pozostałe mleko, składniki wymieszać, wyrobić ciasto, dosypując resztę mąki- do ciasta wlać ostudzone masło, wyrabiać przez kilka minut do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta- ciasto umieścić w misce, przykryć ściereczką, pozostawić do podwojenia objętości (około 1 godz.)- masło na nadzienie rozpuścić, ostudzić - wyrośnięte(...)zwinięty rulon delikatnie pokroić ostrym nożem (tak, aby za bardzo nie spłaszczyć ciasta) na 12 plastrów o grubości kilku centymetrów- tortownicę o średnicy 21cm wysmarować masłem- na dnie formy ułożyć w niedużych odstępach plastry ciasta przecięciem do góry - trzy plastry na środku, a resztę wokół nich - formę przykryć i pozostawić na około 25 minut do napuszenia, w tym czasie nagrzać

Smakołyki Bereniki
Ziemniaczany specjał. 237

Właśnie ta kołderka z kruchego ,chrupiącego ciasta ,dla niektórych jest ważniejsza niż środek. Składniki. 1 kg ziemniaków 1 pęczek świeżych ziół sól pieprz gałka muszkatołowa 50g masła 100 ml śmietana kremówka 36% Ciasto. 30 dag mąki 15 dag masła 1 jajo 1 żółtko sól szczypta 1 łyżeczka sezamu czarnego Wszystkie składniki ciasta zagnieść i włożyć do lodówki(...)mogli założyć je środka. Obrane ziemniaki gotować 15 min, przestudzić i pokroić w plasterki . Układać je warstwami na cieście, posypując solą, pieprzem, gałką muszkatołową ,posiekanymi ziołami i rozpuszczonym masłem. Zalepić ciasto na górze .Wokół rantu ułożyć ozdobny warkoczyk. Ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać sezamem. Pośrodku potrawy robimy otwór wkładając małe, metalowe lub porcelanowe kółko. Piec 1 h w temp.180stop. Przed

Kulinarny karnet Christophera
Fale dunaju 158

kropelkakao 2 łyżkidowolne owoce z kompotu lub świeżemargaryna 1 kostkamąka ziemniaczana 2 łyżkimąka pszenna 2 łyżkimleko 0,5 Lcukier 0,5 szklcukier waniliowy 1 opakgotowa polewa 1 opakPRZYGOTOWANIE:CIASTO Masło utrzeć z cukrem, dodawać po jednym żółtku, mąkę z proszkiem i ubitą pianę z białek, lekko wymieszać. Ciasto podzielić na 2 części Pierwszą część wyłożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem

Kuchnia Danusi
PIERNIKOWA BRIOSZKA 117

letnie mleko mieszamy w misce,zostawiamy na ok 5 min. W tym czasie przesiać mąkę,dodać cukier,roztopione masło, 1/2 opakowania przyprawy do piernika oraz jajka - wymieszać dodając nasz rozczyn - zagniatamy ok 5 min,aż powstanie gładkie,ale odrobinę lepiące się ciasto,pod koniec dodać odsączone rodzynki,delikatnie wymieszać.Przełożyć do natłuszczonej miski,przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu(...)ciasto podrośnie wałkujemy ciasto na kształt prostokąta,kroimy w poprzek na 5 pasków. 2-3  łyżki cukru mieszamy z resztą przyprawy do piernika,roztapiamy masło. Jeden pasek ciasta smarujemy masłem,posypujemy cukrem z przyprawą,przykrywamy kolejnym paskiem,smarujemy masłem,naszą mieszanką.Postępujemy tak z kolejnymi paskami. Zlepione paski ciasta kroimy w poprzek na 6 kawałków i układamy jeden przy

Niespełnione zdolności kulinarne
Tarta makowa 217

wierzch ciasta. Jeśli brakuje wam czasu lub cierpliwości wystarczy lukrowa polewa i trochę bakalii na wierzch. Na pewno zabłyśniecie wśród znajomych lub rodziny.   Tarta makowa Danie Desery Kuchnia Polska Porcje 12 porcji Czas przygotowania 30 min Czas gotowania 45 min Czas oczekiwania 2 godziny Składniki Kruchy spód 180 g mąki 4 łyżki cukru 80 g masła (zimnego(...)też użyć melaksera lub rozcierać składniki palcami). Dodać jajko, zlepić składniki w kulę i wstawić do lodówki na około godzinę Formę na tartę o średnicy 21 — 23 cm wysmarować masłem. Ciasto rozwałkować tak by ciasto pokryło do i boki formy. Resztkę ciasta odciąć i pozostawić do dekoracji wierzchu (opcjonalnie) Masa makowa Orzechy oraz czekoladę drobno posiekać. Masę makową włożyć

