ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:295/3191)

kruchy makowiec zawijany 136

płaska łyżeczka proszku do pieczenia na polewę: 100 g czekolady deserowej 3 łyżki mleka ozdoby cukrowe: płatki śniegu i niebieskie cukiereczki Z podanych składników zagnieść kruche ciasto i na czas przygotowania masy makowej owinąć je folią i wstawić do lodówki. Mak sparzyć wrzątkiem i zmielić w maszynce do mięsa lub blenderem. Jajka utrzeć(...)cukrem pudrem, dodać do maku. Dodać bakalie, kakao i proszek do pieczenia. Wszystko razem delikatnie wymieszać.  Ciasto podzielić na dwie części. Każą rozwałkować na prostokąt. Na cieście rozsmarować po połowie masy makowej i zwijać w rolady. Przełożyć do keksówek wyłożonych papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec około godziny. Jeśli obawiacie się, że ciasto

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Sernik piernikowy 230

miseczce i dodajemy do masy serowej. Całość mieszamy dokładnie, wylewamy na wcześniej przygotowany spód i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni. Ciasto pieczemy 50-60 minut, studzimy przy otwartych drzwiczkach.      Masę cukrową ugniatamy przez chwilę, by zrobiła się bardziej miękka i  plastyczna. Podsypując cukrem pudrem rozwałkowujemy na blacie spory(...)okrąg na grubość około 2-3 mm. Przykładamy spód wykorzystanej do pieczenia sernika blaszki i nożem odcinamy zbędne okrawki. Wycięty okrąg delikatnie transportujemy na wałku na wierzch ciasta, wyrównujemy powierzchnię. Pozostałą masę zagniatamy z odrobiną barwnika spożywczego, rozwałkowujemy i foremkami do ciasta wycinamy ozdoby. Przyklejamy na wierzch sernika za pomocą kleju spożywczego według inwencji twórczej

sama złodycz
Ciasto kokosowo - budyniowe 164

Bardzo smaczne ciasto, w którym masa kokosowa nie wysycha, tylko jest cały czas idealna. To wszystko dzięki połączeniu masy kokosowej z kremem budyniowym. Takie ciasto piekłam do pracy, więc zdjęcia robiłam niestety przy sztucznym oświetleniu wieczorem. SKŁADNIKI Na biszkopt: 6 jajek szczypta soli 200 g cukru 110 g mąki pszennej tortowej 30 g kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)połowę składników sypkich, wymieszać dodać pozostałe i ponownie wymieszać. Na koniec wlać wodę, wymieszać i przelać ciasto do formy wyrównując wierzch. Włożyć do piekarnika i piec 30 minut. Wyciągnąć z piekarnika i zostawić do ostudzenia. Ostudzony biszkopt przekroić na dwa równe placki. Masa kokosowa: Mleko zagotować, dodać kokos, cukier waniliowy i podgrzewać mieszając kilka minut. Następnie wyłączyć palnik i zostawić

Passions hobbies life
Naleśniki cynamonowe 124

cukru szczypta soli 2 łyżeczki cynamonu Dodatkowo: mus jabłkowy serek o smaku pieczone jabłko Przygotowanie: Ciasto: Jajka krótko zmiksować z cukrem, dodać pozostałe składniki i połączyć w jednolitą masę. Jeśli ciasto byłoby zbyt gęste należy dodać mleka. Smażyć najlepiej bez dodatku masła na nieprzywierającej patelni z obydwu stron na złoty kolor (bądź na niewielkiej ilości masła - jeśli występuje taka konieczność

My sweet a life
Rabarbarowe love – najprostsze ciasto z rabarbarem 132

kruszonka łyżka smalcu, łyżka masła, 3 łyżki cukru, 5 łyżek mąki. Sposób przygotowania Ciasto Składniki ciasta wkładać do miski w kolejności podanej powyżej. Wymieszać widelcem do powstania jednolitej masy (ok.10min.). Ciasto wylać/wyłożyć (będzie bardzo gęste) do posmarowanej tłuszczem blaszki. Rabarbar umyć, pokroić w 2-3 cm kawałki. Na wierzchu położyć rabarbar (zamiast owoców można użyć pokruszonego twarogu

Mieszam w Garnku
Domowe bułki z parówką 196

wyrośnięcia. Roztrzepać jajko i wlać do ciasta razem z ciepłym mlekiem i wyrabiamy.  Gdy ciasto będzie w połowie wyrobione dodajemy drożdże i wrabiamy do uzyskania jednolitej gładkiej masy. Takie ciasto przykrywamy i ostawiamy w ciepłe miejsce na około 1h. Po tym czasie wykładamy ciasto na blat i rękoma rozciągamy i wykrawamy nasze bułeczki. W środek kładziemy pół naszej parówki

Tanio szybko zdrowo
bułki z żółtym serem 134

wyrośnięcia. Roztrzepać jajko i wlać do ciasta razem z ciepłym mlekiem i wyrabiamy.  Gdy ciasto będzie w połowie wyrobione dodajemy drożdże i wrabiamy do uzyskania jednolitej gładkiej masy. Takie ciasto przykrywamy i ostawiamy w ciepłe miejsce na około 1h. Po tym czasie wykładamy ciasto na blat i rękoma rozciągamy i wykrawamy nasze bułeczki. Na wierzchu, środek wciskamy

