ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:1667/3191)

Sernik „Zebra” 323

następnie cukier i kolejno po 1 jajku (każde dodane miksujemy po ok. 30sek.). Na koniec dodajemy ekstrakt z wanilii. Masę serową dzielimy na dwie połowy. Do jednej przesiewamy kakao i dokładnie miksujemy. Sernik nasz komponujemy, jak w przypadku klasycznego ciasta „Zebra”. Na spód wylewamy dwie łyżki ciasta jasnego, potem dwie  ciemnego, aż do wyczerpania składników. I teraz następuje część, która

mojewypiekiinietylko
CIASTO WUZETKA 96

Następnie dodać przesianą przez sitko mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie wszystkie wymieszać, najlepiej drewnianą łyżką. Ciasto wylać do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180'C około 30 minut. Wystudzony biszkopt przekroić wzdłuż na pół. Masa śmietanowa: * litr śmietany kremówki 36% * około pół szklanki cukru pudru Wykonanie: Śmietanę kremówkę dobrze schłodzić. Ubić na sztywno(...)łyżek mleka * 6 łyżek cukru * 2-3 łyżki ciemnego kakao Wykonanie: W garnku rozpuścić masło, dodać cukier, mleko i kakao. Wszystko dobrze wymieszać, wystudzić. Wystudzoną polewę wylać na wierzch ciasta. Wstawić do lodówki. Kiedy polewą będzie twarda należ pokroić ciasto na kawałki i każdy udekorować kleksem śmietany kremówki wyciśniętej przez szprycę

Zrób to smacznie
Odrywana pizza kwiatek 219

Odrywana pizza kwiatek Prosta domowa pizza, ale podana w takiej formie, że może stanowić świetną przystawkę na przyjęcie. Polecam!     Składniki: Składniki na ciasto: 200g mąki pszennej 20g świeżych drożdży 110ml ciepłej wody 2 płaskie łyżki oleju 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru Składniki na farsz: Na farsz do pizzy możemy wybrać dowolne ulubione składniki, u mnie(...)ketchup       *** Drożdże, cukier, 2 łyżki mąki oraz ciepłą wodę mieszamy w kubku na jednolitą masę i odstawiamy, aż zaczyn ruszy i podwoi swoją objętość (ok 10 minut) *** *** Mąkę mieszamy z solą, olejem i zaczynem. Wyrabiamy elastyczne i miękkie ciasto *** *** Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia

Blog z Apetytem
Brownie pomarańczowe 242

Brownie pomarańczowe to połączenie klasycznego amerykańskiego ciasta czekoladowego z aromatem pomarańczy. Przepis można wykorzystać w formie o wymiarach 30x20cm . Brownie pomarańczowe Składniki: 250g gorzkiej czekolady 150g masła 160g cukru trzcinowego 120g mąki pszennej 3 jajka 120ml soku wyciśniętego z pomarańczy skórka otarta z 2 pomarańczy 3 pełne łyżki kakao 1 łyżka ekstraktu z wanilii Wykonanie: - do miski przełożyć połamaną(...)oraz jajka, a także przesianą mąkę i kakao, wszystko dokładnie wymieszać - formę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć masę czekoladową, wyrównać - brownie wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni, piec przez 20-25 minut do ścięcia się całej powierzchni brownie (włożony do ciasta patyczek może być oklejony czekoladą, a nie surowym ciastem) - upieczone brownie wyjąć z piekarnika, ostudzić - przechowywać w szczelnym

Smakołyki Bereniki
Pierniczki na smalcu 172

przesianą mąkę oraz dodać rozpuszczoną w mleku sodę oczyszczoną. Całość połączyć np. łyżką, gdyż masa jest dosyć kleista i lejąca. Przełożyć do naczynia kamionkowego, szklanego, bądź emaliowanego, przykryć folią spożywczą i przykryć ściereczką, odstawić w chłodne miejsce na 4-6 tyg. W dniu pieczenia: Ciasto rozwałkować na grubość 5 - 10 mm (pierniczki szybciej miękną, jeżeli są grubsze). Wykrawać foremkami dowolne

My sweet a life
Czekoladowa Bomba 124

Przygotuj się na podwójną dawkę czekolady. Zaletą tego ciasta jest to , że jest soczyste i smaczne można jeść , jeszcze ciepłe lub dobrze chłodzone, wybór należy do Ciebie. Składniki: 2 jajka 1 proszek do pieczenia 125g masła rozpuszczonego  130g cukru 1 szklanka mleka  30g kakao w proszku 260g mąki Polewa 180g gorzkiej czekolady 1/2 szklanki śmietany Wykonanie Wymieszać mąkę(...)kakao. Wbić oba jaja, wlać mleko i mieszać aż do uzyskania gęstej pasty jak na babeczki. Wylać masę do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem lub masła. Piec przez około 20 -25 minut w 160 ° -180 ° C-w zależności od piekarnika Sprawdź ciasto wykałaczką. Jeśli ciasto jest jeszcze lepki, umieścić z powrotem i dokończyć pieczenie kolejne 8-10 minut .. Wymieszaj roztopioną czekoladę

w mojej kuchni
Galette pomidorowo - bazyliowe 176

dowolne sezonowe owoce, np. jabłka, gruszki, śliwki, rabarbar. Warstwa nadzienia migdałowego (typu frangipane ) wchłania sok z owoców i zabezpiecza kruche ciasto przez rozmięknięciem. Termin galette pochodzi z Francji i pierwotnie oznaczał tartę z nadzieniem z masy migdałowej zmieszanej z paseczkami skórki pomarańczowej, którą przygotowywano na dzień 6 stycznia czyli święto Trzech Króli. Taka tarta zwana jest galette