Wypieki i Rumieńce
Słodkie środy - Tartaletki z herbacianymi różami z jabłek na kremie kasztanowym 185

codzień jak i od święta, o każdej porze roku. Tartaletki z herbacianymi różami z jabłek na kremie kasztanowym Przepis na 5 tartaletek  SKŁADNIKI: Na ciasto:   150 g mąki pszennej  100 g masła  50 g cukru pudru  1 żółtko   1 szczypta soli  Dodatkowo: 4 jabłka czerwone  150 ml wody 3 łyżki cukru(...)żółtko i zagniatamy ciasto, które wkładamy na godzinę do lodówki zawinięte w  folię. Następnie posypujemy stolnicę mąką i rozwałkowujemy ciasto i wykładamy warstwą ciasta foremki (uprzednio wysmarowane masłem). Nakłuwamy ciasto widelcem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy ok 15-20 minut, ciasto ma być upieczone, ale jasne, nie spalone.  Jabłka myjemy, kroimy na połówki, usuwamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Sękaczek- kurche ciasto z jabłkami i orzechami 710

Kruche blaty są przełożone masą jabłkową, do tego warstwa orzechów. Połączenie smaków idealne ;) Ciasto nie jest skomplikowane, a efekt końcowy jest bardzo fajny. Moim gościom smakowało bardzo! :D Składniki: Ciasto: 400g mąki pszennej 250g margaryny 2 łyżki płynnego miodu 100g cukru 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18% 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Jabłka: 2 kg jabłek 2 galaretki(...)Polewa orzechowa: 220g orzechów włoskich grubo posiekanych ( u mnie z braku włoskich orzeszki ziemne prażone, niesolone, rozdrobnione w malakserze) 120g cukru 3 łyżki miodu 2 łyżki mleka 80g masła   Ciasto: Margarynę siekamy z mąką, dodajemy wszystkie pozostałe składniki i zagniatamy gładkie ciasto. Dzielimy na 3 części i chłodzimy w lodówce około pół godziny. Po tym czasie jedną część rozwałkowujemy

Czerwona Porzeczka
Fale dunaju 740

cukru pudru   Polewa:     3 łyżki gorącego mleka     3 łyżki cukru pudru     3łyżki kakao     100g masła Przygotowanie:    Ciasto:       Białka ubić ze szczyptą soli.  Pod koniec ubijania dodać cukier i nadal miksować. Gdy białka są sztywne i lśniące dodać żółtka i ubić przez(...)chwile na wolnych obrotach. Do masy jajecznej dodawać naprzemiennie przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, mleko i rozpuszczone masło. Wszystko zmiksować na wolnych obrotach lub wymieszać łyżka. Ciasto podzielić na pół. Do jednej części dodać kakao i mleko, wymieszać. Blaszkę (30/22) wyłożyć papierem. Na dno wylać jasne ciasto a na to ciemne (ciemne ciasto kłaść delikatnie) i delikatnie wyrównać. Wiśnie

Amatorka kuchenna
Rogale marcińskie 249

mogel. 3 łyżki masła roztopić Mąkę przesiać do naczynia z robota, dodać szczyptę soli, rozczyn drożdżowy, pozostałe mleko i utarte żółtka z cukrem. Wyrobić robotem aż ciasto będzie sprężyste Dodać roztopione, zimne  masło i wyrabiać jeszcze przez chwilę, aż ciasto wchłonie tłuszcz. Wyrobione ciasto  przykryć folią i wstawić(...)godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto przełożyć na stolnicę i rozwałkować na prostokąt (u mnie 45x25 cm) – tak, aby krótsze strony stanowiły górę i dół. 200 g masła pokroić w plastry, ułożyć na cieście (od razu całe 200 g masła) a następnie rozsmarować równomiernie na całej powierzchni. 1/3 ciasta złożyć do góry, następnie złożyć dolną część tak, by przykryła tę górną

Ala piecze i gotuje
Ciasto drożdżowe krok po kroku, czyli... co wpływa na to, żeby ciasto było udane 212

rodzaje i typy mąki ) . Zasada Nr 3: Drożdże . Jeśli używamy świeżych drożdży, muszą być bardzo świeże . Trzeba uważać, żeby nie były przesuszone ani spleśniałe. Zasada Nr 4: Masło , które dodajemy do ciasta musi być świeże i bardzo dobrej jakości (min. 82% tłuszczu). Masło do wypieku należy pomału roztopić (nie może się zrumienić, ani broń Boże przypalić) a następnie trzeba(...)przykrywamy bawełnianą ściereczką. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 30 minut . Drożdże świeże idealnie nadają się do pieczenia ciast, które zawierają dużą ilość jajek i masła. Natomiast do wypieku lżejszych ciast można użyć drożdże instant. Z drożdży instant nie przygotowuje się rozczynu. Wystarczy wymieszać je z suchymi składnikami a potem dolać mleko lub wodę. I tutaj jest różnica

