żóltka 3/4 kostki margaryny 3 łyżki śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia Mąkę przełożyć na stolnicę dodać resztę składników posiekać nożem i zagnieść ciasto. Wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem i zapiec ok 10 min w 180* MASA SEROWA: 1,5 kg zmielonego już sera (zmieliłam dwukrotnie) 10 jajek 2 szklanki cukru kryształu 1 cukier wanilinowy aromat cytrynowy 6 łyżek(...)obie mąki i aromat. Z białek pozostałych z ciasta kruchego i tych z masy serowej ubijamy na sztywno pianę ze szklanką cukru. Ubitą pianę delikatnie wymieszać z masą serową. Wylać na ciasto i piec ok 1 godz
Moje Słodkie Piekiełkou0142uczone ziemniaki\r","1 jajko\r","ok. 4-5 \u0142y\u017cek szpinaku zaprawionego \u015bmietan\u0105\r","M\u0105ka pszenna\r","s\u00f3l\r","2 \u0142y\u017cki mas\u0142a do \u015brodka ciasta\r","3 \u0142y\u017cki mas\u0142a do polania\r","ga\u0142\u0105zka tymianku\r","kawa\u0142ek sera do starcia i posypania dania."],"name":"Kopytka ze szpinakiem i mas\u0142em(...)tymiankowym","cookTime":null,"prepTime":null,"totalTime":null,"recipeInstructions":["Wa\u017cne, aby szpinak dobrze odcisn\u0105\u0107.\r","Do ziemniak\u00f3w dodajemy jajko, mas\u0142o, s\u00f3l, szpinak i m\u0105k\u0119 - tyle ile ciasto zagarnie, aby si\u0119 nie lepi\u0107.\r","ciasto dzielimy na kawa\u0142ki, kt\u00f3re wa\u0142kujemy.\r","Wa\u0142eczki kroimy w kszta\u0142t kopytek
Mieszam w Garnkumasło,zagnieść ciasto. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić na 30-40 minut by wyrosło. Twaróg dokładnie rozgnieść widelcem,dodać cukier,żółtka i śmietanę,utrzeć na gładką masę. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części i każdą rozwałkować na kształt prostokąta. Na jeden prostokąt rozsmarować masę twarogową,przykryć drugim prostokątem i docisnąć wałkiem by skleić obie warstwy. Ciąć wąskie paski
Kolorowa kuchnia Elkikakao 2 łyżki przyprawy do piernika 1 budyń czekoladowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia Budyń: 2 budynie waniliowe bez cukru 30 g masła 5 łyżek cukru 3 szkl mleka Masa orzechowa: 250 ml mleka 3/4 szkl cukru 200 g zmielonych orzechów włoskich 300 g miękkiego masła mały słoik powideł śliwkowych Polewa: 100 g czekolady gorzkiej 100 g śmietanki 30% Biszkopt(...)posmarować powidłami. 2 opakowania budyniu wymieszać z 2 szklankami zimnego mleka. Pozostałe mleko, masło i cukier zagotować. Ugotować budyń. Gorący wylać na powidła i przykryć drugim blatem ciasta. Ostudzić. Masa orzechowa: Mleko, cukier i orzechy prażyć aż odparuje cały płyn, ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puch. Cały czas miksując dodawać po łyżce uprażonych orzechów. Masę wyłożyć na biszkopt, schłodzić. Polewa
Smakołyki Asisłodki karmel i chrupiące wafelki. Takie jest właśnie to ciasto:) PRZEPYSZNE! Idealne praktycznie na każdą okazję, Święta, urodziny, niedzielne ciasto, ale bez okazji też zniknie w mgnieniu oka... W Kauflandzie znajdziecie właśnie atrakcyjną promocję na jajka, śmietanę 30% oraz masę krówkową ! foremka 23x33 cm Biszkopt: 6 białek , 200g wiórków kokosowych, 100g cukru, szczypta soli(...)stale ucierając, dodawać po łyżce zimnej masy budyniowej. Dodatkowo: opakowanie podłużnych biszkoptów, puszka masy krówkowej ( 400g, użyłam Helio ), 2 Wafle Princessa kokosowe (po37g każda). Na cieście rozsmarować 2/3 masy, ułożyć biszkopty, jeden obok drugiego. W szparach między biszkoptami rozsmarować masę krówkową. Wyłożyć resztę kremu i posypać posiekanymi wafelkami. Ciasto przechowywać w lodówce. Źródło: Zjem