Chilli Czosnek i Oliwa
Leniwe pierogi 249

mąka nie wsiąknęła wilgoci z ziemniaków czy twarogu. Z ciasta formujemy wałki, podsypujemy blat mąką, i kroimy nieduże kopytka. W międzyczasie jeśli ciasto wyda nam się zbyt wilgotne dodajemy mąkę pszenną. Gdy wykorzystamy całą serowo-ziemniaczaną masę gotujemy nasze gotowe kopytka w osolonej wodzie najlepiej z łyżką oleju- wtedy mamy pewność, że nic nam się nie sklei. Gotujemy kopytka

Mango Papaja
Serowa tarta z brzoskwiniami 202

mojito: arbuzolada, więc informuję Was, że jednogłośnie wybraliśmy arbuzoladę i to ona pojawi się na dniach na blogu :) Składniki: Na ciasto: 250g mąki (1,5 szklanki) 2 żółtka 125g masła lub margaryny 0,5 szklanki cukru Szczypta soli Masa serowa: 300g sera twarogowego 1 jajko 1 cukier waniliowy (16g) 2,5 łyżki proszku budyniowego waniliowego lub śmietankowego Cukier do smaku(...)spore brzoskwinie Przygotowanie: Z podanych wyżej składników zagnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 20-30 minut do zamrażalnika.  Następnie wyjąć, rozwałkować. Wyłożyć na blaszce wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Po nakłuwać widelcem. Wstawić do nagrzanego do 180st piekarnika i podpiec przez około 15minut. Wystudzić. Masa serowa: Wszystkie składniki masy serowej połączyć ze sobą. Wyłożyć

Fabryka pomysłów
Tarta 3B- Brokuł, Boczek i Boryj (po polsku nie będzie 3B ;) ) 153

wiyrch 4 idzie powciepować 5 roztomajte 6 rzeczy i do tego wcale niy 7 je droge. Kebyście 8 czytali te recepty 9 we ksiōnżkach, kaj 10 kołżōm 11 zrobiōne ciasto trzimać bez 12 godzina we lodōwce, potyn- nim wrazicie 13 je do pieca- na wiyrch wysuć 14 specjalne fasolki… – to sie idzie przestraszyć. Joł(...)muszkatał o wo Nojprz ō d spodek. Wciepcie 26 wszyske składniki do miski i wyr ō bcie na jednolitoł masa. Potyn wejście sie 2 k ō nski 27 papi ō ru do pieczynioł, wrołźcie 28 sie pomiyndzy na środku te ciasto i nudelkul ō m rozwałkujcie na łokr ō ngło. 29 Wł ō nczcie sie piec na 200 stopni. Jedyn

Chop w kuchni
Wegańskie ciasto „Leśny mech” 278

bazie ryżu, ale równie dobrze można kombinować z kaszą jaglaną, tofu naturalnym, czy też domowej produkcji serkiem typu ricotta. Składniki (użyłam formy o średnicy 22 cm): na ciasto: 250 g mąki pszennej 150 g maki krupczatki 250 ml oleju roslinnego 1 duży banan 80 g brązowego cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia opakowanie 400-450 g rozdrobnionego mrożonego szpinaku Krem(...)cukru ugotuj na mleku. Mieszaj od czasu do czasu. Zblenduj banana z olejem i cukrem. Dodaj do powstałej masy szpinak i ponownie zblenduj. Powstanie o taka właśnie zielona breja. Dokładnie zmiksuj zieloną papkę z mąkami i proszkiem do pieczenia. Przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia na dnie, a boki formy posmaruj delikatnie olejem. Piecz ciasto przez około

greenscarf
Biszkopt z pianką i musem śliwkowym 260

śliwek. Śliwki te miały fioletowo-wiśniową skórkę a w środku były żółte, w smaku bardzo przypominały brzoskwinie. Część przerobiłam na dżem a część przerobiłam na mus i wykorzystałam do ciasta. składniki: biszkopt 4 jajka 150 g cukru 150 g mąki pszennej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia pianka 500 ml śmietanki 30 % 200 g serka homogenizowanego waniliowego(...)gotować kilka minut aby się rozpadły. Można dosłodzić do smaku jeśli są mało słodkie. Zmiksować blenderem na gładką masę. Do gorącego musu dodać dwie galaretki brzoskwiniowe i dokładnie wymieszać aby się rozpuściły. Gotowy mus wystudzić a potem wylać na wierzch schłodzonego ciasta. Ciasto ponownie wstawić do lodówki aby całość dobrze stężała

Monia miesza i gotuje
Malinowa chmurka 974

lodówce do czasu, aż lekko zgęstnieją, a następnie tężejącą galaretkę wyłożyć na kruche ciasto, wyrównać i przełożyć ponownie do lodówki do czasu aż stężeje. krem: 500 ml śmietanki 36% 250 g serka maskarpone 3 łyżki cukru pudru Śmietankę ubić z cukrem i połączyć z maskarpone. Gotową masę wyłożyć na stężałą warstwę z malinami. beza: 3 białka 150 g cukru(...)piekliśmy spód wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie masę bezową rozsmarować na papierze. Całość oprószyć płatkami migdałów i piec w piekarniku rozgrzanym do 140 C (termoobieg) przez ok. 60 minut. Beza powinna lekko popękać, być chrupiąca i dobrze wypieczona. Wystudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Przełożyć na gotowy krem i chłodzić ciasto w lodówce.  Moje ciasto lekko zmodyfikowałam poprzez dodanie

Kolorowa kuchnia Elki

Proponowane wyszukiwania