ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:287/3191)

CIASTO CHAŁWOWO - CZEKOLADOWE 138

płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Białka ubić z cukrem na sztywno,dodać żółtka wymieszane z octem. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz kakao,delikatnie wmieszać do masy jajecznej. Ciasto przelać do przygotowanej blaszki i piec ok 30 min w 180 st.C. Masa chałwowa:   3 żółtka 1/2 szklanki mleka 1 łyżka maki ziemniaczanej 300 g chałwy 200 g masła

Niespełnione zdolności kulinarne
Torcik kakaowy z budyniem (bez glutenu, cukru białego, wegański) 120

garnuszku aby całość była bardzo gorąca ale nie wrząca. Dodać do tej mieszanki len, odsączone daktyle, sodę zalaną octem i całość zblendować na gładką masę. 4. Mokre składniki wymieszać z suchymi. 5. Ciasto wlać do tortownicy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia i piec w 180’c ok 35-40 minut do suchego patyczka. 6. Po wystudzeniu ciasto wyrównać(...)lodówki. PRALINY I ZDOBIENIE 13. W tym czasie suszone owoce na praliny zalać wrzątkiem na 30 minut. Odsączyć i miksować na gładką masę. 14. Dodawać do masy po trochu pozostałe ciasto zagniatając całość aż powstanie masa dająca lepić się jak plastelina. Uformować kulki a następnie jajeczka. 15. Następnie tort wyciągnąć z obręczy, polać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą i ustroić

Candy Pandas
Ciasto czekoladowe 126

wyczerpałam. I zostanę w bezdennej rozpaczy z produktem ciastopodobnym. No ale święta w Polsce oznaczają kawki, kawunie i ciasteczka a jednym makowcem świat nie obskoczymy. Jakoś pieczenie ciast z masami nie jest moją ulubioną działalnością kuchenną, ba, sama myśl o tym napawa mnie niepokojem. Co zrobić? Jak nakarmić spragnionych słodkości i się nie narobić? Jest sposób – ciasto czekoladowe wzbogacone aromatem(...)pomarańczową i znów mieszamy. Białka ubijamy na lekko sztywno. Dodajemy połowę białek do masy czekoladowej i delikatnie łączymy, żeby masę rozluźnić, dodajemy resztę białek, mieszamy i wlewamy do formy. Pieczemy około 50 min. Patyczek się nie sprawdzi do próby, bo ciasto po upieczeniu jest mokre i ciężkie. Może lekko pęknąć z wierzchu. Korzystając z tego, że ciasto się piecze

ladykitchen
Krówkowy miodownik 214

Ciasto absolutnie doskonałe :) W internecie można je znaleźć również pod nazwą Marlenka. Składa się z kilku miodowych blatów, przełożonych kremem na bazie masy krówkowej. To jedno z tych ciast, które wymaga cierpliwości i wyrzeczeń, bo jeśli tylko uda nam się nie zjeść całego ciasta w ciągu pierwszych dwóch dni, poznamy jego wyjątkowy smak ;) A to wszystko dlatego, że miodowe blaty(...)zacznie unosić się przyjemny orzechowy zapach. Uwaga aby nie spalić orzechów bo będą gorzkie! Poprażone orzechy przesiekać. Kiedy wszystkie składniki są gotowe możemy przejść do przekładania ciasta. Na miodowym blacie rozprowadzamy 1/5 masy i przykrywamy kolejnym blatem i tak aż do końca. Ostatni blat również smarujemy masą i posypujemy posiekanymi orzechami oraz groszkami czekoladowymi. Wstawić do lodówki na conajmniej

DefinicjaSmaku
Czekoladowy sernik na piernikowym spodzie 150

Świąt pozostało już tylko kilka dni a ja nadal zasypuję Was słodkościami. Myślę, że to już jedno z ostatnich Świątecznych ciast w tym roku, na następne będziecie musieli poczekać kolejny rok. Nie mniej ta jedna z ostatnich pozycji jest wyjątkowa. Pachnie i wygląda Świętami, jest wykwintna, mocno piernikowa, czekoladowa. Jest niebem w gębie. Składniki (na formę(...)masę mieszam z wcześniej rozpuszczonym masłem i czekoladą. Dokładnie mieszam i wylewam ciasto do formy wysmarowanej masłem. Piekę w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 25 minut. Upieczone ciasto studzę. Masa serowa czekoladowa Kremówkę podgrzewam z masłem i czekoladą do rozpuszczenia składników. Studzę. Masę serową miksuję z dodatkiem przesianej mąki ziemniaczanej i kakao, Amaretto, cukrem pudrem i jajkami oraz białkiem

