ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:1713/3191)

Ślimaczki dyniowe z cynamonem 363

jeść jeszcze ciepłe lub całkowicie ostudzone, delikatnie odrywając pojedyncze bułeczki wzdłuż widocznych warstw ciasta (można na początku pomóc sobie nożem) - dla lubiących mocno słodkie wypieki, polecam przygotowanie polewy: - masło rozpuścić z cukrem na małym ogniu, cały czas mieszając - do rozpuszczonej mieszanki wlać śmietankę, mieszać energicznie, aż masa zacznie bulgotać i widocznie gęstnieć - gotową polewę zdjąć z palnika, polewać od razu

Smakołyki Bereniki
Pyszna Szarlotka Natalii z Orzechami i Kruszonką 683

push({}); Pyszna Szarlotka Natalii z Orzechami i Kruszonką Składniki: Ciasto: 400g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100g zmielonych orzechów włoskich 130g cukru pudru 2 łyżeczki cukru wanilinowego 1 łyżeczka cynamonu 1/3 łyżeczki zmielonych goździków 200g miękkiego masła w temperaturze pokojowej 2 żółtka 2 łyżki kwaśnej śmietany Masa jabłkowa: 1,5kg jabłek około(...)łyżki soku z cytryny Dodatkowo: cukier puder do posypania Masa jabłkowa: 1. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałeczki ( patrz FILM ) i skropić sokiem z cytryny. Przełożyć je na patelnie i smażyć, aż jabłka zmiękną i zaczną się rozpadać. Zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia. Ciasto: 2. Do miski wsypać mąkę, dodać posiekane nożem miękkie masło, dodać orzechy

Mała Cukierenka
Makowiec z jabłkami + film 149

łyżek kaszy manny łyżeczka proszku do pieczenia cukier puder do posypania ciasta przepis Margarynę rozpuszczamy w garnku na małym ogniu, po czym studzimy. Obrane ze skórki jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach. Jajka wbijamy do miski i ucieramy mikserem razem z cukrem na gęstą masę. Do utartych jajek wsypujemy mielony mak, wlewamy ostudzoną margarynę, wsypujemy kaszę mannę oraz proszek

Smakowite Dania
Ciasto chałwowo -miodowe! Jak baton! Obłędne! 372

ciągle mieszaj i gotuj przez 10 minut. Masę studzimy do całkowitego wystygnięcia. Masa w tym czasie zgęstnieje.Blaty kroimy na pół. Tak aby po złożeniu tworzyły na wysokość cztery sztuki. Każdy blat obficie smarujemy karmelem.Na sam wierzch polewamy również karmel i dodatkowo posypujemy pokruszoną chałwą.Ciasto przechowujemy w lodówce szczelnie owinięte folią. Ciasto smakuje najlepiej na drugi dzień.Pyszne

SMYKWKUCHNI
Ciasteczka owsiane. 285

migdałów Łyżeczka cynamonu Przygotowanie:  Roztopione masło ubijamy z cukrem i ubijając kolejno dodajemy jaja. Do masy jajeczno-maślanej dodajemy otręby, mąkę owsianą, płatki owsiane, posiekane migdały i cynamon, dokładnie wyrabiamy i odstawiamy do lodówki na 30 min.  Otrzymane ciasto dzielimy na 12 mniej więcej równych części. Każdą część spłaszczamy i wykładamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Pieczemy

Kuchnia Łukasza
Ekspresowe ciasto bez pieczenia 136160

zimno. Częstujcie się i pędźcie na zakupy, a później podzielcie się wrażeniami, czy smakowało :) Składniki: Na kwadratową blaszkę o boku 24cm 1 opakowanie ciastek z polewą morelową (na bazie ciasta francuskiego, do kupienia w sklepach Lidl podczas tygodnia włoskiego) 250g margaryny lub masła 2 budynie śmietankowe 750ml mleka 2% 2 łyżki cukru trzcinowego 1/2 szklanki cukru pudru ok 250g czekoladowych(...)Połowę masy wykładamy na kruche ciastka. Na masę budyniową wykładamy obok siebie warstwę herbatników czekoladowych. Do pozostałej masy wsypujemy płatki migdałów. Połowę wykładamy na herbatniki i przykrywamy drugą warstwą, na którą rozsmarowujemy resztę kremu. Całość posypujemy uprażonym na patelni kokosem.  Ciasto schładzamy w lodówce kilka godzin, a najlepiej całą noc.  W mieszance kawy i likieru możemy także namaczać

