ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:1730/3191)

Ciasto orzechowe 151

Bardzo łatwe do wykonania, fajnie wygląda i równie dobrze smakuje, świetne na co dzień jak i od święta, polecam! :) Składniki na blachę o wym. 20x20 cm: (Inspiracja: " Obżarciuch ")   Ciasto: 1 jajko 1 szklanka mleka 1/3 szklanki oleju 3/4 szklanki cukru 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g zmielonych na proszek orzechów włoskich(...)Dodać cukier, mąkę, proszek do pieczenia i orzechy, ponownie zmiksować aż do połączenia składników. Masę przelać do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 minut (do suchego patyczka).   Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Gdy ciasto wystygnie pokryć jego wierzch przygotowaną bitą śmietaną, a tę posypać posiekanymi orzechami

Simply Food
Zapiekanka z Mięsem Mielonym – Rozetka 198

pieczenia, szczyptę soli, składniki w misce mieszam łyżką aby wstępnie się połączyły. Gdy składniki się połączą ciasto wykładam na blat i wyrabiam ciasto dłonią około 2 -3 minut. Wyrobione ciasto wkładam do miski nakrywam ściereczką i odstawiam na czas przygotowania farszu. Przygotowanie farszu : Żółty ser ścieram na tarce o grubych oczkach. Umytą i osuszoną natkę pietruszki drobno siekam. Cebulę kroję(...)pietruszki resztą posypię gotową zapiekankę na talerzu, białko, koncentrat pomidorowy. Doprawiam majerankiem, lubczykiem, solą, pieprzem. Masę dokładnie wyrabiam w misce. Sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam – farsz jest gotowy. Końcowe przygotowanie zapiekanki z mięsem mielonym: Naczynie w którym będę zapiekała zapiekankę smaruję olejem . Ciasto wykładam na blat lekko oprószony mąką i rozwałkowuję na kształt prostokąta o wymiarach około

Uwaga Babcia Gotuje
Tarta z budyniem i jabłkami 167

tartę i nakłuć widelcem. Piec 30 minut w 180ºC (ciasto powinno się lekko zarumienić). Upieczone ciasto ostudzić. W międzyczasie przygotować budyń: do rondelka wlać 2 szklanki mleka. Zagotować. W pozostałej szklance mleka rozpuścić budyń (proszek) oraz cukier. Gdy mleko będzie gorące to powoli wlewać masę ze szklanki. Cały czas mieszać i trzymać na ogniu. Gdy budyń będzie gęsty to rondelek(...)porcjami obgotować plasterki jabłek. Następnie plasterki układać jeden obok drugiego, całość zrolować i przeciąć na dwie części (spójrzcie na rysunek!). Przygotowane różyczki ułożyć na tarcie. Całość posypać cynamonem. Przygotowane ciasto piec jeszcze 15-20 minut w 180ºC. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Ułożyć plasterki jabłek i zwinąć; następnie przeciąć je w połowie i w ten sposób powstaną dwie różyczki

Ugotować
Babka na oleju według Siostry Anastazji 153

oleju jest wilgotna i długo pozostaje świeża. Kolejną jej zaletą jest to, że bardzo szybko się ją robi:)) Możecie również do 1/3 ciasta dodać kakao i wykładać do formy na przemian jasną i ciemną masę.   Składniki:  6 jajek,  225 g mąki pszennej,  180ml oleju rzepakowego,  180g cukru,  czubata łyżeczka proszku do pieczenia.  Wykonanie(...)żółtku. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodawać do jajek na przemian z olejem. Formę na babkę natłuścić i wysypać bułką tartą (jeszcze lepsza jest forma silikonowa). Przelać ciasto. Piec około 40 minut w temp. 180st. Ostudzić i polukrować. Źródło:  Prawo do gotowania z pasją

Z miłości do słodkości
Proste ciasto z rabarbarem i kruszonką+film 99

jabłka. Takie ciasto to doskonała propozycja dla miłośników prostych deserów.     składniki na tortownicę 26 cm kruszonka 100 g masła 6 łyżek cukru kryształu 150 g mąki pszennej ciasto 4 jajka 3/4 szklanki cukru kryształu 2,5 szklanki mąki pszennej 3 łyżki cukru z prawdziwą wanilią 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki oleju 1 szklanka jogurtu naturalnego dodatkowo(...)kawałki. Do miski przekładamy jajka, wsypujemy cukier kryształ i całość ucieramy na puszystą, jasną masę. Do masy jajecznej wlewamy olej oraz jogurt i wszystko dokładnie miksujemy. Następnie wsypujemy mąkę, cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia i całość miksujemy do połączenia się składników. Gotowe ciasto wlewamy do tortownicy posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką i dokładnie je rozprowadzamy a na wierzchu układamy

