ciasta z masłem - 500 przepisów (strona:25/34)

Makowa panienka 413

pianę, a następnie dosypywać po łyżce cukru i po 1 żółtku, aż do wyczerpania składników. Do ubitej jednolitej masy jajecznej dodawać stopniowo suche składniki, mleko i olej. Dokładnie wymieszać. Ciasto wylać na formę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temperaturze 160 stopni przez około pół godziny. Krem cytrynowy (możecie również biszkopt przełożyć kremem budyniowym bez soku z cytryn(...)cytryn lub ¾ szklanki cytrynki (zaprawa cytrynowa) – dałam 2 opcje – ilość w zależności jak kwaśny ma być krem 1 litr mleka 3 budynie śmietankowe 1 cukier waniliowy 1 kostka masła lub margaryny cukier do smaku – ja dałam 5 łyżek Przygotowanie: Sok z cytryn wymieszać z mlekiem. Odlać szklankę. W szklance mleka rozrobić budyń, cukier i cukier waniliowy. Resztę mleka z sokiem

Fabryka pomysłów
Pierniczki na ostatnią chwilę - bez leżakowania. Pierniki z amoniakiem. 233

Amioniak. To on jest odpowiedzialny za zmiękczanie ciast. I to dzięki niemu możemy zajadać się piernikami nie tylko zaraz po upieczeniu, i po kilku tygodniach leżakowania, ale przez cały czas. Są środki spulchniające, jak przykładowo proszek do pieczenia, jednak nic nie jest w stanie zrobić tak porządnej roboty jak amoniak dodany do pierników. Oczywiście, pomimo tego, że pierniki(...)cukier się całkowicie rozpuści. Następnie zdjąć z ognia, dodać masło, pomieszać by się rozpuściło i pozostawić do wychłodzenia. Suche składniki dokładnie połączyć ze sobą, tj. - mąka, kakao i pół łyżeczki proszku do pieczenia. Do chłodnej masy miodowej dodać jajka oraz wmieszać mieszankę mąki z kakao i proszkiem do pieczenia. Zagnieść ciasto. Jest ono gęste, bardzo plastyczne i powinno ładnie odchodzić

Poezja Smaków - blog kulinarny
Keks - najlepszy! 347

bogato nadziany bakaliami. Nie jakąś tam mieszanką bakaliową we wszystkich kolorach tęczy, ale dobrymi suszonymi śliwkami, figami, rodzynkami, morelami, orzechami i migdałami. Dlo tego kapka aromatycznego rumu, która nadaje ciastu niepowtarzalny zapach... Składniki (na dwie formy 25x11 cm): 5 dużych jaj (zważyć surowe w skorupkach) odważyć tyle samo mąki, cukru, tłuszczu ile ważyły jajka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia(...)Masło ucierać z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodawać po jednym żółtku cały czas miksując. Dodać rum. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Nie przerywając miksowania dosypywać po łyżce mąki, na koniec miksować jeszcze 2 minuty Dodać oprószone mąką bakalie i wymieszać dokładnie łyżką. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie, ale bardzo dokładnie wymieszać z ciastem

Kulinarne Inspiracje
MUFFINKI Z PARÓWKAMI 224

łyżeczki soli - 8 parówek Sposób przygotowania: W miseczce za pomocą trzepaczki mieszamy masło z cukrem, dodajemy jajka, wlewamy maślankę i dokładnie mieszamy. W drugiej miseczce dokładnie łączymy sodę oczyszczoną, mąkę pszenną, mąkę kukurydzianą oraz sól. Suchą zawartość drugiej miseczki wsypujemy do pierwszej i dokładnie mieszamy. Ciasto powinno być lekko lejące. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni C. Przygotowujemy silikonowe foremki

Mentor Smaku
Proste Czekoladowe Ciasteczka z Kawałkami Czekolady 258

kąpieli wodnej - studzimy do momentu gdy czekolada całkowicie ostygnie, ale nadal pozostanie płynna.Masło miksujemy razem z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie wlewamy roztopioną czekoladę, mieszamy i wsypujemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i kakao. Chwilę miksujemy do połączenia składników. Ciasto umieszczamy w lodówce

