ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:1741/3191)

Sernik z masą krówkową – pychotka :) 524

Szybki i smaczny sernik, który kusi smakiem. Składniki na spód: 220 g herbatników kakaowych lub zwykłych maślanych 110 g orzechów włoskich 130 g masła 1/3 szklanki

Przepisy Babci
CIASTO CZEKOLADOWE 157

kochani, czy ktoś zauważył, moją chwilową nieobecność? ;) Mam nadzieję, że ucieszycie się z mojego powrotu i kolejnego przepisu. Dziś, żeby dobrze zacząć tydzień, zapraszam na pyszne, proste i szybkie ciasto czekoladowe. Wilgotne w środku, z dodatkiem ulubionych owoców smakuje wybornie. SKŁADNIKI: 100 g gorzkiej czekolady (u mnie gorzka ze skórką pomarańczową) 80 g masła 1/2 szkl. mleka 140 g cukru(...)mleko i całość dokładnie wymieszać. W misce ubić jajka z cukrem na puszystą masę. Wlać delikatnie masę czekoladową i zmniejszając moc miksera do minimum, wymieszać. Stopniowo dodawać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie miksować do całkowitego połączenia składników. Tak przygotowane ciasto przelać do wyłożonej papierem tortownicy o średnicy 22 cm lub mniejszej i piec około 30 minut

Kuchnia w opałach
Odwrócone ciasto bananowe z pomarańczami, czyli upside down cake 129

Skórka pomarańczowa Banany zblendować z jajkami i jogurtem na gładką masę Dodać mąki, sodę/proszek do pieczenia, skórkę pomarańczową i dokładnie wymieszać Pomarańczę obrać ze skórki, pokroić na plastry (około 0,5 cm) Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia, na dno foremki ułożyć plastry pomarańczy Na pomarańcze wylać przygotowane ciasto Piec około 50 -55 minut w 180 stopniach

HealthyCreations
Stollen - drezdeński keks świąteczny 173

cukru 8 g cukru wanilinowego 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 2 czubate łyżki kandyzowanej skórki pomarańczy 2 czubate łyżki kandyzowanej skórki cytryny 200 g masy marcepanowej Dodatkowo: 100 g roztopionego masła sporo cukru pudru do obtoczenia CZAS PRZYGOTOWANIA: POZIOM TRUDNOŚCI: TRUDNY Przygotowania należy zacząć na 3 do 5 tygodni przed Świętami! Z podanych składników przygotujecie dwa małe(...)godziny.  5. Marcepan dzielimy na dwie części, formujemy dwa podłużne wałeczki. Ciasto uderzamy pięścią, aby je odgazować i ugniatamy przez ostatnie 5 minut. Dzielimy na dwie części, formujemy dwa okrągłe placki o długości keksówek. Na każdy kładziemy po wałeczku masy marcepanowej i zawijamy(zdj. poniżej); wkładamy do keksówek, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podrośnięcia na czas rozgrzewania piekarnika

My Culinary Art
Placek dyniowy z jabłkami i orzechami. 410

Czas na jesienne, pyszne ciasto z dynią i jabłkami :) Składniki : 34 dag obranej dyni 1/2 kg jabłek   20 dag masła 20 dag cukru  3 jajka 25 dag mąki   3/4  małego opakowania proszku do pieczenia  3 łyżki mleka   5 dag  cukru brązowego+  2 łyżki 5 dag orzechów włoskich Przygotowanie : Obraną dynię ścieramy(...)cukrem, dodajemy kolejno jajka i ciągle ucieramy Mąkę przesiewamy razem z proszkiem i wsypujemy porcjami do masy maślano-jajecznej Wlewamy mleko i dobrze razem miksujemy Pod koniec dodajemy startą dynię Blachę o średnicy 25 cm smarujemy masłem i i posypujemy mąką Wykładamy ciasto, wygładzamy je i posypujemy je równomiernie jabłkami, delikatnie wciskając w ciasto Placek wstawiamy do piekarnika nagrzanego

