ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:1718/3191)

Tartaletki z truskawkami 164

kakao 1 łyżka kawy rozpuszczalnej ½ łyżeczki sody szczypta soli 18 dkg margaryny 3 łyżki zimnej wody Masa truskawkowa:  30 dkg truskawek  1/3 szkl. cukru  sok z 0,5 cytryny  2 łyżki żelatyny 300 ml śmietany 36% Zagnieść ciasto i schłodzić.[ ja najpierw wyłożyłam ciasto do tartaletek i wstawiłam je do lodówki]. Foremki do tartaletek wysmarować masłem(...)wyłożyć ciastem , nakłuć widelcem.  Piec około 25 minut  w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.  Pozostawić do wystygnięcia. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wrzącej wody, odstawić.Truskawki, cukier, sok z cytryny podgrzać, wymieszać. Zmiksować i doprowadzić do wrzenia i zdjąć z palnika. Do gorącego sosu dodać żelatynę, dobrze wymieszać, by się całkowicie rozpuściła i wystudzić. Śmietanę  ubić

Moje domowe kucharzenie
Kierunek - Azja. Mantou. Chińskie trufle i Lo. Para buch! 170

żadnych problemów. Pure z fioletowych ziemniaków można zastąpić np. pure z dyni, wtedy mantou nabiorą ślicznego pomarańczowego koloru. Zamiast sezamu, na cześć Lo użyłam siekanych pistacji, a drugą część ciasta przeznaczyłam na mantou bez dodatków, gotowanych w formie pączków róż. Obie smakowały cudownie. Można je zjadać same lub z dodatkiem słodkich sosów i konfitur. Dziękuję Lo , że usłyszała moje marzenie(...)cukrem i powoli wsypywać do wody z drożdżami. Zamieszać, dodać pure z ziemniaków i zacząć zagniatać, aż masa zacznie robić się gładka i elastyczna - jeśli trzeba, dodać odrobinę wody (tak zrobiłam).  Dodać olej i nadal zagniatać do uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta.  Przełożyć do lekko natłuszczonej miski, nakryć i odstawić do lekkiego wyrośnięcia na ok. 30 minut (nie musi

KUCHARNIA
Domowe kopytka 135

można też użyć ziemniaków pozostawionych z obiadu). Do miski ze zmielonymi ziemniakami dodajemy resztę składników i dobrze mieszamy całą masę. Staramy się, by nie było grudek. W dużym garnku gotujemy osoloną wodę. Obsypujemy blat/stolnicę mąką i rolujemy po ciasto partiami tworząc wałeczki. Ich grubość zależy od naszych upodobań – ja robiłam dziś ciut większe kopytka, spłaszczając na końcu mój

Słodkie okruszki
Truskawkowiec z białą czekoladą i jogurtem 178

kuchnię tak małą, że upiekłabym się jeszcze przed sernikiem.  Sernik tak więc będzie na zimno z dużą ilością świeżych truskawek oraz innymi pysznościami. Trochę odchudzona wersja klasycznego ciasta przypadnie do gustu każdemu, kto uwielbia serniki i truskawki zarazem. Małe cząstki truskawek skąpane w białej czekoladzie to musi być dobre.  Zapraszam gorąco.  Składniki :  160 g ciasteczek pełnoziarnistych(...)miksując. Resztę truskawek kroimy na zgrabną kostkę i rozkładamy na spodzie schłodzonym. Bardzo powoli zalewamy całość masą. Wkładamy do lodówki do stężenia na ok. 3 godziny.  4. Czekoladę siekamy i roztapiamy  w kąpieli wodnej. Cienkimi stróżkami wylewamy czekoladę na schłodzone ciasto malując różne esy-floresy. Przybieramy owocami i podajemy do kawki.  Smacznego

vaniliowoczekoladowa
Muffinki z chia i musem z persymony 146

dodajemy chia i miksujemy do połączenia się składników. Mąkę i  proszek do pieczenia przesiewamy, dodajemy do stopniowo do masy na przemian z mlekiem ucierając do połączenia się składników. Papilotki układamy w blaszce do muffinek. Na dno każdej wykładamy ciasto, na to dajemy mus i przykrywamy resztą  ciasta.  Pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut. Po wyjęciu

Delusional Trine
Kalafior smażony inaczej. Możesz zrobić z niego pyszne steki! PRZEPIS 152

oprószamy solą i pieprzem. Teraz do miski wbij jajka, wlej mleko i dodaj mąkę, następnie wymieszaj rózgą na gładką masę. Powinna być dość gęsta. W razie potrzeby dodaj więcej mąki. Na patelni rozgrzej olej. Każdy kawałek kalafiora zanurz w cieście, następnie smaż na małym ogniu z każdej strony przez około 5 min. Należy to zrobić pod przykryciem, aby kalafior jednocześnie

