ciasto, szczególnie dla osób lubiących mega słodkie desery. Bardzo polecam! :) Źródło Ciasto Maxi King Składniki na mleczny krem: 250g masła 82% 1/2 szkl cukru pudru 3 szkl. mleka w proszku (takiego miałkiego nie w granulkach) 400g serka waniliowego typu Danio ponadto: 510g masy kajmakowej w puszce(użyłam połowę) 400g herbatników maślanych (ok.60szt) Składniki(...)rozsmarować pozostałą masę mleczną i znów ostatnia tym razem warstwa herbatników. Czekolady połamać i razem ze śmietana rozpuścić w kąpieli wodnej na gładko. Orzechy przesiać na sitku pozbywając się części soli (nie całkowicie!) Orzechy w zależności od upodobań albo pozostawiamy w całości albo siekamy drobno. Wrzucamy do rozpuszczonych czekolad i dokładnie mieszamy. Polewę rozprowadzić na wierzchu ciasta. Schłodzić w lodówce
Smaki Nataliimikserem, dodając cukier. Dodajemy orzechy mieszając drewnianą łyżką. Siedem białek ubijamy na sztywną pianę i stopniowo dodajemy do masy delikatnie mieszając. Gotową masę wylewamy na małą tortownicę lub niedużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160-180 stopni i pieczemy na złoty kolor około 60 minut. Polewa czekoladowa: 40-50 g gorzkiej czekolady
Salonik smakówKULKI SEROWE: 50 dag twarogu 1 jajko 2 łyżki kaszy manny 10 łyżek wiórek kokosowych 6-8 łyżek cukru pudru łyżka cukru waniliowego kilka kropli soku z cytryny CIASTO: 2 jajka szklanka cukru 2 łyżki powidła lub dżemu szklanka mleka lub kefiru 0,5 szklanki oleju 2-3 łyżki kakao 2 szklanki mąki 2 łyżeczki sody 1 łyżeczka(...)trzeba dodajemy jeszcze trochę cukru pudru. Odkładamy na chwilę do lodówki. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Z masy serowej robimy 24 kulki wielkości orzecha włoskiego. Żeby było łatwiej formować moczmy ręce w wodzie. Kulki układamy w odstępach obok siebie. Chowamy do lodówki. CIASTO: Wszystkie składniki przekładamy do miski, sypkie składniki przesiewamy, miksujemy do połączenia składników. Piekarnik nagrzewamy
Pani na desernich jest kocyk, ulubiona książka, świeczki, herbata z sokiem malinowym i cynamonem, a do tego pyszne orkiszowe ciasto marchewkowe. Uwielbiam takie wieczory i uwielbiam jesienne ciasta. Składniki na ciasto: 4 marchewki 2 szkl mąki pełnoziarnistej orkiszowej, np. TOTA 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 3 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej skórka otarta z jednej pomarańczy(...)sodą, proszkiem do pieczenia, cynamonem i gałką muszkatołową. W drugiej misce ubić jajka na puszystą masę z cukrem, stopniowo dodać olej, na koniec startą skórkę z pomarańczy. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać stopniowo mąkę z dodatkami, cały czas miksując. Do ciasta dodać startą marchewkę i wymieszać delikatnie łyżką. Piec ok 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Kiedy ciasto
TrufelkowoCiasto na puszysty keks z bakaliami zawsze pięknie wyrasta. Pamiętajcie aby bakalie przed dodaniem do ciasta przesypać lekko mąką – dzięki temu nie opadną na dno podczas pieczenia i równomiernie rozłożą się w całym keksie. Ja nie wyobrażam sobie Wielkanocny bez tego wypieku, a keksu nie wyobrażam sobie bez miękkiej skórki pomarańczowej. Składniki: 5 jajek 2 szklanki mąki 250 gram(...)Miękkie masło ucieramy na kremową masę z cukrem, szczyptą soli i cukrem waniliowym. Do ucieranej masy dodajemy po jednym jajku, ciągle ucierając. Dodajemy trawę cytrynową, mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy oprószone mąką bakalie i delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy do keksówki wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Uzywamy formy wedle uznania w mniejszej będzie bardzo wysokie