Proste Potrawy
Ciasto z advokatem i krówkami 171

samo dno ciasta..Pomysł na takie ciasto znalazłam  tutaj .Moje ciasto z braku czasu posypane jest tylko cukrem pudrem. Składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej: Ciasto: 20 dkg masła lub margaryny 28 dkg mąki pszennej + 1 łyżka (użyłam tortowej) 18 dkg cukru 5 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szkl. ajerkoniaku/advokatu 15 dkg twardych krówek pokrojonych(...)dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu przez chwilę miksować, aż składniki się połączą w jednolitą masę.[przy dodawaniu 4. jajka proszę również wsypać 1 łyżkę mąki, a przy dodawaniu 5. proszę dodać 2 łyżki mąki (to będzie mąka z punktu 1.) Do ciasta dodać resztę mąki i wlać likier, wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. Dodać krówki

Moje domowe kucharzenie
Domowe tiramisu – prosty przepis 178

które bazę stanowią biszkopty, nasączone mocną kawą i słodki krem na bazie serka mascarpone. W bardzo prosty i co najważniejsze szybki sposób możecie zrobić domowe tiramisu . Jedynym minusem tego ciasta jest to, że musi być schłodzone, wiec po przygotowaniu trzeba wstawić je na conajmniej 5-6 godzin do lodówki. Składniki biszkopty (ok. 30 sztuk) 500g serka mascarpone 3 łyżki cukru(...)dnie naczynia, formy do pieczenia. W misce ubijamy na sztywno śmietanę, dodajemy cukier puder i bardzo wolno całość miksujemy. Do śmietany dodajemy porcjami serek mascarpone cały czas miksując masę. 1/2 masy wykładamy na biszkopty, posypujemy kakaem i układamy kolejną warstwę nasączonych biszkoptów. Reszta masy i po wierzchu całość posypujemy kakaem. Deser wkładamy na ok. 5-6 godzin do lodówki. Smacznego

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sernik malinowy na owsianym spodzie 199

dodajemy posiekane na mniejsze kawałeczki masło oraz jajko. Zagniatamy ze sobą dokładnie i przekładamy na spód tortownicy. Masa nie jest zbyt współpracująca, więc łatwiej odrywać mniejsze porcje i dociskać miejsce przy miejscu, na samym końcu wyrównując całość dużą łyżką. Tak przygotowane ciasto pieczemy przez 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.      W międzyczasie łączymy ze sobą(...)chwilę do momentu rozpadnięcia się owoców. Żelatynę zalewamy ciepłą wodą na 10-15 minut, mieszamy. Dodajemy do masy owocowej razem z odrobiną oleju. Gdy glazura zaczyna się powoli zsiadać, a nasz sernik jest już całkowicie wystudzony możemy przelać ją na wierzch ciasta. Rozprowadzamy malinowe cudo równomiernie i całość schładzamy w lodówce. Uwielbiam tę piosenkę w piątki. I nigdy nie mogę

sama złodycz
Ciasto jogurtowe z owocami. 277

Kolejny przepis z bloga: I love bake - zawsze można znaleźć tam coś pysznego i inspirującego. Tak więc przyszła pora na moje ukochane ciasto jogurtowe.  Proste, szybkie i przepyszne. Wypróbowałam już z różnymi owocami i ze wszystkimi wspaniale smakuję. Przepis: 3 jaja; 1 i 1/2 szkl. cukru (w oryginale 1 i 3/4 szkl. - ale dla mnie jest za słodkie(...)olej. Z mąki odmierzamy 2 łyżki i obsypujemy nimi owoce. Pozostałą mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. I dodajemy ją stopniowo do reszty masy. Miksujemy dalej. Na formę (25x33) lub tortownicę (25) wyłożoną papierem wylewamy ciasto, a na wierzchu wysypujemy owoce. Pieczemy około 45 min. w 180 stopniach - "do suchego patyczaka". Polecam gorąco!!! Smacznego

