pomarańczy 150 ml soku z pomarańczy A jak to zrobić: Formę do tarty wysmarować masłem i wyłożyć dokładnie ciastem. Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika 180 stopni na 10 minut. W tym czasie zmiksować wszystkie pozostałe składniki. Masę (uwaga rzadka) wylać na podpieczoną tartę. Wstawić znów do pieca na około 30 minut, aż masa się zetnie
Kuchnia w opałachsody oczyszczonej słodzidło* + dowolne dodatki *jak już pisałam, ja do swoich nie dodałam Wszystkie składniki dokładnie mieszamy (do powstałej masy możemy dodać pokrojone w kostkę jabłko/gruszkę lub inny dowolny owoc). Na rozgrzaną, lekko natłuszczoną patelnię, wykładamy porcje ciasta i smażymy z obu stron po kilka minut. Wykładamy na talerz, podajemy z dowolnymi dodatkami
Kuchenny Skrawek NiebaChyba nie ma nic lepszego, jak domowe dodatki do ciast. Szczególnie przed świętami, gdy ich przygotowywanie dodatkowo nastraja domowników i wprowadza ten świąteczny klimat. A co powiecie na domową masę makową? Robiliście kiedyś swoją własną, aromatyczną mieszankę smaków? Ja przygotowuję ją co roku, zawsze taką samą. Jeżeli szukacie inspiracji smaków - proszę, częstujcie się :)Składniki:1 kg maku250 g cukru pudru3
Słodkie Przyjemnościkukurydzianejstarta skórka z 1cytrynysok z 1 cytrynyDo polania 1 czekolada mleczna lub gorzkaMasło miksujemy na gładką i jasną masę. Dodajemy cukier puder i ubijamy na puszysto. Potem dodajemy resztę składników i wszystko jeszcze raz miksujemy. Na tym etapie ciasto jest już dosyć zwarte i ciężko jest go mieszać mikserem. Ja wolę po prostu dokładnie wymieszać łyżką.W zasadzie to tyle
Kulinarna rozmowaposiekany koperek i śmietanę. Wyrabiamy robotem z hakami. Ubijamy pianę z 3 białek, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Masę nakładamy do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (lub matą) wyciskamy porcje ciasta formując rozetki. Przy użyciu pędzelka smarujemy roztrzepanym białkiem. Pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.Puszyste, mięciutkie i bardzo
mojewypiekiinietylkojajkami i maka ,oraz ze startym na tarce zoltym seremi posiekana natka pietruszki.Nie zalujcie zoltego sera.On bowiem spowoduje dobre zwiazanie masy cukiniowej i dzieki jego dodatkowi brzegi placuszkow stana sie chrupiace.Smazyc male placuszki na rozgrzanym oleju.Nakladac naprawde male porcje ciasta ,poniewaz placki sa bardzo delikatne i wieksze ,beda sie po prostu lamaly podczas odwracania.Gotowe ukladac na papierowym reczniku do odsaczenia
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!gotowe z puszek niekoniecznie są zdrowe i smaczne, mimo że nie wymagają od nas żadnych przygotowań. A domowa masa jest idealna do świątecznego makowca, strucli makowej czy chociażby drożdżówek. Zapraszam. A i można ją zamrozić i użyć do ciasta po rozmrożeniu. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikWbić jajko, zmiksować. Wlać czekoladę, połączyć. Mąkę wymieszać z sodą, proszkiem, chilli, cynamonem, goździkami i solą. Partiami dodawać do masy maślanej, miksując na najniższych obrotach. Na końcu dodać mleko, połączyć.Dodatkowy cukier dokładnie wymieszać z cynamonem i chilli.Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą obtoczyć w cukrze z przyprawami, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy
Pożeraczka, czyli raz adobrzemaślano-miodowej wbić jajka, utrzeć na gładką masę drewnianą łyżką. Partiami dodawać mąkę, mieszając, a następnie wyrabiając dłonią. Gdy masa stanie się jednolita, uformować z niej kulę i schłodzić w lodówce przez minimum 1 godzinę (można przez noc).Schłodzone ciasto partiami rozwałkowywać na grubość 4-5 mm, ewentualnie lekko podsypując mąką. Wycinać koła nieco większe od foremki, którą chcemy nadać
Pożeraczka, czyli raz adobrzemiksera) wrzucić mąkę, drożdże, cukier, sól, olej i wodę i wymieszać mikserem przy pomocy mieszadła, aż do uzyskania jednolitej masy. Pod koniec miksowania dodać słonecznik.Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia lub natłuścić olejem roślinnym. Do tak przygotowanej formy wlać ciasto, przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę.Wyrośnięte ciasto posmarować olejem po wierzchu
Gospodyni Miejskapokroić na mniejsze kawałki. Pomarańcze, limonkę, liczi i miód gotować na małym ogniu do zredukowania płynu o 1/3.Do schłodzonego ciasta naleśnikowego dodać Kwas Chlebowy tyle, żeby uzyskać konsystencję śmietanki. Usmażyć cienkie naleśniki.Z ugotowanych cytrusów usunąć kawałki limonki, pozostałą masę zmiksować blenderem.Ser wymieszać ze skórką pomarańczy, ekstraktem wanilii i niewielką ilością cukru lub syropu z agawy. Każdy naleśnik złożyć
SzczyptaSmaQdalej zmiksować - dodać cukier brązowy i zmiksować, wbić całe jajko i dalej miksować- do tak przygotowanej masy wsypać resztę składników i wszytko razem zmiksować- dodać czereśnie i wymieszać łyżką drewnianą - blachę wyłożyć papierem do pieczenia.- z ciasta robić kulki wielkości orzecha włoskiego (lub większe, wedle uznania), spłaszczyć je łyżką- układać na blaszce z sporych odstępach.- piec
Basia w kuchniUformuj z masy kulę, owiń w folię spożywczą i wstaw na 1,5-2 godziny do lodówki, aby masa stwardniała, smaki składników się przemieszały, a mąka się uwodniła.Nastaw piekarnik na temperaturę 180 °C. W tym czasie wyjmij ciasto z lodówki, odetnij kawałek, a resztę schowaj do lodówki. Rozwałkuj na grubość około 1,5 cm, następnie wykrawaj szklanką, albo jakąś
Grahamka, weka i kajzerkaproszku do pieczenia - 3 łyżki oleju rzepakowego - 3 łyżki mąki ziemniaczanej - 1 cukier waniliowy - 1 łyżka kakao do dekoracji ciasta + orzechy bądź migdały Wykonanie: Do miski wbij żółtka, dodaj brązowy cukier, cukier waniliowy i przyprawy. Zmiksuj blenderem na gładką masę, dodaj olej i białka. Miksuj blenderem przez 3 minuty. Dodaj pozostałe składniki, wszystko miksujemy przez około 5 -8 minut
SMYKWKUCHNItwarogu trzykrotnie zmielonego aromat cytrynowy skórka pomarańczowaWykonanie:Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym oraz jajkami . Do utartej masy dodawać stopniowo przesianą mąkę z proszkiem, sok i skórkę z cytryny, wymieszać. Ja uzyłam do tego drewnianej łyżki, gdyż ciasto jest bardzo gęste. Następnie dodać zmielony ser i ponownie bardzo dokładnie wymieszać calość. Dorzucić skórkę pomarańczową, przełożyć do formy wysmarowanej
Walijskie Pichcenie