Kuchnia u Krysi
Gwiazda drożdżowa z makiem 153

drożdżowych makowców zrobicie tę makową gwiazdę? Dla kogo: dla szukających ciekawego świątecznego przepisu dla lubiących zaskakiwać rodzinę nowymi wypiekami dla fanów drożdżowych ciast Składniki na ciasto: 20g świeżych drożdży 2 żółtka jajko 100g masła 40g cukru 150g mleka 500g mąki pszennej łyżka ekstraktu waniliowego szczypta soli Składniki na masę: ok. 500g gotowej masy(...)makowej lub masy własnej roboty  2 białka Wykonanie tradycyjne: Roztopić masło. Jajka i żółtka ubić z cukrem na parze . Mąkę przesiać, dodać ubite jajka, mleko, sól, roztopione masło. Wyrobić ciasto, aż będzie odstawać od ręki. Na końcu dodać drożdże rozrobione w odrobinie mleka. Ciasto jeszcze raz wyrobić i na końcu wlać ekstrakt waniliowy. Wymieszać. Ciasto zostawić do wyrośnięcia (dopóki

Mania Wypiekania
Walentynkowe ciasteczka 217

masła 1/3 łyżeczki sody 1 łyżka domowego cukru waniliowego * szklanka ma pojemność 250 ml Suche składniki ciasta mieszamy hakiem robota, dodajemy jajko i pokrojone w kostkę masło. Wyrabiamy ciasto mechanicznie, bądź ręcznie. Ciasto można schłodzić w lodówce ok. 1 godziny. Wałkujemy ciasto na podsypanej mąką stolnicy i foremką o kształcie serca wykrawamy ciasteczka, które układamy na papierze do pieczenia ułożonym

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Łatwy piernik z powidłami i polewą czekoladową 956

dzień, jak zwilgotnieje od powideł. Bardzo polecam… Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Łatwy piernik z powidłami i polewą czekoladową Składniki: Ciasto: 100g masła 50ml oleju 300g naturalnego miodu 70g jasnego brązowego cukru 3 duże jajka 370g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 2 łyżeczki(...)powideł śliwkowych Polewa: 200ml śmietanki kremówki 36% 140g połamanej, gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60% 3 łyżki płynnego, naturalnego miodu Dodatkowo: złoty barwnik spożywczy w proszku Ciasto: 1. Do rondelka przełożyć miód, olej, masło, cukier podgrzewać mieszając, aż składniki się roztopią i połączą w jednolitą masę. Zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia. 2. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem

Mała Cukierenka
Tarta z krewetkami 187

będą się jeszcze zapiekały w tarcie, nie należy więc ich zbyt długo trzymać na patelni, aby nie stały się gumowe.  Polecam! Inspiracja  tutaj Składniki  na ciasto: 80g masła, schłodzone, pokrojone w kostkę 160 g mąki 1 żółtko zimna wody w razie potrzeby na nadzienie: ok 250 g oczyszczonych krewetek, bez głów, ogonków i pancerza  2 łyżki(...)pieprz) 100 g śmietany (18%) 100 g mozzarelli porwanej na drobne kawałki posiekana pietruszka i szczypiorek, do smaku sól, pieprz cytryna przygotowanie Ciasto: Formę na tartę ( robiłam w foremce o średnicy 20 cm) posmarować grubo masłem.  Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone w kostkę masło.  Rozcierać palcami masło z mąką aż powstaną drobne okruchy, dodać żółtko szybko zagnieść

Stare Gary
Chlebek dyniowy 314

drożdży świeżych 25g masła3 łyżeczki cukru1/2 łyżeczki solimąka do podsypania, olej do wysmarowania dłoni i formy białko + odrobina mleka do posmarowania chleba Wykonanie: - składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej- masło roztopić, ostudzić - połowę mleka lekko podgrzać tak, by było letnie- do mleka dodać pokruszone drożdże, 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżeczkę mąki, wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia- 250g(...)składniki mieszać, dodając resztę mąki oraz wodę, jeśli konsystencja ciasta jest zbyt zwarta- ciasto powinno być luźne i dość klejące, jednak nie na tyle, by uniemożliwić wyrabianie- do ciasta wlać roztopione masło, wyrabiać przez kilka minut, aż będzie elastyczne- ciasto pozostawić pod przykryciem do podwojenie objętości - formę wysmarować olejem i oprószyć mąką - dłonie natłuścić olejem lub oprószyć mąką, wyrośnięte ciasto

Smakołyki Bereniki

Proponowane wyszukiwania