ciasta z masłem - 500 przepisów (strona:20/34)

Pierniczki bezglutenowe 232

Sposób przygotowania: 350g mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia, przyprawą do pierników.  Następnie dodajemy cukier, miód, miękkie masło i wbijamy całe jajko.  Całość bardzo dokładnie miksujemy. Pozostałe 100g mąki wysypujemy na stolnicę i bardzo dokładnie ugniatamy z pozostałą częścią ciasta. Na 15 minut odstawiamy do lodówki. Po tym czasie odrywamy 1/3 ciasta i je rozwałkowujemy. (wałek i stolnica

Pan i Pani Smith w kuchni
Masa makowa 190

sucho w maszynce do maku albo w piekarni lub cukierni. Zmielony mak zalać wrzącym mlekiem i wymieszać. Wlać lekko zrumienione masła, dodać miód, cukry, posiekane orzechy, migdały, rodzynki wymieszać i pozostawić do ostudzenia. Przed wyłożeniem masy makowej na ciasto dodać ubite na sztywno białka i delikatnie wymieszać

Ala piecze i gotuje
Świąteczne ciasteczka kakaowe 216

cytryny, perełki dekoracyjne. Przygotowanie: Ciastka: Suche składniki: mąkę mieszamy z sodą i kakao. W rondelku rozpuszczamy masło, studzimy. Masło przelewamy do dużej miski, dodajemy cukier puder, jajko i miksujemy.  Powoli dodajemy suche składników i miksujemy. Kiedy ciasto będzie stawiać opór, wyrabiamy ręcznie, aż powstanie gładka plastyczna masa.  Z ciasta formułujemy kulę i zawijamy ją w folię spożywczą. Wstawiamy

Moniki Smakołyki
Słodkie środy - Magdalenki z mielonymi migdałami 195

proszkiem, szczyptą soli oraz mielonymi migdałami. Powoli dosypuję mąkę do jajek i mieszam.  Na koniec dodaję roztopione masło, mieszam i wstawiam na 20 minut do lodówki. Foremki natłuszczam i oprószam mąką. Do foremek nakładam porcje ciasta i piekę ok 8 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Ja mam małe foremki, jeśli są duże czas pieczenia należy wydłużyć

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Przepyszny makowiec z jabłkami 171

Makowiec jest rewelacyjny, mokry i bardzo długo świeży. Dziękuję Iwona, proszę o więcej takich przepisów. Masło, cukier puder i miód utrzeć na gładką puszystą masę. Powoli dodawać po jednym żółtku. Dokładnie wymieszać. Dodać mąkę, kaszę manną, cukier, olejek waniliowy, proszek do pieczenia i wymieszać dokładnie na gładką masę. Mak dodać do masy i wymieszać. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce(...)dużych oczkach, dodać do masy z makiem. Znowu dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy makowej. Wymieszać już bardzo delikatnie, nigdy nie mikserem. Ciasto wlać do blaszki ( 34 cm x 24 cm )wyłożonej papierem do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku do 180 C przez 1 godzinę i 15 minut. Sprawdzić patyczkiem stan upieczenia, jak jest

Kuchnia Pokoleń
MAZUREK NA WAFLACH DLA SPÓŹNIALSKICH. Życzenia. 261

Już wszystko gotowe? Tak, na pewno... Baranek z masła, kiełbasa, baby i serniki, żur, galareta, pasztet i pieczenie,sos do jaj, szynka w galarecie, sałatka

W kuchni Karmel-itki
CIASTECZKA OWSIANE Z SOLONYMI ORZESZKAMI I GORZKĄ CZEKOLADĄ 178

posiekać na grube kawałki. Do miski wsypać płatki, mąkę, sodę, cukry, wszystko wymieszać. Wlać do środka roztopione i wystudzone masło, oraz rozmącone jajko.  Wsypać orzeszki i czekoladę. Całość mieszać do połączenia składników, najlepiej przy pomocy własnej dłoni. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać je na wyłożonej papierem blasze, lekko spłaszczając. Piec 15-16 minut w piekarniku

