ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:275/3191)

Ciasto dyniowe 124

wmieszać ją delikatnie w masę z dyni. Na koniec delikatnie połączyć z ubitą na sztywno pianą z białek. Dno foremki wyłożyć papierem do pieczenia i wlać w nią masę na ciasto dyniowe. Piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni C około 40 - 45 minut, do suchego patyczka. Jeśli wierzch ciasta mocno się przypieka to przykryć papierem do pieczenia(...)Ciasto podczas studzenia może nieco opaść, ale tak ma być.  Polewa: Do odlanej wcześniej i wystudzonej masy z dyni, dodać cukier puder, sok z limonki i mieszać, aż powstanie jednolita polewa. Zamiast cukru można dodać rozpuszczoną czekoladę. U mnie polewa jest z cukrem pudrem.   Polewą polać wystudzone ciasto i wstawić do lodówki, aby się schłodziło

Kuchcik gotuje
Miodownik jabłkowo-wiśniowy 183

Pierwszą część ciasta rozwałkowujemy i przekładamy do formy. Ciasto pieczemy  20 minut w 180 stopniach. Tak samo postępujemy z kolejnymi częściami ciasta.  Jabłka myjemy, obieramy i kroimy na plastry. Jabłka smażymy aż powstanie z nich masa(...)koniec wsypujemy galaretki i odstawiamy do ostygnięcia.  Orzechy kroimy, przesypujemy je do miski i  mieszamy  z miodem. Składanie ciasta zaczynamy od wyłożenia pierwszego ciasta, na nim rozsmarowujemy masę z jabłek. Przykrywamy kolejną warstwą ciasta na którą wykładamy 3/4 dżemu wiśniowego. Na wierzch kładziemy ostatnią część ciasta i smarujemy ją cienko pozostałym dżemem a następnie posypujemy wszystko orzechami

ciastkarnia na kruchym spodzie
Kukułka 219

ciasta. Nawet nie wiecie ile razy zabierałam się za „Kukułkę”, po czym decydowałam się na coś zupełnie innego. Głupia byłam;) Bałam się tej ilości alkoholu zupełnie niepotrzebnie. Ciasto wyszło idealnie wyważone. Wilgotne, nie za słodkie, z posmakiem alkoholu, jednak nie za mocnym. Pyszne. I chyba pyszniejsze z każdym kolejnym dniem;) Sprawdzi się z całą pewnością na różnych uroczystościach(...)łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 2 łyżki oleju Biszkopt jasny: 3 jajka 1/2 szkl. cukru 1/2 szkl. mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Masa czekoladowa: 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 3/4 szkl. cukru 1 op. cukru wanilinowego 100 g czekolady gorzkiej 100 g czekolady mlecznej 1/2 szkl. wódki Masa śmietanowa: 800 ml śmietany

Smaki Na Talerzu
torcik czekoladowy 104

się składników. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy je do ciasta wraz z żurawiną. Delikatnie mieszamy szpatułką. Ciasto przekładamy do foremki (ok. 22 cm średnicy). Pieczemy przez ok. 15 min., do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyciągamy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na masę czekoladową: 50 g czekolady deserowej (rozpuszczonej w kąpieli wodnej i wystudzonej) 2 jajka 70 g cukru(...)ubijamy z cukrem na parze (kąpiel wodna) a następnie odstawiamy do wystudzenia. Masło miksujemy na puch, dodajemy stopniowo przestudzoną masę jajeczną, czekoladę i spirytus. złożenie ciasta: Krążki ciasta nasączamy alkoholem, przekładamy masą, trochę masy przeznaczamy na wierzch i boki. Tort dowolnie dekorujemy. Ja do dekoracji użyłam dodatkowej masy, tartej czekolady oraz świeżych kwiatów. masa do dekoracji: 125 g serka mascarpone

Domowy Smak Jedzenia
Kruche ciasto z orzechami 223

pieczenia, cukier waniliowy siekamy nożem i zagniatamy ciasto. Wyrobione ciasto dzielimy na 3 części. Do jednej dodajemy 2 łyżeczki kakao. Jedną część ciasta białego i ciasto ciemne zamrażamy.  Następnie wykonujemy masę orzechową . Na masę potrzebujemy:  4 białka  1 szklankę cukru kryształu 1 szklankę pokrojonych orzechów  Białka ubijamy z cukrem , dodajemy orzechy i delikatnie mieszamy(...)Przygotowanie do pieczenia: Jedną część ciasta białego rozwałkowujemy i wykładamy na formę, ciasto to smarujemy powidłem śliwkowym ( 1 mały słoik) , na powidło wysypujemy starte wcześniej zamrożone ciemne ciasto, na ciemne nakładamy masę orzechową, na masę zcieramy na tarce(duże oczka) białe ciasto.Pieczemy ciasto w 200st. w nagrzanym piekarniku przez około 20 minut. Smacznego

