Bardzo łatwe do wykonania, fajnie wygląda i równie dobrze smakuje, świetne na co dzień jak i od święta, polecam! :) Składniki na blachę o wym. 20x20 cm: (Inspiracja: " Obżarciuch ") Ciasto: 1 jajko 1 szklanka mleka 1/3 szklanki oleju 3/4 szklanki cukru 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g zmielonych na proszek orzechów włoskich(...)Dodać cukier, mąkę, proszek do pieczenia i orzechy, ponownie zmiksować aż do połączenia składników. Masę przelać do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 minut (do suchego patyczka). Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Gdy ciasto wystygnie pokryć jego wierzch przygotowaną bitą śmietaną, a tę posypać posiekanymi orzechami
Simply Foodpieczenia, szczyptę soli, składniki w misce mieszam łyżką aby wstępnie się połączyły. Gdy składniki się połączą ciasto wykładam na blat i wyrabiam ciasto dłonią około 2 -3 minut. Wyrobione ciasto wkładam do miski nakrywam ściereczką i odstawiam na czas przygotowania farszu. Przygotowanie farszu : Żółty ser ścieram na tarce o grubych oczkach. Umytą i osuszoną natkę pietruszki drobno siekam. Cebulę kroję(...)pietruszki resztą posypię gotową zapiekankę na talerzu, białko, koncentrat pomidorowy. Doprawiam majerankiem, lubczykiem, solą, pieprzem. Masę dokładnie wyrabiam w misce. Sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam – farsz jest gotowy. Końcowe przygotowanie zapiekanki z mięsem mielonym: Naczynie w którym będę zapiekała zapiekankę smaruję olejem . Ciasto wykładam na blat lekko oprószony mąką i rozwałkowuję na kształt prostokąta o wymiarach około
Uwaga Babcia Gotujetartę i nakłuć widelcem. Piec 30 minut w 180ºC (ciasto powinno się lekko zarumienić). Upieczone ciasto ostudzić. W międzyczasie przygotować budyń: do rondelka wlać 2 szklanki mleka. Zagotować. W pozostałej szklance mleka rozpuścić budyń (proszek) oraz cukier. Gdy mleko będzie gorące to powoli wlewać masę ze szklanki. Cały czas mieszać i trzymać na ogniu. Gdy budyń będzie gęsty to rondelek(...)porcjami obgotować plasterki jabłek. Następnie plasterki układać jeden obok drugiego, całość zrolować i przeciąć na dwie części (spójrzcie na rysunek!). Przygotowane różyczki ułożyć na tarcie. Całość posypać cynamonem. Przygotowane ciasto piec jeszcze 15-20 minut w 180ºC. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Ułożyć plasterki jabłek i zwinąć; następnie przeciąć je w połowie i w ten sposób powstaną dwie różyczki
Ugotowaćoleju jest wilgotna i długo pozostaje świeża. Kolejną jej zaletą jest to, że bardzo szybko się ją robi:)) Możecie również do 1/3 ciasta dodać kakao i wykładać do formy na przemian jasną i ciemną masę. Składniki: 6 jajek, 225 g mąki pszennej, 180ml oleju rzepakowego, 180g cukru, czubata łyżeczka proszku do pieczenia. Wykonanie(...)żółtku. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodawać do jajek na przemian z olejem. Formę na babkę natłuścić i wysypać bułką tartą (jeszcze lepsza jest forma silikonowa). Przelać ciasto. Piec około 40 minut w temp. 180st. Ostudzić i polukrować. Źródło: Prawo do gotowania z pasją
