ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:1734/3191)

Quiche? a może jednak tarta…! 204

także może mieć spód francuski, drożdżowy lub kruchy - choć podobno tradycyjnie powinien mieć spód z ciasta chlebowego. Pieczony w ceramicznych formach ale też w tradycyjnych metalowych lub silikonowych naczyniach. Różnica pojawia się dopiero gdy dochodzimy do wypełnienia - quiche - ZAWSZE - jest wytrawny z farszem zalanym masą śmietanowo - jajeczną. Tradycyjny quiche pochodzi z Alzacji i Lotaryngii i jest wypełniony boczkiem i serem(...)mrożonego) mała papryka mała cebula ząbek czosnku ok 15 dag sera żółtego 3 jajka ok 150 ml śmietany ok 150 ml mleka gałka muszkatołowa sól, pieprz ciasto 200 g masła 300 g mąki pszennej 100 g cukru pudru 1 żółtko 2 łyżki śmietany Do dzieła!!! Zagniatamy z podanych składników ciasto i wkładamy do lodówki na minimum 20 minut. Ciasta wyjdzie

sierotka maRysia w kuchni
Serowe pizzerinki, hit na imprezę! 108

bliskich, każdy chrupie w różnych smakach. Bo pomysłów na nie jest masa:) Rozpływający się żółty ser i parmezan, delikatna, dobra szynka, no pycha! Można przed upieczeniem posmarować je jajkiem i posypać np. makiem, sezamem lub czarnuszką. Polecam na każdą imprezę, na ciepło lub zimno! SKŁADNIKI: opakowanie ciasta francuskiego kilka plastrów żółtego sera, u mnie morski kilka plastrów szynki tarty parmezan

Zasmakuj Kuchni
SZARLOTKA Z BITĄ ŚMIETANĄ 424

akcja JEDZ JABŁKA nabrała takiego tempa, to i u mnie nie może zabraknąć jabłkowych przysmaków.Dziś mam dla Was przepis na przepyszną szarlotkę / biszkopt z jabłkami i bitą śmietaną.Ciasto łatwe , szybkie , niesamowicie smaczne i pięknie wyglądające!Absolutnie nie za słodkie , a wręcz orzeźwiające!Z całą pewnością zachwyci gości i domowników.Polecam!SKŁADNIKI:BISZKOPT:* jajko – 4 szt* cukier(...)powstanie gładka masa.Po tym czasie ( ok. 20 minut ) wsypujemy galaretkę i cały czas mieszając gotujemy ok. 5 minut.Odstawiamy do całkowitego! ostygnięcia i tężenia.CAŁOŚĆ:Na wystudzony biszkopt przelewamy naszą masę jabłkową, wygładzamy, wkładamy do lodówki.BITA ŚMIETANA:Galaretkę brzoskwiniową rozpuszczamy w 1/3 szkl wody, odstawiamy do wystudzenia.Zimną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, dodając pod koniec ubijania całkowicie wystudzoną galaretkę

Ostra na Słodko
BISZKOPT Z TRUSKAWKAMI BITĄ ŚMIETANĄ I GALRETKĄ 195

Przepysze ciasto, pojawia się w moim domu  w sezonie truskawkowym 🍓🍰 Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu.                    SKŁADNIKI Biszkopt 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia BITA ŚMIETANA 500 ml śmietanki 36% 2 łyżki cukru pudru; 1 łyżka żelatyny DODATKOWO 500 g truskawek(...)żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodawać po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem dopieczenia i miksować do połączenia się składników. Na końcu dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenie piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 min. Upieczony biszkopt

RAROSSA
Domowa masa cukrowa vel lukier plastyczny 200

mojprzepisna.pl | Domowa masa cukrowa vel lukier plastyczny Lukier plastyczny, masa cukrowa, plastyczna masa cukrowa, fondant są różne nazwy, jednak cel ten sam, dekoracja tortu. Innymi sposobami

moj przepis na
Ciasto bananowe w polewie czekoladowej 376

zakupów z 2kg bananów. Wspólnym wysiłkiem moim i Pana Męża, pożarliśmy niemal wszystkie, ostały się jedynie 3 smętne sztuki. Z racji dojrzałości idealnie nadawały się do zutylizowania w postaci ciasta bananowego.Ciasto te jest banalnie proste w wykonaniu i całkiem ekonomiczne pod względem składników.Składniki na 1 keksówkę - o wymiarach 30x12x8 cm (LxWxH): 2 jajka (całe) 1/2 szkl. cukru(...)wymieszaną mąkę, nadal miksując. Na końcu dodać rozgniecione banany oraz rodzynki i zmiksować do połączenia składników.Masę przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Formę włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w 180C ok. 40-45 min. Testem "suchego patyczka" sprawdzać stan upieczenia ciasta. Ciasto ma tendencję do przypiekania się, stąd trzeba wnikliwie pilnować czasu pieczenia. Lekko przestudzone ciasto wyjąć

