ognia i wmieszaj rózgą cukry, następnie dodaj jajka i ekstrakt waniliowy i wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Wsyp przesianą mąkę, sól i ponownie wymieszaj do uzyskania jednolitego ciasta. Przełóż masę do przygotowanej formy i wyrównaj tak by ciasto miało jednolitą grubość. Włóż do piekarnika i piecz przez 35-40 minut, obracając formę w połowie pieczenia. Jeżeli dodajesz dodatkową czekoladę, wyjmij
karmelowywłoskie, czarnuszkę, kolendrę i sól. Dodaj miód, oliwe z oliwek i puree z dyni. Wymieszaj wszystkie składniki i zacznij wyrabiać ciasto, dolewając stopniowo wodę, aż do uzyskania zwartej masy. Owiń ciasto folią i zostaw na pół godziny. Rozgrzej piekarnik do 200 st.C. W tym czasie przygotuj dwa arkusze papieru do pieczenia. Na jeden z arkuszy połóż ciasto, spłaszcz
Smiling Shrimpprzepisie 150g) Wykonanie: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać masło, jajko, cukier oraz łyżkę mleka. Ubić całość mikserem na jednolitą masę. Podzielić ciasto n dwie części. Jedną zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki. Do drugiej dodać rozpuszczoną czekoladę i zagniatać, aż do momentu gdy masa stanie się jednolicie brązowa. Także
Mania Wypiekaniaobieramy ze skórki (skórka po sparzeniu wrzątkiem ładnie odchodzi od migdała). Obrane migdały mielimy na gładką masę, dodajemy cukier puder, rum i wyrabiamy jak ciasto. Przygotowaną masę możemy przechowywać kilka tygodni w lodówce. Lekko wilgotnymi rękoma formujemy kulki, które obtaczamy w kakao. Składniki na pralinki możemy kupić w OWOCOWY RAJ Przepis przygotowałam na konkurs
Łycha smakówśredniej wielkości cebule białe 1 ząbek czosnku 1 łyżka sosu worcester lub maggi w płynie sól, pieprz do smaku Wszystkie składniki na ciasto przełożyć do miski i wyrobić na gładka masę , która w miarę odchodzi od rąk . Uformować w kule , zawinąć w folię aluminiową i włożyć na godzinkę do lodówki . Cebulę obieramy kroimy i rumienimy na patelni na złoty kolor(...)Pieczonego kurczaka mielimy maszynką o dużych oczkach , tak samo robimy ze smażoną cebulką i boczkiem . Dodajemy do farszu wyciśnięty praską czosnek , sól , sos worcester i wyrabiamy na jednolita masę . Schłodzone ciasto , dzielimy na tyle kawałków ile mamy foremek lub kokilek . Każdy kawałek rozwałkowujemy ( możemy podsypać mąką żeby się nie kleiło do wałka ) . Wytłuszczone smalcem kokilki , wykładamy ciastem , nadmiar obcinamy
Ogrodnik w podróżyniedzielę oczywiście było..tym razem piekłyśmy kremówkę wg przepisu znajomej Iwonki ..Ja zrobiłam z ciut większej porcji, bo miałam akurat dwie takie same duże blaszki..Ciasto pyszne..muszą tylko dobrze kruche placki nasiąknąć masą budyniową,aby można było je dobrze ukroić. Razem ze mną kremówkę piekły: Angelika , Iwonka . Ciasto: 30 dag mąki pszennej 25 dag dobrej margaryny 1 łyżka(...)gotującego się mleka.Ugotować jak budyń ,lekko przestudzić. Budyń wylać na upieczony i wystudzony spód z ciasta, przykryć drugim plackiem, lekko docisnąć .Odstawić chłodne miejsce , aby masa zastygła i ciasto zmiękło [ nie musi to być lodówka ].Przed podaniem posypać cukrem pudrem
Moje domowe kucharzeniemargaryny ucieramy, dodajemy cukier puder, wiórki kokosowe, sok pomarańczowy i miksujemy do momentu połączenia się składników. Papier do pieczenia smarujemy delikatnie margaryną, nakładamy ciasto i rozwałkowujemy je. Na ciasto nakładamy masę kokosową i delikatnie ją rozsmarowujemy. Delikatnie zwijamy ciasto w roladę. Roladę kokosową posypujemy wiórkami i wkładamy na kilka godzin do lodówki. Porada: Zamiast soku pomarańczowego możemy