Mango Papaja
Szarlotka z cynamonem 146

duże łyżki jogurtu naturalnego 1 jajko Składniki masy jabłkowej: 1 kg jabłek 1/2 szklanki cukru 2 czubate łyżeczki cynamonu 1 kisiel cytrynowy bez cukru cukier puder do oprószenia ciasta Przygotowanie masy jabłkowej: Obrane i pokrojone na małe kawałki jabłka wkładamy do garnka i pod przykryciem, na średnim ogniu, doprowadzamy do zagotowania.  Słodzimy, zmniejszamy ogień i pod przykryciem prużymy około(...)rodzaju jabłek. Jabłka muszą zacząć się rozpadać.  Zdejmujemy z ognia, dodajemy cynamon i całość dokładnie mieszamy.  Dosypujemy kisiel i szybko całość jeszcze raz dokładnie mieszamy. Przygotowanie ciasta: Mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia wsypujemy do miski. Dodajemy pokrojone w małe kawałki masło i całość rozcieramy w rękach. Nie musimy zrobić tego dokładnie. Następnie dodajemy jogurt oraz

Smak mojego domu
piernik staropolski dojrzewający 379

śliwkowe polewa czekoladowa opcjonalnie masa orzechowa wykonanie: W garnku z grubym dnem umieszczamy masło, miód oraz cukier. Mieszamy i podgrzewamy (nie doprowadzamy do zagotowania), aż cukier się rozpuści. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do przestudzenia. Następnie dodajemy przyprawę do piernika, jajka i mieszamy do połączenia się składników. Sodę dodajemy do mleka, mieszamy i wlewamy do ciasta. Dodajemy przesianą mąkę oraz(...)piernik na 2 część wzdłuż dłuższego boku, tak aby uzyskać dwa osobne ciasta. Oblewamy czekoladą i dowolnie dekorujemy. (Ja jednego piernika przełożyłam tylko powidłem a drugiego powidłem i masą orzechową.) *Ciasta najlepiej upiec ok. 7 dni przed świętami. Przełożyć, zawiną w folię spożywczą, obciążyć. Polać czekoladą 1-2 dni przed świętami. składniki na polewę: 130 g masła lub margaryny

Domowy Smak Jedzenia
Biszkopt z jabłkami 158

Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodawać stopniowo do masy żółtkowej, wymieszać. Z białek ubić pianę na sztywno, delikatnie wmieszać do masy żółtkowej. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem blachy(25x40). Piec w 175 stop.przez ok.30 minut. MASA Wlać wodę do garnka, dodać cukier, zagotować. Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, przecisnąć przez kratkę

Kuchnia Danusi
MARLENKA 107

wymiarów. Każdy spód pieczemy ok 7 minut w 160 o C. Spody studzimy. Okrawki ciasta wałkujemy i kroimy na małe kwadraciki (posłużą nam do posypania ciasta). Pieczemy w ten sam sposób co płaty. Masa: Zaczynamy od ugotowania budyniu. 2 budynie rozrabiamy w 1 szklance mleka. 2 szklanki mleka wlewamy do garnka i zagotowujemy. Rozczyn budyniu wylewamy na goujące się mleko(...)temperaturze pokojowej ucieramy na puch. Dodajemy masę kajmakową i dalej ucieramy. Na koniec dodajemy ostudzony budyń. Każdy blat przekładamy masą. Ostatnią, górną warstwą ma być masa. Orzechy rozdrabiamy i łączymy wraz z zapieczonymi kawałkami ciasta. Posypujemy ciasto. Smacznego

Słodki Zakątek
Francuska tarta z szynką, gruszką i serem pleśniowym 356

plastry i zalać alkoholem, odstawić na godzinę. Śmietanę, jajko i ser pleśniowy dobrze zmiksować na jednolitą masę (można delikatnie podgrzać – ser się rozpuści i będzie łatwiej wymieszać składniki). Doprawić solą, pieprzem i rozmarynem. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Blachę do tarty wyłożyć ciastem francuskim (pamiętajcie, żeby brzegi ciasta wystawały za formę – ciasto w trakcie pieczenia się „zbiega(...)minut (można obciążyć ciasto). Jeśli w trakcie pieczenia ciasto się „zbąbluje”, wystarczy w kilku miejscach jeszcze ja nakłuć widelcem lub patyczkiem do szaszłyków. Na podpieczone ciasto wylewamy masę serową, układamy odsączone i osuszone plastry gruszki. Układamy plastry szynki, całość posypujemy posiekanymi orzechami. Wstawiamy do piekarnika na ok. 30 minut, aż ciasto się zarumieni. Francuską tartę z szynką, gruszkami