Grunt to przepis!
Bananowe muffinki z malinami i masłem orzechowym 119

Muffinki wykonane są ze zdrowszych i  wartościowych składników, ale tym razem zamiast gorzkiej czkolady jest pyszne masło orzechowe. Nie dałam dodatku żadnego tłuszczu, ale mleko migdałowe, a do ciasta użyłam mąki pełnoziarnistej i owsianej (sprawdzą się też zmiksowane na mąkę płatki owsiane).  Muffinki są mięciutkie i puszyste, a dzięki dodatkowi banana słodkie i wilgotne. Zamiast malin można użyć(...)mąki, proszek do pieczenia i sól. Maliny opłukać, osuszyć i oprószyć mąką. W blenderze zmiksować na gładką masę banany, masło orzechowe, mleko, jajka i ksylitol. Przelać mokre składniki do suchych i dokładnie połączyć. Na koniec wsypać maliny i delikatnie wymieszać. Nakładać ciasto do foremek na muffinki do około 2/3 wysokości (ja używam silikonowych). Piec przez ok. 20-25 minut

Healthy food explorer
Orkiszowe ciasto z brzoskwiniami FIT 180

Idealne ciasto stworzone dla osób, które lubią zdrowe słodkości i brzoskwinie. Sycące, zdrowe i bardzo pyszne ciasto, które wykona każdy! Nie wymagające dużo pracy i proste w wykonaniu. Najlepiej smakuje do szklanki maślanki lub kefiru. Ponadto zalewę z odsączonych brzoskwiń można wykorzystać do przygotowania rewelacyjnej lemoniady brzoskwiniowej ! Nic się nie zmarnuje! Czego chcieć więcej? Pamiętajcie, by składniki były o temperaturze(...)drugiej maślankę, jajka, olej i ekstrakt, mieszamy. Zawartość obu misek łączymy. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Masę przekładamy do formy i wyrównujemy. Brzoskwinie odsączamy z zalewy (zalewę można wykorzystać do przygotowania lemoniady brzoskwiniowej ), kroimy w kosteczkę i rozkładamy równomiernie na cieście. Posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy ok. 40 minut w 180 stopniach. Smacznego! Artykuł Orkiszowe ciasto z brzoskwiniami FIT pochodzi

Be Fit Be Strong
Sernik jagodowy 156

kochany mężu z jagodami!!! Nie z borówkami. - Zawsze toczymy spór o ich nazwę :) Z resztą parafrazując Mistrza: Jagoda nazwana inaczej, smakowałaby równie wspaniale. Ale wracając do ciasta: przepis znalazłam na I love bake i u Mirabelki ;  odrobinkę go zmodyfikowałam - ale tylko odrobinkę i... wyszło: niebo w gębie.  Przepis: na spód potrzebne będą: 200g herbatników petit beurre; 100g roztopionego(...)Troszkę jagód rozgniotłam widelcem, żeby puściły sok - dla fajniejszego koloru sernika). Gdy składniki się połączą dodajemy jajka i miksujemy jeszcze przez chwilę. Gotową masę przekładamy na schłodzony spód. Pieczemy 55 minut w 180 stopniach. Wierzch ciasta powinien być ścięty.  na polewę potrzebne będą: 300 ml śmietany 18%; 3 łyżki cukru pudru kilka kropli aromatu waniliowego Wszystkie składniki mieszamy dokładnie

Miksturownik
Rogale Marcińskie z białym makiem 254

rozwałkuj analogicznie i złóż. Proces wałkowania, składania i chłodzenia należy powtórzyć łącznie 4-6 razy (nie więcej!), aż masło będzie niewidoczne przy rozwałkowywaniu. Na sam koniec zawinięte w folię ciasto włóż do lodówki na minimum 5 h (u mnie cała noc). W trakcie oczekiwania polecam przygotować nadzienie z białego maku. *Jeżeli korzystasz ze świeżych drożdży, to dodaj ich 2 razy(...)cynamon i olejek migdałowy. Dokładnie wymieszaj. Na sam koniec dodaj śmietanę*, tyle, aby masa była smarowna. *Ja masę przygotowałem dzień wcześniej i wstawiłem ją do lodówki. Ze śmietaną połączyłem dopiero przed samym zawijaniem rogali. Formowanie i pieczenie Rogali Marcińskich Przed przygotowywaniem rogalików ciasto wyjmij na 20 minut z lodówki. Rozwałkuj je na duży prostokąt, u mnie o wymiarach