paapilotkaajednolitą masę mokre składniki- mleko, śmietanę i jajko. Łączymy suche z mokrym, dodajemy olejek arakowy i chwilę mieszamy. W masie powinny pozostać grudki. Do papilotek nakładamy łyżkę ciasta, następnie łyżeczkę masy serowej i przykrywamy jeszcze łyżką ciasta, pilnując żeby za bardzo nie wypełnić formy. Można delikatnie zamieszać, żeby powstały zawijasy. Pieczemy 20-25 minut. A w naszym ogrodzie, poza
les mirabellesczerwona papryka 1 cebula 300 g pieczarek 150 g dobrej wędliny 100 g żółtego sera Wszystkie składniki na ciasto włożyć do miski i wyrobić na jednolitą masę, jeżeli ciasto będzie się kleiło do rąk to można dodać więcej mąki. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na 30 minut, następnie wałkujemy na grubość ok 0,5 cm i kroimy w paski
Jadło i czytadłosoli 1 łyżka wódki Dodatkowo: 500 g smalcu do smażenia cukier puder do posypania faworków Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy i wyrabiamy, aż do uzyskania gładkiej masy. Następnie ciasto wybijamy wałkiem, żeby wtłoczyć w nie jak największą ilość powietrza, Czynność tę powtarzamy przez pięć minut, ciasto uderzamy wałkiem kilkukrotnie, składamy na pół lub na trzy
Kulinarne przygody Gatitybyć wyjątkowe. Mogłoby się wydawać, że to troszkę za wcześnie na taką akcję, jednak w wielu kuchniach już pachnie Świętami. Ciasta i ciasteczka przygotowywane są "na próbę", a masa na ciasto piernikowe już powinna leżakować w piwnicy lub w lodówce. Zapraszam wszystkich do zamieszczania przepisów na ciasta, ciasteczka, babeczki, babki, cukierki, czekoladki, pierniki, czyli wszystko to, co kojarzy
My Culinary Artzbyt ciepła ciecz zabije drożdże). Na początku mieszamy wszystko widelcem a później zabieramy się do brudnej roboty czyli wyrabiania rękoma. Ciasto wyrabiamy ok. 5-7 min na gładką masę, gdy ciasto za bardzo się klei dodajemy nieco mąki. Po wyrobieniu odstawiamy ciasto na 30 min pod ściereczką (lub przykryte drugą miską) w ciepłe miejsce aby wyrosło. 3. FORMOWANIE
Nerds Kitchenjajko, śmietanę, doprawić do smaku. Masę mięsną dobrze wyrobić, najlepiej ręką. Placuszki ziemniaczane Ziemniaki, jajka, cebulę, mąkę, sól i pieprz włożyć do malaksera i zmiksować na jednolitą masę. Jeżeli ciasto jest za rzadkie dodać mąkę. Z przygotowanej masy smażyć, placuszki na dużej ilości oleju. Na patelnie z dobrze rozgrzanym olejem, nałożyć 2 łyżki masy ziemniaczanej
Kulinarny karnet Christopherapieczenia ½ łyżeczki aromatu waniliowego marmolada różana lub wieloowocowa Przygotowanie: Margarynę kroimy w mniejsze kosteczki. Mąkę przesiewamy i dodajemy do niej margarynę oraz piwo. Zagniatamy ciasto do uzyskania jednolitej masy. Ciasto dzielimy na kilka części. Po kolei rozwałkowujemy je na grubość 2-3 mm na podsypanej mąką stolnicy. Następnie ciasto kroimy na kwadraciki o szerokości około 4 cm. Na każdy
Mania Gotowaniapieczenia groch do obciążenia wałek Do dzieła :) 1. Na początek musimy wyrobić ciasto. Masło z mąką szybko zagniatamy w misce. Dodajemy żółtko, wodę, oraz doprawiamy. Po wyrobieniu jednolitej masy, odkładamy ciasto zawinięte w folię do lodówki na 1 godzinę. 2. W tym czasie przyrządzimy farsz. Na odrobinie oliwy rozmrażamy szpinak (jeśli mamy mrożony). Dodajemy pokrojone w plasterki ząbki czosnku(...)kilka kosteczek zostawiamy do dekoracji, resztę wrzucamy do szpinaku i mieszamy aż ser się rozpuści. Gdy osiągniemy jednolitą masę, koniecznie spróbujmy, ponieważ feta sama w sobie jest słona. Wedle uznania dodajemy zioła, pieprz i sól. 4. Po godzinie wyjmujemy ciasto i rozwałkowujemy na wielkość formy do tarty. Ciasto nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia i przysypujemy grochem dla obciążenia
