ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:293/3191)

CIASTO ZOSI 184

Margarynę ucieramy do białości dodajemy partiami cukier. Oddzielamy żółtka i po jednym dodajemy do ciasta. Białka odstawiamy. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem i amoniakiem. Dodajemy do masy i ucieramy do połączenia (ciasto będzie gęste) Ubijamy na sztywno pianę z białek i powoli łączymy z ciastem. Dzielimy na 3 równe części. Do 1 dajemy kokosy, do 2 orzechy(...)której piekliśmy ciasto wykładamy, aż po brzegi folią spożywczą.  Układamy jeden placek (u mnie orzechowe) i smarujemy odłożonym dżemem. Wylewamy lekko tężejącą galaretką. Nakładamy 2 ciasto (białe) i dociskamy. ROBIMY MASĘ :  Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w połowie szklanki wody, studzimy. Następnie ubijamy śnieżkę ze szklanką zimnego mleka, aż będzie sztywna, następnie dodajemy galaretkę i dobrze ubijamy.  Wylewamy

Pani na deser
Cytrynowiec z ananasem 135

różnymi słodkimi pysznościami, ale być może skusicie się na pysznego cytrynowca z dużą ilością ananasa i upieczecie go np. na Sylwestra i Nowy Rok? :) Ciasto jest wyjątkowo pyszne i proste do zrobienia: biszkopt przełożony masą budyniowo-cytrynową z kawałkami ananasa z puszki. Bardzo lekkie, orzeźwiające… trudno poprzestać na tylko jednym kawałku :) Dodatkowych walorów smakowych dodaje posypka z wiórków kokosowych (jeśli(...)ananasy (jeśli używacie ananasów w plastrach musicie je najpierw pokroić) i ponownie mieszamy. Połowę masy wykładamy na dolną część biszkoptu i równo rozprowadzamy. Przykrywamy drugą częścią ciasta, a na wierzch nakładamy pozostałą część masy i dokładnie ją rozsmarowujemy. Na koniec posypujemy wiórkami kokosowymi (lub płatkami migdałowymi). Ciasto odstawiamy do ostudzenia, a następnie wstawiamy do lodówki. Smacznego

MyCookBook.pl
Sękaczek 289

wzięła się jego nazwa, ale spodobała mi się więc ją zostawiłam i u mnie     Składniki: Ciasto: 350g mąki pszennej 250g zimnego masła lub margaryny 100g cukru 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18% 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 2 kg jabłek 1 galaretka cytrynowa 1 galaretka pomarańczowa Masa orzechowa: 200g orzechów włoskich 120g cukru(...)pierwszym kruchym blacie wykładamy połowę masy jabłkowej *** *** Przykrywamy drugim kruchym plackiem i wykładamy na niego resztę masy jabłkowej *** *** Całość przykrywamy ostatnim upieczonym kruchym blatem. Na wierzch wykładamy masę orzechową *** *** Ciasto wkładamy na całą noc do lodówki *** *** SMACZNEGO ***     POLECAM TAKŻE: POTRAWY WIGILIJNE PRZEPISY TUTAJ CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ

Blog z Apetytem
Sernik na czekoladowym spodzie z posypką 336

posypką, mniam! Jak na razie nie ustaliłam co jest lepsze, szarlotka czy sernik. A jak Wy uważacie? Zapraszam na Sernik na czekoladowym spodzie z kruchą posypką."Składniki:Na kruche ciasto:200 g masła500 g maki3 żółtka180 g cukru100 g czekolady deserowejMasa serowa:1 kg mielonego sera białego5 jaj3 białka150 g cukru1/3 szklanki oleju rzepakowego3 łyżki mąki pszennej4 łyżki maki ziemniaczanej1(...)ubijamy do podwojenia objętości. Następnie wlewamy olej i lekko zmiksowany ser, dalej ubijamy.Do masy serowej dodajemy obie mąki i ekstrakt i mieszamy. Na koniec, do masy należy dodać ubitą na sztywno pianę z białek.Ciasto przelewamy na kruchy upieczony spód, ciasto wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 40 minut, następnie wierzch sernika posypujemy drugą częścią ciasta również startą na tarce

