świętami idealnie nada się do rozwałkowania. Im więcej czasu damy ciastu, tym lepiej - około 5-6 tygodni. Tymczasem do Świąt pozostały jedynie 2 tygodnie! To nic! Po dwóch tygodniach piernik będzie równie pyszny! ;) Rozpoczynamy od rozpuszczenia na małym ogniu miodu, cukru i masła, do otrzymania jednolitej, klarownej masy, której powinniśmy dać przestygnąć. Następnie dodajemy do niej pozostałe składniki: mleko
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!powstały grudki. Zmniejszamy ogień i chwilę gotujemy, aż masa zgęstnieje. Następnie dodajemy po jednym żółtku i po łyżce cukru. Wszystko dokładnie mieszamy, aż cukier się rozpuści. Ciepłym budyniem nadziewamy babeczki, dawałam około 1 łyżeczki na babeczkę. Do części babeczek dodajemy po 1 wiśni.Z pozostałego ciasta wykrawamy pokrywki i przykrywamy nimi babeczki. Ważne jest, aby pokrywki dobrze połączyć
Kulinarne przygody Gatityprędko opowiem, bo fun był pierwsza klasa! Samo ciasto robi się błyskawicznie. Oto czego potrzebujesz: 150 g masła o temp pokojowej 150 g cukru cukier waniliowy 2 jajka szczyptę soli 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 300 g mąki pszennej Masło, cukry i jajka ubij mikserem na najwyższych obrotach na puszystą masę(...)początku wydawało się że coś poszło nie tak, bo myślałam że masa zważyła się, ale wystarczy zmiksować wszystko dłużej (około 4-5 minut) i wszystko staje się gładkie. Następnie wsyp resztę składników powoli mieszając (mikser na najmniejszych obrotach będzie idealny) i zmieszaj wszystko dokładnie. Wlewaj ciasto do dobrze rozgrzanej maszynki. Piecz około 5 minut aż kulki będą rumiane. Upieczone nabijaj
Arbuziakimasa zgęstnieje, wystudzić. Masło utrzeć na puch, dodawać po łyżce naprzemiennie masę jajeczną, serek i mleko w proszku. Biszkopt za pomocą sitka oprószyć kakao, wyłożyć 1/2 kremu, biszkopciki maczać w kawie, układać na warstwie kremu. Oprószyć kakao. Następnie wyłożyć resztę kremu i drugą warstwę biszkoptów. Ciasto włożyć do lodówki, chłodzić minimum 3 godziny. Przed podaniem wierzch oprószyć kakao
6niebocukier i cukier waniliowy ubić mikserem, aż staną się lekkie i puszyste. Dodać masę czekoladową i dokładnie ubić. Dodawać kwaśną śmietanę na zmianę z suchymi składnikami, mieszając szpatułką tylko do połączenia się składników. Dno formy o wymiarach 23×35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać o formy, wyrównać i piec w temperaturze 170 st. bez termoobiegu przez
Pieguskowa Kuchniacukier i cukier waniliowy ubić mikserem, aż staną się lekkie i puszyste. Dodać masę czekoladową i dokładnie ubić. Dodawać kwaśną śmietanę na zmianę z suchymi składnikami, mieszając szpatułką tylko do połączenia się składników. Dno formy o wymiarach 23×35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać o formy, wyrównać i piec w temperaturze 170 st. bez termoobiegu przez
Pieguskowa Kuchniatrochu soli, pieprzu i majeranku (będziemy doprawiać jeszcze gotowy farsz) i gotować do powstania lepkiej masy. Ugotowaną soczewicę zmiksować i połączyć z drobno posiekaną i podsmażoną na oleju cebulą, czosnkiem przeciśniętym przez praskę i jajkiem. Wszystko dobrze wymieszać i doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Ciasto cienko rozwałkować i wykrawać kólka np. szklanką. Na każde kółko nakładać łyżeczkę farszu i dokładnie
kuchnia doskiWszystko razem wymieszać. Na sam koniec dodajemy zimną galaretkę i ponownie dokładnie mieszamy. Powstałą masę wylewamy na herbatniki. Przygotowujemy posypkę. Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy kokos i cukier. Smażymy kilka minut cały czas mieszając, aż kokos się zarumieni. Tak przygotowanym kokosem posypujemy ciasto. Całość wkładamy do lodówki na 2-3 godziny do lodówki. Ostatnio polubiłam wszelkie wypieki, które nie wymagają
Pani domowamasę. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Dodać ekstrakt i zmiksować. Do masy maślano – jajecznej dodać mąkę z proszkiem, mleko, wymieszać na małych obrotach miksera, tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Dowolną małą keksówkę wysmarować masłem, oprószyć mąką. Przełożyć ciasto. Piec w temperaturze 170ºC przez około 40 minut lub krócej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć
