ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:268/3191)

Najlepsze brownie na świecie / World’s best brownies 312

ognia i wmieszaj rózgą cukry, następnie dodaj jajka i ekstrakt waniliowy i wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Wsyp przesianą mąkę, sól i ponownie wymieszaj do uzyskania jednolitego ciasta. Przełóż masę do przygotowanej formy i wyrównaj tak by ciasto miało jednolitą grubość. Włóż do piekarnika i piecz przez 35-40 minut, obracając formę w połowie pieczenia. Jeżeli dodajesz dodatkową czekoladę, wyjmij

karmelowy
Sylwestrowe szaleństwo, czyli krakersy z dyni, z kozim serkiem i karmelizowaną cebulą 159

włoskie, czarnuszkę, kolendrę i sól. Dodaj miód, oliwe z oliwek i puree z dyni. Wymieszaj wszystkie składniki i zacznij wyrabiać ciasto, dolewając stopniowo wodę, aż do uzyskania zwartej masy. Owiń ciasto folią i zostaw na pół godziny. Rozgrzej piekarnik do 200 st.C.  W tym czasie przygotuj dwa arkusze papieru do pieczenia. Na jeden  z arkuszy połóż ciasto, spłaszcz

Smiling Shrimp
Maślane ciasteczka walentynkowe 155

przepisie 150g) Wykonanie: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać masło, jajko, cukier oraz łyżkę mleka. Ubić całość mikserem na jednolitą masę. Podzielić ciasto n dwie części. Jedną zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki. Do drugiej dodać rozpuszczoną czekoladę i zagniatać, aż do momentu gdy masa stanie się jednolicie brązowa. Także

Mania Wypiekania
Marcepanowe pralinki 115

obieramy ze skórki (skórka po sparzeniu wrzątkiem ładnie odchodzi od migdała).  Obrane migdały  mielimy na gładką masę, dodajemy  cukier puder, rum i wyrabiamy jak ciasto. Przygotowaną masę możemy przechowywać kilka tygodni w lodówce.  Lekko wilgotnymi rękoma formujemy kulki, które obtaczamy w kakao.  Składniki na pralinki możemy kupić w  OWOCOWY RAJ Przepis przygotowałam na konkurs

Łycha smaków
Brytyjskie kruche paszteciki 209

średniej wielkości cebule białe 1 ząbek czosnku 1 łyżka sosu worcester lub maggi w płynie sól, pieprz do smaku Wszystkie składniki na ciasto przełożyć do miski i wyrobić na gładka masę , która w miarę odchodzi od rąk . Uformować w kule , zawinąć w folię aluminiową i włożyć na godzinkę do lodówki . Cebulę obieramy kroimy i rumienimy na patelni na złoty kolor(...)Pieczonego kurczaka mielimy maszynką o dużych oczkach , tak samo robimy ze smażoną cebulką i boczkiem . Dodajemy do farszu wyciśnięty praską czosnek , sól , sos worcester i wyrabiamy na jednolita masę . Schłodzone ciasto , dzielimy na tyle kawałków ile mamy foremek lub kokilek . Każdy kawałek rozwałkowujemy ( możemy podsypać mąką żeby się nie kleiło do wałka ) . Wytłuszczone smalcem kokilki , wykładamy ciastem , nadmiar obcinamy

Ogrodnik w podróży
Kremówka 141

niedzielę oczywiście było..tym razem piekłyśmy kremówkę wg przepisu znajomej Iwonki ..Ja zrobiłam z ciut większej porcji, bo miałam akurat dwie takie same duże blaszki..Ciasto pyszne..muszą tylko dobrze kruche placki nasiąknąć masą budyniową,aby można było je dobrze ukroić. Razem ze mną kremówkę piekły: Angelika , Iwonka .  Ciasto: 30 dag mąki pszennej 25 dag dobrej margaryny 1 łyżka(...)gotującego się mleka.Ugotować jak budyń ,lekko przestudzić. Budyń wylać na upieczony i wystudzony spód z ciasta, przykryć drugim plackiem, lekko docisnąć .Odstawić chłodne miejsce , aby masa  zastygła i ciasto zmiękło [ nie musi to być lodówka ].Przed podaniem posypać cukrem pudrem

Moje domowe kucharzenie
Rolada kokosowa 421

margaryny ucieramy, dodajemy cukier puder, wiórki kokosowe, sok pomarańczowy i miksujemy do momentu połączenia się składników. Papier do pieczenia smarujemy delikatnie margaryną, nakładamy ciasto i rozwałkowujemy je. Na ciasto nakładamy masę kokosową i delikatnie ją rozsmarowujemy. Delikatnie zwijamy ciasto w roladę.     Roladę kokosową posypujemy wiórkami i wkładamy na kilka godzin do lodówki.   Porada: Zamiast soku pomarańczowego możemy

