ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:288/3191)

Malinowe wspomnienie – ciasto bez pieczenia 466

niestety jej nie dostałam i musiałam zadowolić się żelatyną w proszku. Coś ciężko się nam współpracowało, ale koniec końców wszystko ładnie zastygło, więc byłam zadowolona. Najsłodszy w cieście jest spód, natomiast do masy użyte jest bardzo mało cukru. Myślę, że można by zrobić to ciasto w wersji fit. Rezygnując z bitej śmietany w masie malinowej i na wierzchu, oraz zamieniając(...)masy delikatnie szpatułką. Żelatynę delikatnie podgrzewamy, żeby się rozpuściła i dodajemy do masy, energicznie ją mieszając. Przelewamy masę na spód i wkładamy foremkę do lodówki. Gdy masa malinowa stężeje szykujemy wierzch ciasta. Na wierzch ciasta: – 200 ml śmietanki kremówki 30 lub 36% – 1 łyżka cukru pudru – 2 łyżeczki wiórków kokosowych do ozdoby (miałam wiórki lekko podprażone) Śmietanę

Relaxtime
Łaciaty sernik rosyjski 381

Przepyszny, wilgotny i kremowy sernik z łatkami. Klasyczne połączenie masy serowej z kakaowym ciastem, które idealnie ze sobą współgra. Bardzo lubimy serniki, a ten na pewno trafi do stałego repertuaru wypieków. Dla "sernikożerców" prawdziwa duża, rodzinna porcja ciasta :) Polecam! Niebo w gębie! Składniki: Na spód: 450 g mąki 45 g kakao 3 łyżeczki proszku do pieczenia 225 g cukru(...)wolnej przestrzeni od góry). Wymieszać twaróg z cukrem, cukrem waniliowym, jajkami i budyniami. Rozpuszczone masło lub margarynę dodać do masy twarogowej i zmiksować. Przelać masę twarogową do formy, wyrównać powierzchnię. Z pozostałego ciasta rwać nieduże kawałki, spałszczać je i układać na serowym nadzieniu. Wstawić sernik do rozgrzanego piekarnika. Piec ok. 90 minut do zarumienienia wierzchu (dodatkowo sprawdzić nożem lub patyczkiem

MyCookBook.pl
Proteinowy torcik Cookie Monster (bez glutenu, cukru białego, laktozy, wegańskie) 110

dobrze zmiksować. Masa ma być gęsta. Uwaga: Jeśli pomijasz białko roślinne lub używasz serwatkowe należy dodać więcej mąki kokosowej. 13. Gęstą masę wyłożyć równomiernie do blaszki z papierem do pieczenia i piec w 180’C ok 45 minut. Ciasto będzie upieczone z góry ale jeszcze dość miękkie w środku. 14. Po wystudzeniu wstawić na kilka godzin, najlepiej na całą(...)stwardnieje dodać jogurty oraz sok z cytryny, wymieszać. Na końcu wsypać niebieską spirulinę. 17. Niebieską masę szybko wylać na upieczoną kakaową warstwę. 18.   Gdy niebieska masa zastygnie, ciasto podzielić na równe części i udekorować. 19. Praliny można nieco ściąć aby lepiej trzymały się ciasta a za pomocą rozpuszczonej czekolady dokończyć oczy i cętki na ciasteczkach

Candy Pandas
Styropian (sernik bez sera) 219

kokosowych czy rodzynek.  Ciasto wypatrzyłam na blogu  Eweliny  i jest po mojej małej modyfikacji.     Składniki: ciasto 3 żółtka 250 g masła 1/2 szklanki cukru 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli masa 800 g śmietany 12% 4 białka 1 szklanka cukru 2 budynie smietankowe bez cukru szczypta soli dodatkowo  cukier puder(...)ubijając. Następnie dodajemy proszek budyniowy i ucieramy na jednolitą masę. Pianę łączymy delikatnie ze śmietaną. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, ciasto ścieramy na tarce o grubych oczkach. Masę śmietankową wylewamy na ciasto. Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku w 170° przez 1 godzinę. Zostawiamy w piekarniku do całkowitego wystygnięcia. Wystudzone posypać cukrem pudrem. Blaszka 12x38

magiczna kuchnia Kasi
Tarta ze szparagami 147

szczypta gałki muszkatołowej szczypta ziół prowansalskich szczypta ostrej papryki w proszku  Przygotować ciasto - na stolnicy wymieszać mąkę z solą, rozgnieść z masłem, dodać jajko, ugnieść na jednolitą masę, jeżeli ciasto będzie zbyt luźne, dosypać nieco mąki. Uformować kulę i włożyć do lodówki na kilkanaście minut do pół godziny. Przygotować farsz - w misce wymieszać śmietanę z jajkiem, dodać startą(...)pozostawić. Plasterki szparagów dodać do mieszaniny śmietany i jajka.  Ciasto rozwałkować na grubość około pół centymetra, wyłożyć nim naczynie do pieczenia tarty, zalać sosem śmietanowym, na wierzchu ułożyć szparagi i przekrojone na pół pomidorki koktajlowe.  Piec w temperaturze 200 stopni przez 20-30 minut, lub aż masa się zetnie, a wierzch zarumieni. Podawać na ciepło lub na zimno