moj przepis nadżemem lub owocami i bitą śmietaną. Ciasto wychodzi dość gęste, ale łatwo się rozprowadza po patelni, więc można wlewać mniejszą ilość tak, aby naleśnik był cienki. W sumie konsystencja ciasta nadawałaby się nawet na gofry, co też planuję zrobić. Smażenie nie sprawia problemu, z łatwością odstają z patelni, przy przewracaniu nie łamią się. Składniki : 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej(...)pełnotłustego mleka 5 łyżek stopionego masła Wszystkie składniki umieścić w misce, zmiksować na gładką masę. Miskę wstawić do lodówki na 30 minut. Po tym czasie rozgrzać patelnię do naleśników. Przed smażeniem pierwszego naleśnika patelnię posmarować cienką warstwą masła. Nalewać niewielką ilość ciasta, rozprowadzić okrężnym ruchem dłoni i smażyć około 30 sekund z każdej strony. Z podanych składników wyszło mi około
Niebieski kubek z kawanaszym wielkanocnym stole nie może zabraknąć babki. Wraz z córka w tym roku przygotowałam Babkę wielkanocną cytrynową , które nie tylko jest łatwa do upieczenia, ale też zawsze wychodzi. Składniki: ciasto: - 200 g mąki pszennej (u mnie tortowa typ 450) - 1/2 szklanki cukru - 110 g oleju rzepakowego - sok z 1 dużej cytryny - skórka z 1 cytryny - 1 łyżka mąki ziemniaczanej(...)Przygotowanie: Jajka bez rozdzielania miksuję w dużej misce przez minimum 5 minut z dodatkiem cukru. Do ubitej masy dodaję olej rzepakowy, sok i skórkę z cytryny startą na tarce o drobnych oczkach. Wszystko miksuję mikserem. Dodaję resztę składników i znów miksuję. Przelewam ciasto do formy i wkładam do nagrzanego piekarnika. Temperatura piekarnika : 180 °C Czas pieczenia
Kuchnia co dniacałą pewnością będziecie zakochani. Piernik na mące orkiszowej z bananem i konfiturą truskawkową to niesamowicie wilgotne, aromatyczne i miękkie ciasto. Piernik na ostatnią chwilę, którego ciasto nie wymaga leżakowania i nadaje się do spożycia tuż po upieczeniu i przestudzeniu. Składniki (na formę keksową 12 cm x 20 cm): 140 gram mąki orkiszowej typ 2000 1/2 łyżeczki sody 1 banan(...)puder do dekoracji Mąkę, sodę, kakao, przyprawę do piernika przesiewam do miski. W malakserze miksuję na gładką masę banana, jajko, konfiturę, oliwę z oliwek, mleko i miód. Składniki mokre mieszam z suchymi do połączenia i przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto piekę w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 55-60 minut, do tzw. "Suchego patyczka". Po upieczeniu
Mango Papajazimą, wybór padł na Żurawinowo-jabłkowe ciasto z tego przepisu, w którym podmieniłam jedynie rodzaj żurawiny :) Ja wypróbowałam ze świeżą i według mnie był to strzał w 10! Ciasto jest naprawdę super, takie idealne do ciepłej sezonowej herbaty. Jeżeli chcecie mnie wesprzeć i polubić moją propozycję podaję link do zdjęcia na FB. Jeżeli o coś zapytać zachęcam(...)szklanki orzechów włoskich grubo posiekanychSposób przygotowania:Na sam początek masło ucieramy z cukrem na jasną, puszystą masę, ciągle miksując dodajemy po jednym żółtku a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia na przemian ze śmietaną.Kolejnym krokiem jest dorzucenie do ciasta rodzynek i większej części zmiażdżonych na małe kawałki orzechów. Białka ubijamy i połowę dodajemy do ciasta - łączymy delikatnie
Słodkie Przyjemnościblaszka ciasta zniknęła nie wiadomo kiedy!!! zajadał się nawet Małżon, zdeklarowany miłośnik mandarynek a przeciwnik tychże owoców! Przepis podpatrzyłam na blogu addiopomidory , który polecam Wam podobnie jak ciasto! Ciasto grejpfrutowe 190 g mąki plus dodatkowo do wysypania foremki 2 łyżki świeżo startej skorki z grejpfruta 100 g (1/2 szkl.) białego cukru 95 g (1/2 szkl.) ciemnego cukru ½ szkl. oliwy(...)łączymy suche składniki. W kubku mieszamy maślankę z 2 łyżkami soku grejpfrutowego. Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. Do masy jajecznej dodajemy na przemian suche składniki i maślankę, zaczynając i kończąc na suchych składnikach. Foremkę smarujemy masłem i wysypujemy mąką. Wlewamy do ciasto, wygładzamy i stukamy jej spodem o blat, by pozbyć się pęcherzyków powietrza. Pieczemy ciasto 45 minut
Dzieje kuchennej Wiewióryczęść rozsmarować w formie. Piec przez 25-30 min na złoty kolor. Ciasto wyjąć z piekarnika, pozostawić do całkowitego ostudzenia, wyjąć z formy. Tak, samo postąpić z drugą częścią ciasta. Nie polecam pieczenia dwóch blatów jednocześnie. Krem bawarski: 600 ml mleka 6 żółtek 75-100 g cukru 16 g cukru waniliowego 1 laska wanilii 60 g mąki pszennej(...)bulgotać, pogotować jeszcze 1 minutę, do gorącego budyniu dodać napęczniałą żelatynę, wymieszać do połączenia. Odstawić do wystudzenia, jednak masa nie może stężeć, ani zesztywnieć. W misie miksera umieścić śmietanę. Ubić na sztywno. Do ubitej śmietany partiami dodawać budyń, lekko mieszając szpatułką. Ciasto umieścić w formię, wyłożyć krem, przykryć drugim blatem ciasta. Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc. Przed podaniem
moj przepis na