Smakowite Dania
Bezglutenowe placuszki owsiane z kokosem i żurawiną. 129

najnowszą gazetkę Biedronki . Oprócz kiwi, warto również skusić się na winogrona, które także są w bardzo dobrej cenie :) BEZGLUTENOWE PLACUSZKI OWSIANE Z KOKOSEM I ŻURAWINĄ /przepis własny/ Składniki na ciasto: 35 g (1/4 szklanki) bezglutenowych płatków owsianych  35 g (1/4 szklanki) mąki kokosowej ok. 140-170 ml mleczka kokosowego szczypta soli duże jajko 1/3 łyżeczki sody łyżka(...)minut. Następnie zmiksować je z mąką, mleczkiem kokosowym, solą, jajkiem, miodem i sodą na gładką masę (która powinna być gęstsza niż na naleśniki). Następnie dodać drobno pokruszone plastry kokosa i suszoną żurawinę. Odstawić na 5 minut, aby żurawina wchłonęła nadmiar wilgoci z ciasta. Na patelni roztopić masło i rozprowadzić po całej jej powierzchni. Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni około

Poranek na słodko
Ciasto buraczane 151

wypróbowania przepisu na to ciasto. Burak nie jest w ogóle wyczuwalny ale dzięki niemu ciasto jest wilgotne. I co tu dużo mówić - jest po prostu pyszne. Buraki zestawione w cieście z migdałami i gorzką czekoladą tworzą niebanalną kompozycję na jesienne wieczory z kubkiem herbaty :) Tortownica 26 cm Składniki: 1,5 szklanki mąki 1/2 szklanki zmielonych migdałów  2 łyżki gorzkiego(...)startego na drobnych oczkach Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać melasę oraz roztopioną czekoladę. Ciągle mieszając wlać powoli olej. Następnie partiami wsypywać mąkę wymieszaną z migdałami, proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i kakao. Dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką. Piec w temperaturze 190 stopni przez około

My simple kitchen
TORT DYNIOWY 172

opakowania śnieżki w proszku PRZYGOTOWANIE CIASTA-TORCIKU DYNIOWEGO: W misce mieszam mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem oraz szczyptą soli. Odłóż na bok. W większej misce ubij mikserem na najwyższych obrotach 3 duże jajka (u mnie 4 mniejsze) z połową szklanki cukru trzcinowego lub białego. Ubijaj przez kilka minut aż masa zamieni się w jasny puch a cukier(...)tarce o dużych oczkach. Ma być jej 300 g. Do tak powstałej masy jajecznej dodaj delikatnie mieszając startą dynię oraz mąkę z dodatkami, całość wymieszaj do połączenia łyżką. Formę wyłóż papierem do pieczenia, zamknij obręcz, boki posmaruj masłem lub margaryną i wyłóż papierem, lepiej się przyklei. Wlej ciasto dyniowe. Piecz ok. 40 minut do suchego patyczka w temp

Zasmakuj Kuchni
Torcik bakaliowy na białkach 184

średnicy 24 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia równomiernie rozsmarować masę. Piec w 170 stopniach góra-dół około 50 minut. Po upieczeniu pozostawić w formie i wystudzić. Krem:  Do mascarpone dodać nutellę i energicznie wymieszać - nie miksować. Pod koniec wlać likier. Krem rozsmarować na cieście i posypać wiórkami czekoladowymi

Ala piecze i gotuje
Ślimaczki drożdzowe z cynamonem 206

łyżka mleka Przygotowanie: Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru. Dodać do masy pół szklanki ciepłego mleka i odstawić w ciepłe miejsce,aby podrosły (na ok.15 min.).  Następnie w misce wymieszać suche składniki. Dolać do tego drożdże i resztę mleka, roztopione masło oraz wbić jajko.  Zagniatać,  aż ciasto zacznie odklejać się od ręki. Odstawić na ok. godzinę w ciepłe

