ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:1716/3191)

Czekoladowe muffiny 118

gorzkiej czekolady ozdoby na wierzch muffinek Do miski wrzucamy wszystkie składniki poza czekoladą i miksujemy na gładką masę. Połowę czekolady łamiemy na kostki i roztapiamy – ja robię to w mikrofali, chociaż trzeba bardzo uważać, żeby nie spalić czekolady. Dodajemy czekoladę do ciasta, mieszamy. Do przygotowanych 12 foremek na muf inki wkładamy równomiernie ciasto do ¾ wysokości. Pieczemy w nagrzanym piekarniku

Humanistka w kuchni
Muffinki z cynamonem, płatkami owsianymi i bananem. 128

muffinek z bananem: 1. Jajka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, wlewamy olej i mleko, wsypujemy mąkę, cynamon i proszek do pieczenia, miksujemy do dokładnego połączenia się składników. Na koniec wsypujemy płatki owsiane i dodajemy pokrojonego w kostkę banana, dokładnie mieszamy łyżką. 2. Ciasto przekładamy do formy do pieczenia muffinek, wyłożonej papierowymi papilotkami. 3. Pieczemy około

Izabelawkuchni
Szybkie ciasto z morelami (bez miksera) – idealne do kawy 246

proszkiem do pieczenia, dodajemy kilka kropli aromatu waniliowego i dokładnie mieszamy. Masę przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej np. kaszą manną formy (u mnie 18×28, można też użyć małej tortownicy itd) . Na wierzch układamy połówki owoców (obrane, bez pestek). Można dodać więcej owoców (ciaśniej ułożyć obok siebie). Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzanie góra-dół, środkowy

Słodkie okruszki
amoniaczek z bitą śmietaną i jabłkami 512

Amoniak rozpuszczamy w letnim mleku. Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę, dodajemy masło oraz rozpuszczony amoniak i wszystko razem miksujemy. Naczynie przykrywamy i odstawiamy na ok. 12 godz. lub na noc. Po tym czasie dodajemy do mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Dzielimy je na 5 równych części lub 4 części i wtedy

Domowy Smak Jedzenia
ekspresowe rurki z kremem dla zapracowanych 158

odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na krem: 200 g śmietany kremówki 120 g masy kajmakowej wykonanie: Kremówkę ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo kajmak i miksujemy na gładki krem. Gotowym kremem przy pomocy rękaw cukierniczego nadziewamy rurki. Gotowe oprószamy cukrem pudrem. przykładowy sposób nawijania ciasta

Domowy Smak Jedzenia
Kora orzechowa 202

blaszkę 43-45 x 23-25 cm (proporcje na tortownicę należy zmniejszyć o 1/3): Ciasto: 8 białek 3 żółtka 3/4 szklanki cukru 15 dag posiekanych drobno orzechów włoskich 10 dag rodzynków 10 dag wiórków kokosowych 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa: 2 puszki brzoskwiń 2 budynie śmietankowe z cukrem 3/4 szklanki wody 5 żółtek 1 łyżka(...)masę, dodają porcjami budyń. Krem podzielić na 3 części. Kawę rozpuszczalną zalać ok. 3/4 szklanki gorącej wody, ostudzić. Pierwszy placek lekko nasączyć kawą, wyłożyć jedną część kremu, następnie ciastka Delicje moczone chwilę w kawie. Na Delicje wyłożyć drugą część kremu i przykryć drugim plackiem. Następnie wyłożyć trzecią część kremu, pokrojone w kostkę albo w plasterki brzoskwinie, a na wierzch ciasta

Cukiernia Pychotki
Ciasto ucierane z owocami 141

pestkowe to usuwamy je. Żółtka oddzielamy od białek. Margarynę miksujemy z cukrem na gładką masę, dodajemy pojedynczo żółtka cały czas ucierając. Gdy cukier będzie rozpuszczony dodajemy przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia i wszystko dokładnie miksujemy. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do ciasta i mieszamy delikatnie łyżką. Przygotowane ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia lub posmarowaną masłem

Kulinarne życie
Marchewkowe babeczki 178

połączenia składników. Do drugiej miski wsypujemy mąkę razem z proszkiem do pieczenia, dodajemy sól,cukier, mieszamy. Do mokrej masy dodajemy suche składniki czyli mąkę z dodatkami, dokładnie mieszamy szpatułką lub łyżką a na koniec dodajemy jabłko i marchewki.  Nakładamy porcje ciasta do foremek do 2/3 wysokości i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 30 minut ustawiając piekarnik góra i dół

Życie zaczyna się w kuchni
Ciasto bananowe z masłem orzechowym 262

pieczenia i sodę oczyszczoną - składniki suche przesiać do składników mokrych, wymieszać - do masy dodać 3-4 łyżki mleka, aby nieco rozrzedzić jej konsystencję - UWAGA! jeśli zwiększycie ilość miodu, dodatek mleka może być niepotrzebny - tortownicę wyłożyć na spodzie papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem i oprószyć mąką - ciasto przełożyć do formy, wyrównać - wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni, piec