Z miłości do słodkościjabłka. Takie ciasto to doskonała propozycja dla miłośników prostych deserów. składniki na tortownicę 26 cm kruszonka 100 g masła 6 łyżek cukru kryształu 150 g mąki pszennej ciasto 4 jajka 3/4 szklanki cukru kryształu 2,5 szklanki mąki pszennej 3 łyżki cukru z prawdziwą wanilią 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki oleju 1 szklanka jogurtu naturalnego dodatkowo(...)kawałki. Do miski przekładamy jajka, wsypujemy cukier kryształ i całość ucieramy na puszystą, jasną masę. Do masy jajecznej wlewamy olej oraz jogurt i wszystko dokładnie miksujemy. Następnie wsypujemy mąkę, cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia i całość miksujemy do połączenia się składników. Gotowe ciasto wlewamy do tortownicy posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką i dokładnie je rozprowadzamy a na wierzchu układamy
Smakowite Danianajnowszą gazetkę Biedronki . Oprócz kiwi, warto również skusić się na winogrona, które także są w bardzo dobrej cenie :) BEZGLUTENOWE PLACUSZKI OWSIANE Z KOKOSEM I ŻURAWINĄ /przepis własny/ Składniki na ciasto: 35 g (1/4 szklanki) bezglutenowych płatków owsianych 35 g (1/4 szklanki) mąki kokosowej ok. 140-170 ml mleczka kokosowego szczypta soli duże jajko 1/3 łyżeczki sody łyżka(...)minut. Następnie zmiksować je z mąką, mleczkiem kokosowym, solą, jajkiem, miodem i sodą na gładką masę (która powinna być gęstsza niż na naleśniki). Następnie dodać drobno pokruszone plastry kokosa i suszoną żurawinę. Odstawić na 5 minut, aby żurawina wchłonęła nadmiar wilgoci z ciasta. Na patelni roztopić masło i rozprowadzić po całej jej powierzchni. Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni około
Poranek na słodkowypróbowania przepisu na to ciasto. Burak nie jest w ogóle wyczuwalny ale dzięki niemu ciasto jest wilgotne. I co tu dużo mówić - jest po prostu pyszne. Buraki zestawione w cieście z migdałami i gorzką czekoladą tworzą niebanalną kompozycję na jesienne wieczory z kubkiem herbaty :) Tortownica 26 cm Składniki: 1,5 szklanki mąki 1/2 szklanki zmielonych migdałów 2 łyżki gorzkiego(...)startego na drobnych oczkach Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać melasę oraz roztopioną czekoladę. Ciągle mieszając wlać powoli olej. Następnie partiami wsypywać mąkę wymieszaną z migdałami, proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i kakao. Dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką. Piec w temperaturze 190 stopni przez około
My simple kitchenopakowania śnieżki w proszku PRZYGOTOWANIE CIASTA-TORCIKU DYNIOWEGO: W misce mieszam mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem oraz szczyptą soli. Odłóż na bok. W większej misce ubij mikserem na najwyższych obrotach 3 duże jajka (u mnie 4 mniejsze) z połową szklanki cukru trzcinowego lub białego. Ubijaj przez kilka minut aż masa zamieni się w jasny puch a cukier(...)tarce o dużych oczkach. Ma być jej 300 g. Do tak powstałej masy jajecznej dodaj delikatnie mieszając startą dynię oraz mąkę z dodatkami, całość wymieszaj do połączenia łyżką. Formę wyłóż papierem do pieczenia, zamknij obręcz, boki posmaruj masłem lub margaryną i wyłóż papierem, lepiej się przyklei. Wlej ciasto dyniowe. Piecz ok. 40 minut do suchego patyczka w temp
Zasmakuj Kuchniśrednicy 24 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia równomiernie rozsmarować masę. Piec w 170 stopniach góra-dół około 50 minut. Po upieczeniu pozostawić w formie i wystudzić. Krem: Do mascarpone dodać nutellę i energicznie wymieszać - nie miksować. Pod koniec wlać likier. Krem rozsmarować na cieście i posypać wiórkami czekoladowymi
Ala piecze i gotujełyżka mleka Przygotowanie: Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru. Dodać do masy pół szklanki ciepłego mleka i odstawić w ciepłe miejsce,aby podrosły (na ok.15 min.). Następnie w misce wymieszać suche składniki. Dolać do tego drożdże i resztę mleka, roztopione masło oraz wbić jajko. Zagniatać, aż ciasto zacznie odklejać się od ręki. Odstawić na ok. godzinę w ciepłe