Tagebuch po polsku
Karpatka 247

kiedy woda zaczęła wrzeć, jednym szybkim ruchem wsypałam mąkę z solą i od razu dokładnie i energicznie wymieszałam. Kiedy masa zaczęła formować się w zwartą kulę zdjęłam garnek z ognia i jeszcze przez moment ucierałam. Odstawiłam do wystudzenia. 2. Wystudzone ciasto zmiksowałam z jajkami (po każdym dokładnie mieszając). 3. Na końcu dodałam proszek do pieczenia. 4. Rozgrzałam piekarnik(...)bułką tartą blachy. 6. Piekłam przez 30 minut - do zarumienienia się ciasta. 7. Upieczone blaty wystudziłam. Krem: 1. 1,5 szklanki mleka zagotowałam, a pozostałe pół szklanki mleka wymieszałam z mąką, cukrem, cukrem waniliowym i budyniem. 2. Do zagotowanego mleka wlałam powoli przygotowaną mieszankę, ciągle mieszając. 3. Kiedy masa zgęstniała odstawiłam ją do ostygnięcia. 4. Masło utarłam na puszystą, lekką

Kulinarny Pamiętnik
Dyniowe naleśniki z twarogiem i szpinakiem 171

szklance wody. Gdy po kilku minutach zmięknie miksujemy ją blenderem na gładką masę i odstawiamy do wystudzenia. Dolewamy pozostałą wodę, aby szybko się wystudziła, ( jeśli macie wodę gazowaną to można jej użyć zamiast zwykłej ).  2. Do zimnej mieszanki dodajemy jaja, olej i przyprawy, miksujemy jak zwykłe ciasto na naleśniki dosypując mąkę aż powstanie konsystencja gęstej śmietany. Pieczemy naleśniki

Apetyczna babeczka
Orzeszki - ciasteczka z PRL-u 132

smażeniu - zagłębienia należy posmarować niewielką ilością oleju.  W dołeczkach umieścić porcje ciasta, patelnię zamknąć i dociskając odczekać 30-60 sekund. (Ciastka powinny być zarumienione.) Nienapełnione skorupki nadają się do dłuższego przechowywania. Przygotować krem.  Do roztopionego masła dodać cukier, wodę i kakao. Po lekkim przestudzeniu do masy wsypać (partiami i energicznie mieszając) mleko w proszku. Na końcu wmieszać posiekane

Di gotuje
Przepis na miłość, dietetyczne ciasto czekoladowe 253

burakami. Warunek konieczny: nie mogą być surowe. Najlepiej ugotować warzywo lub upiec, np. przy okazji pieczenia zapiekanki lub warzyw . Burak nadaje ciasto odpowiednią wilgotność, ale nie jest w ogóle niewyczuwalny.  Skorzystałam z przepisu abcdietaodkuchni , ale go zweganizowałam:).  Składniki: Suche: 80 g płatków owsianych zmielonych na mąkę (lub 80 g mąki żytniej), 2 łyżki kakao, 1 łyżeczka proszku(...)sól i proszek do pieczenia. Do sypkich składników dodaj płynne i dokładnie, ale nie za długo mieszaj. Wlej masę do małej natłuszczonej formy (np. mała keksówka). Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz ok. 50 minut. Po ostudzeniu możesz ciasto podzielić na dwie części i posmarować np. domowym masłem orzechowym, roztopioną gorzką czekoladą lub niskosłodzoną konfiturą. Wierzch ciasta

Qlinarnie i Qlinarnie
Ciasto dyniowe 151

jajka 1 szklanka puree z dyni (ok. 200 g) 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżeczka cynamonu lub przyprawy do piernika 1 łyżeczka proszku 1 łyżeczka sody oczyszczonej Jak zrobić ciasto dyniowe? Masło wyciągamy z lodówki i kroimy na mniejsze kawałki – musi być zupełnie miękkie, żeby dało się je dobrze zmiksować. Puree z dyni możemy przygotować dużo wcześniej – można(...)skłądników. Suche składniki mieszamy razem w misce, dodajemy do mokrych. Miksujemy tylko do połączenia. Gotową masę przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni około godzinę (czas pieczenia skróci się, jeśli użyjemy blaszki o większej średnicy). Upieczone ciasto posypujemy cukrem pudrem. Można też przekroić je wzdłuż i nadziać ulubioną konfiturą, budyniem lub kremem. Smacznego

Ciastkozercy

Proponowane wyszukiwania