ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:1675/3191)

Świetny tort owca - idealny na urodziny dziecka. 469

Tortownicę wykładamy papier do pieczenia, ale tylko samo dno i wylewamy na to nasze ciasto. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 160-170 stopni i pieczemy ok 30-40 min. Do tzw suchego patyczka. Wyjmujemy i studzimy.Biszkopt ciemny.Wykonujemy tak samo jak jasny, tylko, że do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę i kakao. Pieczemy w tej samej temp i tyle samo minut

Malinowe Pocałunki
Rolada 343

łka ubić z cukrem , dodać żółtka , olej , delikatnie wymieszać , dodać mąkę z proszkiem , kakao i jeszcze raz wymieszać . 3.Dużą blaszkę taką z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia , przelać ciasto . 4.Piec w temp 180 st. około 25 minut do suchego patyczka 5.Ściereczkę kuchenną namoczyć , przełożyć jeszcze ciepły biszkopt i zrolować ze ściereczką , ściereczkę ściągamy aż biszkopt przestygnie. 6.Galaretk(...)kwadraciki. 8.Śmietanę ubić z cukrem i cukrem waniliowym , dodać galaretki niebieską z żółtą , ubić chwilkę mikserem , dodać kosteczki galaretki pomarańczowej i delikatnie wymieszać łyżką. 9.Biszkopt rozwinąć , wyłożyć masę i delikatnie zwinąć . 10. Ja wierzch rolady także posmarowałam masą śmietanową i starłam na nią czekoladę wy możecie polać polewą lub polukrować , jak wolicie

Sama słodycz i szczypta chili
Klasyczne czekoladowe brownie 127

gliniaste” w środku i chrupiące na górze.  Brownie zaraz po wyciągnięciu z piekarnika jest bardzo delikatne dlatego, żeby nie zepsuć tej cudownej chrupkiej skórki, zanim pokroimy ciasto pozostawmy je w formie do calkowitego wystygnięcia.   Ten klasyczny przepis na brownie wysłała mi przed laty moja koleżanka z młodzieńczych lat, które na co dzień mieszka(...)jasna. Do masy dodajemy rozpuszczony tłuszcz z czekoladą. Mieszamy dodając partiami mąkę wymieszaną z solą i kakao.  Masę wylewamy na brytfannę wyłożoną papierem dopieczenia o wymiarach 21 x 32 cm. Pieczemy około 25 minut w temp 190 stopni. Notes Ciasto brownie po upieczeniu jest mokre, kleiste. Dlatego w przypadku tego ciasta nie sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest już upieczone

Rusty Fork
Pierniczki alpejskie 174

Dodawać powoli cukier i dalej ubijać. Następnie dodawać żółtka i miksować do czasu uzyskania jasnej, puszystej masy. Do masy jajecznej dodawać powoli mąkę i przestudzony miód z masłem i miksować do połączenia się składników. Na koniec dodać śmietanę z sodą. Ciasto odstawić na 24 godziny pod przykryciem w chłodne miejsce. Ciasto powinno w tym czasie mocno zgęstnieć. Ciasto wyłożyć(...)razie potrzeby podsypywać mąką. Wykrawać pierniczki przy pomocy foremek. Jeśli chcemy nadziać pierniczki (najlepsze do tego będą powidła śliwkowe), to należy nieco cieniej rozwałkować ciasto. Z ciasta wyciąć kółka o średnicy większej niż średnica foremek, których będziemy używali. Na środku każdego koła położyć łyżeczkę nadzienia. Przykryć drugim wykrojonym kółkiem i docisnąć przy pomocy foremki. Brzegi pierniczków lekko docisnąć palcami. Pierniczki