Kuchnia w czekoladzie
Ciasto na kazda okazje 158

jest z tych, ktore moga polezec, wiec lezy i kazdego dnia znika po malym kawaleczku. Mimo tego nie moglam sie oprzec pokusie by z piekarnika nie wyszlo kolejne ciasto. Jednak co do tego jestem pewna, ze juz wieczorem go nie bedzie. Wilgotne, czekoladowe z orzechami, czegoz chciec wiecej w taki dzien jak dzis? Brownies z orzechami skladniki: 120g czekolady gorzkiej(...)przestudzenia, a nastepnie lekko ubijamy. Jajka ubijamy z cukrem i dodajemy do czekolady. Make polaczyc z proszkiem do pieczenia, sola i dodac do masy czekoladowej. Na koncu dodajemy posiekane orzechy i wszystko delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do foremki wysmarowanej tluszczem i pieczemy okolo 45 minut w temperaturze 170°C. W srodku powinno zostac lekko wilgotne. Ciasto dekorujemy roztopiona czekolada

Przysmaki Karolki
Pierogi z mięsem mielonym 147

trochę więcej, zakasałam rękawy i zrobiłam pierogi z mięsem mielonym. Pycha, zajadaliśmy się aż nam się uszy trzęsły :D  Składniki na ok. 30 sporych sztuk:   Ciasto: 370 g mąki 1 łyżka oleju 1 płaska łyżeczka soli 1 szklanka gorącej wody Farsz: ok. 450 g mielonego mięsa wieprzowego 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki oleju 1 jajko(...)miski, dodać podsmażoną cebulę oraz wszystkie pozostałe składniki farszu i wszystko wymieszać na gładką masę. Przykryć i odstawić.    Mąkę wsypać do miski, dodać olej i sól. Wymieszać. Zalać mąkę wrzącą wodą i poczekać do ostygnięcia. Gdy przestygnie, wyrobić szybko gładkie ciasto. Zagniecione ciasto podzielić na dwie części. Jedną odłożyć, drugą rozwałkować i wykrawać z niej krążki. Napełnić każdy

Simply Food
Ciasto cukiniowo-kakaowe z malinami 125

mnie nie zaszkodzi:) Z jabłkami chyba poczekam do jesieni, a póki co do ciasta wykorzystam dary z naszego ogródka. Tylko które warzywo wykorzystać do upieczenia ciasta? Cukinię, oczywiście! Uwielbiam ciasta z cukinią, są niesamowicie mięciutkie i wilgotne. Wersja czekoladowa albo dokładniej - kakaowa z malinami to miłość od pierwszego kęsa! A bułeczki też będą... kiedyś...:) Składniki: 250g cukinii 100ml kwaśniej śmietany(...)zetrzeć na dużych oczkach, lekko odcisnąć z nadmiaru soku. Jaja z cukrem zmiksować na jasną puszystą masę, ciągle miksując wlać olej, następnie dodać śmietanę i esencję migdałową. Mąkę, sodę, proszek i kakao przesiać, wsypać do mokrych składników, krótko zmiksować. Dodać cukinię, wymieszać. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Foremkę (keksówkę) o długości ok 30cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać połowę

Obiad gotowy
Bezglutenowe ciasto z jabłkami i mascarpone 336

Cudownie puszyste, lekko wilgotne, pachnące jabłkami i skórką z cytryny. Bardzo proste i szybkie do wykonania i smakuje jak najlepsze glutenowe ciasto! Jest naprawdę przepyszne. Jedno z najlepszych, bezglutenowych ciast jakie jadłam. Koniecznie spróbujcie! Inspirację znalazłam na blogu Dulcisss in forno - przerobiłam przepis na bezglutenowy :-) SKŁADNIKI: 250 g mieszanki mąk bezglutenowych - u mnie Nutrfree Mix per dolci 250 g cukru(...)misy miksera i dodaj cukier. Miksuj na najwyższych obrotach  przez kilka minut do uzyskania puszystej masy. Następnie zmniejsz obroty na najmniejsze i dodawaj po łyżce serek mascarpone oraz startą skórkę cytryny. Odstaw mikser. Mąki wymieszaj z proszkiem i powoli dodawaj do ciasta - wymieszaj drewnianą łyżka do połączenia składników. Dodaj starte jabłko i wymieszaj. Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Tortownice