Gorący kąsek
Mazurek chałwowo-orzechowy 160

słodycz. Nie  znaczy to jednak, ze nigdy ich nie piekę. Oto dowód J W przepisie od Doroty z MW na mazurek chałowowy, w cieście zredukowałam ilość cukru, a w masie całkiem pominęłam. Wyszedł słodki, ale nie przesłodzony- polecam.  p.s przepis z pewnymi zmianami Mazurek chałwowo-orzechowy Ciasto ( forma 25x25cm): 250 g mąki pszennej 150 g mąki krupczatki(...)cukru pudru i mieszamy do rozpuszczenia i połączenia się cukru. Na stół wysypujemy część z pozostałego cukru pudru, wylewamy masę piankową, lekko posypujemy cukrem i palcami wyrabiamy jak ciasto. Gdy masa wchłonie cały cukier powinna przybrać formę zwartego ciasta. Owijamy ją w folię spożywczą i wkładamy do szafki na 24 h. W tym czasie masa stwardnieje i będzie nadawała się

Mia Cucina Sofieta
Miodownik z orzechami 207

wylewanym na gorąco. Idealne na Święta Bożego Narodzenia i nie tylko :) Przepis mam od mamy, tylko trochę go pozmieniałam. Miodowe blaty można upiec wcześniej a potem tylko przełożyć masą. Składniki: Ciasto: 4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki sody 200 g margaryny 3 jajka 3 łyżki miodu   Masa orzechowa: 300 g orzechów włoskich 3 łyżki miodu(...)mleka 2 budynie waniliowe 1 szklanka cukru 250 g margaryny Sposób przygotowania: 1. Masa orzechowa: Orzechy włoskie posiekać na drobniejsze kawałki. Można w tym celu użyć tłuczka do mięsa lub malaksera. Wsypać na patelnię, dodać miód, cukier oraz masło. Całość zagotować cały czas mieszając. 2. Ciasto: Wszystkie składniki ciasta zagnieść. Jednolite ciasto podzielić na 3 części. Każdą z nich rozwałkować

Na Ciasteczkowych Papierach
Makowiec z jabłkami na kruchym cieście 159

części w proporcjach 70 % i 30 %. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki do schłodzenia na ok. 2 godziny. Przed wyjęciem ciasta jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę. Białka ubić na sztywną pianę i połączyć z masą makową. Tortownicę posmarować tłuszczem i wysypać na nią(...)bułkę tartą. Wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować najpierw większą część i  wyłożyć nią dno nasmarowanej tortownicy. Następnie na niej poukładać pokrojone jabłka a na nie masę makową. Mniejszą część ciasta także rozwałkować. Można pokroić w paski lub zetrzeć na tarce, ja natomiast foremką wykroiłam gwiazdki i poukładałam na masę makową. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 60 minut

Na słodko lub wytrawnie
Chałwowiec z granatem i malinami 350

granatu oraz słodycz chałwy sprawiają, że ciasto jest tak pyszne. Jeden kawałek do kawy to zdecydowanie za mało. Biszkopt: 6 jajek 200 g cukru 16 g cukru waniliowego 1 łyżka mąki pszennej 3 budynie czekoladowe po 47 g (na ½ litra mleka) 50 g czekolady mlecznej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa z galaretką: 1 szklanka malin (ja użyłam mrożonych(...)cukrem. Wlewamy proszek budyniowy i energicznie mieszamy. Przykrywamy wilgotną ściereczką i studzimy. Margarynę ucieramy na puch i stopniowo dodajemy po łyżce budyniu. Chałwę rozgniatamy i dodajemy do masy.  Złożenie ciasta: W blaszce układamy pierwszy biszkopt. Na niego wylewamy delikatnie stężałą masę galaretkową z malinami i granatem. Następnie wykładamy większą połowę masy chałwowej, przykrywamy drugim biszkoptem i smarujemy resztą kremu