Codzienne Gotowanie
Torcik cytrynowy 370

Lekkie i pyszne połączenie cytrynowego ciasta, serowej masy i galaretki cytrynowej uwieńczone słodką bitą śmietaną. To musi być pyszne! :) SKŁADNIKI: (na tortownicę 28 cm) Spód cytrynowy: 4 jajka 4 łyż cukru 2 łyż cukru z wanilią skórka otarta z 1 cytryny (sparzonej) 4 łyż mąki pszennej 1,5 łyżki budyniu śmietankowego/waniliowego szczypta soli Warstwa serowa: 1/2 kg sera twarogowego(...)cukier puder, a następnie żelatynę. Zmiksować do połączenia składników. Część śmietany rozsmarować na galaretce, a resztę przełożyć do  szprycy i ozdobić ciasto. Inspiracja: Gotuję bo lubię (z moimi zmianami - zamiast pianki ze Śnieżki u mnie jest masa serowa

Kto ugości moich gości?
Pumpkin pie, czyli klasyczne ciasto dyniowe 328

gotowego dyniowego puree z puszki zrobiłam swoje ze świeżej dyni. Ciasto jest połączeniem tarty, sernika i ciasta dyniowego. PUMPKIN PIESkładniki na ciasto:- 300 gram mąki- 200 gram masła- 1 jajko- 1/3 szklanki cukru pudruSkładniki na masę dyniową:- 1 mała dynia- 300 gram serka homogenizowanego naturalnego- 3 jajka- 2/3 szklanki cukru pudru- szczypta soli- 2 łyżki tłuszczu (oleju, oliwy(...)oprószyć mąką. Wyłożyć ciastem, całość ponakłuwać widelcem, obciążyć np. fasolą i piec w temperaturze 180 stopni przez 10 min. Następnie wysypać fasolę i piec przez kolejne 10 min.Na ciasto wylać masę dyniową i piec wszystko razem przez około 50 min, aż masa całkowicie się zetnie. Smacznego

Zgrabne Gotowanie
Porzeczkowiec piernikowy 154

przyprawy do piernika do biszkoptu to zdecydowanie dobry pomysł, zwłaszcza w okresie zimowym;) Bardzo fajnie grają tutaj również masy – jedna śmietanowa, a druga przygotowana na bazie serka śmietankowego. Wszystko zaś przełamane kwasowością dżemu z czarnych porzeczek. Esy-floresy na cieście są dziełem mojego dziecka, które ostatnio bardzo garnie się do „tworzenia” czegoś w kuchni, po czym(...)żółtku. Odstawiamy mikser i za pomocą szpatułki bądź drewnianej łyżki dodajemy w kilku partiach wodę oraz mąkę przesianą razem z kakao, proszkiem do pieczenia oraz przyprawą do piernika. Przygotowaną masę wylewamy do foremki (21 x 32 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 30 minut. Upieczony biszkopt, celem pozbawienia pęcherzyków powietrza, rzucamy

Smaki Na Talerzu
Tort czarno-biały 193

Ciasto jasne, ciasto ciemne i masa maślano-budyniowa – ot, cały tort czarno-biały! Prosty, minimalistyczny w wyglądzie, ale wyjątkowo smaczny i delikatny. Ze składników, które być może macie w szafce. Ostatnio robiłam torty śmietanowe – przyznam, że chciało mi się takiego maślanego jak za dawnych lat. Tort idealnie sprawdzi się na świętowanie ważnych okazji. Ja świętuje nim dzisiejsze(...)pszennej + 1/4 szkl. gorzkiego kakao 1/2 szklanki cukru 50 ml oleju + 50 ml zaparzonej, mocnej kawy 1 łyżeczka proszku do pieczenia Tort czarno-biały – masa: 2 szklanki mleka 2 żółtka (pozostałe z ciast) 2 łyżki mąki ziemniaczanej (skrobi) 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka cukru z wanilią 4 łyżki cukru 200 g dobrej jakości masła w temp. pokojowej Polewa

Poezja smaku
Roladki makowe w masie serowej 235

każdą z nich 15 min w temperaturze 200'C.  Mak sparzyłam, zmieliłam dwukrotnie, dodałam resztę składników i zagotowałam.  Rozwałkowuję pozostałe trzy kawałki kruchego ciasta, na każdy z nich nakładam masę makową i zwijam trzy rolady. Wszystkie układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piekę przez 20-25 minut w 200'C by ciasta połączyły się ze sobą(...)przez chwilę. Zdejmuję i odstawiam do lekkiego przestudzenia. Na spód blaszki układam jeden kruchy placek, na to wykładam połowę masy serowej, układam placek z rolad i resztę masy, przykrywam drugim kruchym ciastem i odstawiam przynajmniej na 24 godziny.  Całość można dodatkowo polać polewą czekoladową