Słodkie Przyjemności
Kruche ciasto z malinami i budyniową pianką 267

Ponadto: 500 g malin (mogą być mrożone, nie rozmrażamy ich wcześniej), cukier puder do oprószenia   Wykonanie: Masło/margarynę kroimy w kostkę i zagniatamy ze wszystkimi składnikami ciasta na jednolitą masę. Dzielimy na dwie części- jedna ok. 60% a druga ok. 40%. Zawijamy w folię i odkładamy do zamrażalnika. Możemy to zrobić dzień wcześniej. Jak już ciasto się zamrozi(...)ubijając. Następnie powoli wsypujemy budynie i   wlewamy olej. Miksujemy do połączenia składników. Na spód przelewamy ubitą pianę. Układamy maliny otworkami do góry. Maliny lekko wciskamy w masę. Na wierzch zetrzeć resztę ciasta (40%). Pieczemy w 190C przez 30-40 minut. Po całkowitym wystudzeniu posypać cukrem pudrem.   Smacznego

Passion of Cooking
Leśna pokusa... 744

białości następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz makiem i wszystko delikatnie mieszamy łyżką do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy, pieczemy w nagrzany do do 180°C piekarniku około 20 -30 minut. Przygotowujemy masę budyniową: 500 ml mleka zagotowujemy z dodatkiem cukru oraz masła, w pozostałym mleku rozprowadzamy proszek budyniowy oraz mąkę(...)odstawiamy z ognia, studzimy. Z owoców leśnych oraz wody gotujemy kompot, do gorącego kompotu dodajmy galaretki dobrze rozpuszczając. Odstawiamy do stężenia, od czasu do czasu mieszając. Na wystudzone ciasto wykładamy masę budyniową, następnie wylewamy tężąca się galaretkę, na wierzch układamy herbatniki. W garnuszku podgrzewamy mleko dodajemy połamana czekoladę i dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej polewy. Polewę czekoladę wylewamy na herbatniki

kgwjanczewo
Drożdżówka ze śliwkami i serem 228

śniadanie, na dobre zagościło w mojej kuchni. Tym razem Gosia zaproponowała puszystą drożdżowkę z serem i śliwkami. Kwintesencja końca lata... soczyste i dojrzałe śliwki, zatopione w puszystym cieście drożdżowym, poprzeplatanym kremową masą serową.  Idealne na każdą okazję. Moja córka, która nota bene, nie uznaje żadnego ciasta z owocami, no może z wyjątkiem szarlotki, zjadła pokaśny kawałek, jeszcze ciepłej drożdżowki(...)przekładamy do miski, przykryamy  i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Serek ricotta, śmietanę, cukier i pastę waniliową mieszamy w miseczce na jednolitą masę. Śliwki myjemy, kroimy na połówki i pestkujemy. Wyrośnięte ciasto szybko wyrabiamy na podsypanym mąką blacie i rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach ok 40 x 30 cm i grubości około 3mm. Kroimy wzdłuż

Mia Cucina Sofieta
Kruche z frangipane z jeżynami i śliwkowymi powidłami 149

deser spodziewałam się dużo gości. Nie mogłam ich zawieść! Kruche z frangipane i jeżynami Składniki: Kruche ciasto 210 g masła, zimnego 150 g cukru 250 g mąki tortowej 10 g proszku do pieczenia ½ łyżeczki soli 2 jajka Nadzienie 400 g masy marcepanowej, 60% migdałów 2 łyżki mąki 80 g masła 30 g kokosowych wiórków 3 jajka skórka otarta z jednej(...)dodaj jajka i miksuj dalej. Ciasto będzie dosyć elastyczne i łatwe w obróbce. Prostokątną foremkę o wymiarach 20 cm x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia następnie wyklej ciastem foremkę. Masę marcepanową zetrzyj na tarce. Zmiksuj z jajkami, miękkim masłem i kokosowymi wiórkami. Na koniec dodaj otartą skórkę z limonki i jeszcze raz wymieszaj. Posmaruj kruchy jeszcze nieupieczony spód powidłami

codojedzenia
Tinginys – litewski blok 205

kiełbaski, ta jest zdecydowanie częściej spotykana, lub taką zwykłą, prostokątną. Ciasto występuje też w nieco przeładowanej ciastkami formie, ale ja preferuję tą wersję, gdzie mamy równowagę między smaczną masą a ciasteczkami. Ciasto nie jest bardzo słodkie w smaku i jak stwierdził mój mąż, wielki fan bloku, czuć, że to jedna rodzina ciast A jeszcze, żeby was zachęcić, to wolne tłumaczenie(...)bakaliami, wrzucamy do garnka i zagotowujemy. Mieszając gotujemy ok 10 minut. Odstawiamy na 15 minut do schłodzenia. Po tym czasie dodajemy herbatniki i bakalie. Mieszamy. Masę wykładamy na folię spożywczą, formując kształtem kiełbaskę. Zawijamy ciasto w folię i czekamy aż wystygnie. Ciasto wkładamy do lodówki do stężenia. 4.29 http://mieszamwgarnku.pl/desery/bez-pieczenia/tinginys-litewski-blok/ MieszamWGarnku Artykuł Tinginys – litewski blok pochodzi z serwisu