Życie zaczyna się w kuchniwręcz doskonałe! Cały ich urok polega na tym, że są okrągłe, pomimo, że na olej trafiają z łyżki (okrągłej) i w formie kleksa (zaskoczyło mnie to, a jednocześnie zachwyciło!). Ciasto robi się w czasie rozgrzewania tłuszczu-dla niezapowiedzianych gości idealne! Składniki: Pączuszki: 250g serka mascarpone 3 jajka 2 i 1/3 szkl. mąki pszennej luksusowej 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego(...)miski wkładamy mascarpone, dodajemy 2 łyżki jogurtu naturalnego, jajka i oba cukry. Całość miksujemy na gładką masę, wtedy dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia (najlepiej je przesiać) i alkohol (by przy smażeniu nie chłonęły dużo tłuszczu). Ponownie miksujemy do dokładnego połączenia - ciasto powinno być gładkie i gęste. W garnku rozgrzewamy olej do smażenia. Okrągłą łyżkę maczamy w zimnym oleju
Kolorowy Przepisownikmocno czekoladowo-orzechowy. Banany genialnie czuć w zapachu który niesamowicie pobudza zmysły... spróbujcie koniecznie bo jest to idealne ciasto do kubka gorącego kakao na zimne, jesienne wieczory! Dodatkowym atutem ciasta jest jego niesamowita prostota - ono chyba nie może nie wyjść Czekoladowo orzechowy ,,banana bread" Składniki: 100 g masła 100 g gorzkiej czekolady 1/4 szklanki mleka 200 g cukru(...)czekamy aż składniki się połączą. Dodajemy cukier. Mieszamy. Studzimy. Mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki. Do przestudzonej masy czekoladowej dodajemy jajka i miksujemy. Następnie przelewamy do miski z suchymi składnikami i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy rozgniecione widelcem banany i posiekane orzechy. Ciasto pieczemy w formie na keksa o długości ok 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia przez 1 godzinę
sierotka maRysia w kuchnimasłem rozpuszczamy w garnuszku i odstawiamy do lekkiego ostudzenia. Jajka ubijamy z cukrem na jasną, gęstą i puszystą masę. Na końcu dodajemy mąkę i ostudzoną czekoladę i miksujemy na najniższych obrotach do momentu połączenia składników. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy 15-20 minut w nagrzanym wcześniej piekarniku do 180 stopni. Dodatkowo: – 250 g truskawek – 80 g czekolady
Relaxtimechlebek, a może raczej ciasto jest po prostu przepyszny i zrobiony w znacznie zdrowszej,szybszej i wygodniejszej wersji , zamiast użyć soku z pomarańczy, używamy kremowego smoothie zrobionego ze zblendowanego pomarańcza i jogurtu greckiego, zamiast mąki pszennej użyłam równie delikatnej ale zdrowszej mąki ryżowej i połączyłam ją z mąką żytnią pełnoziarnistą, zamiast cukru możecie dodać ksylitol (wtedy będzie super zdrowy(...)widelcem i mieszamy razem z resztą jogurtu. Do żurawiny z pomarańczą dodajemy suche składniki oraz jogurt z jajkiem, masę przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia ( mi wyszły dwie małe keksówki) pieczemy ok 50 minut w 160 stopniach uważając by ciasto się nie przypaliło, pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia (gorące jest wilgotne i nie uda się go wyjąć z blaszki