Kulinarna Polska
Rolada fasolowa z pieczarkami 109

łyżek mąki lub bułki tartej należy dostosować do wilgotności naszej masy, tak żeby uzyskać łatwo klejącą się konsystencję. Fasolową masę wykładamy na papier do pieczenia i dłońmi formujemy prostokąt o wymiarach około 30 cm na 25 cm. Można przykryć ciasto papierem do pieczenia i wyrównać wałkiem do ciasta. Na wierzch układamy równomiernie usmażone wcześniej pieczarki, zostawiając trochę miejsca przy dłuższym

Lamarida.pl
Włoskie bułeczki ziemniaczane 80

które pozostały z obiadu (mogą być nawet z koperkiem). 2 Pozostałe składniki umieszczamy w misce i wyrabiamy na jednolitą masę (będzie ona dość rzadka). Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do momentu aż podwoi swoją objętość. 3 Ciasto wykładamy na stolnice i wałkujemy na grubość 1,5 cm. Szklanką wykrawamy krążki. Ciasto smarujemy oliwą z solą i oregano

uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisy
Szybkie placki na śniadanie- placki jogurtowe z miodem (przepis krok po kroku) 154

robiłam jedynie przy pomocy widelca i łyżki (widelcem rozgniatałam banana i łyżką mieszałam z dodatkami), jednak potem odkryłam, że masa zmiksowana blenderem jest gładsza i dzięki temu placki lepiej się smażą, mają też lepszą konsystencję. Ponadto, do tak miksowanego ciasta mogę dodawać wiele różnych dodatków, jak reszta owsianki z poprzedniego dnia czy puree z dyni i wszystko dobrze się

Chilli Czosnek i Oliwa
Serniczki z porzeczkami 134

cukier i proszek budyniowy. Dokładnie wszystko wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą twarogową oraz mrożonymi porzeczkami (trochę porzeczek zostawić do dekoracji). Rozgrzać patelnię ,roztopić łyżkę oleju kokosowego i nakładać małe porcje ciasta tworząc niewielkie placuszki. Smażyć po kilka minut z każdej strony.  Placuszki podawać ciepłe,prosto z patelni oprószone pudrem cukrem

Kolorowa kuchnia Elki
Chrupiące gofry 141

połączenia się składników. Następnie wlewamy wodę oraz mleko. Miksujemy. 2. Mąkę przesiewny w proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy, miksujemy do połączenia się składników. 3. W drugiej misce ubijamy pianę z białek ze szczyptą soli. Ubitą dodajemy do ciasta i labo mieszamy delikatnie drewnianą łyżką, albo miksujemy na najniższych obrotach miksera. 4. Gofrownicę nagrzewamy. Gofrownicę smarujemy pędzelkiem zamoczonym

kruche babeczki
TORCIK BISZKOPTOWY Z MASĄ ŚMIETANOWĄ Z WIŚNIAMI 136

szklanki przegotowanej wody cukier do smaku sok z cytryny- wedle uznania masa na wierzch: 330 ml śmietany 30% 250 g mascarpone dodatkowo: owoce do dekoracji Wykonanie: *Biszkopt: Białka od żółtek. Ubijamy pianę,stopniowo dosypujemy cukier, miksujemy. Dodajemy żółtka, miksujemy. Mąkę miksujemy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do ciasta. Mieszamy. Pieczemy 25 min w formie 25 cm . Tak samo przygotowujemy drugi

Z Majeczką w kuchni
Sernik Wiedeński 311

mnie jeszcze zaskoczyć. Jestem tym przepisem zachwycona. Sernik jest rewelacyjny. Smak wyjątkowy. Uwielbiam serniki, które są mokre, puszyste i bardzo aromatyczne. Uważam, że  jest to najlepszy przepis na ciasto jaki do tej pory jadłam.  Z wielką radością dzielimy się z Wami tym sernikiem. Składniki:  - 1 kg twarogu (użyłam z wiaderka) - 10 sztuk jajek - 1 duża pełna szklanka(...)proszek do pieczenia. W oddzielnym naczyniu białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do naszej masy delikatnie mieszając łyżką. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 60 min w tem. 180 st. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i nie wyjmujemy ciasta. Pozostaje w nim jeszcze przez około

Pan i Pani Smith w kuchni
Miękkie pierniczki kokosowo-jaglane w czekoladzie (gluten free) 150

połączyć z płatkami, cukrem oraz miodem. Całość chwilę podsmażyć - do momentu rozpuszczenia się cukru i przełożyć do miski. Ciepłą masę dokładnie wymieszać (najlepiej za pomocą dłoni) z mąką, wiórkami, jajkiem, kakao, cynamonem, goździkami oraz proszkiem do pieczenia. Z powstałego ciasta należy uformować kuleczki o wielkości orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę (bez spłaszczania) umieścić na blasze wysłanej papierem do pieczenia - zachowując około

Di gotuje

Proponowane wyszukiwania