Ciasteczkowy Potwór
Kakaowa rolada z masłem orzechowym 169

masło orzechowe, dlatego wymyśliłam sobie, że zamiast tradycyjnego tortu zrobię roladę. Ciasto piecze się tylko kilkanaście minut, a zrobienie masy jest banalne jak bułka z masłem ;) Ciasto wyszło delikatne i puszyste, a masa idealna w smaku i konsystencji. Nie za słodka, czyli taka jak lubimy najbardziej. Polecam na specjalne okazje, lub po prostu na niedzielny deser :) ciasto: 4 jajka(...)połowę mąki wymieszanej z kakao (przesiane!). Delikatnie mieszamy i powtarzamy tą czynność. Papier do pieczenia układamy na blaszce i wykładamy na niego masę. Wyrównujemy i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy 12 minut. Upieczone ciasto wyjmujemy i od razu […] Artykuł Kakaowa rolada z masłem orzechowym pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
ciasto kruche z masą jabłkową oraz grysikowo kokosową 174

pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Dzielimy na trzy części. Każde ciasto z osobna rozwałkowujemy, przekładamy do jednakowych foremek wyłożonych papierem do pieczenia i pieczemy w 200 st. C, przez ok. 20 min., na złoty kolor. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Jeden najcieńszy placek kruszymy i dodajemy do masy jabłkowej. składniki na masę jabłkową: 1000 g jabłek 1 łyżka cukru(...)wykonanie: Mleko zagotowujemy z cukrem, dodajemy kaszę mannę oraz wiórka kokosowe i chwilkę gotujemy a następnie zestawiamy z ognia, odstawiamy do wystudzenia. Masło miksujemy, dodajemy stopniowo wystudzoną masę i miksujemy. złożenie ciasta: Na jeden blat ciasta kruchego wykładamy równomiernie masę jabłkową, na nią wykładamy masę z kaszy manny i przykrywamy drugim blatem kruchym. Całość delikatnie obciążamy deseczką i odstawiamy ciasto

Domowy Smak Jedzenia
Ciasteczka twarogowe z gruszkami 116

zmiękły (wody dodać tylko 1-2 łyżki). Dodać cynamon i cukier i wymieszać. Jeśli szykujemy ciacha dla dzieciaków to można pominąć cukier. Ciasto: Składniki na ciasto połączyć ze sobą. Ugnieść na gładką masę. Schować do lodówki na ok. 30 minut. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm i wykrawamy koła za pomocą szklanki. Na środek każdego placuszka nakładamy owoce(...)Dodać cynamon i cukier i wymieszać. Jeśli szykujemy ciacha dla dzieciaków to można pominąć cukier.  Ciasto: Składniki na ciasto wkładamy do naczynia miksującego. Ugniatamy na gładką masę - Interwał/ 2 min. Gotowe ciasto przekładamy do miski i chowamy do lodówki na ok. 30 minut. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm i wykrawamy koła za pomocą szklanki. Na środek

Mania Wypiekania
Tarta ze szparagami i serem 146

niestety trzeba będzie to zrobić. Ja obcinam zawsze grubą końcówkę (dolną) szparaga, bo jest najtwardsza. Najsmaczniejsze, jak to w życiu, są główki i młodsza, cieńsza część łodygi. Masę, którą zalewamy ciasto w tarcie ze szparagami, możemy zrobić jedynie ze śmietany i jajek. Ja miałam zalegający w lodówce ser mascarpone. Postanowiłam użyć go do tarty wraz z cheddarem i serem brie(...)folię i wkładamy na 30 min do lodówki. Formę do tarty smarujemy tłuszczem. Ciasto wałkujemy i wylepiamy formę. Docinamy i nakłuwamy widelcem. Ciasto obciążamy grochem/fasolą/kulkami. Pieczemy 15 min. Wyjmujemy obciążenie i dopiekamy jeszcze 15 min. Masa Jajka mieszamy ze śmietaną i mascarpone. Brie kroimy w kosteczkę. Cheddar ścieramy i połowę dodajemy do masy jajecznej. Masę wylewamy na podpieczony

Mieszam w Garnku
czekoladowa niedziela #5 - dyniowe brownie 163

roku. Od tygodnia mamy już jesień, więc czas na coś typowo jesiennego. Do dzisiejszego przepisu postanowiłam dodać dynię. I co się okazało? Że dynia i czekolada to świetne połączenie! Ciasto jest jak na brownie przystało wilgotne i ciężkie, jednak niemalże rozpuszcza się w ustach i jest mięciutkie. Dynia nie jest w nim bardzo wyczuwalna, aczkolwiek nadaje brownie ciekawego aromatu. BROWNIE(...)kakao, miksujemy krótko, do połączenia składników (ciasto powinno być dość gęste). Formę, w której będziemy piec brownie wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i przelewamy do niej masę. Pieczemy ciasto ok. 25-35 minut w 180*C (po 25 minutach najlepiej wbić w nie patyczek i sprawdzić czy jest gotowe, jeśli będzie bardzo oblepiony ciastem i mokry należy

chili & sugar