Z miłości do słodkościczekoladowej dodaj olej kokosowy i mieszaj aż do jego całkowitego rozpuszczenia. Do powstałej masy dodaj 1-2 łyżki kropli miętowych i przez 5 minut miksuj aby jaknajbardziej napowietrzyć masę. Wystudzone ciasto wypełnij musem czekoladowym i wstaw na godzinkę do lodówki aby masa stężała. Gotowe możesz delikatnie przypruszyć cukrem pudrem oraz z gałką domowych wegańskich lodów oraz ze świeżymi listkami męty
greenscarfsobą. Piankowa Szarlotka . Teraz czas na nową, nieco odnowioną i myślę ,że równie smakowitą :) Składniki: Ciasto: 300 g mąki pszennej 100 g masła/dobrej margaryny 1 jajko 3 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kwaśnej śmietany Masa Jabłkowa 1,5 kg jabłek 2 łyżki bułki tartej 3 łyżki cytryny cukier waniliowy cynamon wedle uznania Pianka(...)ciasto wyłożyć na podlużną blachę, co spowoduje mały spadek wysokości ;) Jabłka obieramy i ścieramy na tarce. Kropimy cytryną i dodajemy do nich wymione składniki. Wszystko mieszamy i wykładamy masę na ciasto. Jeżeli jest za dużo soku należy go nieco odcisnąć. Ciasto pieczemy przez 30-40 minut w temp. 170*C-180*C Po upieczeniu ubijamy białka z cukrem, następnie miksując
W Moim Magicznym Domuodżywcza 1 babeczki (12): 111 kcal B 5 g W 7 g T 6 g Składniki: ciasto ▸1 szklanka mąki orkiszowej ▸1 łyżeczka proszku do pieczenia ▸1 łyżka kakao ▸1/3 szklanki mleka ▸1/4 szklanki oleju ▸1 jajo ▸dosłodzić wedle uznania masa ▸200 g twarogu (ja dałam chudy) ▸1 jajo ▸kilka kropel aromatu waniliowego ▸dosłodzić wedle uznania Przygotowanie(...)pieczenia i dodajemy resztę składników na ciasto. Mieszamy do połączenia składników. 2. Twaróg rozgniatamy widelcem, dodajemy jajo i aromat, dosładzamy. Mieszamy dokładnie. 3. Papilotki wypełniamy jedną łyżką ciasta, następnie łyżeczkę masy serowej i przykrywamy znowu ciastem. Pieczemy 190 stopni 25 minut. Przepis możecie pobrać w formacie PDF i go wydrukować. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Zdrowie i pysznie na talerzumasy - żółtka oddzielić od białek, utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać do masy makowej, wymieszać - białka ubić na sztywno, dodać do masy makowej, delikatnie wymieszać MAKOWIEC ZAWIJANY - piekarnik rozgrzać do temperatury około 180 stopni - ciasto wyjąć z lodówki, jeśli jest zbyt twarde, pozostawić do lekkiego zmięknięcia(...)papierze do pieczenia rozwałkować kolejno oba kawałki ciasta (można lekko podsypać mąką) na placki o wielkości około 26x30cm lub nieco większe i grubości 4-5mm - ciasto posmarować cienko roztrzepanym białkiem (można pominąć, masa makowa powinna wyjść i tak dość zwarta) - na każdy placek nałożyć masę makową, rozsmarować, pozostawiając z każdej strony po około 2cm wolnego ciasta - placek zawinąć
Smakołyki Berenikimin/obr.4-5. W osobnym naczyniu ubijamy piane z białek ze szczyptą soli na sztywno. Masę makową przekładamy do miski i dodajemy partiami ubitą pianę delikatnie mieszając ciasto. Nie chciałam tego robić w Thermomix ponieważ masa jest lekko zbita i białka nie rozpowadziłyby się dobrze. Ciasto wyciągamy z lodówki i zostawiamy na ok. 30 minut aby nabrało pokojowej temperatury. Ciasto następnie wałkujemy(...)prostokąt z którego robimy dwa pasy. Z każdego pasa wycinany trójkąty. Wielkość trójkątów zależy od tego jakiej wielkosci chcemy mieć rogale. Z tego ciasta wychodzi ok 16 średniej wielkości rogali. Na każdego trójkąta nakładamy masę makową i zwijamy tak jak potrafimy najlepiej Proszę się nie przejmować, że masa wychodzi nam po bokach. Tak ma być. Rogale odstawiamy na blachę wyłożoną