Bullio
BAGIETKI Z PŁASKURKI I ORKISZU 186

cholesterolu, uregulować poziom glukozy, przeciwdziałają nowotworom układu pokarmowego.  Z mąki z płaskurki można przygotowywać wszystko to, co przygotowuje się ze zwykłej pszenicy: chleby, bułki, ciasta, ciasteczka, naleśniki, itp. Ciasta przygotowane na jej bazie są delikatne, słodkawe, o orzechowym posmaku.  Źródła:   Stressfree ,  superpokarmy Składniki: - 250g mąki z płaskurki typ650 - 250g mąki orkiszowej typ750 - 100g mąki żytniej typ720(...)masę bagietkową odstawić pod przykryciem w dość ciepłe miejsce do podwojenia objętości, na ok.45 minut. Po tym czasie masę wyłożyć na podsypany mąką blat. Ja zwilżam blat mokrą szmatką i przyklejam folię spożywczą, na folię wsypuję mąkę i dopiero wykładam ciasto. Ciasto kilkakrotnie zagniatamy w kopertę, tzn. zaginamy na siebie przeciwległe narożniki. Ciasto musi być omączone, w przeciwnym razie będzie

Smaczne Zdrowe
Mini pizza calzone 125

Mini pizza calzone Pyszne przekąski w kształcie pierożków, które fajnie sprawdzą się także na imprezie       Składniki na 4 mini pizze: Składniki na ciasto: 200g mąki pszennej 20g świeżych drożdży 110ml ciepłej wody 2 płaskie łyżki oleju 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru Składniki na farsz: Na farsz do pizzy możemy wybrać dowolne ulubione składniki, u mnie(...)bazylia       *** Drożdże, cukier, 2 łyżki mąki oraz ciepłą wodę mieszamy w kubku na jednolitą masę i odstawiamy, aż zaczyn ruszy i podwoi swoją objętość (ok 10 minut) *** *** Mąkę mieszamy z solą, olejem i zaczynem. Wyrabiamy elastyczne i miękkie ciasto. Gotowe ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia

Blog z Apetytem
Ciasto dyniowe z białą czekoladą 216

Bardzo puszyste, wilgotne i delikatne ciasto, o waniliowym aromacie i pięknym żółtym kolorze. Robi się ją bardzo szybko i jeszcze szybciej znika z talerza ;) Przepis pochodzi z bloga Everyday Flavours plus moje niewielkie zmiany. Moja blaszka mierzona po dnie ma 27,5x8,5cm, a mierzona u góry 30x10cm. Składniki: 200g masła szklanka cukru 125g puree z dyni cukier waniliowy(...)powstanie jednolita masa i zdejmujemy z gazu. Studzimy. Żółtka oddzielamy od białek i dodajemy je do wystudzonej masy. Dodajemy też mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.  Mieszamy wszystko do połączenia składników. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy je z ciastem.  Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Formę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy do niej ciasto. Pieczemy

Czerwona Porzeczka
Piernik z powidłami śliwkowymi 171

trochę czasu, jednak już teraz mieliśmy ochotę na prawdziwie świąteczny, mokry, aromatyczny piernik. Dzięki powidłom śliwkowym jest on niezwykle smaczny i wilgotny. Jest to idealny przepis na wyjątkowe, świąteczne ciasto.  Składniki: - 2 szklanki mąki - 3 jajka - 1 szklanka cukru - 1 szklanka mleka - 1 płaska łyżka cynamonu - 3/4 szklanki suszonych rodzynek - 1 szklanka powideł śliwkowych - 1 łyżeczka sody - 1/4 szklanki(...)miksujemy aż do momentu uzyskania puszystej masy. Mąkę przesiewamy przez sitko, stopniowo dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy łyżką. Stopniowo dodajemy resztę składników stale mieszając. Na samym końcu dodajemy odcedzone i przesuszone na ręczniku  papierowym rodzynki i dokładnie mieszamy. Gotowe ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około

Pan i Pani Smith w kuchni
Lekcja 1: Pierogi ruskie. Przedmiot: Wstęp do ciastodynamiki stosowanej. 166

ostudź je. 3. Na oleju/maśle klarowanym zeszklij cebulkę 3.Do masy ziemniaczanej dodaj kostkę twarogu i zeszkloną na oleju lub masle klarowanym cebulkę. 4. Dopraw cząbrem i pieprzem. c) lepienie 1. Blat/stolnicę/wielką deskę obsyp mąką (rzuć garść mąki i rozprowadź po powierzchni) 2.  Ciasto podziel na dwie lub trzy cześci.  3. Weź pierwszą częśc ciasta