Słodka Strona
Ciasteczka miodowo-owsiane z kokosem 200

cukruPrzygotowanie:Do miseczki wsypać wiórka, mąkę, płatki owsiane i cukier. W rondelku roztopić masło z miodem. Sodę rozpuścić w odrobinie gorącej wody i szybko wlać, ciągle mieszając, do rondelka. Mieszankę przelać do suchych składników i wymieszać drewnianą łyżką. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nakładamy ciasto na blaszkę i spłaszczamy. Pieczemy ok. 12 minut w 170 stopniach. Ciastka wyrosną

Czarnawisienka
Wuzetka z twarogiem 1291

wody Polewa 3 łyżki masła 3 łyżki cukru 3 łyżki kakao 3 łyżki jogurtu naturalnego dżem jagodowy do posmarowania Dekoracja 150 ml zimnej kremówki 30% 0,5 łyżki cukru pudru Przygotowanie: Biszkopt: Podane składniki podzielić na pół i upiec dwa biszkopty. Białka ubić na sztywno,dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo, aż ciasto będzie sztywne. Mąkę, proszek(...)miksując na wolnych obrotach dodawać po łyżce twarogu na koniec wlać letnią żelatynę, zmiksować. Masę wylać na biszkopt, przykryć drugim biszkoptem i odłożyć na godzinę do stężenia.  Polewa: Masło rozpuścić w garnuszku, dodać cukier, kakao i na końcu jogurt. Podgrzewać chwilkę do rozpuszczenia się wszystkich składników i połączenia w kremową masę. Lekko przestudzić. Wierzch biszkoptu posmarować dżemem i polać

Ala piecze i gotuje
Panforte czekoladowe. 132

Witajcie Kochani. Dziś mam dla Was przepis na niezwykłe toskańskie ciasto, tradycyjnie wypiekane na Boże Narodzenie. Panforte to orzechy oraz suszone (lub kandyzowane) owoce zlepione ciągnącą masą przypominającą miękki nugat. Istnieją dwa warianty klasyczne (miodowe) lub czekoladowe. Panforte jest słodkie, orzechowe z wyraźną nutą skórki pomarańczowej, może leżakować w temperaturze pokojowej nawet do dwóch miesięcy, warto więc upiec je już(...)Cukier, miód i masło przekładamy do rondelka i podgrzewamy do wrzenia, a następnie gotujemy około 3 minut- syrop powinien osiągnąć temperaturę 120°C. Teraz wrzucamy połamaną w kostkę czekoladę i podgrzewamy mieszając do jej rozpuszczenia. Masę wlewamy do bakalii i mieszamy do połączenia, a następnie przekładamy do formy. Wierzch ciasta dociskamy i wygładzamy zwilżonymi wodą dłońmi. Pieczemy 40-45 minut

Rozpustne gotowanie
Ciasto biszkoptowe z jablkami i jagodami czyli poWeekendowe Lakocie odc.63 184

czego się nie robi dla dzieci i Małżona. W sobotę upiekłam im ciasto biszkoptowe pełne nie tylko owoców ale też koloru, zapachu i smaku bowiem połączenie jabłek i jagód jest jednym z najlepszych owocowych połączeń.Przepis pochodzi z "O jabłkach". Tym razem napotkałam przeszkodę w postaci braku masła w składnikach a jego obecności w sposobie

Dzieje kuchennej Wiewióry
prowansalski tort 203

fajnych "białkowych' przepisów! Do jednego z ciast potrzeba aż 38(!!!) białek - może kiedyś się skuszę i taki upiekę...Z pewnością zaś jeszcze nie raz tu zerknę:) Trudny miałam wybór, ale zdecydowałam się ta ten; prowansalski tort. Bezowo-migdałowe, cienkie i zwarte blaty przełożone migdałowym kremem. Przepis oryginalny zakładał przygotowanie kremu na bazie masła, z dodatkiem migdałowego olejku. Zamieniłam(...)papieru. Śmietanę ubić pod koniec dodając cukier puder. Mascarpone wymieszać z amaretto. Obie masy delikatnie połączyć. Kremem przełożyć bezowe blaty. Czekoladę rozpuścić z dodatkiem mleka, polać nierównomiernie wierzch ciasta. Przechowywać w lodówce

