Potrzebowałam zrobić ciasto, ale takie bez długiego stania w kuchni, tylko rach, ciach i ciasto miało być. Idealne do tego wydawały mi się herbatniki, przełożone jakąś pyszną masą. Przepis na masę do stefanki z kremem kawowo-kajmakowym wzięłam z któregoś numeru Świata Kobiety. Słodycz kajmaku jest świetnie zrównoważona lekką goryczą kawy. Już uprzedzę, że ciasta nie polubią dzieci, właśnie(...)przez ten kawowy aromat. Wtedy warto dodać do kremu kakao. Stefanka to świetne ciasto dla tych, którzy chcą mieć efektowne ciasto z kremem, ale boją się piec blaty ciasta. Tutaj przekładamy masą herbatniki, wstawiamy ciacho do lodówki i zapominamy o nim na 2 dni. Ten ostatni etap, lojalnie uprzedzam jest najtrudniejszy Krem oparty na maśle, ja użyłam roślinnego. Jest bardzo
Mieszam w Garnkudodałam przepis na bezy domowe i jeszcze trochę mi ich zostało, a że dziś Dzień Kobiet to i ciasta nie może zabraknąć. Bezy były gotowe, ciasto upiekłam, masę ukręciłam, polewę ugotowałam i takie oto ciacho powstało:) Biszkopt czekoladowy: 6 jajek 12 łyżek cukru 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka octu(...)odstawiam do całkowitego wystygnięcia. Masło ucieram z cukrem, dodaję porcjami zimny budyń i wykładam na spód biszkoptowy. W masę delikatnie wciskam moje bezy i przykrywam pozostawionym biszkoptem. Składniki na polewę rozpuszczam na niewielkim ogniu, studzę i smaruję wierzch ciasta. Odstawiam na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. A jeśli nie to nasączam spód biszkoptu by nie był
Ciasteczkowy PotwórDelikatny kakaowy biszkopt, przełożony dżemem, plasterkami bananów oraz bitą śmietaną, a wierzch otulony pyszną czekoladową masą. To połączenie tworzy naprawdę znakomite ciasto, słodkie, ale nie mdłe, idealne na rodzinną uroczystość, albo spotkanie przy ulubionej kawie :) Składniki na blachę o wymiarach 22x33 cm: Biszkopt: 4 jajka 180 g cukru 70 g mąki ziemniaczanej 100 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku(...)soli ubić na sztywną pianę. Nie przestając miksować dodać cukier, a następnie żółtka. Odłożyć mikser. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia oraz kakao i delikatnie wsypywać do masy, jednocześnie mieszając łyżką. Wymieszane ciasto przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni C. Po upieczeniu ciasto powoli ostudzić do temperatury pokojowej. Ostygnięty
Simply Foodpieczenia, wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni na 15-20 minut, aż się ładnie zarumieni. Mascarpone, jajka i cukier puder dokładnie miksujemy, przekładamy na lekko przestudzony spód ciasta, na masie serowej rozkładamy truskawki i na wierzch ścieramy na tarce, na grubych oczkach zmrożone ciasto, wkładamy do piekarnika i pieczemy w 180 stopniach przez ok.55 minut, ma być ładnie zarumienione
KUCHNIA POLSKAkokosowy oraz jajko i wymieszać. W drugiej misce wymieszać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, solą, posiekanymi orzechami i czekoladą. Trochę czekolady zostawiamy żeby posypać wierzch ciasta. Do masy bananowej dodać suche składniki i ponownie wymieszać (bardzo krótko, tylko do połączenia składników!). Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i posypać resztą gorzkiej czekolady. Piec
Fitsweet.meweekend udało mi się pokonać niechęć do mąki i wyczarowałam taki prosty torcik. Muszę przyznać, źe po tak długiej rozłące czułam się nieswojo. Czekoladowe blaty : Ciasto czekoladowe Masa: 500 ml śmietanki 36% podgrzać z 200g białej czekolady. Następnie chłodzić przez noc, ubić. Polewa czekoladowa; 100g gorzkiej czekolady i 50 ml śmietanki 30 lub 36% Blaty rozkroić , nasączyć wodą