Mieszam w Garnku
BABKA CYTRYNOWA Z KISIELEM 181

Ostatnio mam "czas na babki" i wszelkie proste ciasta... bez kremów, mas, lukrów... Jeśli już piekę ciasto to albo jest to właśnie babka albo jakieś proste ucierane bądź drożdżowe ciasto z owocami. Dziś miałam wielką ochotę na babkę cytrynową :)Ciasto :4 całe jajka1/2 szklanki cukru1 szklanka mąki1/2 szklanki oleju1 łyżeczki proszku do pieczenia1 kisiel cytrynowyop.skórki pomarańczowej (100g(...)soku z cytryny Wykonanie:Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Cały czas ubijając, dodawać kolejno mąkę, kisiel i proszek do pieczenia, następnie wlewać małymi porcjami olej, a na koniec wsypać startą skórkę i kilka kropel cytrynowego olejku. Formę z kominkiem natłuścić i wysypać bułkę tartą.Przełożyć ciasto. Piec ok 50 min w temp.180st. Polać lukrem lub posypać

Walijskie Pichcenie
arbuzowiec (sernik na zimno) 131

chyba dawno mi nie wyszło. Całą robotę robi tu arbuz ale musi być słodki i soczysty. Masę serową wzbogaciłam drobinkami czekolady a całość osadziłam na czarnych herbatnikach Petit Beurre Blacky. Mają nie tylko ciekawszy kolor ale są mocno kakaowe, przepyszne. A samo ciasto jest lekkie, orzeźwiające i nie jakoś strasznie kaloryczne więc można wsunąć od razu dokładkę:) *foremka(...)posiekać, wmieszać do masy serowej. Na końcu wlać żelatynę rozpuszczoną w kilku łyżkach wrzątku.  Blaszkę wyścielić wysoko papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć herbatniki. Wylać na nie masę serową. Schłodzić ciasto przez pół godziny aż masa trochę stężeje. Na górze ułożyć kawałki arbuza i zalać galaretką. Wstawić do lodówki

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Walentynkowe ciasto z sercem 1286

Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać. Dodać mąkę do masy mieszając delikatnie szpatułką by składniki połączyły się. Dodać wybrany kolor barwnika i bardzo dokładnie wymieszać masę. Przełożyć ciasto do przygotowanej foremki, wyrównać wierzch. Piec około 50 - 60 minut, do momentu, aż wbity w ciasto patyczek będzie suchy. Wyjąć, wystudzić. Schłodzić ciasto w lodówce. Pokroić ciasto na równe(...)jednym całym jajku, miksując po każdym. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać. Dodać mąkę do masy mieszając delikatnie szpatułką by składniki połączyły się. Dodać sok z cytryny i skórkę. Wymieszać. Na dno foremki wyłożyć cienką warstwę cytrynowego ciasta. Wycięte serduszka poukładać pionowo na cieście wzdłuż całej foremki.   Resztę foremki dokładnie wypełnić pozostałym ciastem zaczynając od boków

maniapieczenia
Ciasto z truskawkami i pianką toffi 418

pozbawić szypułek. Ułożyć (miejscami po szypułkach do dołu) na biszkopcie bardzo blisko siebie, delikatnie wciskając je w masę czekoladową. Truskawki muszą ciasno do siebie przylegać. Tak przygotowane ciasto odstawić, aż do wystygnięcia masy czekoladowej. Żelatynę wsypać do gorącej wody i bardzo dokładnie i szybko wymieszać. Odstawić do delikatnego schłodzenia. Pozostałą śmietankę 30 lub 36 % ubić mikserem na sztywno, dodając(...)koniec ubijania lekko przestudzoną żelatynę i masę krówkową. Całość szybko zmiksować na jednolitą masę. Tak powstałą piankę toffi wylać równomiernie na ułożone na blasze truskawki. Wierzch ciasta posypać, startą na tarce o drobnych oczkach (na twz. drobne wiórki), pozostałą czekoladą (50 g). Tak przygotowane ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki, w celu schłodzenia i stężenia  pianki tofii. Ciasto

Gospodyni Miejska