U Fiolki
Słoneczka orzechowe 163

śmietany • szczypta soli Lukier • 3 białka • 250 g cukru pudru Masa • 6 łyżek mleka • 1/2 szklanki cukru • 200 g masła • 250 g mielonych orzechów włoskich • 1 kieliszek rumu • 200 g mielonych orzechów włoskich do obsypania Wykonanie: • Posiekać nożem masło z mąką, dodać żółtka i śmietanę. • Zagnieść ciasto, przykryć folią spożywczą i zostawić(...)napowietrzać. Ucierać ok. 20 minut. • Ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm i wykrawać kółeczka o średnicy ok. 5 cm. • Każde kółko posmarować równo lukrem i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. • Piec w temp 180 st.C przez 12-15 minut. • Mleko na masę zagotować z cukrem, do gorącego

To co kocham
Lekcja 1: Pierogi ruskie. Przedmiot: Wstęp do ciastodynamiki stosowanej. 156

ostudź je. 3. Na oleju/maśle klarowanym zeszklij cebulkę 3.Do masy ziemniaczanej dodaj kostkę twarogu i zeszkloną na oleju lub masle klarowanym cebulkę. 4. Dopraw cząbrem i pieprzem. c) lepienie 1. Blat/stolnicę/wielką deskę obsyp mąką (rzuć garść mąki i rozprowadź po powierzchni) 2.  Ciasto podziel na dwie lub trzy cześci.  3. Weź pierwszą częśc ciasta

Fiolka w kuchni
141. Sernik na zimno 119

samym końcu dodajemy żelatynę, nadal dokładnie miksujemy i masę wylewamy na ciastka. Wstawiamy do lodówki do stężenia. Następnie na masę układamy owoce, ja miałam mix owocowy tzn. maliny, truskawki, borówki, morele. Na to tężejąca galaretka i gotowe. UWAGA: Po przygotowaniu ciasta pozostanie nam 5 białek z których możemy przygotować bezy. Przepis znajdziecie tutaj

Jadło i czytadło
Fasolowa babka z młodym jęczmieniem, czekoladową polewą i chrupiącymi dodatkami 132

Dziś zapraszam na ciasto w 100 % zdrowe i naturalne, zielony kolor powstał po dodaniu młodego jęczmienia. Jeśli lubicie eksperymenty, nie wahajcie się upiec takie ciacho, nie wahajcie się w ogóle wykorzystać jakiekolwiek warzywo w kuchni. Warzywne ciacha są naprawdę rewelacyjne. Ja swoją przygodę z nimi zaczęłam nie dawno ale na swoim koncie mam już czerwoną fasolę, białą fasolę, cukinie(...)miodu dodatkowo: orzechy laskowe, migdały, rodzynki Przygotowanie: Fasolę bardzo dokładnie płuczemy letnią wodą. Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę. Pieczemy w temperaturze 180°C przez ok. 40 minut lub do suchego patyczka bez termoobiegu, ustawiając piekarnik góra i dół. Studzimy. Ciasto polewamy czekoladową polewą przygotowaną z oleju kokosowego rozpuszczonego  i zmieszanego z woda, miodem i kakao. Posypujemy po wierzchu

Życie zaczyna się w kuchni
Najprostszy, śmietankowy sernik lodowy 72184

mój mężczyzna będzie miał urodziny, w związku z tym postanowiłam przedstawić Wam przepis na lodowe ciasto, które on uwielbia. Uważam, że w dniu swoich urodzin możemy pozwolić sobie na cheat meal, bo kiedy jak nie w tym dniu? :) Kiedyś, w jednej lubianej przez nas knajpy zamówiliśmy właśnie "sernik lodowy", który wręcz rozpływał się ustach. Zasmakował nam niesamowicie, że postanowiłam odtworzyć(...)gładką masę, umieszczamy w lodówce na czas ubijania białek. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą, którą włożyliśmy do lodówki. Całość przelewamy do przygotowanej formy i mrozimy w zamrażalniku ok. 3-4h. Chwilę przed podaniem przekładamy ciasto z zamrażalnika do lodówki. Podajemy z musem malinowym (zmiksowane maliny na mus), z roztopioną czekoladą lub innymi ulubionymi dodatkami

Be Fit Be Strong

Proponowane wyszukiwania