Themo przepisybyło, bo uczyłam się do późna i...rano zaspałam, nie miałam czasu nawet na zrobienie zdjęcia śniadaniu, a co dopiero dodanie go na bloga. Jednak dzisiaj już zdążyłam :D Ciast(k)o upiekłam wczoraj i zostawiłam na noc w piekarniku, już na mnie czekało. Było niezwykle delikatne - dzięki ubiciu białka, a dzięki jogurtowi wilgotne <3 Jeśli będą chętni wieczorem(...)domowy truskawkowy) ~łyżka mieszanki ziaren Migdałowy Przylądek do posypania W misce łączymy mąkę, cukier/stevię, żółtko i jogurt. W drugiej misce ubijamy białko, następnie delikatnie łączymy je z masą. Połowę ciasta przekładamy do kokilki i wykładamy dżem, przykrywamy drugą połową masy, posypujemy ziarenkami i pieczemy ok. 30-35 minut (do suchego patyczka) w 180*C. Smacznego! :) A na chili
breakfast of dreamscebulą. Najwygodniej i najefektywniej da się masę wymieszać i połączyć dłonią, przeciskając mielone mięso i jabłko z cebulą lekko przez palce – jak przy mieszaniu masy na kotlety mielone. Piekarnik ustawiamy na 180⁰C. Ciasto(...)francuskie wyjmujemy z lodówki, rozwijamy, można je lekko przewałkować. Masę mięsno-jabłkowo-cebulową rozsmarowujemy równą warstwą na cieście, zachowując z jego szerszej strony centymetr wolnego miejsca. Masę delikatne solimy i pieprzymy. Zawijamy ciasto jak roladę, a wolny od nadzienia brzeg przed sklejeniem smarujemy rozmąconym jajkiem. Gotowy wałek tniemy na centymetrowe kawałki rozkładamy je na papierze do pieczenia. Smarujemy je roztrzepanym
Karo in the Kitchencukru jajko szczypta soli Składniki na nadzienie: 300g jogurtu naturalnego 100g cukru 50g mąki pszennej 3 jajka 2 jabłka (najlepiej szara reneta) szklanka jeżyn Wykonanie ciasta: Wszystkie składniki (poza jajkiem) zagnieść na jednolitą masę, pod koniec dodać jajko i ponownie zagnieść. Ciasto włożyć do lodówki na co najmniej(...)minut. Po tym czasie rozwałkować je i wylepić nim formę do tarty o średnicy ok. 26-28cm. Należy zostawić dość wysoki rant (brzeg), żeby później masa jogurtowa się nie wylała. Nakłuć ciasto widelcem i piec ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni. Wykonanie nadzienia: Cukier, mąkę, jajka i jogurt zmiksować i wylać na podpieczony spód tarty. Na wierzchu
Mania WypiekaniaCzerwcowe czerwone pole. Czerwona bluzka w kropeczki. Koszyk czerwonych truskawek. To ciasto z truskawkami jest niemal identyczne jak znany wszystkim 3-bit z tą różnicą, że zamiast masy kajmakowej jest warstwa truskawkowa. Postanowiłam je zrobić, bo jakoś specjalnie nie chciało mi się uruchamiać piekarnia. A efekt? Jak sami widzicie - wspaniały. Ciasto smakuje wyśmienicie, ładnie wygląda i dobrze się kroi(...)wyłożyć krem i równo go rozprowadzić. Najlepiej nakładać go sobie po łyżce i delikatnie rozprowadzać. Na krem nakładamy ponownie warstwę herbatników postępując podobnie jak ze spodnią warstwą. Ciasto wstawić do lodówki. Gdy masa truskawkowa zacznie tężeć wylać ją na wcześniej schłodzone ciasto. Poukładać kolejną warstwę herbatników i ponownie wstawić do lodówki, aż masa truskawkowa stężeje. Śmietanę kremówkę ubić z cukrem
My simple kitchenMoją pierwszą propozycją na tegoroczne Święta jest przepyszny tort raffaello. Moim zdaniem masa tego ciasta bardzo przypomina smak kremu z oryginalnych trufli Raffaello i jest zupełnie inna od mas ze znanych mi przepisów na torty kokosowe. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu :) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com
Przepisy Aleksandry