Food Square
Biskwity z patelni z landrynkowym kremem 159

czekoladą to połączenie któremu trudno się oprzeć, gwarantuję że jeśli raz spróbujecie będziecie prosić o dokładkę ;-) Deser podałam na pięknym porcelanowym zestawie  Autumn/Jesień-Porcelana Bogucice Życzę smacznego! Ciasto: 3 jajka 3 ły ż ki m ą ki tortowej 3 ły ż ki cukru 2 ły ż ki oleju do sma ż enia Szczypta soli Krem(...)sztywn ą pian ę z cukrem, gdy masa b ę dzie l ś ni ą ca, dodajemy ż ółtka i miksujemy do poł ą czenia, dodajemy przesian ą pulchn ą m ą k ę i delikatnie mieszamy aby nie utraci ć konsystencji piany. Na patelni o ś r.21 cm rozgrzewamy olej nakładamy ciasto i na wolnym ogniu

Wanilia i Kardamon
Koulourakia. Greckie ciasteczka wielkanocne. 182

łyżki zmielonych migdałów skórka otarta z jednej cytryny Wykonanie: Masło, cukier oraz jajko utrzeć mikserem na puszystą masę. Następnie dodać zmielone migdały, proszek do pieczenia, skórkę z cytryny i wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Stopniowo dodawać mąkę, cały czas mieszając. Ciasto powinno być plastyczne i łatwe do formowania.  Z kawałków ciasta formujemy wałeczki o średnicy kredki i zwijamy

zadanie-gotowanie
Drożdżowe kocie oczka 146

łyżki cukry pudru 1 łyżka cukru Masa: 350 g mascarpone 3 łyżki nutelli Dodatkowo: cukier puder do posypania Drożdże z łyżką cukru i śmietaną rozcieramy do rozpuszczenia drożdży. Odstawiamy na około 5 minut, żeby zaczęły pracować. Do mąki dodajemy żółtko, pokrojoną margarynę/masło, cukier puder i drożdże ze śmietaną. Wyrabiamy gładkie ciasto. Gotowe owijamy folią i wkładamy do lodówki(...)ciasto dzielimy na dwie części, żeby łatwiej nam się z nim pracowało. Rozwałkowujemy niezbyt cienko, na grubość około 0,5 cm. Wycinamy kółeczka. W połowie z nich robimy mniejszą dziurkę na środku. Wszystkie ciasteczka układamy na wyłożonych papierem do pieczenia blachach. Pieczemy w 160°C z termoobiegiem na złoty kolor. Studzimy. Mascarpone chwilę ucieramy z nutellą do uzyskania jednolitej masy

PatiGotuje
Kokosowe ciasto z fasoli 119

Bezglutenowe ciasto kokosowe z białej fasoli, podane z cukrem pudrem i truskawkami przełamałam się do fasolowych. jestem całkiem zadowolona z rezultatu, ale idealnie nie jest.  plan na dzisiaj  przeżyć.  PRZEPIS: własny / 1 porcja / składniki: 150 g fasoli z puszki 50 ml mleczka kokosowego z puszki 3-4 krople aromatu (olejku) do smaku syrop klonowy/ryżowy/z agawy/melasa(...)smaku. Len, sodę i mąkę kokosową wymieszać, dodać do masy fasolowej. Piekarnik nagrzać do 165 stopni Celsjusza. Masę przełożyć do kokilki (jest ona dosyć krucha - jeśli chcecie dodajcie więcej płynów), wierz posypać wiórkami kokosowymi, lekko ubić je łyżeczką, aby przylepiły się do ciasta. Przełożyć ciasto do piekarnika i piec je około 35 minut. Ciasto ostudzić, mi najlepiej smakowało schłodzone

tost z dżemem
BRIOCHE LEOPARD 871

przepisie. Chodzi tu tylko o sposób dzielenia i "farbowania" ciasta na ciemniejsze kolory. Keksówkę o wymiarach 22 x 11 cm wyłóż papierem do pieczenia i lekko wysmaruj masłem (sam spód). W rondelku wymieszaj trzepaczką skrobię kukurydzianą i mleko. Doprowadź całość do wrzenia, stale mieszając. Uważaj, bo masa dość szybko zgęstnieje . Zdejmij z ognia, dodaj masło, dobrze wymieszaj(...)Przełóż masę do pojemnika i ostudź przez o koło 30-40 minut (temperatura musi spaść poniżej 50 stopni C, żeby "nie zabić" drożdży). Po tym czasie dodaj mąkę, cukier i drożdże. Wymieszaj i odstaw na 10 minut . Następnie przez kolejne 10 minut wyrabiaj gładkie i elastyczne ciasto - hakiem miksera (polecam) lub ręcznie. Podziel ciasto na 2 części 1) Do jednej

Słodko-Słony Świat Ilony

Proponowane wyszukiwania