Miksturownik
ROGALIKI Z ORZECHOWO-KORZENNYM NADZIENIEM /Bezglutenowe i tradycyjne. 197

szklanki mielonych orzechów włoskich oraz zmieloną laskę cynamonu i kardamon.Wszystkie składniki dokładnie wymieszać , do utworzenia jednolitej masy. Gdy masa wystygnie, daje się formować.Rogale:- Mąkę wysypać na stolnicę, masło i smalec roztopić i wlać w zagłębienie mąki cały czas wyrabiając ciasto nożem(kręcimy kółeczka), dodać żółtka i drożdże rozrobione z cukrem i solą.- Wyrobić ciasto i schłodzić kilka godzin

Wypisz Wymaluj
Rogaliki makowe 122

Zagnieść ciasto. Jeśli będzie za suche dodać jeszcze odrobinę śmietany. Schłodzić ok pół godziny w lodówce. Po tym czasie odkrawać z ciasta niewielkie porcje , rozwałkować na kształt koła. Podzielić je na 8 trójkątów. Każdy z nich smarować masą makową i zawinąć  rogaliki. Ułożone na blasze posmarować rozmąconym jajkiem. Piec ok 12-15 min. w 180'C Smacznego :) Polecam

Malinowa Kawiarenka
BABKA Z MAKIEM (NAJLEPSZA, ŚWIĄTECZNA BABKA, IDEALNA) 169

wmieszaj za pomocą szpatułki do masy - zrób to delikatnie, ale dokładnie. Na początku będzie ciężko się mieszało, bo masa jest gęsta, ale całość lekko się rozrzedzi i ładnie się wymiesza. Na koniec wsyp mak i wszystko krótko i sprawnie wymieszaj.  Ciasto wlej do formy. Piecz babkę przez około 45-55 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmij

Słodko-Słony Świat Ilony
Tort mega cytrynowy 206

lodówki. Biszkopt: Białka jaj ubić na sztywną pianę, wsypując pod koniec partiami cukier, zmiksować do gładkiej lśniącej masy, dodać żółtka, zmiksować, powoli  miksując na najniższych obrotach miksera wsypywać przesiane przez sitko mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Tak przygotowane ciasto wylać do wyłożonej papierem tortownicy-samo dno, boków niczym nie natłuszczać, piec 30 minut w temp 180*c. Wyjąć

Wanilia i Kardamon
Podaruję Wam trochę słońca: ciasteczka pomarańczowe! 148

cukier (łyżkę cukru zostaw do ciasta). Gdy kasza będzie się gotować zabierz się za ciasto, tylko nie zapomnij pilnować jaglanki, i mieszaj od czasu do czasu. Zblenduj banana z olejem i łyżką cukru. Mąki wraz z proszkiem do pieczenia przesiej do dużej miski, dodaj masę bananową i startą skórkę z pomarańczy. Wprawne oko powinno zauważyć, że moja starta skórka jest(...)nigdy skórek nie wyrzucam, tylko zbieram, i jak mi się nazbiera z kilku pomarańczy to kandyzuję je sama (przepis na kandyzowane skórki znajdziecie tu ). Wszystkie składniki na ciasto przemieszaj łyżką, a potem zagnieć, uformuj kulę, zawiń ją w folię i schowaj do zamrażalnika, a w między czasie przygotuj sobie blachę do pieczenia, tj. wyłóż ją papierem i przygotuj krem

greenscarf
Torcik brzoskwiniowo- makowy z kremem budyniowym 157

masę. Stopniowo dodawać zimny budyń. Utrzeć. Masę wyłożyć na biszkopt makowy. Wyrównać.  3. Masa brzoskwiniowa: Brzoskwinie razem z syropem zmiksować blenderem na jednolity mus. Mus przelać do garnka i zagotować. Do gorącego musu wsypać galaretki. Wymieszać. Odstawić do przestudzenia. Gęstniejący mus wyłożyć na ciasto, wyrównać. Odstawić do stężenia. 4. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Przełożyć

Tradycyjna kuchnia Kasi

Proponowane wyszukiwania