Smakołyki Bereniki
Domowe bajaderki 326

łyżka kakao,  50g mlecznej czekolady z orzeszkami arachidowymi,  orzeszki arachidowe do obtoczenia.  Wykonanie Masło stopić wraz z czekoladą. Ciasto pokruszyć, dodać stopione masło, wymieszać. Dodać masło orzechowe, mleko i kakao. Wymieszać dokładnie i odstawić, by masa ostygła. Następnie formować małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Część można obtoczyć np. w zmielonych orzeszkach arachidowych lub w kakao czy wiórkach

Z miłości do słodkości
Placek czeski- pyszny,mięciutki miodownik 1262

szkl. cukru dodatkowo na polewę: tabliczka mlecznej czekolady+kilka łyżek śmietanki 30 %  50 gr wiórek kokosowych lub płatków migdałowych Przygotowanie: składniki na ciasto dajemy do miski i zagniatamy ciasto, dzielimy je na  4 części  bierzemy dużą blachę prostokątną ,z papieru do pieczenia wycinamy 4 jednakowe prostokąty pasujące na dno blachy,i na nich bezpośrednio rozwałkowujemy cieniutko każdy(...)gładką masę,(nie przejmujcie się jak będzie za rzadka,bo tak ma być) przekładamy placki masą i na wierzchu również smarujemy lekką warstwą robimy polewę :czekoladę rozdrabniamy  i rozpuszczamy na parze dodajemy śmietankę i mieszamy aż będzie lekko lejąca,polewamy nią ciasto  i dajemy do lodówki najlepiej na noc,żeby zmiękło smacznego

Swojskie jedzonko
Muffinki z orzechami nerkowca 126

pieczenia i słodzidłem. Ww drugiej misce delikatnie ubić jajka, dodać mleko – wymieszać rózgą kuchenną. Następnie połączyć obie masy, wymieszać dokładnie i odstawić na około 10 minut. Orzechy posiekać, podzielić na dwie części, większą i mniejszą. Większą część orzechów dodać do ciasta i wymieszać. Foremki do muffinek (najlepiej silikonowe) napełnić ciastem prawie po same brzegi, wierzch posypać resztą orzeszków. Piec

Smaki Armine
Babka piaskowa – poznańska 192

przesiewamy mąki z proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier, jajka oraz sok z cytryny i ucieramy mikserem na gładką masę. Następnie powoli wlewamy roztopione i ostudzone masło cały czas miksując na małych obrotach *** *** Foremkę do babki smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Ciasto przelewamy do formy *** *** Babkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C z termoobiegiem

Blog z Apetytem
Pączki kokosowe z budyniem 263

wcześniej rozczyn), przestudzone masło, sól, cukier, jajka, śmietankę, cukier i zagnieść gładkie i jednolite ciasto. Cisto będzie dość luźne, ale w miarę możliwości nie dosypywać mąki do ciasta. Wyrobione ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na 1,5 – 2 godziny w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Składniki na budyń: 100 g cukru 5 żółtek 40 g mąki pszennej(...)dodać do utartych żółtek. Pozostałą ilość mleka kokosowego ( 350 ml ) zagotować a następnie dodać masę jajeczną. Cały czas mieszać na małym ogniu do momentu aż budyń zgęstnieje.  Gorący budyń przykryć folią tak aby przylegała do budyniu. Podczas wystygania nie mieszać. Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić. Podzielić na 2 – 3 części i każdą rozwałkować na placek o średnicy 1 cm podsypując

Na słodko lub wytrawnie
TU I TAM po raz 5. Czekoladowe kreacje. I coś do czekolady - dla Was! 222

się prezentowany kiedyś przez Martę Gessler pomysł na okrągłe brownie.  I tak zrobiłam z moim. Wycięłam foremką okrągłe talary - bezcenną korzyścią z tego płynącą jest podjadanie ścinek ciasta - mniammm.... A zatem zostawiam Was z brownie w koronkach i papilotach . To najlepsze brownie jakie znam i chętnie poczęstowałabym Was wszystkich.  Tego nie jestem w stanie zrobić, ale chętnie podaruję(...)waniliowy i cukier. Odstawić do wystudzenia. Jajka ubić, dodając pod koniec mielone migdały i orzechy. Połączyć z masą czekoladową i przelać do wysmarowanej lub wyłożonej papierem do pieczenia formy kwadratowej o średnicy 24 cm.  Piec 25-30 minut (nie dłużej - ciasto musi być "lekko niedopieczone"). Na wierzchu utworzy się cieniutka skorupka, ale wnętrze będzie dalej niedopieczone. Wyjąć z piekarnika

KUCHARNIA

Proponowane wyszukiwania