Tanio szybko zdrowo
Naleśniki na serwatce 142

jajka- 250g mąki pszennej pełnoziarnistej- 250g mąki tortowej- 2 łyżki rozpuszczonego masła- sól- cukier waniliowy- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Wszystkie składniki miksujemy, do uzyskania gładkiej masy. Odstawiamy ciasto na 15 minut, po czym smażymy na rozgrzanej patelni.Usmażone naleśniki przełożyłam masą z twarogu domowego (ok. 60dag zmiksowałam z cukrem pudrem, 2 całymi jajkami i esencją waniliową) oraz złożyłam

mojewypiekiinietylko
KRUCHE CIASTO Z TRUSKAWKAMI I BEZĄ 206

blachę. Truskawki umyć i ułożyć na ciasto na blasze. Zmiksować białka z 1/2 szklanki cukru na sztywną masę. Wylać na truskawki, rozprowadzić wzdłuż całej blachy. Drugą cześć ciasta zetrzeć na masę białkową na tarce na grubych otworach. Piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Po upieczeniu wierzch ciasta posypać cukrem pudrem

Przepisy kulinarne babci Antoniny
CIASTO ZE ŚLIWKAMI Z BEZĄ 143

pestki, podzielić na połówki i ułożyć na ciasto na blasze. Zmiksować białka z 1/2 szklanki cukru na sztywną masę. Wylać na śliwki, rozprowadzić wzdłuż całej blachy. Drugą cześć ciasta zetrzeć na masę białkową na tarce na grubych otworach. Piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Po upieczeniu wierzch ciasta posypać cukrem pudrem. Wymiary spodu blachy

Przepisy kulinarne babci Antoniny
Kruche ciasto (owsiane) z truskawkami 235

Ciasto, które skradnie Wasze kubki smakowe! Przygotowane z niewielkiej ilości składników i nadziane dużą ilością świeżych truskawek. Poniższe ciasto najlepiej kroić i podawać po ostudzeniu, ponieważ masa truskawkowa musi lekko stężeć. Na sam koniec dodam, że płatki owsiane wchłoną nadmiar soku truskawkowego, więc ciasto nie będzie twarde (jedynie będzie miało chrupiący wierzch) :)  Składniki na blachę o wymiarach(...)kruchego ciasto. Spód lekko ubić. Truskawki pokroić na mniejsze części (połówki) i wymieszać je ze skrobią ziemniaczaną. Przygotowane owoce przełożyć na kruchy spód. Na sam koniec, wierzch ciasta posypać pozostałą kruchą masą. Delikatnie wyrównać i lekko ubić. Przygotowane ciasto piec około 35-40 minut w 180ºC (aż do zarumienienia wierzchu ciasta). Ostudzić. Przed podaniem posypać cukrem pudrem i ewentualnie ozdobić

Ugotować
Serowa tarta z malinami 149

Kruche czekoladowe ciasto, masa serowo-śmietanowa i mnóstwo malin... Moja rodzinka bardzo lubi takie kruche ciasta z serem i dużą ilością świeżych owoców, dlatego często je robię;) Ale żeby nie było nudno, to zawsze staram się je zrobić nieco inaczej.    Ciasto: 200 g maślanych herbatników, 100g gorzkiej czekolady, 2 łyżki masła lub margaryny.     Czekoladę połamać(...)łyżeczka esencji waniliowej.     Twaróg zmielić, utrzeć ze śmietaną i cukrami na gładką masę. Dodać esencję waniliową, wymieszać. Masę wyłożyć na schłodzony spód. Wstawić ponownie do lodówki.     Dodatkowo: 500 g świeżych malin.     Na wierzchu ciasta rozłożyć maliny. Tartę przechowywać w lodówce

Z miłości do słodkości
sernik z mascarpone 256

upieczenia takiego. Ponieważ jednak chciałam jakoś uczcić ten dzień specjalnie na tę okazję upiekłam sernik. Nie taki zwykły, to prawdziwy sernik w wersji de luxe! Pyszne, kruche ciasto na spodzie, masa serowa z dodatkiem serka mascarpone, masa krówkowa, banany oraz krem na bazie serka mascarpone zwieńczony płatkami migdałów. Wygląda wspaniale, smakuje - słyszałam - obłędnie:) Upiekę sobie podobny, gdy tylko będę mogła(...)krem: 250 g serka mascarpone 250 ml śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru łyżka soku z cytryny ponadto: 1/2 puszki masy krówkowej 2 banany 2 łyżki płatków migdałów Masło posiekać z mąką. Dodać pozostałe składniki, szybko wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Wstawić na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować na oprószonym mąką blacie. Rozwałkować i przenieść na dno wyłożonej papierem

6niebo
Torcik czekoladowo-kokosowy z czereśniami 312

suchego patyczka - ciasto wyrośnie z lekką górką, można jeszcze ciepłe obrócić do góry nogami, aby nieco się wyrównało lub po ostygnięciu ściąć wierzch - ostudzone ciasto przełożyć z powrotem do tortownicy MASA BUDYNIOWA - 2/3 mleka wlać do rondelka, dodać cukier, masło oraz wiórki kokosowe, wszystko zagotować - w pozostałym mleku rozpuścić proszek budyniowy, mieszankę wlać do gotującego się mleka, energicznie mieszać przez(...)kilka minut do zgęstnienia masy - gotowy budyń jeszcze gorący wyłożyć na ciasto czekoladowe, wyrównać, pozostawić do ostygnięcia WARSTWA OWOCOWA - galaretkę rozpuścić w gorącej, przegotowanej wodzie, ostudzić, następnie wstawić do lodówki, aby zgęstniała na tyle, aby można ją było wyłożyć na wierzch ciasta, ale żeby nie była lejąca - czereśnie oczyścić, wydrylować, ułożyć na wierzchu - na owoce wyłożyć gęstniejącą galaretkę - całość schłodzić

Smakołyki Bereniki

Proponowane wyszukiwania