Kuchnia bezglutenowa
Ciasto, ktore musi sie udac 205

gdzie trzeba, czyli nie przy ciescie, bo inaczej bym nie zrobila tak glupich, szkolnych bledow. A zapowiadalo sie tak pieknie, lekkie ciasto jogurtowo-smietankowe z truskawkami, na cieniutkim biszkopcie. Biszkopt byl bez zarzutu, masa jogurtowa rowniez. Za to polaczenie tego wszystkiego w jedna, spojna calosc jakos przeszlo moje mozliwosci. Mimo pewnych trudnosci jakos wyszlam z opresji, ale az wstyd

Przysmaki Karolki
Ciasto drożdżowe z jabłkami i serem 135

Pomysł na ciasto drożdżowe z szarlotkowymi jabłkami i serem. Składniki: -na ciasto drożdżowe:                                     ok. 5 szklanek mąki                                     szklanka ciepłego mleka(...)szczypta soli                                     aromat -na masę twarogową:                                      25 dkg twarogu

Maminek kulinarny
Bułeczki śniadaniowe – podwójnie serowe 185

serowe bułeczki to pyszna i szybka opcja na weekendowe śniadanie. Czy z jajecznicą, czy z wędliną, czy z pomidorem, czy nawet z samym masłem – robią wrażenie. Lekkie, wilgotne ciasto w środku, na zewnątrz apetyczna złota skorupka. Kto się oprze? Do tych bułek nie nadaje się żaden serek z pudełka typu Philadelphia czy President . Poszukajcie dobrego, tłustego sera twarogowego. Ten, który(...)Dodajemy drożdże, cukier i sól. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i powoli, partiami, dodajemy ją do masy jajecznej. W zależności od wilgotności sera może się okazać że potrzebujecie tylko 250g mąki. Jeśli ser jest mocno wilgotny, przyda się 300g. Szybko wyrabiamy ciasto na lekko podsypanej mąką stolnicy. Ze względu na zawartość sera to ciasto będzie lepkie. Stolnicę podsypujcie tylko

Karo in the Kitchen
PROSTE CIASTO Z TRUSKAWKAMI I KRUSZONKĄ 178

średnie jajka 1 szklanka drobnego cukru 1 łyżka cukru waniliowego/wanilinowego 50g roztopionego masła lub oleju 1 szklanka jogurtu naturalnego około 350g obranych truskawek dodatkowo cukier puder do posypania ciasta Kruszonka: 100g mąki pszennej 4 łyżki drobnego cukru 70g masła Wykonanie:   zaczynami od kruszonki ,ze wszystkich składników czyli mąki, cukru i masła, zagniatamy kruszonkę, następnie zwilżonymi dłońmi łączymy składniki, formujemy(...)odstawiamy w drugiej misce ubijamy jajka z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą i jasna masę (około6-7 minut), następnie dodajemy pozostałe składniki tj. jogurt, roztopione masło/olej oraz mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość miksujemy na wolnych obrotach tylko do połączenia się składników ciasto przekładamy do formy (24x24cm lub tortownicy 24cm) wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu układamy pokrojone

Słodkie zapomnienie
Ciasto Malinowy Sen 140

połowę, sugerując się komentarzem jednej z czytelniczek. Dlatego też polecam piec ciasto w formie o wymiarach 23x23cm . Jeśli jednak macie mniejszą formę, to radzę upiec ciasto z  3/4 porcji . Składniki na galaretkę, krem i frużelinę pozostają bez zmian. Składniki: 100 g masła, w temperaturze pokojowej 160 g cukru 2 jajka(...)śmietanę. Na końcu wlewamy mleko i krótko miksujemy. Masa po dodaniu mleka zwarzy się, ale to normalne. Odkładamy mikser. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Szpatułką lub rózgą kuchenną delikatnie mieszamy całość do momentu połączenia się składników. Ciasto przekładamy do formy o wymiarach 20x20cm (polecam większą formę: 23x23cm) , wyłożonej papierem

Słodki Pomysł

Proponowane wyszukiwania