Mój Smak na Życieblenderem żyrafą. Dodajemy jogurt i ponownie miksujemy. Następnie dodajemy chłodną żelatynę i łączymy z masą truskawkową. Czekamy chwilę, aż obie masy lekko stężeją. Na spód tortownicy z ciastem nakładamy na środek porcje masy. Na zmianę – truskawkową i waniliową, aż do wyczerpania składników. Wstawiamy na noc do lodówki. Na drugi dzień zdejmujemy obręcz tortownicy i ozdabiamy wierzch ciasta truskawkami (w dowolny(...)jednej i drugiej masy). - Warto mieć przygotowaną miskę z wrzącą wodą. Jeżeli masy zanim je wyłożymy na spód za mocno stężeją, wstawiamy miskę z masą do wrzątku, chwilę mieszamy do nabrania pożądanej konsystencji. - Ciasta na spód można przygotować mniej – z 200 g mąki, ale warto zostawić do zamrożenia. Truskawkowo waniliowa zebra jest niezwykle dekoracyjna. Lekka, nie za słodka i bardzo
mojewypiekiinietylkoJeśli planujecie świąteczne wypieki, a brakuje Wam czasu na upieczenie tradycyjnej strucli makowej, możecie skorzystać z tego przepisu. To idealne połączenie bardzo lekkiego ciasta biszkoptowego z masą makową. Jest dość słodkie, ale czy nie takie powinny być właśnie Święta? Zapraszam do innych słodkich przepisów na Boże Narodzenie: – ciasteczka z pieczątkami – podstawowy przepis na pierniczki – ciasteczka migdałowe(...)masy dodaj wcześniej przygotowany mak lub gotową masę makową z bakaliami. Wymieszaj już za pomocą łyżki. W drugiej misce ubij białka na sztywno. Dodaj białka do masy makowej i delikatnie wymieszaj. Tak przygotowane ciasto makowe przełóż do prostokątnej brytfanny o wymiarach około 20 x 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury
nietylkopasta.plrozpuścić na małym ogniu, dodać mleko cukier i kakao. Podgrzewać do tego momentu aż się cukier rozpuści i powstanie jednolita masa czekoladowa a następnie wystudzić. Odłożyć ½ szklanki masy czekoladowej do polania ciasta po upieczeniu. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, dodać rum, żółtka i masę czekoladową. Wszystko dokładnie zmiksować(...)przełożyć do keksówki. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40 minut w temperaturze 180 stopni C. przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się upiekło. Po wystudzeniu ciasto polać odłożoną wcześniej masa czekoladową. Smacznego
Na słodko lub wytrawnieCiasto Puszek Toffi z Krówką – Zapraszam na pyszne, proste w przygotowaniu ciasto z dodatkiem masy krówkowej i biszkoptów nasączonych w kawie. Ciasto jest bardzo smaczne, świetnie smakuje kawa z kajmakową bitą śmietaną i kakaowym biszkoptem. Całość nie za słodka i apetyczna. Ciasto dosyć szybko się robi, nie ma z nim dużo zachodu, ładnie się prezentuje, polecam! W ponczu zamiast kawy(...)się gęsta i lśniąca. 4. Następnie do białek dodać żółtka i jeszcze przez chwilę ucierać mikserem, aż powstanie kremowa, jednolita masa. 5. Do jajecznej masy przesiać wcześniej przygotowaną mąkę z kakao i wymieszać szpatułką. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x30cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 20-25 minut. Po wyjęciu