Tagebuch po polskukiedy woda zaczęła wrzeć, jednym szybkim ruchem wsypałam mąkę z solą i od razu dokładnie i energicznie wymieszałam. Kiedy masa zaczęła formować się w zwartą kulę zdjęłam garnek z ognia i jeszcze przez moment ucierałam. Odstawiłam do wystudzenia. 2. Wystudzone ciasto zmiksowałam z jajkami (po każdym dokładnie mieszając). 3. Na końcu dodałam proszek do pieczenia. 4. Rozgrzałam piekarnik(...)bułką tartą blachy. 6. Piekłam przez 30 minut - do zarumienienia się ciasta. 7. Upieczone blaty wystudziłam. Krem: 1. 1,5 szklanki mleka zagotowałam, a pozostałe pół szklanki mleka wymieszałam z mąką, cukrem, cukrem waniliowym i budyniem. 2. Do zagotowanego mleka wlałam powoli przygotowaną mieszankę, ciągle mieszając. 3. Kiedy masa zgęstniała odstawiłam ją do ostygnięcia. 4. Masło utarłam na puszystą, lekką
Kulinarny Pamiętnikszklance wody. Gdy po kilku minutach zmięknie miksujemy ją blenderem na gładką masę i odstawiamy do wystudzenia. Dolewamy pozostałą wodę, aby szybko się wystudziła, ( jeśli macie wodę gazowaną to można jej użyć zamiast zwykłej ). 2. Do zimnej mieszanki dodajemy jaja, olej i przyprawy, miksujemy jak zwykłe ciasto na naleśniki dosypując mąkę aż powstanie konsystencja gęstej śmietany. Pieczemy naleśniki
Apetyczna babeczkasmażeniu - zagłębienia należy posmarować niewielką ilością oleju. W dołeczkach umieścić porcje ciasta, patelnię zamknąć i dociskając odczekać 30-60 sekund. (Ciastka powinny być zarumienione.) Nienapełnione skorupki nadają się do dłuższego przechowywania. Przygotować krem. Do roztopionego masła dodać cukier, wodę i kakao. Po lekkim przestudzeniu do masy wsypać (partiami i energicznie mieszając) mleko w proszku. Na końcu wmieszać posiekane
Di gotujeburakami. Warunek konieczny: nie mogą być surowe. Najlepiej ugotować warzywo lub upiec, np. przy okazji pieczenia zapiekanki lub warzyw . Burak nadaje ciasto odpowiednią wilgotność, ale nie jest w ogóle niewyczuwalny. Skorzystałam z przepisu abcdietaodkuchni , ale go zweganizowałam:). Składniki: Suche: 80 g płatków owsianych zmielonych na mąkę (lub 80 g mąki żytniej), 2 łyżki kakao, 1 łyżeczka proszku(...)sól i proszek do pieczenia. Do sypkich składników dodaj płynne i dokładnie, ale nie za długo mieszaj. Wlej masę do małej natłuszczonej formy (np. mała keksówka). Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz ok. 50 minut. Po ostudzeniu możesz ciasto podzielić na dwie części i posmarować np. domowym masłem orzechowym, roztopioną gorzką czekoladą lub niskosłodzoną konfiturą. Wierzch ciasta
Qlinarnie i Qlinarniejajka 1 szklanka puree z dyni (ok. 200 g) 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżeczka cynamonu lub przyprawy do piernika 1 łyżeczka proszku 1 łyżeczka sody oczyszczonej Jak zrobić ciasto dyniowe? Masło wyciągamy z lodówki i kroimy na mniejsze kawałki – musi być zupełnie miękkie, żeby dało się je dobrze zmiksować. Puree z dyni możemy przygotować dużo wcześniej – można(...)skłądników. Suche składniki mieszamy razem w misce, dodajemy do mokrych. Miksujemy tylko do połączenia. Gotową masę przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni około godzinę (czas pieczenia skróci się, jeśli użyjemy blaszki o większej średnicy). Upieczone ciasto posypujemy cukrem pudrem. Można też przekroić je wzdłuż i nadziać ulubioną konfiturą, budyniem lub kremem. Smacznego
Ciastkozercy