zdrowa vege kuchniaogromną ochotę do niego wrócić... Słodko-kwaśne ciasto, soczyste i wilgotne - czy może być coś lepszego na pociechę po słonecznej sobocie, gdy w niedzielę niebo zasnuwają ciężkie, ołowiane chmury..? Ciasto rabarbarowe z białą czekoladą i migdałami Składniki: (na tortownicę o średnicy 22 cm) 225 g miękkiego masła 125 g cukru 1/2 łyżeczki mielonej wanilii 2 jajka 190 g mąki pszennej(...)łyżka cukru dodatkowo: 2 łyżki cukru pudru Masło utrzeć z cukrem i wanilią na puszystą, jasną masę. Po jednym wbijać jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wymieszać z solą i migdałami. Na zmianę z jogurtem dodawać do ciasta, miksując na najniższych obrotach miksera. Na końcu dodać grubo posiekaną czekoladę, połączyć. Ciasto przełożyć do wysmarowanej
Pożeraczka, czyli raz adobrzemleku. Wszystkie składniki zagnieść szybko, podzielić na połowę. Każdą rozwałkować i upiec na papierze do pieczenia. Ostudzić. Przykryć ściereczką i odstawić (można upiec nawet dwa dni przed składaniem ciasta). Sernik: żółtka utrzeć z cukrem, dodać ser, budynie i stopione masło. Krótko zmiksować, na końcu dodać rodzynki. Przełożyć do blaszki wyłożonej papierem i piec około 45 minut(...)niego masło i zagotować jeszcze raz, krótko do momentu, aż zacznie bulgotać. Nie studzić, gorącą masę podzielić na trzy części i przekładać placki w kolejności: blat miodowy-1/3 budyniu- ser-1/3 budyniu-blat miodowy-1/3 budyniu. Tak złożone ciasto odstawić do wystygnięcia, można nawet odłożyć je do następnego dnia ale najpierw trzeba zafoliować. Beza: białka ubić
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniadawne czasy. Grube puszyste, pycha. Jeśli zdecydujecie się je zrobić na śniadanie to trzeba szybciej wstać, ciasto musi wyrosnąć Drożdże pokruszyć, wlać letnie mleko, cukier, mąkę, szczyptę soli, wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia. Do wyrośniętych drożdży dodać mąkę, jajka, cukier, dokładnie wymieszać na gładką masę. ponownie odstawić do wyrośnięcia. Thermomix – do naczynia miksującego wrzucić drożdże, cukier, szczyptę soli, mąkę, wlać(...)wyrośnięcia Na patelnię wlać olej, dno całe powinno być zakryte.Olej musi być mocno rozgrzany, ale podczas smażenia zmniejszyć do minimum. Smażyć trzeba na tz. głębokim tłuszczu. Dużą łyżką nabrać ciasta i wlać na gorący olej. Smażyć z dwóch stron, aż staną się złotawe. Wyłożyć na papierowych ręczniczkach, dla pozbycia się nadmiaru tłuszczu. Podawać ciepłe, oblane zmiażdżonymi truskawkami lub innymi owocami
Kuchnia Pokoleńwiórek kokosowych Przygotowanie Margarynę i miód włożyć do małego rondelka. Roztopić i przestudzić. Jajka utrzeć z cukrem. Do masy dodawać małymi porcjami mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i margarynę z miodem. Cytrynę wyszorować. Zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Dodać do ciasta razem z aromatem cytrynowym. Formę wyłożyć papierem do pieczenia (robiłam w blaszce 22cm x 22cm). Piec
Zielona Kuchniapól szklani cukru, zagotować , mieszając aby nie było grudek. Przestudzić. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem, dodawać po trochu masę kakaową, następnie dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia. NA sam koniec dodajemy pianę, mieszamy. Pieczemy ok 50 minut w 170 st. Gotowe ciasto ostudzić, przekroić na połowę. Żelatynę namoczyć w wodzie, kiedy napęcznieje podgrzać, ąż do jej rozpuszczenia, ostudzić. Dodać
Z Majeczką w kuchniwycięłam choinki. Pomogłam sobie linijką, żeby wszystko wyszło równiutkie. Jeden arkusz posmarujcie masą makową (zostawcie przy tym nieposmarowane brzegi). Polecam Wam tę z Bakallandu, bo nie jest mdła, za to jest taka wiecie „na bogato”- z naprawdę dużą ilością bakalii. Następnie przykryjcie to drugą warstwą ciasta. I najważniejsze, teraz każdą gałązkę przekręćcie 3 razy (te krótsze od góry
Arbuziaki