Rusty Forkgotową masą kajmakową lub kremem czekoladowym. Dodatkowo: Wafle, biszkopciki, bądź małe opłatki. Przygotowanie: Masa zewnętrzna: Białko lekko rozpić widelcem dodać orzechy (wiórki kokosowe), cukier puder i zagnieść ciasto. Jeśli masa będzie zbyt sucha dodać odrobinę białka, jeśli zbyt kleista dosypać zmielonych orzechów (wiórek kokosowych). (Wiórki kokosowe najlepiej, jeśli są drobne i bardziej wilgotne). Nadzienie: Miękkie masło utrzeć z cukrem
My sweet a lifebułką tartą, wlać ciasto. Piec w nagrzanym do 160 stopni C piekarniku 25 - 30 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu ciasto wyjąć z formy i wystudzić. Na czekoladowe ciasto wyłożyć masę z ptasiego mleczka, dokładnie wyrównać i wstawić na około 10 minut do lodówki. Ciasto delikatnie polać wystudzoną polewą i wstawić do lodówki na co najmniej 3 - 4 godziny
Kuchcik gotujePyszne orzeźwiające ciasto, z masą z zielonego soku, lekką pianką wiśniową, herbatnikami w czekoladzie, zalane galaretką ... pychotka SKŁADNIKI Biszkopt: blaszka 24x 38 cm 5 jajek, 1 szkl. mąki tortowej + 1 łyżka mąki ziemniaczanej, ½ szkl. cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżka oleju Masa zielona: 900 ml soku zielonego Pysio, 3 budynie śmietankowe Masa różowa(...)Masa różowa: W ¾ szkl. wrzątku rozrabiamy galaretkę, studzimy. Ubijamy śmietankę na sztywno, dodajemy serek, a na końcu tężejącą galaretkę. Wykładamy na zieloną masę, na wierzchu układamy ciastka. Całość zalewamy tężejącą galaretką rozrobioną w 700 ml wrzątku. Ciasto przechowujemy w lodówce
słodki bratekcukru 400 g rozmrożonych śliwek cukier puder do dekoracji Na samym początku przygotować kruche ciasto: wszystkie składniki wsypać do miski i za pomocą robota kuchennego zagnieść na jednolitą masę. Gotowe ciasto podzielić na 2 części (1/3 i 2/3), przełożyć do woreczka i przełożyć do zamrażalnika. W międzyczasie przygotować budyń: 3 szklanki mleka wlać do rondelka. Zagotować. Proszek budyniowy i cukier
Ugotowaćsztywno ze szczyptą soli. Dodać w 3 partiach cukier puder i utrzeć na gładką masę. Następnie dodać cynamon, migdały i sok z cytryny. Dobrze wymieszać do uzyskania gęstego ciasta. Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać je, w odstępach, na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Po uformowaniu wszystkich ciastek mokrą dłonią delikatnie je rozpłaszczyć. Piec w piekarniku
CookYourselfrobimy dołek i dodajemy pozostałe składniki. Woda musi być lekko ciepła. Dokładnie wszystko mieszamy. Masa jest bardzo klejąca, więc doskonały do tego będzie mikser z końcówkami do mieszania ciasta. Przekładamy masę do formy keksowej(około 24x10cm), przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 180st. Roztrzepanym jajkiem smarujemy wierzch
Gotowanie moimi oczamiOddzielamy żółtka od białek. Cukier ucieramy z żółtkami. W dużym naczyniu mieszamy mąkę oraz sodą, dodajemy olej, cynamon i kakao. Z białek ubijamy pianę i dodajemy ją do ciasta. Do masy wsypujemy jabłka i lekko mieszamy . Keksówkę smarujemy margaryną i wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto umieszczamy w blaszce i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy 60 minut w temp 180 stopni
upichconaZalej na noc wodą, odcedź na sitku. Wszystko z miksuj/zblenduj, delikatnie wymieszaj z mąką, kakao i sodą oczyszczoną. Następnie dolewaj ulubionego mleka tak, aby wyszło dość gęste ciasto. Dosłodź masę syropem. Rozgrzej olej na patelni i smaż placuszki z obu stron (1 łyżka ciasta na 1 placek). I jeszcze słów kilka o ostatnio obejrzanym filmie w Kinie Letnim Zorza
Qlinarnie i QlinarnieBABECZKI: SKŁADNIKI: 250g mąki pszennej 125g zimnego masła ½ łyżeczki soli 1 jajko WYKONANIE: Przygotowujemy ciasto kruche, mąkę, pokrojone na małe kawałki masło, sól i jajko zagnieść na jednolitą masę, następnie ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 1-2 godz. następnie ciasto podzielić na kulki rozwałkować i włożyć do foremek (forma do muffinek), nakłuć widelcem
Kuchnia Beaty