Pociąg Do Kuchni
CIASTO KASZTANOWE Z PRALINĄ ORZECHOWĄ 155

całej blasze. Gdy wystygnie, przekładacie ją na papier, by odsączyć oliwę i kruszycie na kawałki. krem: Mascarpone, śmietanę i cukier puder ubijacie na jednolitą masę. Mieszacie z częścią pokruszonej praliny. Pozostałą część zostawiacie do dekoracji. Ciasto kroicie w poziomie na dwie części. Górną część zdejmujecie, dolną smarujecie(...)obficie kremem z praliną. Nakładacie górną część, znowu smarujecie kremem z praliną. masa kajmakowa: Masę kajmakową podgrzewacie i mieszacie ze śmietanką. Studzicie, oblewacie przełożone już kremem ciasto i posypujecie resztą praliny. Jeżeli robicie masę sami, to uważajcie. Puszkę mleka skondensowanego zalewacie wodą w garnku (woda ma ją zatopić) i przykrywacie. Gotujecie ok. 2 godzin. Otwieracie dopiero po wystudzeniu. W przeciwnym

GRUBY WAŁEK
Strucla z makiem na proszku do pieczenia 156

roku poszłam na skróty i zamiast na drożdżach przygotowałam makowiec na proszku do pieczenia. Przepis na ciasto znaleziony w książce "Ciasta, ciastka, ciasteczka" J. Czernikowskiego, przepis na masę makową niezawodnej siostry Anastazji. Polecam wszystkim niecierpliwym, zwłaszcza w tym przedświątecznym zabieganiu :) Składniki (na 2 strucle): Ciasto: 750 g przesianej mąki + ok. szklanka mąki do podsypywania ciasta 1 łyżka proszku do pieczenia(...)wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć na matę silikonową posypaną obficie mąką, podzielić na dwie części. Każdą z części rozwałkować  na grubość ok. 1 cm. Na ciasto delikatnie nałożyć i rozsmarować masę makową zostawiając niewielki margines z każdej strony. Zwinąć w rulon, pomagając sobie matą silikonową. Przełożyć do przygotowanych foremek (najlepiej też przeturlać przy pomocy maty wprost do foremki

Domowa Cookierenka Agi
Ciasto chałwowe z kajmakiem! 158

około 22cm na 22cm. (ewentualnie średnia ale wysoka tortownica) Pieczemy w temp 170 stopni C. pierwsze 40 minut: grzanie piekarnika dół, kolejne 25 minut z termoobiegiem. Ciasto studzimy całkowicie, kroimy na trzy warstwy. MASY: - 1 puszka kajmaku - 1 budyń czekoladowy na 500ml - 300 ml mleka - 2-3 łyżki masła - łyżeczka mąki pszennej - 150 ml śmietany 36% - 100 g chałwy(...)Śmietanę umieszczamy w wysokim naczyniu i ubijamy na sztywną masę. Dodajemy ciurkiem płyn z żelatyną i ciągle ubijamy. Doa masy dodajemy trzy łyżki posiekanej chałwy. Masą śmietanową wykładamy wierzch ciasta. Posypujemy posiekaną chałwą. Ciasto wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny. Gotowe

SMYKWKUCHNI
Leśny Mech 138

odsączony szpinak i całość mieszamy już łyżką. Przelewamy ciasto do przygotowanej formy. Pieczemy przez ok. 50-60 minut (do suchego patyczka). W trakcie pieczenia obieramy owoc granatu. Masę przygotowujemy dopiero jak ciasto będzie upieczone i wystudzone. Ubijamy zimną śmietankę dodajemy do niej mascarpone. W trakcie ubijania dodajemy śmietan-fix, aromat i cukier waniliowy oraz cukier puder do smaku. Ciasto dzielimy(...)dwie części – górna powinna być dużo cieńsza niż spód. Na osobnym talerzu kruszymy górną wartę. Na spód nakładamy masę i posypujemy je okruszkami ciasta i owocami granatu, delikatnie dociskając je dłonią by nie spadały. Ciasto wkładamy na ok. 2 h do lodówki przed podaniem. Przydatne: Czas pieczenia: ok.50-60 min. w zależności od piekarnika. Forma – użyłam tortownicy o średnicy

rozgotowana
Torcik kawowy z bitą śmietaną 172

Torcik kawowy, to ciasto doskonałe  nie tylko do kawy.  Dlaczego kawowy? Otóż zarówno do ciasta, jak i do masy dodajemy kawę rozpuszczalną. Esencja smaku to również wiśnie z nalewki,  które dodajemy pod bitą śmietanę. Zapraszam do zapoznania się z przepisem. SKŁADNIKI: Na biszkopt 5 jajek 2 łyżki mąki ziemniaczanej  3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki drobnego(...)mleka, mąki gotujemy budyń. Masło ucieramy z cukrem. Łączymy z ostudzonym budyniem. Kawę rozpuszczalną zalewamy małą ilością wody ok.1/4 szklanki. dodajemy do masy budyniowej. Dodać kilka łyżek likieru kawowego. Ciasto kroimy  na połowę.  Spód smarujemy dżemem. Na to kładziemy masę budyniową.  Przykrywamy drugim plackiem. Na wierzch układamy wiśnie z nalewki. Przygotowujemy

W kuchennym oknie Ewy