VioletoweKucharzenie
Sernik 153

porażką pokroiła niewyrośnięte ciasto na kwadraty i tak powstało amerykańskie brownie . Goście byli zachwyceni, a pani Schrumpf musiała podawać dokładki! Sernik znalazłam w książce Joanny Niedobeckiej "Domowe wypieki". ok. 16 porcji, tortownica 26 cm. Składniki na brownie 180 g masła 300 g cukru 100 g kakao szczypta soli 3 wiejskie jaja 80 g mąki pszennej Masa serowa 750 g twarogu(...)połączenia ze sobą składników. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i piec 30 minut w temperaturze 160 stopniach (grzałka góra i dół) .Po czym wyjąć ciasto z piekarnika. Przygotować masę serową. Ser,cukier i jaja, olej, mleko i budyń w proszku zmiksować mikserem na gładką masę. Miksować krótko, tylko do połączenia ze sobą składników. Masę serową wylać na ciasto

Z Kuchni Do Kuchni
Tort z Musem z Czarnej Porzeczki 189

wystudzonego BISZKOPT: Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej, choc ja w przypadku tego ciasta osobiście się nie trzymam tej zasady :) Białka ubijamy na sztywno, dodajemy połowę cukru. Żółtka miksujemy z druga połową cukru. Do białek dodajemy żółtka i mieszamy szpatułką do połączenia się składników. Do masy jajecznej przesiewamy mąkę i kakao, musimy wymieszac składniki szpatułką, a na koniec wlewamy roztopione(...)wystudzone masło. Wszystko mieszamy delikatnie i dokładnie. Masę wykładamy do tortownicy o średnicy 23 cm. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 30 minut. Upieczone ciasto studzimy. Masa budyniowa: 200 g cukru drobnego 1/2 l mleka 1 czubata łyżka mąki pszennej 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 2 cukry wanilinowe 200 g masła MASA BUDYNIOWA: Mleko wlewamy

Blondynka Gotuje
SERNIK WANDY NA CIEMNYM SPODZIE 3215

maki ziemniaczanej (lub 1 budyń śmietankowy)1 kostka margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia skórka otarta ze sparzonej cytryny lub aromat cytrynowy Wykonanie: Wszystkie składniki ciasta zagnieść. Włożyć do lodówki na czas przygotowywania masy serowej. Twaróg zmielić 3x (jeśli mamy nie mielony).Margarynę (wyjętą wcześniej z lodówki) i  cukier(...)ubić z żółtkami, dodawać stopniowo:zmielony twaróg, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, skórkę cytrynową, aż do wyczerpania składników. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą serową.Ciemne ciasto chłodzone w lodówce (można tez włożyć je na 30 minut do zamrażarki) po wyjęciu podzielić na 2 części. Blachę  wysmarować masłem i posypać mąką lub bułką tartą

Walijskie Pichcenie
Tradycyjny sernik z brzoskwiniami 190

masa będzie gładka dodajemy roztopione i przestudzone masło i dokładnie mieszamy. Brzoskwinie kroimy w kostkę lub na ósemki. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Na schłodzone ciasto wylewamy masę sernikową i układamy na niej brzoskwinie. Wykładamy pianę z białek. Na pianę ścieramy na tarce zamrożone kruche ciasto. Sernik pieczemy ok godziny w 180 stopniach - ważne jest aby ciasto ładnie

sierotka maRysia w kuchni
Ciasto cappuccino bez pieczenia 116736

warstwa budyniowa nie była za gruba. Moje ciasto cappuccino to dwie warstwy ciasteczkowe, wspomniana już masa budyniowa i krem cappuccino zrobiony na bazie Śnieżki i serka mascarpone. Ciasto cappuccino bez pieczenia Składniki: masa budyniowa 2 budynie w proszku bez cukru 0,5l mleka 8dag margaryny 4 łyżki cukru krem cappuccino 1 opakowanie Śnieżki 200ml mleka 8 czubatych łyżek cappuccino(...)miksować kilka minut na wysokich obrotach - do ubitej Śnieżki dodać serek mascarpone, ponownie zmiksować - rozpuszczoną żelatynę połączyć z masą, delikatnie i dokładnie mieszając - masę wylać na gotową masę budyniową - tak przygotowane ciasto schłodzić w lodówce, najlepiej całą noc, przed podaniem wierzch posypać startą czekoladą Ciasto cappuccino jest połączeniem dwóch smaków: dolna masa budyniowa jest słodka, górna warstwa cappuccino - lekko kawowa

Smakołyki Bereniki