Kuchnia w opałach
CIASTECZKA OWSIANE Z SOLONYMI ORZESZKAMI I GORZKĄ CZEKOLADĄ 178

posiekać na grube kawałki. Do miski wsypać płatki, mąkę, sodę, cukry, wszystko wymieszać. Wlać do środka roztopione i wystudzone masło, oraz rozmącone jajko.  Wsypać orzeszki i czekoladę. Całość mieszać do połączenia składników, najlepiej przy pomocy własnej dłoni. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać je na wyłożonej papierem blasze, lekko spłaszczając. Piec 15-16 minut w piekarniku

Kuchnia w opałach
Oliwa cytrynowa 172

cytrynowej i zalewamy zimną oliwą. Oliwa cytrynowa sprawdziła się również, jako dodatek do białej pizzy z mozzarellą i rukolą . Zamiast masła do kromki domowego chleba, czy bagietki, do dań mięsnych, rybnych, owoców morza, surówek, sałatek, marynat, do naleśników, gofrów, ciast… i nie tylko. Carl Linus Pauling - fizyk i chemik – dwukrotny laureat Nagrody Nobla (1901-1994) powiedział: „Właściwe odżywianie

mojewypiekiinietylko
Tarta ze szpinakiem 223

sera feta. Zaczynamy !!            Na stolnicę mąkę, otręby, przyprawy, dodaję żółtko oraz pokrojone masło (schłodzone), całość siekam a następnie chwilę ugniatam do uzyskania w miarę zwartej masy. Muszę się przyznać, ale moje ciasto nie chciało "trzymać się kupy", więc dodałam łyżkę zimnej maślanki.            Delikatnie formuję kulę, zawijam

Życie na widelcu
Oponki wiedeńskie 1705

smażeniaLUKIER3 łyżki woda,300 g cukier puder,sok z cytryny,2 łyżki rum,olejek cytrynowyPRZYGOTOWANIE:Do garnka wlać mleko,dodać masło,sól i cukier,zagotować. Następnie do ugotowanego mleka wsypać mąkę,dobrze ucierać łyżką zaparzoną masę,aż powstanie kula ciasta,ostudzić. Do ostudzonej masy dodawać stopniowo po jednym jajku,cały czas ucierając. Gotową zaparzoną masę nakładać do szprycy,wyciskać krążki

Kuchnia Danusi
BUŁECZKI CEBULOWE 144

posmarowaniaWykonanie:Cebulę zetrzeć na oczkach, podsmażyć na maśle, wystudzić.Wymieszać mleko, wodę, cukier, sól i roztopione masło. Drożdże wymieszać z mąką (ze świeżych zrobić wcześniej rozczyn, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia), umieścić w dużej misce, dodać płynne produkty i cebulkę. Zagnieść ciasto gładkie i elastyczne, w razie potrzeby dosypać więcej mąki. Odstawić przykryte do podwojenia objętości w ciepłe miejsce(...)korzystam zawsze z piekarnika włączonego na minimum, gdyż w kuchni nie mam zbyt ciepło.Kiedy ciasto podwoi objętość,wyjąć je, wyrobić, podzielić na około 16 części. Uformować bułeczki, położyć na blaszce wcześniej wysypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć, odstawić do ponownego wyrośnięcia na 20 minut. Przed samym pieczeniem bułeczki  posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem.Piec około

Walijskie Pichcenie
Pierniczki 200

zabraknąć też pierniczków :) Te korzenne ciasteczka o zniewalającym zapachu są nieodłącznym atrybutem Bożego Narodzenia. Najbardziej na ich pieczenie cieszą się dzieci, które mogą wykazać się kreatywnością wycinając z piernikowego ciasta najróżniejsze kształty, a potem pieczołowicie ozdabiać je lukrem i różnokolorowymi posypkami. Ja w tym roku poszłam troszkę na łatwiznę i do zrobienia pierniczków użyłam specjalnej foremki z wymiennymi wkładami-stempelkami(...)mąki pszennej 2 lekko czubate łyżeczki przyprawy do piernika 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli Wykonanie: Masło miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy miód, mąkę przesianą z przyprawą do piernika i sodą oraz sól. Zagniatamy całość na gładkie, zwarte ciasto. Formujemy kulkę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. 20-30 minut. Jako, że ciasto jest

MyCookBook.pl