6niebo
Ciasto czekoladowe z suszonymi sliwkami i skorka pomaranczowa 207

Lubicie czekoladę?? My bardzo...Ciasto czekoladowe jest świetnym pomysłem na poprawę humoru podczas zimnych wieczorów jakie nastały:) No to co pieczecie???;)Składniki;250 g suszonych i drobno pokrojonych śliwek suszonych,100 g skórki kandyzowanej1 i 3/4 łyżeczki sody czyszczonej,125 g miękkiego masła,145 g cukru,2 duże jaja,185 g mąki pszennej,1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Anioły w kuchni
99. Kochamy smak pieczonych jabłek czyli: antonówki, cynamon, imbir i wanilia ukryte w muffinach w wersji XL. 204

wiele motywacji.. Ale zaraz, zaraz to jeszcze nie 100, a więc powstrzymujemy się od wzruszeń! (; Dziś na blogu znowu królują jabłka (antonówki prosto z działki), część ukryta w cieście w wysokich papilotkach, część wyeksponowana na wierzchu w formie podpieczonej, a mianowicie zapraszamy Was na muffiny w wersji XL! Prosto, szybko i pysznie - to cechy charakteryzujące dzisiejszy przepis(...)dodajemy jajo, roztopione masło, mleko, świeżo starty imbir, startą korę cynamonu oraz nasionka wanilii. Wszystko dokładnie mieszamy ze sobą za pomocą trzepaczki, widelca lub wolnych obrotów miksera (opcjonalnie). Piekarnik nagrzewamy do 180*C (termoobieg). Jabłka obieramy ze skórki, pozbywamy sie ogonków i gniazd nasiennych z pestkami. 3/4 jabłek kroimy w drobną kostkę i dodajemy do masy ciasta. Pozostałą część kroimy

Symfonia Smaków
Let's celebrate the "5th" Gizmo's b-day 263

Stwórca. Bo sensor. I takie tam.Dla odmiany od Czekoladowca Gizmo, Diabelski Czekoladowiec. Sesese!Pierwsze podejście do niego zrobiłam podczas minionego urlopu w Polsce. Taka próba generalna.Mama rzuciła hasło: ciasto. Za mną chodziła czekolada. A ojciec miał ochotę na coś pikantnego. Postanowiłam to połączyć.Tym bardziej, że okazja ku temu sprzyjająca się nadarzyć miała. Teście jadą, teście(...)Dzisiaj! 200g mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 1/2 szklanki kefiru+1/2 szklanki przegotowanej wody 3 łyżki kakao+ 1/2 szklanki letniej wody 2 jajka 100g miękkiego masła 20g cukru waniliowego 200g cukru Mąkę połączyłam z sodą i solą. Kakao rozpuściłam w wodzie. Kefir połączyłam z wodą. Jajka rozbełtałam.  Masło utarłam na puszysto. Partiami dodawałam cukier. Miksowałam

bastalena
Pierniczki z melasą - idealne do foremek z wzorkiem 192

piernika, sodę i sól. Odstawiamy W misie miksera umieszczamy masło i cukier. Ucieramy do powstania jasnej i puszystej maślanej masy, trwa to ok. 5 minut. Następnie wbijamy jajko i ucieramy do całkowitego połączenia. Dodajemy melasę, miód i dalej ucieramy. Do mokrych dodajmy suche składniki i miksujemy do całkowitego połączenia. Ciasto uformować w kulę, owinąć folią i schłodzić w lodówce przez

DefinicjaSmaku
Korzenne pierniczki z miodem bez leżakowania 205

dekoracji: polewa czekoladowa, bakalie, orzechy WYKONANIE W garnuszku rozpuścić masło, dodać cukier, miód i ocet, po czym mieszając doprowadzić do wrzenia. Zostawić do ostudzenia. Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, szczyptę soli, przyprawę do piernika, mielony cynamon i kardamon, wbić jajko i dodać ostudzoną masę. Zagnieść jednolite ciasto, zawinąć w przejrzystą folię spożywczą i włożyć na godzinę

Passions hobbies life

Proponowane wyszukiwania