paapilotkaa
Malinowy zawijas 127

jednolitą masę mokre składniki- mleko, śmietanę i jajko. Łączymy suche z mokrym, dodajemy olejek arakowy i chwilę mieszamy. W masie powinny pozostać grudki. Do papilotek nakładamy łyżkę ciasta, następnie łyżeczkę masy serowej i przykrywamy jeszcze łyżką ciasta, pilnując żeby za bardzo nie wypełnić formy. Można delikatnie zamieszać, żeby powstały zawijasy. Pieczemy 20-25 minut.  A w naszym ogrodzie, poza

les mirabelles
Wytrawne ciasteczka serowe zawijane z farszem 133

czerwona papryka 1 cebula 300 g pieczarek 150 g dobrej wędliny 100 g żółtego sera   Wszystkie składniki na ciasto włożyć do miski i wyrobić na jednolitą masę, jeżeli ciasto będzie się kleiło do rąk to można dodać więcej mąki. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na 30 minut, następnie wałkujemy na grubość ok 0,5 cm i kroimy w paski

Jadło i czytadło
Faworki, czyli chrust II 720

soli 1 łyżka wódki Dodatkowo: 500 g smalcu do smażenia cukier puder do posypania faworków Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy i wyrabiamy, aż do uzyskania gładkiej masy. Następnie ciasto wybijamy wałkiem, żeby wtłoczyć w nie jak największą ilość powietrza, Czynność tę powtarzamy przez pięć minut, ciasto uderzamy wałkiem kilkukrotnie, składamy na pół lub na trzy

Kulinarne przygody Gatity
Ruszyła akcja "Świąteczne słodkości!" 202

być wyjątkowe. Mogłoby się wydawać, że to troszkę za wcześnie na taką akcję, jednak w wielu kuchniach już pachnie Świętami. Ciasta i ciasteczka przygotowywane są "na próbę", a masa na ciasto piernikowe już powinna leżakować w piwnicy lub w lodówce.  Zapraszam wszystkich do zamieszczania przepisów na ciasta, ciasteczka, babeczki, babki, cukierki, czekoladki, pierniki, czyli wszystko to, co kojarzy

My Culinary Art
PARÓWKI W CIEŚCIE Z OREGANO 334

zbyt ciepła ciecz zabije drożdże). Na początku mieszamy wszystko widelcem a później zabieramy się do brudnej roboty czyli wyrabiania rękoma. Ciasto wyrabiamy ok. 5-7 min na gładką masę, gdy ciasto za bardzo się klei dodajemy nieco mąki. Po wyrobieniu odstawiamy ciasto na 30 min pod ściereczką (lub przykryte drugą miską) w ciepłe miejsce aby wyrosło. 3. FORMOWANIE

Nerds Kitchen
Bliny ziemniaczane z mięsem 244

jajko, śmietanę, doprawić do smaku. Masę mięsną dobrze wyrobić, najlepiej ręką. Placuszki ziemniaczane Ziemniaki, jajka, cebulę, mąkę, sól i pieprz włożyć  do malaksera i zmiksować na jednolitą masę. Jeżeli ciasto jest  za rzadkie dodać mąkę. Z  przygotowanej masy smażyć, placuszki na dużej ilości oleju. Na patelnie z dobrze rozgrzanym olejem, nałożyć  2 łyżki masy ziemniaczanej

Kulinarny karnet Christophera
Najlepsze ciasteczka piwne 148

pieczenia ½ łyżeczki aromatu waniliowego marmolada różana lub wieloowocowa Przygotowanie: Margarynę kroimy w mniejsze kosteczki. Mąkę przesiewamy i dodajemy do niej margarynę oraz piwo. Zagniatamy ciasto do uzyskania jednolitej masy. Ciasto dzielimy na kilka części. Po kolei rozwałkowujemy je na grubość  2-3 mm na podsypanej mąką stolnicy. Następnie ciasto kroimy na kwadraciki o szerokości około 4 cm. Na każdy

Mania Gotowania
Tarta ze szpinakiem i serem feta 154

pieczenia groch do obciążenia wałek Do dzieła :) 1. Na początek musimy wyrobić ciasto. Masło z mąką szybko zagniatamy w misce. Dodajemy żółtko, wodę, oraz doprawiamy. Po wyrobieniu jednolitej masy, odkładamy ciasto zawinięte w folię do lodówki na 1 godzinę.  2. W tym czasie przyrządzimy farsz. Na odrobinie oliwy rozmrażamy szpinak (jeśli mamy mrożony). Dodajemy pokrojone w plasterki ząbki czosnku(...)kilka kosteczek zostawiamy do dekoracji, resztę wrzucamy do szpinaku i mieszamy aż ser się rozpuści. Gdy osiągniemy jednolitą masę, koniecznie spróbujmy, ponieważ feta sama w sobie jest słona. Wedle uznania dodajemy zioła, pieprz i sól.  4. Po godzinie wyjmujemy ciasto i rozwałkowujemy na wielkość formy do tarty. Ciasto nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia i przysypujemy grochem dla obciążenia

Mój Smak na Życie