Mała Cukierenkadodajemy cukier i miksujemy. Powoli dodajemy żółtka i zmniejszamy obroty. Na sam koniec dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Taką masę przelewamy do przygotowanej okrągłej brytfanki (wyłożonej papierem do pieczenia, boki wysmarowane masłem i podsypane bułką tratą). Musimy upuścić ciasto na blat lub podłogę z wysokości ok 30 cm by powietrze(...)dołu wyszło. Wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika 170 stopni na 30 min. Po tym czasie musimy je dokładnie wystudzić. Nie martwcie się jak Wam opadnie. Jak już ciasto wystygło przygotowujemy masę śmietanową. Zimną śmietanę ubijamy na sztywną masę. Pod koniec dodajemy galaretkę. Ciasto nasączamy sokiem lub kawą. Nakładamy warstwę śmietanową, wyrównujemy i wkładamy do lodówki. W tym czasie przygotowujemy
Panda i jej światNastępnie sypkie składniki przesypać na blat i dodać masło. Za pomocą noża, masło posiekać na mniejsze kawałki. Na sam koniec wbić jajko i za pomocą dłoni zagnieść kruche ciasto. Jeżeli masa będzie zbyt sypka - dodać 1-2 łyżki wody. Przygotowane ciasto podzielić na 2 części i uformować spody do mazurków (polecam zrobić cieńsze spody). Piec około 20-25 minut(...)upieczeniu ciasto wystudzić. Ostudzone mazurki posmarować dżemem. Kawałki marcepanu ułożyć na przezroczystej folii. Za pomocą wałka rozwałkować go bardzo cienko. Tak przygotowany marcepan ułożyć na mazurkach. Na sam koniec całość polać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą (ja rozpuściłam czekoladowe zające + dodałam do masy odrobinę mleka). Od razu udekorować orzechami. Przed podaniem pokroić w zgrabne części
Ugotowaćłyżek cukru 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1/3 szkl.oleju Żółtka, jajka i cukier ubijamy na puszystą masę. Wsypujemy mąkę, proszek, kakao, wlewamy olej i dokładnie mieszamy. Oba ciasta wykładamy naprzemiennie na blaszkę o wymiarach 23 x 33 cm, tak by uzyskać coś na kształt szachownicy ciasto. Pieczemy 35-40 minut w temp
Cynamonowe szczęścieskończonej pracy będzie rozpierała duma;) Podstawę stanowi pyszne, wilgotne czekoladowe ciasto, zaś środek skrywa kawałki bananów przykryte bitą śmietaną z dodatkiem musu bananowego i tartej czekolady. Pycha! Ciasto: 2 szkl. mąki pszennej 1 szkl. cukru 1 szkl. mleka (w temp. pokojowej) 1 szkl. oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 4 łyżki kakao 2 jajka Dodatkowo(...)ubijamy wraz z cukrem, aż do uzyskania jasnej i puszystej masy (około 6-8 minut). Następnie, stopniowo i naprzemiennie, dodajemy składniki suche (mąkę przesianą wraz z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą), olej oraz mleko. Nie spieszymy się, chodzi o to by składniki dobrze się ze sobą połączyły. Gotowe ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24cm
Smaki Na Talerzuskończonej pracy będzie rozpierała duma;) Podstawę stanowi pyszne, wilgotne czekoladowe ciasto, zaś środek skrywa kawałki bananów przykryte bitą śmietaną z dodatkiem musu bananowego i tartej czekolady. Pycha! Ciasto: 2 szkl. mąki pszennej 1 szkl. cukru 1 szkl. mleka (w temp. pokojowej) 1 szkl. oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 4 łyżki kakao 2 jajka Dodatkowo(...)ubijamy wraz z cukrem, aż do uzyskania jasnej i puszystej masy (około 6-8 minut). Następnie, stopniowo i naprzemiennie, dodajemy składniki suche (mąkę przesianą wraz z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą), olej oraz mleko. Nie spieszymy się, chodzi o to by składniki dobrze się ze sobą połączyły. Gotowe ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24cm
Smaki Na Talerzunajlepiej ekologicznej) 175 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 175 g mielonych migdałów 175 g masła w temperaturze pokojowej 100 g zwykłego cukru 3 jaja Przygotowanie ciasta ze śliwkami: Piekarnik nagrzać do 175°C (grzałka góra-dół). Okrągłą tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Śliwki umyć, przepołowić na półówki, usunąć pestki. 1/3 pokroić(...)migdałami, i krótko zmiksować (tylko do połączenia składników) . Przy pomocy dużej łyżki lub łopatki wmieszać do ciasta śliwki pokrojone w kostkę, posiekaną czekoladę i skórkę cytrynową. Gotową masę na ciasto przełożyć do foremki (ciasto będzie dość gęste) . Wygładzić wierzch. Poukładać śliwki pokrojone w plasterki. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 40 minut , do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto
Moja Delicjamargarynę i wysiekać. Na koniec dodać jajko i żółtko (białko zostawić do maku). Wyrobić gładkie ciasto, rozwałkować i wyłożyć na blachę, wysmarowaną margaryną i wysypaną bułką tartą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i podpiec 15-20 minut. Zostawić do wystudzenia. Składniki na masę makową: 1 puszka masy makowej z bakaliami (ja zawsze używam Helio) 1 białko 3 płaskie(...)cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 125 g. roztopionego masła lub margaryny Żółtka ubić z cukrem,dodać ser, zmiksować. Cały czas miksując dodać mąkę i roztopione masło. Na wystudzone ciasto wyłożyć masę makową, następnie masę serową. Piec w temp.160 stopni przez ok.godzinę. Po upieczeniu nie otwieram piekarnika. Zostawiam ciasto na około 2 godziny do wystudzenia
Agusiowe smakołykimasy odchodzącej od brzegów garnka. Zdjąć z palnika, wystudzić. Po przestudzeniu wbijać jajka, jedno po drugim, miksując dokładnie po każdym dodaniu. W rezultacie powinno powstać gładkie, klejące, bezgrudkowe ciasto. Gotową masę podzielić na 2 części. Blachę o wymiarach 32 x 23 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką (uwaga: można klasycznie - wyłożyć papierem do pieczenia, jednak czasem ciężko jest oddzielić(...)pokojowej. W misie miksera umieścić masło oraz dodatkowy cukier. Utrzeć, do powstania białej, lekkiej, puszystej masy maślanej. Dodawać budyń, w kilku turach (np. po 3 pełne łyżki) miksując po każdym dodaniu do połączenia. Gotowy krem maślano - budyniowy wyłożyć na jeden upieczony wcześniej płat ciasta, przykryć drugim (najlepiej w blaszce, w której ciasto się piekło). Schłodzić w lodówce przez kilka godzin
Smaki Nataliiłyżki ciemnego kakao Całe jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą, jasną masę. Dodać olej i przemieszać łyżką. Do masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, zmiksować. 2/3 ciasta przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Do pozostałej 1/3 ciasta przesiać kakao, dodać kilka łyżek mleka i zmiksować. Ciemną masę(...)wylać na jasną i za pomocą np. patyczka do szaszłyków delikatnie przemieszać ciasto, robiąc na nim "esy-floresy". Jabłka obrać, pokroić na cząstki i poukładać na wierzchu ciasta (nie wciskać ich w masę). Piec przez ok. 45-50 minut w temperaturze 180 stopni C, aż do suchego patyczka. Gdy ciasto przestygnie przygotować polewę. W małym garnuszku o grubym dnie
Simply Food